(ВИДЕО) Десетина повредени од кои две лица потешко во пожарот во хотелот Буши
(ВИДЕО) Десетина повредени од кои две лица потешко во пожарот во хотелот Буши
(ВИДЕО) КАМПАЊА НА МВР И РБСП: Безбедноста на пешаците на прво место, значително намален бројот на жртви на патиштата
(ВИДЕО) КАМПАЊА НА МВР И РБСП: Безбедноста на пешаците на прво место, значително намален бројот на жртви на патиштата
Грковска: Законот за потекло на имот ќе се донесува внимателно
Грковска: Законот за потекло на имот ќе се донесува внимателно
УЖАС, СО ВАКВИ ПРОТЕСТИ ПАК СЕ КРЕВА ЖЕЛЕЗНАТА ЗАВЕСА МЕЃУ МАКЕДОНИЈА И БУГАРИЈА - Бугарското ВМРО организираше протест против кревање на ветото: Демонстрантите скандираа „Македонија е бугарска“
УЖАС, СО ВАКВИ ПРОТЕСТИ ПАК СЕ КРЕВА ЖЕЛЕЗНАТА ЗАВЕСА МЕЃУ МАКЕДОНИЈА И БУГАРИЈА - Бугарското ВМРО организираше протест против кревање на ветото: Демонстрантите скандираа „Македонија е бугарска“
Приведен крадец во Штип, одземеното вратено на сопственикот, Претрес во скопско, приведено едно лице
Приведен крадец во Штип, одземеното вратено на сопственикот, Претрес во скопско, приведено едно лице
Бесими: Ребаланс за заздравување на економијата и поддршка на граѓаните и стопанството
Бесими: Ребаланс за заздравување на економијата и поддршка на граѓаните и стопанството
Зеленски: Војната со Русија ќе биде крвава, но ќе заврши на преговарачка маса
Зеленски: Војната со Русија ќе биде крвава, но ќе заврши на преговарачка маса
БОМБА НА КАЕВСКИ: Груевски откри нови работи, дали градоначалникот со кој контактира е Арсовска?
БОМБА НА КАЕВСКИ: Груевски откри нови работи, дали градоначалникот со кој контактира е Арсовска?

Вицепремиерот Битиќи на средба со министерот за финансии на Црна Гора Спајиќ: Јавните финансии во функција на граѓаните, поддршка за компаниите во време на кризата, привлекување на нови инвестиции и поттикнување на повисоки плати

Во рамките на официјалната посета на Црна Гора, заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, се сретна со министерот за финансии и социјална грижа, Милојко Спајиќ, со кој разговараа за повеќе теми поврзани со управувањето со јавните финансии во функција на поддршка на граѓаните и стопанството.

На состанокот се разменија искуства во спроведувањето на мерки за поддршка на стопанството и граѓаните за време на здравствената и економска криза, предизвикана од пандемијата со коронавирусот Ковид-19, кога буџетите на државите се ставија во функција на поддршка на здравствениот систем и на одржување на ликвидноста на стопанството и задржувањето на работните места за граѓаните, но и за развојни проекти со кои ќе се забрза процесот на опоравување во пост-ковид периодот.

Вицепремиерот Битиќи и министерот Спајиќ разговараа и за политиките и мерките за привлекување и поддршка на нови инвестиции на компаниите, при што се согласија дека регионот на Западен Балкан има голема шанса во пост ковид периодот да биде препознаен како атрактивен регион за нови инвестиции на компании од регионот, но и големи меѓународните корпорации, како поради близината до земјите од ЕУ, така и поради тековните процеси, со кои се подигнува конкурентноста на земјите во регионот и на целиот Западен Балкан.

Покачувањето на минималната плата, влијае на подигнување на животниот стандард на граѓаните и на покачување на сите плати во стопанството, се согласија соговорниците, пришто вицепремиерот Битиќи нагласи дека во изминатите четири години, Владата на Република Северна Македонија, во инклузивен дијалог со синдикатите и стопанските комори успеа да ја зголеми минималната плата за околу 56%, a инклузивноста и транспарентноста е процес кој се применува при носење на сите стратегии, политики, програми и мерки, во насока на ефикасност и ефективност на истите.

Министерот Спајиќ го информираше вицепремиерот Битиќи за програмата „Европа сега“ и со сите бенефити кои што ќе ги добијат граѓаните со реализација на оваа програма.
На состанокот се констатираа одличните односи помеѓу двете земји и беше искажана недвосмислена определба за понатамошно продлабочување на соработката на сите нивоа.

*****

Të nderuar,

Të bashkëngjitur Jua dërgojmë fotografitë, kurse në vazhdim kumtesën nga takimi i zëvendëskryeministrit të Qeverisë, përgjegjës për çështje ekonomike, koordinim me resorët ekonomikë dhe investimet, Fatmir Bytyqi dhe ministrit të financave dhe mirëqenies sociale të Malit të Zi, Milojko Spajiq, i cili u zhvillua sot, në kuadër të vizitës zyrtare të zëvendëskryeministrit Bytyqi në Mal të Zi.

Linku për video me inserte nga takimi i zëvendëskryeministrit Bytyqi me ministrin e financave të Malit të Zi Spajiq: https://youtu.be/9DBpkTVSTN8

Zëvendëskryeministri Bytyqi në takim me ministrin e financave të Malit të Zi Spajiq: Financat publike në funksion të qytetarëve, mbështetje për kompanitë në kohë krize, tërheqje e investimeve të reja dhe nxitje e pagave më të larta

Në kuadër të vizitës zyrtare në Mal të Zi, zëvendëskryeministri i Qeverisë, përgjegjës për çështje ekonomike, koordinim me resorët ekonomikë dhe investimet, Fatmir Bytyqi, ka takuar ministrin e financave dhe mirëqenies sociale, Milojko Spajiq, me të cilin kanë biseduar për disa tema që kanë të bëjnë me menaxhimin e financave publike për të mbështetur qytetarët dhe ekonominë.

Në takim u shkëmbyen përvoja në zbatimin e masave në mbështetje të ekonomisë dhe qytetarëve gjatë krizës shëndetësore dhe ekonomike, të shkaktuar nga pandemia e koronavirusit Covid-19, kur u vendosën buxhetet e shtetit për mbështetjen e sistemit shëndetësor dhe ruajtjen e likuiditetit të ekonomisë dhe ruajtjen e vendeve të punës për qytetarët, por edhe për projektet zhvillimore që do të përshpejtojnë procesin e rimëkëmbjes në periudhën pas Covid-it.

Zëvendëskryeministri Bytyqi dhe ministri Spajiq diskutuan edhe për politikat dhe masat për tërheqjen dhe mbështetjen e investimeve të reja të kompanive, dhe u pajtuar se rajoni i Ballkanit Perëndimor ka një shans të madh që në periudhën pas Covid-it të njihet si rajon atraktiv për investime të reja nga kompanitë nga rajoni, por edhe korporatat e mëdha ndërkombëtare, si për shkak të afërsisë me vendet e BE-së, ashtu edhe për shkak të proceseve të vazhdueshme, të cilat rrisin konkurrueshmërinë e vendeve të rajonit dhe mbarë Ballkanit Perëndimor.

​Bashkëbiseduesit u pajtuan se rritja e pagës minimale ndikon në ngritjen e standardit jetësor të qytetarëve dhe në rritjen e të gjitha pagave në ekonomi, ku zëvendëskryeministri Bytyqi theksoi se në katër vitet e fundit Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut, në dialog gjithëpërfshirës me sindikatat dhe odat ekonomike arriti të rrisë pagën minimale për rreth 56%, dhe gjithëpërfshirja dhe transparenca është proces që aplikohet në miratimin e të gjitha strategjive, politikave, programeve dhe masave, me qëllim të efikasitetit dhe efektivitetit të tyre.

Ministri Spajiq e njoftoi zëvendëskryeministrin Bytyqi për programin “Evropa tani” dhe të gjitha përfitimet që do të kenë qytetarët nga realizimi i këtij programi.

Në takim u konstatuan marrëdhëniet e shkëlqyera mes dy vendeve dhe u shpreh vendosmëria e padyshimtë për thellimin e mëtejshëm të bashkëpunimit në të gjitha nivelet.

loading...

https://animeflix1.com/. Animeflix - your number one source for FREE anime, subbed and dubbed. Watch your favorite anime online FREE.

ANIMEFLIX Attack on Titan Season 3 Episode 9

Fairy Tail Episode 166

JoJo's Bizarre Adventure: Diamond is Unbreakable

Dragon Ball (Dub) Episode 147

free anime Tokyo Ghoul