(ВИДЕО) ТАЛАТ ЏАФЕРИ ИМ ОДРЖА ЛЕКЦИЈА И НА НОВИНАРИТЕ: Никој не бил загрозен затоа што никој немал контакт со тие двајца пратеници!
(ВИДЕО) ТАЛАТ ЏАФЕРИ ИМ ОДРЖА ЛЕКЦИЈА И НА НОВИНАРИТЕ: Никој не бил загрозен затоа што никој немал контакт со тие двајца пратеници!
Жителите на Ново Маало собираат потписи: Разочарани сме од нашите сограѓани кои поднеле иницијатива за стопирање на градбата спроти „Холидеј Ин“
Жителите на Ново Маало собираат потписи: Разочарани сме од нашите сограѓани кои поднеле иницијатива за стопирање на градбата спроти „Холидеј Ин“
БРАВО - Филипче: Состојбата е стабилна, се намалува бројот на пациенти
БРАВО - Филипче: Состојбата е стабилна, се намалува бројот на пациенти
НОВ ПРОМОТИВЕН ПЕРИОД НА ПОТРОШУВАЧКИОТ КРЕДИТ ОД КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА
НОВ ПРОМОТИВЕН ПЕРИОД НА ПОТРОШУВАЧКИОТ КРЕДИТ ОД КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА
Неписмена багра вмровска
Неписмена багра вмровска
Рестриктивните мерки остануваат на сила уште една недела
Рестриктивните мерки остануваат на сила уште една недела
ФРЧКО НАЦИОНАЛЕ НЕ ИЗДРЖА, СЕ ЈАВИ НА ТВИТЕР, ГО ИЗРЕМЕТИ ИЛЧЕ ГЕБЕЛС
ФРЧКО НАЦИОНАЛЕ НЕ ИЗДРЖА, СЕ ЈАВИ НА ТВИТЕР, ГО ИЗРЕМЕТИ ИЛЧЕ ГЕБЕЛС
(ВИДЕО) ТРАМП ПО ПАТОТ НА ГРУЕВСКИ: ФБИ ВЛЕЗЕ ВО ПРОСТОРИИТЕ НА ТРАМП ОРГАНИЗАЦИЈАТА, ЗАПЛЕНЕТИ СЕ КУТИИ СО ДОКУМЕНТИ И НЕКОЛКУ КОМПЈУТЕРИ
(ВИДЕО) ТРАМП ПО ПАТОТ НА ГРУЕВСКИ: ФБИ ВЛЕЗЕ ВО ПРОСТОРИИТЕ НА ТРАМП ОРГАНИЗАЦИЈАТА, ЗАПЛЕНЕТИ СЕ КУТИИ СО ДОКУМЕНТИ И НЕКОЛКУ КОМПЈУТЕРИ

(ВИДЕО) Премиерот Заев во Битола: Се грижиме за драгоценото наследство, кое им го оставаме на идните генерации, Офицерскиот дом блеснува во стариот свој сјај

Претседателот на Владата Зоран Заев денеска заедно со министерката за култура Ирена Стефоска на терен извршија обиколка и се информираа за динамиката на реконструкцијата на Офицерскиот дом во Битола, кој доби нов лик, со целосно задржани културно – историски специфики.

При увидот, премиерот и министерката беа информирани дека по успешно подготвената проектна документација за објектот, ентериерното уредување е во завршна фаза и дека во Предлог-буџетот, кој треба да биде усвоен од Советот на Општина Битола, локалната самоуправа предвидува средства и за завршување на партерното уредување околу Офицерскиот дом.

На средбата беше констатирано дека овој објект е од големо значење за битолчани и дека неговото постоење е совршен спој на минатото и сегашноста, на културата, традицијата и историјата. Започнат во времето на Отоманската империја и изграден за време на српското владение на овие простори во 1919 година, Офицерскиот дом, кој се користел за балови, а има најсоодветна акустична сала за концерти ќе биде ставен во функција во 2021 година.

На одржаната презентација беа конкретизирани одредени намени на објектот и неговата околина, во однос на функционалноста и одржливоста, кои понатаму се доработуваат и преку проектната документација ќе бидат доставени до Светска банка и делегацијата на ЕУ.

Офицерскиот дом се реконструира со средства кои Општина Битола, на иницијатива на градоначалничката Петровска, ги обезбеди со изготвениот проект за кој доби подгрант средства од Европската Унија во рамките на подгрантовата шема на проектот „Локална и регионална конкурентност“, финансиран од ИПА 2 доверителскиот фонд на Европската Унија (администриран од Светска банка).

loading...