Бектеши: Изгласани законските измени- сите трговци во туристичките места ќе можат да работат во недела и на празници, а работниците ќе добијат 100% поголема дневница
Бектеши: Изгласани законските измени- сите трговци во туристичките места ќе можат да работат во недела и на празници, а работниците ќе добијат 100% поголема дневница
Вархеји упорен, турка како Сизиф: Нема пречки за Македонија, Бугарија го прифати решението
Вархеји упорен, турка како Сизиф: Нема пречки за Македонија, Бугарија го прифати решението
СТОПАНСКА КОМОРА: Потребна е државна стратегија за компаниите да го преживеат мултикризниот период и да продолжат да функционираат
СТОПАНСКА КОМОРА: Потребна е државна стратегија за компаниите да го преживеат мултикризниот период и да продолжат да функционираат
Бочварски: Преку капитални проекти како водоводот за туристичката населба на Беровско Езеро го развиваме туризмот и локалната економија во Берово
Бочварски: Преку капитални проекти како водоводот за туристичката населба на Беровско Езеро го развиваме туризмот и локалната економија во Берово
НИКОЛОВСКИ: Нов проект во областа на рибарството и аквакултурата во партнерство со Хрватска и со поддршка од ЕУ
НИКОЛОВСКИ: Нов проект во областа на рибарството и аквакултурата во партнерство со Хрватска и со поддршка од ЕУ
МВР НЕ СЕ ШЕГУВА: 637 санкционирани возачи на мотоцикли, 17 мотоцикли одземени
МВР НЕ СЕ ШЕГУВА: 637 санкционирани возачи на мотоцикли, 17 мотоцикли одземени
ОН повикаа на целосно укинување на израелската блокада на Појасот Газа
ОН повикаа на целосно укинување на израелската блокада на Појасот Газа
Димовски – Декер: Интензивните реформи придонесуваат за поефикасни институции во служба на граѓаните
Димовски – Декер: Интензивните реформи придонесуваат за поефикасни институции во служба на граѓаните

УШТЕ ЕДЕН УСПЕХ НА ВЛАДАТА – СОЛАРНАТА ЦЕНТРАЛА ЌЕ БИДЕ ПУШТЕНА ВО НОЕМВРИ Енергија ќе добијат 2.000 семејства

Во текот на месец ноември ќе биде пуштена во употреба првата фотонапонска централа со инсталирана моќ од 10 мегавати, изградена на површините од поранешниот рудник за јаглен во Осломеј, чиј изведувач е турската компанија „Гиришим“.

Производството на соларната централа на годишно ниво ќе изнесува околу 15 гигават часови и ќе биде доволно за снабдување на 2. 000 домаќинства.

– Во текот на наредниот месец се очекува да биде предадена во употреба првата фотонапонска централа изградена на површините од поранешниот рудник за јаглен во Осломеј. Оваа фотонапонска централа е со вредност од 7. 000 000 евра од кои 5 900 000 евра средства обезбедени од ЕБОР и 1 100 000 евра средства обезбедени од компанијата која стопанисува со овие капацитети, ЕСМ. Изведувач на работите е турската компанија „Гиришим“. Изградбата на фотонапонски централи е интенција на Владата и ЕСМ за добивање на т.н. чиста зелена енергија од обновливи извори – истакна Чедомир Арсоски од РЕК „Осломеј“.

Арсоски информира дека со внатрешното прераспоредување во фотонапонската централа ќе бидат ангажирани десетина лица вработени во РЕК „Осломеј“ и ја најави изградбата на уште две фотонапонски централи на површините од поранешниот рудник со многу поголем капацитет.

loading...