Џозеф: Бугарското малтретирање на Македонија веќе е проблем и на НАТО
Џозеф: Бугарското малтретирање на Македонија веќе е проблем и на НАТО
Ковачевски со поддршка за Парадата на гордоста: Секој има право на почит и достоинство
Ковачевски со поддршка за Парадата на гордоста: Секој има право на почит и достоинство
Глобално обединети можеме да обезбедиме храна за сите е заклучокот од министерската конференција во Берлин „Uniting for Global Food Security“
Глобално обединети можеме да обезбедиме храна за сите е заклучокот од министерската конференција во Берлин „Uniting for Global Food Security“
ДРАМА ВО ПРИЛЕП: Сакал да прегази полицајци со комбе, тие пукале во гумите, граѓаните се извадиле од памет!
ДРАМА ВО ПРИЛЕП: Сакал да прегази полицајци со комбе, тие пукале во гумите, граѓаните се извадиле од памет!
Тренчевска: Преку кампањата „Подај рака и промени живот – стани згрижувач!“, ја подигаме свеста на значењето на згрижувачките семејства
Тренчевска: Преку кампањата „Подај рака и промени живот – стани згрижувач!“, ја подигаме свеста на значењето на згрижувачките семејства
Медиумски реформи – три чекори напред, два чекора назад
Медиумски реформи – три чекори напред, два чекора назад
Едвард Џозеф: Софија може да ги поткопа темелите на македонската држава
Едвард Џозеф: Софија може да ги поткопа темелите на македонската држава
КАЕВСКИ: Срамно, Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ ширеа лаги и ги рушеа државните позиции со Бугарија
КАЕВСКИ: Срамно, Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ ширеа лаги и ги рушеа државните позиции со Бугарија

За време на овогодинешниот Преспа форум за дијалог, министерот за надворешни работи Бујар Османи оствари средба со генералната секретарка на ОБСЕ, Хелга Шмит

За време на овогодинешниот Преспа форум за дијалог, министерот за надворешни работи Бујар Османи оствари средба со генералната секретарка на ОБСЕ, Хелга Шмит.

Средбата е дел од активниот дијалог и консултации со извршните структури на ОБСЕ во светло на нашето претседавање во 2023 година.

Министерот Османи посочи дека претседавањето во дадениот комплексен геополитички момент и евидентната поларизација во рамките на ОБСЕ претставува особен предизвик:

“Регионот на ОБСЕ и самата Организација се соочуваат со изразито сериозни предизвици. Во такви услови ќе направиме се да ги заштитиме вредностите на ОБСЕ и да го искористиме капацитетот на нашата Организација во менаџирањето на постојните, и превенирањето на потенцијалните кризи во регионот на ОБСЕ. Јас сум убеден дека ОБСЕ треба да продолжи да има водечка улога во оваа смисла и истовремено да го зачува своето наследство/имиџ на планот на промоцијата на човековите права и демократските вредности”.

Охрид, 17 јуни 2022 г.

REPUBLIKA E MAQEDONISË SË VERIUT
MINISTRIA E PUNËVE TË JASHTME

Kumtesë

Osmani – Shmit në margjinat e PFD

Në Forumin e Prespës për Dialog të këtij viti, Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani u takua me Sekretaren e Përgjithshme të OSBE-së, Hellga Shmit.

Takimi është pjesë e dialogut aktiv dhe konsultimeve me strukturat ekzekutive të OSBE-së në dritën e presidencës sonë në vitin 2023.

Ministri Osmani theksoi se presidenca në momentin kompleks gjeopolitik dhe polarizimi evident në kuadër të OSBE-së paraqet sfidë të veçantë:

“Rajoni i OSBE-së dhe vetë Organizata ballafaqohen me sfida shumë serioze. Në kushte të këtilla, do të bëjmë çmos që t’i mbrojmë vlerat e OSBE-së dhe ta shfrytëzojmë kapacitetin e Organizatës sonë në menaxhimin e atyre ekzistuese dhe parandalimin e krizave të mundshme në rajonin e OSBE-së. Jam i bindur se OSBE-ja duhet të vazhdojë të luajë rol udhëheqës në këtë drejtim dhe njëkohësisht ta ruajë trashëgiminë/imazhin e saj në planin e promovimit të të drejtave të njeriut dhe vlerave demokratike”, theksoi Ministri i Punëve të Jashtme, Osmani.

Ohër, 17 qershor 2022

loading...

go find 50 numbers go88 GO88 - Game bài đổi thưởng uy tín | Link tải game IOS kéo go88

sunwin game bài ma cao