(ВИДЕО) Средба на Ковачевски и Османи со Петков и Генчовска во Рим: Продолжување на дијалогот за решение засновано на европски вредности
(ВИДЕО) Средба на Ковачевски и Османи со Петков и Генчовска во Рим: Продолжување на дијалогот за решение засновано на европски вредности
(ВИДЕО) ЈАНКО БУРЕК: КОЛЕГИТЕ ВО ТВ СОНЦЕ СИТЕ СЕ ИДИОТИ, ТОА МИ ГО ПОТВРДИ ГАЗДАТА НА ТЕЛЕВИЗИЈАТА ЏОРЏ АТАНАСОВСКИ
(ВИДЕО) ЈАНКО БУРЕК: КОЛЕГИТЕ ВО ТВ СОНЦЕ СИТЕ СЕ ИДИОТИ, ТОА МИ ГО ПОТВРДИ ГАЗДАТА НА ТЕЛЕВИЗИЈАТА ЏОРЏ АТАНАСОВСКИ
Радев: Ако има нарушување на дијалогот во владата на Бугарија за спорот со С Македонија тоа треба јасно да се каже
Радев: Ако има нарушување на дијалогот во владата на Бугарија за спорот со С Македонија тоа треба јасно да се каже
ОВА СЕ ВИКА КОГА СИ ЈА ИМАШ МУВАТА НА КАПАТА, ТОКМУ ТИЕ ПРЕД 50 ГОДИНИ ГИ ПРАТИЈА МОШТИТЕ НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ВО СКОПЈЕ: Бугарските социјалисти ќе ја напуштат владата на Петков доколку Македонија добие преговори со ЕУ
ОВА СЕ ВИКА КОГА СИ ЈА ИМАШ МУВАТА НА КАПАТА, ТОКМУ ТИЕ ПРЕД 50 ГОДИНИ ГИ ПРАТИЈА МОШТИТЕ НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ВО СКОПЈЕ: Бугарските социјалисти ќе ја напуштат владата на Петков доколку Македонија добие преговори со ЕУ
Утре Божествена литургија во Соборниот храм, посебен сообраќаен режим на улиците
Утре Божествена литургија во Соборниот храм, посебен сообраќаен режим на улиците
ФБИ ВО ЊУЈОРК ГО УАПСИ МИЛЕТА МИЉАНИЌ, ЛИДЕРОТ НА МАФИЈАШКИОТ КЛАН ГРУПА АМЕРИКА, ГО ТЕРЕТИ ЗА ФИНАНСИСКА ИЗМАМА, ТОЈ Е ПОВРЗАН СО СЕРИЈА УБИСТВА, РЕКЕТ, ТРГОВИЈА СО КОКАИН
ФБИ ВО ЊУЈОРК ГО УАПСИ МИЛЕТА МИЉАНИЌ, ЛИДЕРОТ НА МАФИЈАШКИОТ КЛАН ГРУПА АМЕРИКА, ГО ТЕРЕТИ ЗА ФИНАНСИСКА ИЗМАМА, ТОЈ Е ПОВРЗАН СО СЕРИЈА УБИСТВА, РЕКЕТ, ТРГОВИЈА СО КОКАИН
ГРАД СКОПЈЕ: Се уредува просторот кај Соборниот храм „Св. Климент Охридски“
ГРАД СКОПЈЕ: Се уредува просторот кај Соборниот храм „Св. Климент Охридски“
ВО ВЛАДИНАТА ДЕЛЕГАЦИЈА КОЈА ПОЛОЖИ ВЕНЕЦ ПРЕД СПОМЕН ПЛОЧАТА НА СВЕТИТЕ КИРИЛ И МЕТОДИЈ ВО РИМ ОСВЕН ПРЕМИЕРОТ СЕ И МИНИСТРИТЕ СПАСОВСКИ, ОСМАНИ И СТОЈЧЕВСКА
ВО ВЛАДИНАТА ДЕЛЕГАЦИЈА КОЈА ПОЛОЖИ ВЕНЕЦ ПРЕД СПОМЕН ПЛОЧАТА НА СВЕТИТЕ КИРИЛ И МЕТОДИЈ ВО РИМ ОСВЕН ПРЕМИЕРОТ СЕ И МИНИСТРИТЕ СПАСОВСКИ, ОСМАНИ И СТОЈЧЕВСКА

(ВИДЕО) БИЗНИС ФЕДЕРАЦИЈАТА ДЕНЕСКА ГО НАТЕРА ВИЦЕ ПРЕМИЕРОТ БИТИЌИ ДА ДРЖИ ГОВОР НА ГОВОРНИЦА ОД КУТИИ СО АЛАТ И ШЛЕМОВИ

Вицепремиерот Битиќи на конференција „20 години Бизнис конфедерација на Македонија“ – Бизнис организациите и стопанството имаат сигурен и стабилен партнер во Владата, заедно креираме мерки за подобро бизнис опкружување

Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, на покана на Бизнис конфедерацијата на Македонија, присуствуваше и се обрати на конференцијата со која се одбележаа 20 години успешно функционирање на оваа бизнис организација.

Вицепремиерот во своето воведно излагање на конференцијата го честиташе 20-годишниот јубилеј на Бизнис конфедерацијата и посочи дека очекува соработката и отворениот дијалог помеѓу Владата и организацијата да продолжи и во иднина и дека преку заеднички партнерски однос ќе се продолжат активностите кои се во функција на бизнисот и на работниците, затоа што добрите економски параметри се пресликуваат позитивно на целото општество и допираат до секој еден граѓанин или граѓанка.

„Условите за водење на бизнис се веројатно најважни за секој еден инвеститор, стопанственик, претриемач и токму тоа е она за што ние како Влада се залагаме. Политичка и економска стабилност и предвидливост, ефикасни и брзи процедури, мерки кои стимулираат технолошки развој и внесување на иновации во работењето на компаниите, поквалитетни и подобро платени работни места, верувам дека сето тоа е заедничка цел на сите нас кои сме денес тука. За да можеме да ги постигнеме овие цели потребни се партнери од доверба. Токму таков партнер е Бизнис конфедерацијата на Македонија кои професионално и правилно ги артикулираат барањата на компаниите и систематски и темелно предлагаат решенија за решавање на сите проблеми и надминување на сите предизвици, се со цел креирање на поддржувачко и охрабрувачко бизнис опкружување, кое ќе носи раст и развој на нашите компании“, започна во своето излагање Битиќи.

Вицеремиерот се осврна на дел од мерките, креирани од Владата, со кои се поддржува стопанството и се стимулира технолошкиот развој и внесувањето на иновации, како дел од реструктуирањето во нова развојна економија.

„Преку Законот за финансиска поддршка на инвестиции, ги поддржуваме сите производни фирми, во моментов во портфолиото кои го води мојот кабинет имаме околу 350 активни договори. Со моето доаѓање на оваа позиција во 2020 година, за прв пат и покрај Ковид кризата, имаме 100% исплата на државната помош кон нашите компании, што ја потврдува нашата посветеност кон нив и нашата намера да ги поддржуваме. Истото ќе го направиме и оваа година, за нас, е важно компаниите да знаат дека имаат партнер и во време полно предизвици како што се овие две последни години“, додаде тој.

Битиќи нагласи дека фокусот на Владата и на стопанството треба да биде ставен на иднината и дека кризата предизвикана од коронавирусот може да се гледа и како можност, а не само како предизвик.

„Треба да гледаме заедно напред, во пост ковид периодот и да видиме како можеме да извлечеме поуки, научени лекции но и да ја искористиме нашата конкурентска предност а тоа е „Near shoring“ или приближување на ланците за снабдување поблиску до големите компании. Ова е една од научените лекции во Ковид периодот, кога далечните ланци за снабдување беа недостапни. Во пост-ковид периодот треба да ја капитализираме оваа предност која се отвора пред нас и да креираме силни вредносни ланци на компаниите во нашата земја, но и поврзување со целиот регион. Преку стимулирање на инвестициите на пазарот на Западен Балкан ќе креираме отпорен и стабилен регионален пазар. Ваквиот Ре – фокус ќе ја забрза нашата нова развојна економија преку реструктурирање на домашната економија која се темели на производство со додадена вредност што ќе носи до зголемување на БДПто, ќе го зајакне извозот, бројот на вработени и секако стандардот на граѓаните“, заврши во своето излагање вицепремиерот Фатмир Битиќи.

*****

Të nderuar,

Të bashkëngjitur Jua dërgojmë fotografitë, kurse në vazhdim kumtesën nga pjesëmarrja e zëvendëskryeministrit të Qeverisë, përgjegjës për çështje ekonomike, koordinim me resorët ekonomikë dhe investimet, Fatmir Bytyqi, në konferencën e organizuar nga Konfederata e Biznesit të Maqedonisë, e cila shënoi 20 vjetorin e funksionimit të suksesshëm të kësaj organizate të biznesit.

Linku për video me inserte nga konferenca dhe fjalimi i zëvendëskryeministrit për çështje ekonomike Fatmir Bytyqi

Zëvendëskryeministri Bytyqi në konferencën “20 vjet Konfederata e Biznesit të Maqedonisë” – Organizatat e biznesit dhe ekonomisë kanë partner të besueshëm dhe të qëndrueshëm tek Qeveria, së bashku krijojmë masa për një ambient më të mirë të biznesit

Zëvendëskryeministri i Qeverisë, përgjegjës për çështje ekonomike, koordinim me resorët ekonomikë dhe investimet, Fatmir Bytyqi, me ftesë të Konfederatës së Biznesit të Maqedonisë, mori pjesë dhe foli në konferencën për shënimin e 20 vjetorit të funksionimit të suksesshëm të kësaj organizate të biznesit.

Në fjalën hyrëse në konferencë, zëvendëskryeministri uroi 20 vjetorin e Konfederatës së Biznesit dhe tha se pret që bashkëpunimi dhe dialogu i hapur ndërmjet Qeverisë dhe organizatës të vazhdojë edhe në të ardhmen dhe se marrëdhëniet e përbashkëta afariste do të vazhdojnë në funksion të biznesit dhe të punëtorëve, sepse parametrat e mirë ekonomikë reflektohen pozitivisht në mbarë shoqërinë dhe arrijnë tek çdo qytetar dhe qytetare.

“Kushtet për të bërë biznes ndoshta janë më të rëndësishmet për çdo investitor, biznesmen, sipërmarrës dhe kjo është pikërisht ajo që ne si Qeveri qëndrojmë. Stabiliteti dhe parashikueshmëria politiko-ekonomike, procedura efikase dhe të shpejta, masa që nxisin zhvillimin teknologjik dhe inovacionin në funksionimin e kompanive, vende pune më të mira dhe më të paguara, besoj se ky është një synim i përbashkët i të gjithë neve që jemi sot këtu. Arritja e këtyre qëllimeve kërkon partnerë të besueshëm. Pikërisht një partner i tillë është Konfederata e Biznesit të Maqedonisë, e cila në mënyrë profesionale dhe korrekte i artikulon kërkesat e kompanive dhe propozon në mënyrë sistematike dhe të plotë zgjidhje për zgjidhjen e të gjitha problemeve dhe tejkalimin e të gjitha sfidave, në mënyrë që të krijohet një mjedis mbështetës dhe inkurajues i biznesit, i cili do të sjellë rritje dhe zhvillimin e kompanive tona”, filloi në fjalimin e tij Bytyqi.

Zëvendëskryeministri iu referua disa masave të krijuara nga Qeveria, të cilat mbështesin ekonominë dhe stimulojnë zhvillimin teknologjik dhe inovacionet, si pjesë e ristrukturimit në një ekonomi të re zhvillimore.

“Përmes Ligjit për mbështetjen financiare të investimeve ne mbështesim të gjitha kompanitë prodhuese, për momentin në portofolin e menaxhuar nga kabineti im kemi rreth 350 kontrata aktive. Me ardhjen time në këtë pozicion në vitin 2020, për herë të parë pavarësisht krizës së shkaktuar nga Covid-i, ne kemi pagesën 100% të ndihmës shtetërore për kompanitë tona, gjë që konfirmon përkushtimin tonë ndaj tyre dhe synimin tonë për t’i mbështetur ato. Ne do të bëjmë të njëjtën gjë edhe këtë vit, për ne është e rëndësishme që kompanitë të dinë se kanë një partner dhe sfida me kohë të plotë si dy vitet e fundit,” shtoi ai.

Bytyqi theksoi se fokusi i Qeverisë dhe ekonomisë duhet të jetë tek e ardhmja dhe se kriza e koronavirusit mund të shihet si një mundësi, jo thjesht një sfidë.

“Duhet të presim me padurim periudhën pas Covid-it dhe të shohim se si mund të nxjerrim mësime, nga të cilat kemi marrë mësim, por edhe të përfitojmë nga avantazhi ynë konkurrues, i cili është “Near shoring” ose afrimi i zinxhirëve të furnizimit më afër kompanive të mëdha. Ky është një nga mësimet e nxjerra në periudhën e Covid-it, kur zinxhirët e largët të furnizimit ishin të padisponueshëm. Në periudhën pas Covid-it, duhet të përfitojmë nga ky avantazh që na hapet dhe të krijojmë zinxhirë të fortë vlerash për kompanitë në vendin tonë, por edhe të lidhemi me gjithë rajonin. Duke stimuluar investimet në tregun e Ballkanit Perëndimor, ne do të krijojmë një treg rajonal rrezistues dhe të qëndrueshëm. Ky rifokusim do të përshpejtojë ekonominë tonë të re të zhvillimit duke ristrukturuar ekonominë vendase bazuar në prodhimin me vlerë të shtuar që do të çojë në rritjen e PBB-së, rritjen e eksporteve, numrin e të punësuarve dhe gjithsesi standardin e jetesës së qytetarëve”, përfundoi fjalimin e tij zëvendëskryeministri Fatmir Bytyqi.

Кабинет на Заменик на Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, задолжен за економски прашања, координација со економски сектори и инвестиции, Фатмир Битиќи

Kabineti i Zëvëndës Kryetarit të Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, përgjegjës për Çështje Ekonomike, koordinim me resoret ekonomike dhe investimet, Fatmir Bytyqi

Cabinet of the Deputy President of the Government of the Republic of North Macedonia, in charge of economic affairs, coordination of economic sectors and investments, Fatmir Bytyqi

loading...

Animeflix - Watch your favorite anime online FREE.. Animeflix - your number one source for FREE anime, subbed and dubbed. Watch your favorite anime online FREE.

animeflix website ANIMEFLIX My Hero Academia Season 3 (Dub)

anime flix Fairy Tail (Dub)

ANIMEFLIX How NOT to Summon a Demon Lord Ω

watch anime ANIMEFLIX Komi Can’t Communicate

Dragon Ball (Dub)