ЈП УЛИЦИ И ПАТИШТА СКОПЈЕ: Санација на улиците и обнова на сообраќајната сигнализација на улиците во општина Ѓорче Петров
ЈП УЛИЦИ И ПАТИШТА СКОПЈЕ: Санација на улиците и обнова на сообраќајната сигнализација на улиците во општина Ѓорче Петров
КАЕВСКИ: Откако пропаднаа блокадите на ВМРО-ДПМНЕ, да не се одолговлекува, да се донесат 30 закони кои чекаат во Собранието
КАЕВСКИ: Откако пропаднаа блокадите на ВМРО-ДПМНЕ, да не се одолговлекува, да се донесат 30 закони кои чекаат во Собранието
Шведска го потпиша барањето за влез во НАТО, Финскиот парламент денеска ќе гласа за приклучување
Шведска го потпиша барањето за влез во НАТО, Финскиот парламент денеска ќе гласа за приклучување
Студентите ќе рециклираат и ќе добиваат пари на студентска картичка [фото]
Студентите ќе рециклираат и ќе добиваат пари на студентска картичка [фото]
Унифицирана студентска картичка: Се дигитализира постапката на вселување во студентските домови во Скопје
Унифицирана студентска картичка: Се дигитализира постапката на вселување во студентските домови во Скопје
Димовски и Талевска на обвинителна клупа за „Продуцент“, ОЈО ги терети дека украле 50 000е од буџетот, тие велат - Не сме виновни!
Димовски и Талевска на обвинителна клупа за „Продуцент“, ОЈО ги терети дека украле 50 000е од буџетот, тие велат - Не сме виновни!
Дејли Мејл: Победникот на Евровизија ја бакна девојката и отиде во војна
Дејли Мејл: Победникот на Евровизија ја бакна девојката и отиде во војна
Битиќи од ОЕЦД во Парис: Јасна визија за развојот, стабилност, предвидливост и инклузивниот дијалог се клучот за развој, но и задржување на човечкиот капитал во регионот
Битиќи од ОЕЦД во Парис: Јасна визија за развојот, стабилност, предвидливост и инклузивниот дијалог се клучот за развој, но и задржување на човечкиот капитал во регионот

Владата наложи буџетските корисници да ги преполоват трошоците за репрезентација, службени возила, спонзорства и реклами

Како дополнување на 26-те антикризни мерки, Владата на 28-та седница усвои таргетирани мерки и препораки за намалување на трошоците во јавниот сектор, информираат од владината прес-служба.

Со овие мерки сите буџетски корисници и единки корисници се задолжени да ги намалат расходите за стоки и услуги за 10 отсто и да достават соодветен предлог за рационализација на трошоците до Министерството за финансии најдоцна до 21 март.

Мерките за рационализација забрануваат започнување на нови постапки за набавка на мебел и возила, освен за неопходните активности за работењето на институцијата по претходна согласност од Владата.

Владата ги задолжи сите буџетски корисници и правни лица основани од државата, за 50 отсто да ги намалат расходите за репрезентација, спонзорства и реклами, како и користење на службените возила задолжително.

Сите буџетски корисници и единки корисници добија задолжение да го намалат бројот на службени патувања и значително да се намали бројот на членови на делегации при патувања во странство.

Владата ги задолжи јавните претпријатија и АД во државна сопственост да ги намалат тековните расходи за 15 отсто и за тоа да ја известат Владата во рок од 15 дена.

Согласно оваа мерка, јавните претпријатија основани од државата и АД во државна сопственост треба ги преработат своите финансиски планови и инвестициони програми и да ја информираат Владата во рок од 15 дена.

Владата им препорачува на регулаторните тела, на единиците на локалната самоуправа, локалните јавни претпријатија и останатите установи кои се под надлежност на општините да ги следат донесените владини мерки и да преземат активности за рационализација на нивните расходи.

„Буџетските корисници и единките корисници со овие мерки се задолжени до крајот на 2022 година, а на општините, јавните претпријатија, регулаторните тела, АД во државна сопственост и останатите субјекти во јавен сектор им се препорачува да ги почитуваат донесените антикризни мерки и да се воздржат од помалку суштинските расходи“, се наведува во соопштението.

loading...

AnimeDao - Watch English Subbed Anime Online | AnimeDao Official. AnimeDao provides you a free anime streaming platform with little to no Ads for better viewing experience.

AnimeDao Kiss x Sis

AnimeDao Attack on Titan Final Season Part 2 Episode 5

Bleach

AnimeDao Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba (Dub)

AnimeDao Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba (Dub)

tải go88