ВМРОВЦИТЕ ГАДНО СЕ ИЗЛАЖАА: МИСЛЕА ДЕКА МОЖАТ ДА ГО НАВРЕДУВААТ ТАЛАТ ЏАФЕРИ И ДА ГО КЛЕВЕТАТ А ТОЈ МИРНО ЌЕ ИМ МОЛЧИ И НЕМА ДА ИМ ВРАТИ?!
ВМРОВЦИТЕ ГАДНО СЕ ИЗЛАЖАА: МИСЛЕА ДЕКА МОЖАТ ДА ГО НАВРЕДУВААТ ТАЛАТ ЏАФЕРИ И ДА ГО КЛЕВЕТАТ А ТОЈ МИРНО ЌЕ ИМ МОЛЧИ И НЕМА ДА ИМ ВРАТИ?!
(ВИДЕО) Битиќи на МЕФ22: “Спремни сме да направиме социјално праведна енергетска транзиција што ќе ни донесе енергетска безбедност и диверзификација”
(ВИДЕО) Битиќи на МЕФ22: “Спремни сме да направиме социјално праведна енергетска транзиција што ќе ни донесе енергетска безбедност и диверзификација”
МЗШВ започнува нов проект за Национална стратегија за oбезбеденост со храна
МЗШВ започнува нов проект за Национална стратегија за oбезбеденост со храна
Арсовска: Започнуваме со инвестиција за целосна реконструкција на левата страна на кејот на Вардар
Арсовска: Започнуваме со инвестиција за целосна реконструкција на левата страна на кејот на Вардар
ВЛАДА: Со новото праведно тарифирање, оние кои трошат помалку, плаќаат помалку струја
ВЛАДА: Со новото праведно тарифирање, оние кои трошат помалку, плаќаат помалку струја
Џафери до Мицевски кој жестоко го нападна во образложението за интерпелацијата: Имам култура, нема да се спуштам на ваше ниво и на ниво на Мицкоски
Џафери до Мицевски кој жестоко го нападна во образложението за интерпелацијата: Имам култура, нема да се спуштам на ваше ниво и на ниво на Мицкоски
Тупанчески: И без ВМРО-ДПМНЕ ќе почнеме да работиме на измените на Изборниот законик
Тупанчески: И без ВМРО-ДПМНЕ ќе почнеме да работиме на измените на Изборниот законик
Зајкова за „Фокус“: За преговарачката рамка потребно е без популизам пратениците јавно да расправаат во Собранието
Зајкова за „Фокус“: За преговарачката рамка потребно е без популизам пратениците јавно да расправаат во Собранието

Тренчевска: Нема да застанеме се додека не воспоставиме целосен баланс во родовата еднаквост

Министерката за труд и социјална политика денеска оствари средба со претставницчките на UN Women – Скопје. На средбата се разговараше заразличните форми на насилтво врз жените, за соработка и за промоција на родово одговорните политики и буџетирање, како и за новиот Закон за родова еднаквост и за воспоставуањето на првиот Ресурсен центар за креирање политики.

Министерката Тренчевска посочи дека Република Северна Македонија има преземено и понатаму ќе превзема чекори во обезбедување заштита на еднаквоста меѓу мажите и жените. Во таа насока, рече Тренечевска е и донесувањето на новиот Закон за родова еднаквост.

„Нема да застанеме се додека не воспоставиме целосен баланс во родовата еднаквост. Ќе продолжиме да воведуваме механизми за унапредување и зајакнување на родовата еднаквост. Со новиот Закон за родова еднаквост ќе воспоставиме конкретни мерки за постигнување на родов баланс во сите јавни институции со тоа што ќе преземат законски мерки за овозможување на побалансирано учество на жените и мажите во јавниот живот и во одлучувањето. Само со вистинска еднаквост помеѓу мажите и жените ќе имаме едно праведно и демократско општество кое се заснова врз владеење на правото, рече Тренчевска.

Раководителката на канцеларијата на UN Women Весна Ивановиќ – Кастаред и програмската координаторка на проектот за родово – одговорно буџетирање, Ивона Паунович – Бишеац, на средбата го промовираа одбележувањето на значајни датуми поврзани со родовата еднаквост. Во пресрет на Меѓународниот ден на жените 8 – март, посочија дека со кампањата која ќе трае 10 дена ќе се спротивстават на стереотипите кои ги ограничуваат жените и девојките во нивната еднаквост.

Соговорничките заклучија дека Република Северна Македонија има голем напредок во родовата еднаквост, но дека и понатаму активно треба да се зајакнува улогата на жените во општеството.

loading...

https://go88.gg/

sunwin tài xỉu online sunwin ơ đâu máy chủ sunwin