БРАВО - СДСМ ДОНИРА СПОРТСКО И ДЕТСКО ИГРАЛИШТЕ ВО СЕЛО ЖЕЛИНО, ТЕТОВСКО
БРАВО - СДСМ ДОНИРА СПОРТСКО И ДЕТСКО ИГРАЛИШТЕ ВО СЕЛО ЖЕЛИНО, ТЕТОВСКО
Фијаско на протестите на ВМРО-ДПМНЕ против реформите во образованието, граѓаните не подлегнаа на манипулациите од белиот дворец
Фијаско на протестите на ВМРО-ДПМНЕ против реформите во образованието, граѓаните не подлегнаа на манипулациите од белиот дворец
(ВИДЕО) БОМБА ОД БИХАЧКА: Со 50 милиони евра градиме откупно-диструбитивни центри во Скопје, Ресен и Струмица, продолжуваме со инвестиции во земјоделството
(ВИДЕО) БОМБА ОД БИХАЧКА: Со 50 милиони евра градиме откупно-диструбитивни центри во Скопје, Ресен и Струмица, продолжуваме со инвестиции во земјоделството
ЗЛАТКО МАРИН: Некогашната фонтана во близина на ТЦ „Бисер“ ја претворивме во прекрасно катче хортикултурно уредено со најразлични цвеќиња и зимзелени дрвја.
ЗЛАТКО МАРИН: Некогашната фонтана во близина на ТЦ „Бисер“ ја претворивме во прекрасно катче хортикултурно уредено со најразлични цвеќиња и зимзелени дрвја.
ЗПВ Николовски : Имунизацијата е клучна за побрзо да стекнеме колективен имунитет и да ја оставиме оваа тешка здравствена криза зад нас
ЗПВ Николовски : Имунизацијата е клучна за побрзо да стекнеме колективен имунитет и да ја оставиме оваа тешка здравствена криза зад нас
ФИТР и ПроКредит Банка потпишаа меморандум за соработка со кој обезбедуваат полесен пристап до финансирање на иновативните компании, најголем број услуги обезбедуваме за стартап компаниите
ФИТР и ПроКредит Банка потпишаа меморандум за соработка со кој обезбедуваат полесен пристап до финансирање на иновативните компании, најголем број услуги обезбедуваме за стартап компаниите
ЗАЕВ: ЗАКОНОТ ЗА ДИВОГРАДБИ Е ПРЕДЛОГ НА ГРАДОНАЧАЛНИЦИТЕ, СЕ РАБОТИ ЗА ОКОЛУ 50 000 КУЌИ НА СИРОМАШНИ ГРАЃАНИ КОИ НЕМАЛЕ ПАРИ ЗА ЕЛАБОРАТ
ЗАЕВ: ЗАКОНОТ ЗА ДИВОГРАДБИ Е ПРЕДЛОГ НА ГРАДОНАЧАЛНИЦИТЕ, СЕ РАБОТИ ЗА ОКОЛУ 50 000 КУЌИ НА СИРОМАШНИ ГРАЃАНИ КОИ НЕМАЛЕ ПАРИ ЗА ЕЛАБОРАТ
Анализа: Правила, протоколи, услови и мерки за патување и престој во Грција
Анализа: Правила, протоколи, услови и мерки за патување и престој во Грција

(ВИДЕО) Вицепремиерот Битиќи и директорот Деспотовски: 2021 година ја започнуваме со нова инвестиција во ТИРЗ – германската Ипротекс инвестира 5 милиони евра и отвора нови 30 работни места

Компанија Ипротекс и Дирекцијата за технолошко индустриски зони, денес го потпишаа договорот за државна поддршка, со кој оваа германска компанија, дел од групацијата Innotech & Iprotex, се обврза на инвестиција од 5 милион евра и отворање на минимум 30 работни места во ТИРЗ Скопје 1.

Заменикот на претседателот на Владата, задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, зборувајќи на настанот на кој беше потпишан договорот за државна помош, истакна дека оваа инвестиција е една позитивна искра која означува почеток на нов инвестициски бран којшто ќе биде од особено значење за развојот на нашата земја.

„Верувам дека оваа компанија ќе биде само една од многуте компании кои ќе реализираат нови инвестиции во оваа 2021 година. Сведоци сме дека во 2020 година како насекаде во светот, така и кај нас, кризата имаше одредено негативно влијание, кое предизвика одредено забавување или пролонгирање на инвестициските циклуси на компаниите. Сепак, оваа криза, покрај тоа што мораме да ја сметаме за голем предизвик, треба да ја разгледуваме и како огромна можност“, рече Битиќи и додаде дека во 2020 година, Владата покрај мерките со коишто им помагна на оние најзагрозените стопанските субјекти и индивидуални граѓани, креираше и спроведе низа на мерки со коишто се стимулираа компаниите да инвестираат во нови технологии, дигитализација, во унапредување на производствените процеси, во проширување на асортиманот на производи, отворање на нови работни места, односно во подигнување на нивната конкурентност на домашниот и меѓународните пазари.

„Дозволете ми да потсетам дека ние не седевме со скрстени раце кога станува збор за стимулирање на компании да инвестираат. Оваа година регистрираме рекордно висока директна поддршка за компаниите во износ од околу 63 милиони евра. Го спроведовме Јавниот повик за зголемување на конкурентноста на компаниите, преку кој со над 17 милиони евра, поддржавме 400 инвестициски проекти на компании кои вложиле во кризата. Воедно преку Законот за финансиска поддршка на инвестиции, преку мерките од Планот за економски раст, со 11,6 милиони евра, поддржавме 140 домашни компании кои инвестирале во 2019 година и тоа во 100% од оправданите инвестициски трошоци, што е за првпат откако Законот се спроведува. За странските компании кои функционираат во зоните и надвор од нив, преку мерките за кои имаме склучено договори, во 2020 година на 37 компании имаме исплатено 25,6 милиони евра поддршка. Тука се и инструментите на Фондот за иновации и технолошки развој кои се спроведуваат континуирано, а само во 2020 година, со околу 8,5 милиони евра, директно се подддржани 266 компании, во голема мера микро, мали и средни компании. Сето ова, ни дава една позитивна слика дека и покрај сите пречки, Владата навистина вложува во развојот на компаниите, во равојот на човечкиот потенцијал, во креативноста, иновативноста и продуктивноста а со тоа и индиректно во подобар живот на граѓаните“, потенцираше вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи.

Директорот на ДТИРЗ, Јован Деспотовски, посочи дека станува збор за прва инвестиција за 2021 година, скромна по обем, но важен чекор во однос на реализација на инвестициските планови. Тој додаде дека се воведувени и нови механизми за отвореност и нови практики во функционирањето на ДТИРЗ.

„За првпат презентираме планови и делови од државна помош која за оваа компанија ќе биде до 50% од реализираните инвестициски трошоци и субвенции со удел од 20 %, како и даночни и царински ослободувања. Кај оваа компанија имаме значително поместување во однос на платите. Просечната плата која Ипротекс веќе им ја исплаќа на вработените е 10% над просечната плата во ТИР зоните, и 11% над просекот во преработувачката индустрија. Нашата цел е зголемување на платите на работниците ангажирани во индустриските зони за 30% до 50% до 2024 преку зголемена продуктивност на трудот. Со странските инвеститори веќе разговараме за сет мерки со кои ќе инвестираме во програми и вештини кои се насочени директно кон луѓето, а ќе придонесат кон продуктивност на компаниите“, нагласи директорот на ДТИРЗ Деспотовски.

Управителот на Ипротекс во Северна Македонија, Блаже Левовски изрази благодарност и задоволство од соработката со Дирекцијата за ТИРЗ и Владата и се осврна на историјатот на компанијата.

„Фирмата Ипротекс е формирана со седиште во Германија од 1999 година. Има 6 фабрики коишто се на 4 различни континентни, 2 продажни претставништва. Компанијата се занимава со изработка на материјали за автомобилската индустрија, за технички текстил и термоизолациони материјали. Со оглед на тоа што автомобилската индустрија е во голем подем и се бараат алтернативни решенија за фосфорни горива, исто така ни дава за право да се надеваме и да ги проектираме нашите планови на долгорочно ниво. Одлуката за инвестицијата во Република Северна Македонија е донесена на база на нашите клиенти, а ние имаме стратегија да се доближуваме колку што е можно повеќе до нашите клиенти. Нашата компанија во последно време работи на истражување и усовршување на некои нови техники за термо-техничка изолација на автомобилската индустрија и исто така во поново време, минатата 2019 година е воспоставен нов договор со Европската вселенска агенција и со НАСА за изработка на обвивки за сателитските приемници на вселенските летала“, објасни управителот на Ипротекс Левовски.

loading...

AniWatch aniwatch.me: Horimiya Episode 13

AnimeTV anime tv all free anime for you: High-Rise Invasion (https://animetv.cc/m/RA3P) Episode 12