Многу топло време со високи температури до 6 август, долж Повардарието над 42 степени, болниците се полнат со пациенти, во Скопје има 10 колапси дневно
Многу топло време со високи температури до 6 август, долж Повардарието над 42 степени, болниците се полнат со пациенти, во Скопје има 10 колапси дневно
УШТЕ ЕДНА ПОБЕДА ЗА ГРАЃАНИТЕ КОИ СЕ БЕЗ ПРАВА СО ГОДИНИ - Законот за државјанство помина во Собранието, 57 гласаа „за“, 32 „против“
УШТЕ ЕДНА ПОБЕДА ЗА ГРАЃАНИТЕ КОИ СЕ БЕЗ ПРАВА СО ГОДИНИ - Законот за државјанство помина во Собранието, 57 гласаа „за“, 32 „против“
Заев: Го слушнавме и прифативме повикот на деловните луѓе од регионот – помалку историја, повеќе економија
Заев: Го слушнавме и прифативме повикот на деловните луѓе од регионот – помалку историја, повеќе економија
(ВИДЕО) СМЕШЕН МОМЕНТ ОД ПРОШЕТКАТА НА РАМА, ЗАЕВ И ВУЧИЌ: НОВИНАРКАТА НА ПИНК ГО ПРАШУВА ЗАЕВ КАДЕ Е КАФИЧОТ ТРОПИКАНА ВО СКОПЈЕ КАДЕ ВУЧИЌ БИЛ ПРЕД 30 ГОДИНИ, ЗАЕВ ВИКА ПОЈМА НЕАМ ЈА СУМ ОД СТРУМИЦА
(ВИДЕО) СМЕШЕН МОМЕНТ ОД ПРОШЕТКАТА НА РАМА, ЗАЕВ И ВУЧИЌ: НОВИНАРКАТА НА ПИНК ГО ПРАШУВА ЗАЕВ КАДЕ Е КАФИЧОТ ТРОПИКАНА ВО СКОПЈЕ КАДЕ ВУЧИЌ БИЛ ПРЕД 30 ГОДИНИ, ЗАЕВ ВИКА ПОЈМА НЕАМ ЈА СУМ ОД СТРУМИЦА
БРАВО ОПШТИНА ЦЕНТАР - Уште два угостителски објекти во Центар добија решенија за преземање мерки за намалување на бучава
БРАВО ОПШТИНА ЦЕНТАР - Уште два угостителски објекти во Центар добија решенија за преземање мерки за намалување на бучава
Почнува изградба на Детска градинка во Бутел
Почнува изградба на Детска градинка во Бутел
Од тематската седница на Владата: Охридскиот рамковен договор придонесе за кохезивноста на општеството како еднакво за сите граѓани и заедници како и за интеграцијата на Република Северна Македонија во НАТО и ЕУ
Од тематската седница на Владата: Охридскиот рамковен договор придонесе за кохезивноста на општеството како еднакво за сите граѓани и заедници како и за интеграцијата на Република Северна Македонија во НАТО и ЕУ
ВУЧИЌ: ТИЕ ЗЕМЈИ ШТО ОДБИЈА ДА БИДАТ ДЕЛ ОД ИНИЦИЈАТИВАТА ОТВОРЕН БАЛКАН ЌЕ ТРПАТ ЕКОНОМСКИ ПОСЛЕДИЦИ, СРБИЈА, АЛБАНИЈА И ЦРНА ГОРА ЌЕ ПРИВЛЕЧАТ 90% ОД СИТЕ СТРАНСКИ ИНВЕСТИЦИИ НА БАЛКАНОТ
ВУЧИЌ: ТИЕ ЗЕМЈИ ШТО ОДБИЈА ДА БИДАТ ДЕЛ ОД ИНИЦИЈАТИВАТА ОТВОРЕН БАЛКАН ЌЕ ТРПАТ ЕКОНОМСКИ ПОСЛЕДИЦИ, СРБИЈА, АЛБАНИЈА И ЦРНА ГОРА ЌЕ ПРИВЛЕЧАТ 90% ОД СИТЕ СТРАНСКИ ИНВЕСТИЦИИ НА БАЛКАНОТ

Успешно заврши Главната планирачка конференција за 19-тата НАТО вежба „Република Северна Македонија 2021“ во Охрид

Со успешното завршување на Главната планирачка конференција за 19-тата НАТО вежба „Република Северна Македонија 2021“, Македонија на есен ќе ја има таа чест да биде домаќин на вежбата, а Центарот за управување со кризи (ЦУК) организатор во партнерство со Евроатланскиот координативен центар за одговор на катастрофи (ЕАДРЦЦ). На Конференцијата при штабните и теренските активности активно учествуваа во работа за планирање на вежбата околу 140 претставници од 17 држави и од три меѓународни организации.

Вклученоста во претстојната НАТО вежба во нашата држава би требало да претставува привилегија за сите учесници, бидејќи претставува одлична можност за поддршка на националните власти и градење на нашите капацитети преку подобрување на готовноста за реагирање и менаџирање на кризи предизвикани од природни катастрофи и катастрофи предизивикани од човек, подобрување на планирањето, превенцијата и одговорот, и со тоа ќе се зајакнат националните капацитети за одговор при итни ситуации. Тоа го потенцираше и в.д. директорот на ЦУК, Стојанче Ангелов и при своето официјално обраќање, нагласувајќи дека во овој контекст, Центарот за управување со кризи постојано работи за зголемување на ефикасноста систем за управување со кризи, истовремено обезбедувајќи функционално единство на националните институции, локалната самоуправа, невладиниот сектор и академската заедница, а дека ваквите меѓународни вежби за спавување со кризи се и долгорочниот придонес кон регионалната и евроатлантската безбедност и стабилност

Претставниците на главниот планирачки тим на НАТО како и националниот тим, на крајот од Планирачката конференција во Охрид, како што нагласи директорот на вежбата од македонска страна, д-р Урим Вејсели, според теренските и конференциски согледувања на сценариските вежбовни задачи ги декларира и силите и ресурсите коишто ќе ги ангажираат од своите земји за претстојната голема вежба за заеднички одговор при природни катастрофи.Притоа, на конференцијата и преку теренски и преку конференциски опсервации се планираа и глоблалните менаџирања на раководења, а и деталите за барање и спасување, поддршката и логистиката, цивилно – воената координација, искустено осознавање и работа преку виртуалната реалност, можностите за прекуграничен транспорт во спасувачки мисии, координацијана заеднички воздуѓни активности со воздухоплови без екипаж (квадкоптери – дронови) и други можности и ситуации важни при координирана акција при катастрофи. Во таа насока е и заедниката меѓутимска интернационална вежбовна употреба на НИКС – Напредна генерација на команден систем за управување со инциденти (NICS) што Центарот за управување го развива и е носител на оваа НАТО активност во Македонија и во Регионот.

loading...

AnimeDao Watch anime online in high quality with english Subbed & Dubbed. Watch Yumeria Episode 12

Watch anime online for free at AnimeFreak animefreak hunter x hunter. Watch The World God Only Knows: Four Girls and an Idol (Dub) Episode Full

GoGoAnime Watch english anime Online in HD for FREE. Eternal Alice Episode 13

KissAnime Slideserve: https://www.slideserve.com/kissanimemx