(ВИДЕО) Ковачевски и Груби во Сарај: Со 49,7 милиони евра од ТАВ програмата реализираме инфраструктурни проекти за реалните потреби на граѓаните
(ВИДЕО) Ковачевски и Груби во Сарај: Со 49,7 милиони евра од ТАВ програмата реализираме инфраструктурни проекти за реалните потреби на граѓаните
ЦУК: Стојанче Ангелов на состанок на Комитетот за отпорност на НАТО во Брисел
ЦУК: Стојанче Ангелов на состанок на Комитетот за отпорност на НАТО во Брисел
(ВИДЕО) СДСМ ПРИЛЕП: 7 месеци лаги и лажни ветувања на ВМРО ДПМНЕ и градоначалникот Борче Јовчески
(ВИДЕО) СДСМ ПРИЛЕП: 7 месеци лаги и лажни ветувања на ВМРО ДПМНЕ и градоначалникот Борче Јовчески
Петков: Не можам сам да го кренам ветото за Северна Македонија, ќе мора да има процедура во институциите и сите да се произнесат
Петков: Не можам сам да го кренам ветото за Северна Македонија, ќе мора да има процедура во институциите и сите да се произнесат
ОВАА ЖЕНА НЕМА СРАМ, ДУРИ НИ МИЦКОВСКИ НЕ Е ТОЛКУ ЗАБЕГАН: СПОРЕД ПОРТАЛОТ СДК, ЗА ДА НЕ Ѝ СЕ ПОСТАВУВААТ ПРАШАЊА, АРСОВСКА ГО СЛАВЕШЕ САМА СО ПОЖАРНИКАРИТЕ НИВНИОТ ПРАЗНИК
ОВАА ЖЕНА НЕМА СРАМ, ДУРИ НИ МИЦКОВСКИ НЕ Е ТОЛКУ ЗАБЕГАН: СПОРЕД ПОРТАЛОТ СДК, ЗА ДА НЕ Ѝ СЕ ПОСТАВУВААТ ПРАШАЊА, АРСОВСКА ГО СЛАВЕШЕ САМА СО ПОЖАРНИКАРИТЕ НИВНИОТ ПРАЗНИК
Не престануваат дојавите за бомби, повеќе од 100 училишта низ Србија се префрлија онлајн
Не престануваат дојавите за бомби, повеќе од 100 училишта низ Србија се префрлија онлајн
СЕ ОСТВАРИ ВЕТУВАЊЕТО НА ЗАЕВ И СДСМ ОД 2016-ТА: Просечната нето плата во март 31.080 денари
СЕ ОСТВАРИ ВЕТУВАЊЕТО НА ЗАЕВ И СДСМ ОД 2016-ТА: Просечната нето плата во март 31.080 денари
Оскаровецот Вангелис починал од Ковид-19 во Франција
Оскаровецот Вангелис починал од Ковид-19 во Франција

Тренчевска: Родовата перспектива и инклузијата на маргинализираните групи граѓани во општествените текови е наш приоритет

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска се сретна со директорот на канцеларијата на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) во Северна Македонија, Анди Аранитаси , на која разговараа за досегашната соработка и можностите за работа на проекти кои се во областа и надлежностите на министерството.

На средбата беше потенцирано значењето од поголема вклученост на ранливите категории на граѓани во сите сегменти од општеството. При што посебен акцент беше ставен на жените и маргинализираните групи на граѓани.

Министерката Тренчевска истакна дека еднаквиот пристап и инклузијата особено на исклучените групи на граѓани е еден од приоритетите на Министерството за труд и социјална политика. Притоа таа информираше дека Секторот за еднакви можности при министерството работи токму на прашањето за родовата еднаквост или заштита од дискриминацијата. Како и поврзаноста на родот со климатските промени и заштитата на животната средина и транспортот како области кои се сметаат за родово неутрални. Затоа МТСП и СЕМ континуирано започна да работи на внесување на родовата перспектива и во овие политики и за таа цел во соработка со УНДП во СЕМ назначено е контакт лице кое е одговорно за спроведување на Конвенцијата за клима на ООН.

„Вклучување на родот во сите општествени текови, економското јакнење на жените придонесува за развивање на родовата перспектива која ќе донесе напредок на општеството во целина. Кога зборуваме за учеството жените и нивната улога во креирањето на политиките за климатските промени и животната средина зборуваме пред се за почитување на човековите права на жените,“ рече Тренчевска.

Таа ја истакна и важноста на улогата на жената во грижата за здравјето, во градењето на одржливиот развој на заедниците, а во таа насока и едукацијата и обуките на вработените во државните и јавните институции, но и на жените од урбаните и руралните средини за превентивно и практично делување како што е штедењето вода и енергија, редуцирањето и селектирањето на отпадот и друго.

Родовата перспектива е неопходна во процесите за пристапување кон Европската Унија. Таа претставува неопходен предуслов за еднаквост, социјална правда, одржлив раст и развој на општествата.

loading...

Aniwatch - Free Anime Streaming Online - Aniwatch Official. Aniwatch Anime is another website offering audience to watch anime for free and viewers so far are quite impressed with the user-friendly interface

AniWatch Bleach

watch anime dub Kiss x Sis (TV)

AniWatch The World's Finest Assassin Gets Reincarnated in Another World as an Aristocrat Episode 7

anime online Mushoku Tensei: Jobless Reincarnation Cour 2

free anime Hunter x Hunter (2011)

tải go88