Ковачевски - Драги: Проширувањето на ЕУ е клучно за просперитет на регионот и на Европа
Ковачевски - Драги: Проширувањето на ЕУ е клучно за просперитет на регионот и на Европа
Бектеши: Верски објекти и приватни училишта направиле сериозни злоупотреби – плаќале пониска цена на електрична енергија
Бектеши: Верски објекти и приватни училишта направиле сериозни злоупотреби – плаќале пониска цена на електрична енергија
(ФОТО ГАЛЕРИЈА) УБАВ ДЕН ДЕНЕСКА: ДОДЕКА ВЛАДИНАТА ДЕЛЕГАЦИЈА СЕ ПОКЛОНУВАШЕ НАД ГРОБОТ НА КИРИЛ И МЕТОДИЈ ВО ЦРКВАТА СВЕТИ КЛЕМЕНТЕ ВО РИМ, МПЦ ДОБИ АВТОКЕФАЛНОСТ ВО СКОПЈЕ
(ФОТО ГАЛЕРИЈА) УБАВ ДЕН ДЕНЕСКА: ДОДЕКА ВЛАДИНАТА ДЕЛЕГАЦИЈА СЕ ПОКЛОНУВАШЕ НАД ГРОБОТ НА КИРИЛ И МЕТОДИЈ ВО ЦРКВАТА СВЕТИ КЛЕМЕНТЕ ВО РИМ, МПЦ ДОБИ АВТОКЕФАЛНОСТ ВО СКОПЈЕ
Заедничка литургија на МПЦ-ОА и СПЦ во соборниот храм „Св. Климент Охридски“ во Скопје
Заедничка литургија на МПЦ-ОА и СПЦ во соборниот храм „Св. Климент Охридски“ во Скопје
Ковачевски: Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ е достоен продолжувач на визијата и просветителското дело на светите браќа
Ковачевски: Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ е достоен продолжувач на визијата и просветителското дело на светите браќа
Средба во ДАВОС на претседателот Пендаровски со францускиот економист Жак Атали
Средба во ДАВОС на претседателот Пендаровски со францускиот економист Жак Атали
Честитка од претседателот Пендаровски по повод 24 Мај, Денот на сесловенските просветители Св. Кирил и Методиј
Честитка од претседателот Пендаровски по повод 24 Мај, Денот на сесловенските просветители Св. Кирил и Методиј
(ФОТО) МВР СО ПОЛНИ РАЦЕ РАБОТА: Пронајдена дрога при претрес во Скопје, Пронајден хероин, Приведени две лица од Куманово, Кривична пријава за загрозување на животната средина и природата со отпад
(ФОТО) МВР СО ПОЛНИ РАЦЕ РАБОТА: Пронајдена дрога при претрес во Скопје, Пронајден хероин, Приведени две лица од Куманово, Кривична пријава за загрозување на животната средина и природата со отпад

Владата ја усвои Информацијата за креирање на Националната развојна стратегија 2022-2042

Владата на Република Северна Македонија на денешната 22 седница ја разгледа и усвои „Информацијата за креирање на Националната развојна стратегија 2022-2042“ и ја усвои и „Методолошката рамка на Националната развојна стратегија 2022-2042” предложена во првата фаза на проектот.

Националната развојна стратегија 2022-2042 има за цел да обезбеди долгорочна визија и патоказ за економскиот, социјалниот, културниот и еколошкиот развој на Република Северна Македонија.

Националната развојна стратегија ќе се креира преку широк инклузивен процес во кој ќе бидат консултирани сите засегнати страни во државата, вклучувајќи ги директно и граѓаните, со цел конечниот документ за визијата и иднината на Република Северна Македонија да биде консензуален и натпартиски, како и генерациски, меѓуетнички, родово и социјално сеопфатен.

Примарен фокус на Националната развојна стратегија е отворање можности, но и создавање капацитети и отпорност на општеството за справување со зголемената несигурност и ризици во светски рамки, како и за справување со глобалните трендови како што се климатските промени и дигиталната трансформација.

Процесот на создавање на Националната развојна стратегија (НРС) 2022-2042 започна во јануари 2021 година, со дизајнирање на методолошка рамка која го утврди начинот на подготвување нa стратегијата, нејзината имплементација, како и механизмите за следење на успешноста на спроведувањето. Втората фаза на проектот ќе се фокусира на самата изработка на Стратегијата и на операционализација на моделите за нејзино спроведување.

Владата ги задолжи замениците на претседателот на Владата и министерот за финансии да го координираат процесот за подготовка на Националната развојна стратегија 2022-2042 во рамки на втората фаза на проектот и на секои 6 месеци, а по потреба и почесто, да ја известуваат Владата на Република Северна Македонија за напредокот на проектот.

loading...

watch anime. Aniwatch Anime is another website offering audience to watch anime for free and viewers so far are quite impressed with the user-friendly interface

AniWatch Death Note (Dub)

Bleach Episode 361

anime sites AniWatch Spare Me, Great Lord!

The Misfit of Demon King Academy: History’s Strongest Demon King Reincarnates and Goes to School with His Descendants

AniWatch My Hero Academia Season 2 Episode 16