Кацарска на онлајн состанок на Конференцијата на европски уставни судови
Кацарска на онлајн состанок на Конференцијата на европски уставни судови
(ВИДЕО) ТРАЈКО СЛАВЕВСКИ: ГРАДОНАЧАЛНИЧКАТА ТРЕБА ДА ГО ПРОМЕНИ ОДНОСОТ КОН ЈАВНОСТА
(ВИДЕО) ТРАЈКО СЛАВЕВСКИ: ГРАДОНАЧАЛНИЧКАТА ТРЕБА ДА ГО ПРОМЕНИ ОДНОСОТ КОН ЈАВНОСТА
Средба Ковачевски со амбасадорката на Црна Гора, Петровиќ: Регионот ги унапредува односите и е од геополитичко значење за ЕУ, којашто е на потег
Средба Ковачевски со амбасадорката на Црна Гора, Петровиќ: Регионот ги унапредува односите и е од геополитичко значење за ЕУ, којашто е на потег
Средба на претседателот Пендаровски со црногорскиот премиер Абазовиќ
Средба на претседателот Пендаровски со црногорскиот премиер Абазовиќ
(ВИДЕО) ЕУФОРИЈА ВО КАВАДАРЦИ: ФК ТИКВЕШ ВЛЕГУВА ВО ПРВАТА ЛИГА
(ВИДЕО) ЕУФОРИЈА ВО КАВАДАРЦИ: ФК ТИКВЕШ ВЛЕГУВА ВО ПРВАТА ЛИГА
Арсовска – Алтај: Потпишан значаен договор за соработка меѓу Скопје и турскиот град Конја
Арсовска – Алтај: Потпишан значаен договор за соработка меѓу Скопје и турскиот град Конја
Средба во Давос на претседателот Стево Пендаровски со нобеловецот по економија Џозеф Штиглиц
Средба во Давос на претседателот Стево Пендаровски со нобеловецот по економија Џозеф Штиглиц
(ВИДЕО) Претседателот Пендаровски на панел сесијата „Одржувањето на безбедноста во Европа“ на Светскиот економски форум во Давос
(ВИДЕО) Претседателот Пендаровски на панел сесијата „Одржувањето на безбедноста во Европа“ на Светскиот економски форум во Давос

(ВИДЕО) Тренчевска: Значењето на Законот за спречување и заштита од насилство врз жени и семејно насилство во фокусот на средбата со претничките од Косово

Потребна е сеопфатна политика за борба против насилството врз жените, но и развивање и подобрување на националните политики за превенција и заштита на жртвите од родово базирано насилство врз жените и семејното насилство, рече министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска на денешната средба во Собранието, меѓу претставничките од Клубот на пратенички на Република Косово, и Клубот на пратенички на Република Северна Македонија. Министерката Тренчевска ги сподели искуствата од донесениот Законот за спречување и заштита од насилство врз жени и семејно насилство, при тоа посочувајќи дека Министерството и понатаму посветено работи на развивање и подобрување на националните политики за превенција.

„Приоритет е да имаме брза, ефикасна постапка за заштита на жртвите, нивна реинтеграција во системот како и да обезбедиме превенција во насока на намалување на насилството. Со Законот го уредивме постапувањето на институциите, со должно внимание при заштита на жените од сите форми на родово – базирано насилство и на жртвите на семејно насилство, меѓусебната координација на институциите бидејќи ова прашање треба мулти-секторски да се третира од повеќе надлежни институции на национално и на локално ниво. Исто така Законот ги уредува и услугите за заштита на жртвите, односно шелтер центрите и другите форми на помош и згрижување на жртвите. Тука се и мерките за превенција. Законски го уредивме е и воспоставувањето на унифициран модел за собирање на податоците, брзо и ефикасно постапување на судовите и на центрите за социјална работа, како и правото на тужба пред граѓанските судови од страна на жртвите на родово базирано насилство, за утврдување на одговорност за непостапување со должно внимание од страна на надлежните институтици“, рече министерката Тренчевска.

Министерката Тренчевска информираше дека во тек е изработка на прва нацрт верзија од Протокол за меѓусебна соработка на институциите и организациите за постапување со жртви на родово базирано насилтво и на Програма за реинтеграција на жртви на родово базирано насилство како и подзаконските акти за интегрирано собирање на податоци.

„Едно од начелата на кои се заснова новиот Закон е зајакнување на жртвите, односно жртвата има право да учествува во проценката на нејзината состојба и потреби, да биде информирана за мерките, активностите и услугите за заштита, но да учествува и во изборот на услугите и мерките за нејзина помош, поддршка и заштита како и во активните мерки за вработување. Овој пристап е заснован на човековите права и во центар на услугите ја става токму жртвата. Остануваме посветен на борбата против сите видови на насилство и бескруполозна борба против сторителите на насилство“, рече министерката Тренчевска.

Членовите на Клубот на пратенички од македонскиот парламент и косовскиот парламент на денешната средба ги споделија и парламентарните практики на тема „Патот од ратификација до имплементација на Истанбулската конвенција“.

loading...

AnimeDao - Watch English Subbed Anime Online | AnimeDao Official. AnimeDao provides you a free anime streaming platform with little to no Ads for better viewing experience.

watch anime free That Time I Got Reincarnated as a Slime

AnimeDao One Piece Episode 1009

watch subbed anime AnimeDao Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba Mugen Train Arc

That Time I Got Reincarnated as a Slime Season 2 Episode 6

AnimeDao Attack on Titan Final Season Episode 13