КАЕВСКИ: Срамно, Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ ширеа лаги и ги рушеа државните позиции со Бугарија
КАЕВСКИ: Срамно, Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ ширеа лаги и ги рушеа државните позиции со Бугарија
На младите им треба психолошка поддршка, која нема да трае само 15 минути
На младите им треба психолошка поддршка, која нема да трае само 15 минути
Град Скопје ќе доделува годишни стипендии од 24.000 денари за спортисти-средношколци
Град Скопје ќе доделува годишни стипендии од 24.000 денари за спортисти-средношколци
ЛИТАР ГОРИВО ВО ЕУ НАБЛИЖУВА КОН ТРИ ЕВРА: Најскап бензин возат Финците, но и во Грција е скоро 2 и пол евра
ЛИТАР ГОРИВО ВО ЕУ НАБЛИЖУВА КОН ТРИ ЕВРА: Најскап бензин возат Финците, но и во Грција е скоро 2 и пол евра
И Холандија го активира антикризниот план, ги вклучува термоелектраните
И Холандија го активира антикризниот план, ги вклучува термоелектраните
Петар Колев: Доколку Македонија не ја прифати подадената рака на Бугарија ќе биде целосно изолирана
Петар Колев: Доколку Македонија не ја прифати подадената рака на Бугарија ќе биде целосно изолирана
Министерството за надворешни работи со осуда на говорот на омраза во Народното собрание на Бугарија
Министерството за надворешни работи со осуда на говорот на омраза во Народното собрание на Бугарија
Скопје и Софија ги поставија „црвените линии“ за старт на преговорите, на потег сега е Париз
Скопје и Софија ги поставија „црвените линии“ за старт на преговорите, на потег сега е Париз

Во рамките на работната посета на Италија, претседателот на Собранието Талат Џафери, оствари средба со Н.Е. Мариа Елизабета Алберти Казелати, претседателка на Сенатот на Италијанската Република

Претседателката Казелати, во име на сенаторите, посака топло добредојде на претседателот Џафери и делегацијата и ја поздрави динамичната соработка меѓу двете држави, која се одвива во континуитет со посети на високи државни делегации од двете земји. Италија е земја осведочен пријател на Република Северна Македонија, која даваше безрезервна поддршка за зачленувањето на земјата во НАТО. Со членството во НАТО, нашата земја придонесува кон стабилноста на целиот регион на Западен Балкан, а со новиот воен конфликт во срцето на Европа, оваа остварена цел добива силно стратешко значење. Воедно, во контекст на европските интеграции, таа изрази јасно уверување дека претстојниот состанок на Европскиот совет ќе значи чекор напред во однос на приемот на Република Северна Македонија во ЕУ, за што Италија дава поддршка во континуитет.

Претседателот Џафери се осврна на одличните билатерални односи меѓу двете држави, кои со потпишувањето на Протоколот за парламентарна соработка меѓу Собранието на Република Северна Македонија и Домот на пратеници на Италијанската Република, отвораат нова динамична агенда во насока на креирање на можности за интензивна соработка на парламентарен план. Ја подвлече улогата на Италија како важен политички и економски партнер на Република Северна Македонија, а особено значајна за нас е силната италијанска поддршка, како во периодот на осамостојувањето, така и во сите клучни фази на нашите евроатлантски интеграции. Се согласи со претседателката Казелати дека војната што сега беснее во срцето на Европа, која по падот на Берлинскиот ѕид никој не ја очекуваше, ќе остави силни последици по глобалната безбедносна архитектура. Сите овие предизвици уште повеќе ја наметнуваат потребата од целосна европска интеграција на Република Северна Македонија, но и останатите земји од Западен Балкан и е прашање на кое ЕУ треба многу сериозно да пристапи и да процени дека секое одолговлекување на процесот на проширување ќе значи натамошно влошување на ситуацијата, кое ќе се рефлектира како на економски и енергетски план, така и на политички план.

Двајцата соговорници ги истакнаа сите предности на парламентарната дипломатија – на билатерален и мултилатерален план, кои ќе придонесат кон заеднички пристап на државите во надминувањето на сите предизвици наметнати од пандемијата и војната во Украина, бидејќи последиците се рефлектираат на сите земји подеднакво, и тука не само што е потребна сплотеност на земјите од европскиот континент, туку и на големите светски сили.

Во контекст на нашата дијаспора во Италија, која брои речиси 100,000 граѓани, претседателот Џафери изрази благодарност за односот кој Италијанската држава го има кон неа и укажа на потребата од побрзо завршување на процедурите во двата дома на Италијанскиот парламент во однос на потпишаниот Договор за социјална соработка од 2015 година.
Претседателот Џафери, во контекст на претстојното одбележување на 30-годишнината од воспоставувањето на дипломатските односи меѓу двете земји, упати покана до претседателката Казелати да ја посети Република Северна Македонија и изрази очекување дека ќе бидат реализирани посети на претседателско и премиерско ниво од италијанска страна.
22 qershor 2022

Takimi i Kryetarit Xhaferi me Kryetaren Kazellati

Në kuadër të vizitës së punës në Itali, Kryetari i Kuvendit të Republikës së Maqedonisë së Veriut, Talat Xhaferi, realizoi takim me Sh. S. Maria Elizabeta Alberti Kazellati, Kryetaren e Senatit të Republikës Italiane.
Kryetarja Kazellati, i uroi mirëseardhje të ngrohtë Kryetarit Xhaferi dhe delegacionit në emër të senatorëve dhe e përshëndeti bashkëpunimin dinamik ndërmjet dy shteteve, i cili zhvillohet në vazhdimësi me vizita të delegacioneve të larta shtetërore nga të dyja vendet. Italia është vend mik i dëshmuar i Republikës së Maqedonisë së Veriut, e cila jepte mbështetje pa rezervë për anëtarësimin e vendit në NATO. Me anëtarësimin në NATO, vendi ynë kontribuon në stabilitetin e gjithë rajonit të Ballkanit Perëndimor, ndërsa me konfliktin e ri luftarak në zemrën e Evropës, ky qëllim i realizuar fiton një rëndësi strategjike të fuqishme. Njëherazi, në kontekst të integrimeve evropiane, ajo shprehu bindjen e qartë se takimi i ardhshëm i Këshillit Evropian do të thotë një hap përpara në raport me pranimin e Republikës së Maqedonisë së Veriut në BE, për çka Italia jep mbështetje në vazhdimësi.

Kryetari Xhaferi foli për marrëdhëniet e shkëlqyera bilaterale ndërmjet dy shteteve, të cilat me nënshkrimin e Protokollit për bashkëpunim parlamentar ndërmjet Kuvendit të Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Dhomës së Deputetëve të Republikës Italiane, hapin një agjendë të re dinamike në drejtim të krijimit të mundësive për bashkëpunim intensiv në planin parlamentar. E nënvizoi rolin e Italisë si partner i rëndësishëm politik dhe ekonomik i Republikës së Maqedonisë së Veriut, a veçanërisht e rëndësishme për ne është mbështetja e fuqishme italiane, si në periudhën e pavarësimit, ashtu edhe në të gjitha fazat kryesore të integrimeve tona euroatlantike. U pajtua me Kryetaren Kazellati se lufta që tani zhvillohet në zemrën e Evropës, të cilën pas rënies së murit të Berlinit askush nuk e priste, do të lë pasoja të fuqishme ndaj arkitekturës së sigurisë botërore. Të gjitha këto sfida akoma më shumë e imponojnë nevojën për integrimin e plotë evropian të Republikës së Maqedonisë së Veriut, por edhe vendeve tjera të Ballkanit Perëndimor dhe është çështje ndaj të cilës BE-ja duhet të qaset shumë seriozisht, dhe të vlerësojë se çdo prolongim i procesit të zgjerimit do të thotë keqësim të mëtejmë të situatës, që do të reflektohet si në planin ekonomik dhe energjetik, ashtu edhe në planin politik.

Të dy bashkëbiseduesit i theksuan të gjitha përparësitë e diplomacisë parlamentare – në planin bilateral dhe multilateral, që do të kontribuojnë për qasjen e përbashkët të shteteve ndaj të gjitha sfidave të imponuara nga pandemia dhe lufta në Ukrainë, sepse pasojat reflektohen te të gjitha vendet njëlloj dhe këtu jo vetëm që nevojitet uniteti i vendeve të kontinentit evropian, por edhe i forcave të mëdha botërore.
Në kontekst të diasporës sonë në Itali, e cila numëron pothuajse 100,000 qytetarë, Kryetari Xhaferi shprehu mirënjohje për raportin që shteti Italian e ka ndaj saj dhe sugjeroi për nevojën e përfundimit më të shpejtë të procedurave në të dy dhomat e Parlamentit Italian në kontekst të Marrëveshjes së nënshkruar për bashkëpunim prej vitit 2015.
Kryetari Xhaferi, në kontekst të shënimit të ardhshëm të 30-vjetorit të vendosjes së marrëdhënieve diplomatike ndërmjet dy vendeve, i drejtoi ftesë Kryetares Kazellati për të vizituar Republikën e Maqedonisë së Veriut dhe shprehu pritjen se do të realizohen vizita në nivel të kryetarëve dhe kryeministrave nga pala italiane.

loading...

go88 đánh lô đề

sunwin laser engraver sunwin game tài xỉu sunwin âu mỹ