Утре , понеделник, 26-ти јули, продолжува теренската вакцинација во неколку населени места
Утре , понеделник, 26-ти јули, продолжува теренската вакцинација во неколку населени места
34 ГОДИШЕН АМЕРИКАНЕЦ КОЈ НА ФЕЈСБУК ГИ ИСМЕВАШЕ ВАКЦИНИТЕ ПРОТИВ КОВИД, УМРЕ ОД КОВИД
34 ГОДИШЕН АМЕРИКАНЕЦ КОЈ НА ФЕЈСБУК ГИ ИСМЕВАШЕ ВАКЦИНИТЕ ПРОТИВ КОВИД, УМРЕ ОД КОВИД
Филипче: Нема ниту еден починат од Ковид кој примил две дози вакцина
Филипче: Нема ниту еден починат од Ковид кој примил две дози вакцина
ЗАПОЧНУВА ИЗГРАДБАТА НА ГРАДИНКА ВО НОВА БИТОЛА
ЗАПОЧНУВА ИЗГРАДБАТА НА ГРАДИНКА ВО НОВА БИТОЛА
Мерењата за бучава продолжуваат и наредните денови – уште два угостителски објекти со Решенија за преземање мерки за намалување на гласноста
Мерењата за бучава продолжуваат и наредните денови – уште два угостителски објекти со Решенија за преземање мерки за намалување на гласноста
(ВИДЕО) Македонската авангардна музичка сцена доби ново име – проектот „Луциден сон“ го промовираше својот деби сингл – „Немирно време“
(ВИДЕО) Македонската авангардна музичка сцена доби ново име – проектот „Луциден сон“ го промовираше својот деби сингл – „Немирно време“
СКОПЈЕ ГОДИНАВА ОДБЕЛЕЖУВА 58 ГОДИНИ ОД КАТАСТРОФАЛНИОТ ЗЕМЈОТРЕС
СКОПЈЕ ГОДИНАВА ОДБЕЛЕЖУВА 58 ГОДИНИ ОД КАТАСТРОФАЛНИОТ ЗЕМЈОТРЕС
ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НА ШТИП САШКО НИКОЛОВ СПАСИ ДАВЕНИК НА ПЛАЖА ВО ГРЦИЈА
ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НА ШТИП САШКО НИКОЛОВ СПАСИ ДАВЕНИК НА ПЛАЖА ВО ГРЦИЈА

(ВИДЕО) Милевски: Сензорните соби се важни за психофизичкиот развој на децата од Источниот плански регион

Преку набавка на опрема и градење на „сензорни соби“ во мулти-сензорни простории во основното училиште „Малина Попиванова“ во Кочани, градинката „Астибо“ во Штип и Дневниот центар за деца со попреченост во Делчево, во комбинација со обуки за кадарот, во рамки на проектот „Здрави деца – сигурна иднина“ постепено ќе се решава проблемот со кој се соочуваат децата со потешкотии во развојот до различен степен, кај предучилишна возраст во Источниот плански регион.

Проблем со којшто се соочуваа установите каде посетуваат настава овие деца е недоволната опременост на просториите, како и недоволна стручна подготвеност на кадарот кој работи со овие деца. Целта на овој проект чија вкупна вредност е 2 милиони денари, е преку набавка на опрема и градење на таканаречени „сензорни соби“, во комбинација со обуки за кадарот, да се постигне решавање на проблемот. Сензорните соби преставуваат специјално дизајнирана околина која треба да овозможи за детето (лицето) со посебни потреби контролирано изложување на едно или повеќе сетилни доживување со цел поттикнување на сензорната интеграција која е основа за оформување на нашите одговори кон надворешната средина. Долгорочниот ефект од овој проект би бил зголемена интеграција на децата со потешкотии во развојот во образовниот систем и понатаму во општеството.

Министерот за локална самоуправа Милевски, беше во посета на градинката „Астибо“ во Штип, како дел од проект Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој, кој го водат во соработка со Швајцарска агенција за развој и соработка.

– Првите месеци од нејзиното функционирање навистина максимално се користеше и тоа е добро, затоа што на децата со попреченост му се овозможи да ги развиваат своите психофизички способности. Директорката нè информираше дека собата е одлична за децата, бидејќи релаксира, одмара и позитивно влијае врз сите деца кои учат во оваа градинка. Се надевам дека корона кризата брзо ќе заврши и дека ќе можеме повторно да ја ставиме во функција и во користење на сите оние кои им е потребна, не само од Штип туку и од регионот кои имаат потреба да ја користат оваа соба, вели Горан Милевски министерот за локална самоуправа.

Според Билјана Трајчевска директорката на детска градинка „Астибо“ во Штип, сензорната соба беше пуштена во употреба некаде во месец декември минатата година, следните два месеци неа ја користеа дел од 20-те дечиња поради тоа што добар дел од нив не посетуваа градинка, поради тоа што изминатите месеци посетата на дечињата во градинката е малку намалена.

– Сега имаме детектирано седум деца кои што ја посетуваат нашата установа, меѓутоа со надминување на кризата ние сме отворени, тоа значи дека сензорната соба ќе можат да ја користат и други дечиња, поточно оние кои што не ја посетуваат нашата установа ако имаат потреба за користење на истата. Би сакала да ја истакнам важноста на проектот кој го реализиравме, бидејќи во текот на минатата година во нашата установа беа детектирани некаде околу 20-тина деца кои што имаат одредени потешкотии во развојот и за чии што поефикасно вклучување воспитно-образовниот процес е од голема помош работата со дефектологот, и користење на опремата од сензорната соба.

– Она што можам да кажам е дека овој проект под името „Здрави деца-сигурна иднина“ е финансиран од Швајцарската агенција за развој и соработка и од Министерството за локална самоуправа, имплементиран, реализиран од Центарот за развој на Источниот плански регион со буџет во висина од два милиони сто триесет и седум денари, вели Јане Миланов в.д. градоначалник на општина Штип.

Сензорната соба сама по себе е основа за една здрава, добра сензорска терапија која што дава гаранција дека дечињата со посебни потреби ќе можат да, од најмала возраст да се интегрираат, да се образуваат, и оспособуваат за да се вклучат во високото образование, со што би се оспособиле за сите нормални текови во нивниот натамошен живот со што пак би го збогатиле и својот живот, но и животот на нивните семејства.

loading...

AniWatch watch anime dub: Naruto Episode 220

AnimeDao anime: Watch That Time I Got Reincarnated as a Slime (Dub) Episode 11