Biljana Srbljanović oštro o Novaku: Ne, nismo svi Novak i treba reći šta tu najviše boli Srbe
Biljana Srbljanović oštro o Novaku: Ne, nismo svi Novak i treba reći šta tu najviše boli Srbe
ГЕРИЛА МАРКЕТИНГ НА ЗЕГИН, КАКО ЕДНА ФИРМА ПРИВАТИЗИРАШЕ ВЕРСКА МАНИФЕСТАЦИЈА СТАРА СО ВЕКОВИ, САМО МЕХАНЏИСКИ МОЖЕ ДА СМИСЛИ ТАКВА УЈДУРМА!
ГЕРИЛА МАРКЕТИНГ НА ЗЕГИН, КАКО ЕДНА ФИРМА ПРИВАТИЗИРАШЕ ВЕРСКА МАНИФЕСТАЦИЈА СТАРА СО ВЕКОВИ, САМО МЕХАНЏИСКИ МОЖЕ ДА СМИСЛИ ТАКВА УЈДУРМА!
(ВИДЕО) СЕКУЛОВСКИ ОД ЗНМ: ЗА ПРВ ПАТ СУДОТ ИЗДАДЕ КАЗНА ЗАТВОР ЗА ФЕЈСБУК КОМЕНТАР ВО КОЈ ИЗВЕСЕН САШО МИТЕВ СЕ ЗАКАНУВА ДЕКА ЌЕ СЕЧЕ ЈАЗИЦИ НА НОВИНАРИ
(ВИДЕО) СЕКУЛОВСКИ ОД ЗНМ: ЗА ПРВ ПАТ СУДОТ ИЗДАДЕ КАЗНА ЗАТВОР ЗА ФЕЈСБУК КОМЕНТАР ВО КОЈ ИЗВЕСЕН САШО МИТЕВ СЕ ЗАКАНУВА ДЕКА ЌЕ СЕЧЕ ЈАЗИЦИ НА НОВИНАРИ
Заменик претседателката на СДСМ Сања Лукаревска: На сите верници од православна вероисповест им го честиташе денешниот празник со желба за многу здравје, среќа и благосостојба.
Заменик претседателката на СДСМ Сања Лукаревска: На сите верници од православна вероисповест им го честиташе денешниот празник со желба за многу здравје, среќа и благосостојба.
АНТИВАКСЕРИТЕ ЌЕ СЕ ПОТЕПААТ САМИТЕ: ОД 340 БОЛНИ ОД КОВИД КОИ СЕ ВО БОЛНИЦА ВО ЗЕМЈАВА, 81 % СЕ НЕВАКЦИНИРАНИ, ОД УМРЕНИТЕ, 78% СЕ НЕВАКЦИНИРАНИ
АНТИВАКСЕРИТЕ ЌЕ СЕ ПОТЕПААТ САМИТЕ: ОД 340 БОЛНИ ОД КОВИД КОИ СЕ ВО БОЛНИЦА ВО ЗЕМЈАВА, 81 % СЕ НЕВАКЦИНИРАНИ, ОД УМРЕНИТЕ, 78% СЕ НЕВАКЦИНИРАНИ
БУГАРСКИОТ ПРЕМИЕР Е 20 ГОДИНИ ВО БРАК СО АМЕРИКАНКА СО КОЈА ИМА ТРИ ДЕЦА, ТАА СО СВОЈАТА МАЈКА ИМА СЛАТКАРНИЦА ВО ЦЕНТАРОТ НА СОФИЈА, ПРАВИ СЛАТКИ БЕЗ ГЛУТЕН
БУГАРСКИОТ ПРЕМИЕР Е 20 ГОДИНИ ВО БРАК СО АМЕРИКАНКА СО КОЈА ИМА ТРИ ДЕЦА, ТАА СО СВОЈАТА МАЈКА ИМА СЛАТКАРНИЦА ВО ЦЕНТАРОТ НА СОФИЈА, ПРАВИ СЛАТКИ БЕЗ ГЛУТЕН
ПЕНДАРОВСКИ БЕШЕ ВО ПРАВО, ПЕТКОВ ПОТСЕТУВА НА ЗАЕВ И ЦИПРАС: НИЕ НА БАЛКАНОТ СИТЕ ТРЕБА ДА СИ ЈА ПРОМЕНИМЕ СВЕСТА, МНОГУ МИ БЕШЕ СРАМ НА ХАРВАРД КОГА СЕ КОРИСТЕШЕ ТЕРМИНОТ БАЛКАНИЗАЦИЈА ЗА ДА СЕ ОПИШЕ ОПШТЕСТВЕН ХАОС
ПЕНДАРОВСКИ БЕШЕ ВО ПРАВО, ПЕТКОВ ПОТСЕТУВА НА ЗАЕВ И ЦИПРАС: НИЕ НА БАЛКАНОТ СИТЕ ТРЕБА ДА СИ ЈА ПРОМЕНИМЕ СВЕСТА, МНОГУ МИ БЕШЕ СРАМ НА ХАРВАРД КОГА СЕ КОРИСТЕШЕ ТЕРМИНОТ БАЛКАНИЗАЦИЈА ЗА ДА СЕ ОПИШЕ ОПШТЕСТВЕН ХАОС
БОРИСОВ: ПЕТКОВ НЕ МУ Е ДОРАСНАТ НА КОВАЧЕВСКИ, ПРИМЕТИВ ДЕКА МАКЕДОНСКИОТ ПРЕМИЕР Е МНОГУ ИТАР
БОРИСОВ: ПЕТКОВ НЕ МУ Е ДОРАСНАТ НА КОВАЧЕВСКИ, ПРИМЕТИВ ДЕКА МАКЕДОНСКИОТ ПРЕМИЕР Е МНОГУ ИТАР

(ВИДЕО) Премиерот Заев во Љубојно: Обезбедивме 30 милиони денари за Центарот за грижа и промоција на македонскиот јазик во старото училиште „Димитар Влахов“ во Љубојно, ќе продолжиме да ја покажуваме грижата за македонскиот идентитет со дела

Премиерот Зоран Заев, при работната посета на преспанскиот регион, изврши увид на напредокот на работите на иницијативата за Центар за грижа и промоција на македонскиот јазик во старото училиште „Димитар Влахов“ во село Љубојно, заедно со своите соработници, како и градоначалникот на Ресен, Живко Гошаревски и Мери Стојанова, директорка на битолскиот Завод и Музеј.

„Денес се наоѓаме пред објектот на старото училиште во с. Љубојно, кое претставува еден од најважните објекти од почетокот на XX век во Преспа. Неговото значење не произлегува во толкава мера од неговите уметничко-стилски и архитектонски карактеристики туку многу повеќе од неговите културни и општествени вредности. Имено тоа претставува лулката, односно второто училиште во Македонија, во кое по завршувањето на Втората светска војна, започна да се одржува настава на македонски јазик.

Ова е показател на самосвеста на локалното население за неговата самобитност и посебност, и за неговите напори за втемелување на основните човекови определби.

За жал еден долг период ова училиште беше потполно заборавено и напуштено, што може да се забележи од неговиот денешен изглед. Но, по прогласувањето на с. Љубојно за заштитена споменичка целина, и превземените иницијативи од страна на Владата, за обнова на старото училиште, сѐ поизвесна станува реализацијата на сонот на генерации и генерации ученици, кои ги поминале своите училишни денови во овој објект и кои сонуваа, и сѐ уште сонуваат, повторно да го видат во сиот негов сјај“, истакна директорката Стојанова.

Во продолжение интегралниот текст од изјавата на премиерот Заев по посетата:

„Секогаш со посебна драж му се навраќаме на Љубојно во Преспа следејќи го напредокот на иницијатива за основање на Центар за грижа и промоција на македонскиот јазик во старото училиште „Димитар Влахов“ во Љубојно.

Оваа иницијатива се покрена по повод две години од потпишувањето на Договорот од Преспа, како и во чест на 76 годишнината од основањето на второто училиште на мајчин, македонски јазик во Љубојно на 15 ноември 1944 година, само една година подоцна, откако првото училиште беше основано во Дебарца и Подвис, уште за време на Втората светска војна во 1943 година.

Со Договорот од Преспа ги премостивме речиси три-децениските разлики со Грција и ги обезбедивме нашите перспективи во евроатлантските и европските интеграции.

Уште две главни придобивки произлегоа од овој историски договор. Се заштити нашиот идентитет во рамките на меѓународното право да се идентификуваме како Македонци, кои зборуваат македонски јазик, а со тоа се потврдија и нашата култура и културно наследство.

Центарот за грижа и промоција на македонскиот јазик во старото училиште „Димитар Влахов“ во Љубојно, за кој Владата обезбеди првични 30 милиони денари, треба да се гледа и во контекст на иницијативата за основање на Преспа Форум за Дијалог за кој исто така од Буџетот на државата се издвоени 100 милиони денари.

Како дел од овој проект е предвидена изградба на мултимедијален центар за младите, кој соодветно на самата симболика на Преспа ќе биде место каде што би се организирал меѓународен форум за дијалог и соработка. Преспа Форум за дијалог ќе претставува идентитет и бренд, кој ќе биде врзан за нашата држава.

Со овој, како и со сите останати проекти кои ќе бидат инспирирани од широките можности за регионална соработка правиме сериозен исчекор за нов лик на регионот како место за инспиративна соработка и поврзување на народите и културите од регионот“.

loading...

https://animefreak1.com/. AnimeFreak #1 Site to watch thousands of dubbed and subbed anime episodes including Dragon Ball Super, Attack on Titan, Naruto Shippuden, One Piece

watch subbed anime DON'T TOY WITH ME, MISS NAGATORO

anime freaks website Attack on Titan Season 3

Fairy Tail

DON'T TOY WITH ME, MISS NAGATORO Episode 9

AnimeFreak Fairy Tail