ФРЧКОВСКИ РАСКАЖА КАКО СТЕВЧО ЈАКИМОВСКИ УСПЕАЛ ДА ПОБЕДИ ВО КАРПОШ: НИ КАМПАЊА НИ БУТУР, ЗЕМАЛ СПИСОК ОД 350 ЖИТЕЛИ НА КАРПОШ КОИ ИМАЛЕ НЕРЕШЕНИ ПРОБЛЕМИ И ОДЕЛ САМО КАЈ НИВ
ФРЧКОВСКИ РАСКАЖА КАКО СТЕВЧО ЈАКИМОВСКИ УСПЕАЛ ДА ПОБЕДИ ВО КАРПОШ: НИ КАМПАЊА НИ БУТУР, ЗЕМАЛ СПИСОК ОД 350 ЖИТЕЛИ НА КАРПОШ КОИ ИМАЛЕ НЕРЕШЕНИ ПРОБЛЕМИ И ОДЕЛ САМО КАЈ НИВ
ФРЧКОВСКИ: НЕ ЗАМИНАВ АМБАСАДОР ВО ВАШИНГТОН ПОРАДИ ФИЛИП РИКЕР, УШТЕ МИ Е ЛУТ ШТО НАПИШАВ ЗА НЕГО КОЛУМНА ДЕКА ПОВЕЌЕ СЕ ГЛЕДА СО МИЈАЛКОВ ОД ШТО СЕ ГЛЕДА СО ЖЕНА МУ
ФРЧКОВСКИ: НЕ ЗАМИНАВ АМБАСАДОР ВО ВАШИНГТОН ПОРАДИ ФИЛИП РИКЕР, УШТЕ МИ Е ЛУТ ШТО НАПИШАВ ЗА НЕГО КОЛУМНА ДЕКА ПОВЕЌЕ СЕ ГЛЕДА СО МИЈАЛКОВ ОД ШТО СЕ ГЛЕДА СО ЖЕНА МУ
Ковачевски: Нема да дозволиме енергетската криза да удри силно врз џебот на граѓаните
Ковачевски: Нема да дозволиме енергетската криза да удри силно врз џебот на граѓаните
ФРЧКОВСКИ: ПАРТНЕРСТВОТО НА МАКЕДОНИЈА И САД СЕ РОДИ И ЗАЦВРСТИ ВО 90-ТИТЕ ТАКА ШТО ИМ ГИ ПОНУДИВМЕ СИТЕ НАШИ ШПИОНСКИ КАНАЛИ ЗА ОТКРИВАЊЕ НА ПОЗИЦИИТЕ НА СРБИТЕ ВО БОСНА И КОСОВО
ФРЧКОВСКИ: ПАРТНЕРСТВОТО НА МАКЕДОНИЈА И САД СЕ РОДИ И ЗАЦВРСТИ ВО 90-ТИТЕ ТАКА ШТО ИМ ГИ ПОНУДИВМЕ СИТЕ НАШИ ШПИОНСКИ КАНАЛИ ЗА ОТКРИВАЊЕ НА ПОЗИЦИИТЕ НА СРБИТЕ ВО БОСНА И КОСОВО
КРЕШНИК БЕКТЕШИ: Минималната плата нема да се зголеми наскоро поради енергетската криза
КРЕШНИК БЕКТЕШИ: Минималната плата нема да се зголеми наскоро поради енергетската криза
Ковачевски: ВМРО-ДПМНЕ да одат на факултет и да научат што е инфлација
Ковачевски: ВМРО-ДПМНЕ да одат на факултет и да научат што е инфлација
ФРЧКО: ПЛАЧЕЊЕТО НА ДИМИТРОВ ШТО НЕ ДОБИ МИНИСТЕРСКА ФОТЕЉА Е ПАТЕТИЧНО И ТАЖНО, ЧОВЕКОТ НЕ ЗНАЕ ДОСТОИНСТВЕНО ДА ПАДНЕ, ЦЕЛ ЖИВОТ ТАТКО МУ И МАЈКА МУ ГО ГУРААТ И ГО МЕСТАТ
ФРЧКО: ПЛАЧЕЊЕТО НА ДИМИТРОВ ШТО НЕ ДОБИ МИНИСТЕРСКА ФОТЕЉА Е ПАТЕТИЧНО И ТАЖНО, ЧОВЕКОТ НЕ ЗНАЕ ДОСТОИНСТВЕНО ДА ПАДНЕ, ЦЕЛ ЖИВОТ ТАТКО МУ И МАЈКА МУ ГО ГУРААТ И ГО МЕСТАТ
ШТО МИСЛЕШЕ, ШТО МИСЛЕШЕ: Сиљановска Давкова жали што влегла во политика, ама си ги лечи маките со пратеничката плата од 1000 евра
ШТО МИСЛЕШЕ, ШТО МИСЛЕШЕ: Сиљановска Давкова жали што влегла во политика, ама си ги лечи маките со пратеничката плата од 1000 евра

(ВИДЕО) Бектеши: Поддршка од 52 милиони денари за домаќинствата за субвенции за печки на пелети, ПВЦ прозорци и инсталирање на сончеви колектори и фотонапонски панели

Министерот за економија Крешник Бектеши на прес-конференција информираше дека Министерството за економија денеска објави четири јавни повици кои произлегуваат од Програмата за промоција на обновливите извори на енергија и поттикнување на енергетската ефикасност во домаќинствата за 2021 година.

Оваа година во рамки на оваа програма се предвидени вкупно четири мерки во вкупен износ на финансиска поддршка од 52 милиони денари и тоа за: надоместување на дел од трошоците за купени и вградени ПВЦ или алуминиумски прозорци во домаќинствата, надоместување на дел од трошоците за купување и вградување на печки на пелети во домаќинствата, надоместување на дел од трошоците за купени и вградени сончеви термални колекторски системи во домаќинствата како и надоместување на дел од трошоците за купување и инсталирање на фотонапонски панели за производство на електрична енергија до 4 kW за сопствена потрошувачка за домаќинствата.

„За мерката субвенции за печки на пелети оваа година во буџетот на Министерството за економија се предвидени вкупно 14 милиони денари при што субвенцијата изнесува 50 %, но не повеќе од 20.000 денари по домаќинство, односно до 70 %, но не повеќе од 25.000 денари по домаќинство со ниски приходи. За мерката субвенции за вградување на ПВЦ прозорци предвидени се вкупно 22 милиони денари. Финансиската поддршка изнесува до 50 %, но не повеќе од 20.000 денари по домаќинство, односно до 70 %, но не повеќе од 25.000 денари по домаќинство за лица со ниски примања“, кажа министерот Бектеши.

Како што информираше Бектеши, за субвенции за вградување на сончеви колектори за затоплување во домовите оваа година се наменети 8 милиони денари, а финансиската поддршка изнесува до 30%, но не повеќе од 10.000 денари по домаќинство, односно до 70%, но не повеќе од 15.000 денари по домаќинство за лица со ниски приходи.

„За субвенции за купување и инсталирање на фотонапонски панели за производство на електрична енергија до 4 kW за сопствена потрошувачка за домаќинствата, на градба на која има право на сопственост или користење се наменети 8 милиони денари при што поддршката изнесува до 30%, но не повеќе од 62.000 денари по домаќинство“ кажа министерот.

Според Министерот, корисници на оваа програма во категоријата на лица со ниски примања се сметаат оние кои се вработени со месечни приходи до 30.000 денари, пензионери со нето месечни приходи до 20.000 денари, како и ранливите категории приматели на социјална помош, и додаде дека и на неколку новини во огласите оваа година.

„Принципот „прв дојден прв услужен’’ ќе се применува и оваа година при што средствата од Програмата наменети за секоја мерка пооделно ќе бидат распределени според степенот на развој на секој од планските региони, со цел да се поттикне рамномерниот регионален развој. Распределбата по плански региони значи дека најмалку развиените региони во државата ќе добијат најголема дел од финансиската поддршка по сите четири мерки и обратно, најмалку средства се наменети за најразвиените региони во државата. Фискалните сметки за печките на пелети и за фотонапонските електрани ќе важат од 1-ви јануари 2021 година. За фотоволтаиците ќе може да се аплицира до 30.06.2021 година, бидејќи е нова мерката. Другите огласи ќе важат до 31.05.2021 година, освен ако порано не бидат исцрпени средствата“, потенцираше министерот Бектеши и додаде дека барателите ќе можат да го дополнуваат барањето, но во таков случај го губат местото и датумот кога аплицирале и датумот на последно комплетирање на барањето, ќе се смета за датум на аплицирање.

Документацијата за аплицирање за добивање на овие субвенции е детално дефинирана во Јавните огласи кои што се објавени во два дневни весника, како и на веб страната на Министерството за економија.

loading...

https://animeflix1.com/. Animeflix - your number one source for FREE anime, subbed and dubbed. Watch your favorite anime online FREE.

Horimiya Episode 8

stream anime online ANIMEFLIX Attack on Titan (Dub)

ANIMEFLIX Attack on Titan Season 3 (Dub) Episode 10

ANIMEFLIX That Time I Got Reincarnated as a Slime (Dub) Episode 18

My Hero Academia Season 2 (Dub)