Ненад Периш во солзи: Матеј ја заврши својата приказна на оваа земја
Ненад Периш во солзи: Матеј ја заврши својата приказна на оваа земја
Средба Ковачевски - Савада: Заинтересираност од Јапонија за инвестиции и силна поддршка за евроинтеграциите и обединета Европа
Средба Ковачевски - Савада: Заинтересираност од Јапонија за инвестиции и силна поддршка за евроинтеграциите и обединета Европа
Економскиот институт - Скопје, како единица на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, на 18.5.2022 година со пригодна свеченост одбележа 70 години од своето постоење
Економскиот институт - Скопје, како единица на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, на 18.5.2022 година со пригодна свеченост одбележа 70 години од своето постоење
Самит Македонија 2025: Дигитализацијата, регионалната соработка и вложувањето во иновации клучни за закрепнување на економијата
Самит Македонија 2025: Дигитализацијата, регионалната соработка и вложувањето во иновации клучни за закрепнување на економијата
Музејот „Матка“ повторно отворен за посетители - Меѓународниот ден на музеите одбележан со работилница за обновливи извори на енергија
Музејот „Матка“ повторно отворен за посетители - Меѓународниот ден на музеите одбележан со работилница за обновливи извори на енергија
Грант од 2,2 милиони евра од германската КФБ банка за Кавадарци: Градот ќе биде градилиште со месеци, но добива трајна инвестиција
Грант од 2,2 милиони евра од германската КФБ банка за Кавадарци: Градот ќе биде градилиште со месеци, но добива трајна инвестиција
САД бара ЕУ да воведе царини за руската нафта
САД бара ЕУ да воведе царини за руската нафта
МВР: Санкционирани 40 возила за јавен превоз на територија на цела држава, 16 со неисправни сопирачки
МВР: Санкционирани 40 возила за јавен превоз на територија на цела држава, 16 со неисправни сопирачки

ВО ПОНЕДЕЛНИК ЗАПОЧНУВА ВТОРАТА ЗИМСКА ШКОЛА НА МСМЈЛК ПРИ УКИМ – НАЈАВЕНО УЧЕСТВО НА НАД 40 СТРАНСКИ МАКЕДОНИСТИ И СЛАВИСТИ ОД СЕДУМНАЕСЕТ ЗЕМЈИ

Во понеделник започнува Втората зимска школа на Меѓународниот сеимар за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје (МСМЈЛК при УКИМ). Над четириесет странски македонисти и слависти од седумнаесет земји, преку виртуелната настава на Школата, во периодот од 24. до 29. јануари ќе ги продлабочат своите понавања и ќе согледаат нови предизвици за своите проучувања за македонскиот јазик, литература и култура. Пријавени се учесници од универзитетските центри од Австралија, Бугарија, Велика Британија, Грција, Италија, Полска, Руската Федерација, Соединетите Американски Држави, Словачка, Словенија, Србија, Турција, Унгарија, Франција, Хрватска, Чешката Република и Швајцарија – и тоа како истакнати имиња на славистиката, универзитетски професори со долгогодишно искуство и автори на референтни истражувања на европската и светската филологија, така и млади истражувачи – слависти и македонисти, меѓу коишто се и студенти на прв циклус студии – идни афирматори на македонскиот јазик, литература и култура во светот. Големиот интерес за Школата од една страна е потврда на интересот за изучување на македонистиката на водечките универзитетски центри во светот, со големи залагања на МСМЈЛК при УКИМ, но од друга страна и бројноста на активните посветеници на македонистиката во меѓународната академска заедница.

Свеченото отворање на Школата ќе се одржи во понеделник, на платформата Зум, со почеток во 9 часот, при што поздравно обраќање пред учесниците ќе одржи ректорот на УКИМ, проф. д-р Никола Јанкуловски, по што ќе се обрати и директорката на МСМЈЛК при УКИМ, проф. д-р Весна Мојсова-Чепишевска. Веднаш по отворањето, Школата ќе започне со интензивна работа – секој ден, од понеделник до сабота, за секоја група ќе се одржуваат по шест часа. Организирани се лекторски групи за сите нивоа – почетно, средно и напреднато и тоа напреднатото со две поднивоа, за јазик, и за литература.

Наставата за групите ќе ја изведуваат лектори коишто ќе го вложат сопствениот максимум во пренесувањето знаења на странските слависти и македонисти – доц. д-р Гордана Алексова (за напреднато ниво на познавање на македонскиот јазик), проф. д-р Борче Арсов и доц. д-р Бобан Карапејовски (средно ниво на познавање на македонскиот јазик) и м-р Марија Пандева (основно ниво на познавање на македонскиот јазик), како и асс. м-р Иван Антоновски (напреднато ниво за литература).

Инаку, Зимската школа на МСМЈЛК при УКИМ за првпат се одржа минатата година, како прва активност во рамките на програмата за одбележување на големиот јубилеј, 100 години од раѓањето на Блаже Конески и значајно дополнување на редовните активности на МСМЈЛК при УКИМ, особено на Летната школа, којашто традиционално се одржува во Охрид и годинава ќе одбележи голем јубилеј – 55 години. Со минатогодишното издание се постигна голем успех, видлив и преку публикацијата „Конески на 11 јазици“, во којашто за првпат некои сегменти на творештвото на великанот се објавени во превод на толку јазици, како и преку активностите коишто лекторатите по македонски јазик и воопшто универзитетските центри во светот ги остварија за одбележување на стогодишнината од раѓањето на Конески. По минатогодишниот успех, со големиот интерес за годишеното, второ издание на Зимската школата, таа веќе постанува традиционален сегмент на активностите на МСМЈЛК на УКИМ, преку којшто современите модели на настава и канали на комуникација во целост се во функција на афирмација на македонскиот јазик, литература и култура во меѓународната академска заедница, преку вложување во знаењата и проучувањата на странските слависти и македонисти. Со својот формат, Зимската школа овозможува интерактивност и содржини коишто значајно ги надградуваат знаењата на семинаристите, а за што големи вложувања остваруваат и лекторите коишто ги водат курсевите.

Одбележување значаен јубилеј за македонската култура е предвидено и со годинешното издание на Зимската школа – курсот по литратура (напреднато ниво), во целост ќе биде посветен на дело од творештвото на великанот Горан Стефановски, по повод 70 години од неговото раѓање. Ова е прва активност со којашто се одбележува овој голем јубилеј, а МСМЈЛК при УКИМ планира и натамошни активности, во рамките на остварувањато на својата програма за работа оваа година.

По одржувањето на шестдневната настава (вкупно по 30 часа за секој курс), со програмата на Зимската школа на МСМЈЛК при УКИМ, предвидена е и завршна виртуелна средба на учесниците, како и пополнување книга на впечатоци, којашто ќе овозможи насоки и видувања и за натамошните активности на МСМЈЛК при УКИМ, како при развивањето на Зимската школа, така и при спроведувањето на другите свои активности и секојдневната посветеност на успешното работење на постојните и отворање нови лекторати по македонски јазик на значајните универзитетски центри ширум светот.

loading...

AnimeFreak - Watch Anime Online for Free. Subbed & Dubbed. AnimeFreak #1 Site to watch thousands of dubbed and subbed anime episodes including Dragon Ball Super, Attack on Titan, Naruto Shippuden, One Piece

AnimeFreak Attack on Titan Final Season Part 2

AnimeFreak The World's Finest Assassin Gets Reincarnated in Another World as an Aristocrat

AnimeFreak JUJUTSU KAISEN

Naruto: Shippuden (Dub) Episode 493

english dubbed anime Naruto

tải go88