Ненад Периш во солзи: Матеј ја заврши својата приказна на оваа земја
Ненад Периш во солзи: Матеј ја заврши својата приказна на оваа земја
Средба Ковачевски - Савада: Заинтересираност од Јапонија за инвестиции и силна поддршка за евроинтеграциите и обединета Европа
Средба Ковачевски - Савада: Заинтересираност од Јапонија за инвестиции и силна поддршка за евроинтеграциите и обединета Европа
Економскиот институт - Скопје, како единица на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, на 18.5.2022 година со пригодна свеченост одбележа 70 години од своето постоење
Економскиот институт - Скопје, како единица на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, на 18.5.2022 година со пригодна свеченост одбележа 70 години од своето постоење
Самит Македонија 2025: Дигитализацијата, регионалната соработка и вложувањето во иновации клучни за закрепнување на економијата
Самит Македонија 2025: Дигитализацијата, регионалната соработка и вложувањето во иновации клучни за закрепнување на економијата
Музејот „Матка“ повторно отворен за посетители - Меѓународниот ден на музеите одбележан со работилница за обновливи извори на енергија
Музејот „Матка“ повторно отворен за посетители - Меѓународниот ден на музеите одбележан со работилница за обновливи извори на енергија
Грант од 2,2 милиони евра од германската КФБ банка за Кавадарци: Градот ќе биде градилиште со месеци, но добива трајна инвестиција
Грант од 2,2 милиони евра од германската КФБ банка за Кавадарци: Градот ќе биде градилиште со месеци, но добива трајна инвестиција
САД бара ЕУ да воведе царини за руската нафта
САД бара ЕУ да воведе царини за руската нафта
МВР: Санкционирани 40 возила за јавен превоз на територија на цела држава, 16 со неисправни сопирачки
МВР: Санкционирани 40 возила за јавен превоз на територија на цела држава, 16 со неисправни сопирачки

(ВИДЕО) Министерот Спасовски на завршната обука за криумчарење на мигранти и други облици на транснационален криминал

Денеска, министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, заедно со амбасадорот на Кралството Холандија, Н.Е. Дирк Јан Коп, државната секретарка во МВР, а воедно и Национална координаторка за борба против трговија со луѓе и илегална миграција, Магдалена Несторовска, јавната обвинителка Гордана Смаќоска, како и шефицата на Канцеларијата на Меѓународната организација за миграции (ИОМ), Соња Божиновска Петрушевска, учествуваа на завршната обука за криумчарење на мигранти и други облици на транснационален криминал, како дел од серијата од осум обуки што беа спроведени во рамки на проектот „Поддршка на националните капацитет во борбата против криумчарењето мигранти и други видови транснационален организиран крминал во Република Северна Македонија”, финансиран од Кралството Холандија, а имплементиран од страна на Меѓународната организација за миграции – ИОМ во Република Северна Македонија.

„Борбата против трговијата со луѓе и криумчарењето мигранти е поставена високо на агендата во нашата држава и тоа преку воспоставени институционални структури за нејзино успешно сузбивање и механизми, како и за поефикасно справување со последиците кои произлегуваат од овие кривични дела. Овде, несомнено морам да ја споменам и помошта што ја добиваме од нашите партнери, со чијашто поддршка успеваме да надминеме голем дел од препреките и предизвиците кои криумчарењето мигранти и трговијата со луѓе ги носат со себе и од нив да излеземе поцврсти во определбата за натамошен развој на нови механизми за заштита и помош”, рече министерот Спасовски во своето воведно обраќање.

Министерот Спасовски истакна дека од исклучително значење е оваа континуирана поддршка што Меѓународната организација за миграции – ИОМ во Република Северна Македонија ја обезбедува во насока на зајакнување на капацитетите за справување со последиците од миграциската криза – со поддршката и во делот на воспоставување на Националната единица за сузбивање на криумчарење на мигранти и трговија со луѓе, па сѐ до помошта за јакнење на капацитетите на оваа меѓуинституционална единица, ИОМ низ годините наназад останува постојан стратешки партнер.

Министерот Спасовски нагласи дека придонесот и резултатите на Националната единица за сузбивање на криумчарење мигранти и трговија со луѓе изминативе четири години ја оправдаа довербата, а акцентот при самото формирање беше ставен на јакнење на меѓуинституционалната соработка, која како форма на делување е повеќе од потребна за ефективно сузбивање на трговијата со луѓе и криумчарењето мигранти.

На крајот од своето обраќање министерот Спасовски потенцираше дека и денешнава завршна обука, во форма на студија на случај/симулација во живо, ќе им овозможи на учесниците унапредување на вештините и знаењето, како и нивна примена во пракса, со цел успешно справување со транснационалниот организиран криминал, а особено криумчарењето мигранти и трговијата со луѓе.

„Во таа насока, како и досега, продолжуваат нашите заложби и стратешки определби, пред сѐ преку директна соработка во проекти и иницијативи на Министерството за внатрешни работи со Јавното обвинителство, кои имаат за цел зајакнување на капацитетите и успешно справување со сите предизвици што ги носат миграциските процеси”, заврши министерот Спасовски.

На завршниот настан на обуката за криумчарење на мигранти и други облици на транснационален криминал свое обраќање имаше и државната секретарка во МВР, Магдалена Несторовска, која ја истакна потребата од континуирано одржување на ваков тип на обуки, кои преку вежби засновани на симулација на случаи имаат за цел градење на капацитети и зајакнување на вештините на практичарите за ефективно истражување и гонење на случаите, како и навремено идентификување на тргуваните лица, долж миграциските рути, преку промовирање на мултисекторки пристап заснован на човековите права.

„Поради сложеноста на проблематиката, вклучително и координацијата помеѓу ефективната истрага и заштитата на жртвите и мигрантите, честопати е тешко да се обучат експерти на начин што истите ќе бидат подготвени да се соочат со различни ситуации кои ги носи секојдневната динамика и притисоците на работа. Ова е уште една причина зошто обуките, особено од ваков тип, па и во проширен состав, се одличен пример како учесниците практично би можеле да ги применат стекнатите знаења од класичната обука и да се детектираат/ симулираат одредени проблеми, кои би требало самите веднаш да ги решат“, потенцираше државната секретарка Несторовска.

loading...

https://animefreak1.com/. AnimeFreak #1 Site to watch thousands of dubbed and subbed anime episodes including Dragon Ball Super, Attack on Titan, Naruto Shippuden, One Piece

online anime AnimeFreak That Time I Got Reincarnated as a Slime Season 2 Part 2

AnimeFreak Tokyo Revengers (Dub) Episode 21

watch anime online Naruto: Shippuden (Dub)

AnimeFreak SK8 the Infinity (Dub) Episode 5

anime websites AnimeFreak Fairy Tail

tải go88