Противпожарните единици во Кавадарци и Неготино добија нова опрема преку проект за меѓуопштинска соработка кој се реализира со поддршка на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) и Бирото за регионален развој
Противпожарните единици во Кавадарци и Неготино добија нова опрема преку проект за меѓуопштинска соработка кој се реализира со поддршка на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) и Бирото за регионален развој
АУЕ-ФОН на свечена церемонија ги додели дипломите на студентите од прв и втор циклус на студии
АУЕ-ФОН на свечена церемонија ги додели дипломите на студентите од прв и втор циклус на студии
Маричиќ за Тв 21: Владата прави се за ублажување на последиците од кризата, следува ребаланс и сериозни заштеди во Буџетот
Маричиќ за Тв 21: Владата прави се за ублажување на последиците од кризата, следува ребаланс и сериозни заштеди во Буџетот
АУДИ А6 СМРТНО ПРЕГАЗИ ПЕШАК ВО ЃОРЧЕ ПЕТРОВ
АУДИ А6 СМРТНО ПРЕГАЗИ ПЕШАК ВО ЃОРЧЕ ПЕТРОВ
ГРАД СКОПЈЕ: Продолжува чистењето на кејот на реката Вардар
ГРАД СКОПЈЕ: Продолжува чистењето на кејот на реката Вардар
Министерот Шаќири учествува на Светскиот образовен форум во Лондон
Министерот Шаќири учествува на Светскиот образовен форум во Лондон
КОСТАДИНОВ: Во Струмица повеќе нема диви продавачи на текстил
КОСТАДИНОВ: Во Струмица повеќе нема диви продавачи на текстил
Владата го усвои пакетот законски измени за повисоки плати во правосудниот и обвинителскиот систем
Владата го усвои пакетот законски измени за повисоки плати во правосудниот и обвинителскиот систем

(ВИДЕО) Тренчевска: За посреќна детска игра ќе ги разубавиме дворовите на детските градинки „Весело Штркче“ и „Јаготка“ , ќе изградиме и 12 детски градинки

Грижата за децата е високо на агендата на Владата и на Министерството за труд и социјална политика и затоа не застанеме во намерата да отвораме што повеќе детски градинки, рече министерката Јованка Тренчевска, при посетата на градинката „Весело Штркче“ во прилепското село Кривогаштани. Таа посочи дека оваа година со блок дотации од Министерството за труд и социјална политика во висина од околу два милиони денари, ќе бидат реконструирани дворовите на објектите за згрижување на деца од предучилишна возраст „Весело Штркче“, и на „Јаготка“, во селото Обршани.

„Со реконструкцијата на дворовите на градинките ќе овозможиме правилен раст и развој на децата, бидејќи тие ќе си играат со нови реквизити на меки подлоги и песок. На еден од објектите ќе биде поставена и нова заштитна ограда. За посреќна детска игра просторот ќе биде разубавен со зимзелени дрва и клупи“, рече министерката Тренчевска.

На децата од градинката „Весело Штркче“, министерката им подели дидактички играчки и друг игровен материјал со кој децата ќе можат полесно да го реализираат воспитно – образовниот процес.
Таа најави дека Владата и Министерството, во повеќе општини, особено во руралните средини работат на проширување на капацитетите за згрижување на децата во градинките.

„Се стремиме кон европскиот просек, каде опфатот на деца во градинките е до 90 проценти. Ние до 2024 година планираме 60 проценти од децата од предучилишна возраст да бидат сместени во градинки. Во изминатиов период изградивме 65 објекти, со што го зголемивме капацитетот за згрижување за 3.850 деца. Во текот на оваа година ќе ја завршиме изградбата на отпочнатите детски градинки за 1.900 дечиња. Со отворање на 12 нови детски градинки во Свети Николе, Ерџелија, Росоман, Битола, Арачиново, Липково, Гостивар, Тетово, Теарце, Могила, Дебар, Гевгелија, Карпош, планираме да го зголемиме опфатот за уште 1.450 деца“, рече министерката Тренчевска.

Со Програмата за изградба, опремување и одржување на објектите за детска заштита, во следните години, ќе бидат дополнително изградени нови детски градинки.

loading...

anime freaks tv. AnimeFreak #1 Site to watch thousands of dubbed and subbed anime episodes including Dragon Ball Super, Attack on Titan, Naruto Shippuden, One Piece

free anime online Attack on Titan Final Season Part 2

One Piece (Dub) Episode 780

watch anime free AnimeFreak Naruto: Shippuden

My Hero Academia Season 2 (Dub) Episode 22

watch subbed anime The Rising of the Shield Hero (Dub)