Ковачевски: Јавниот сектор треба да има поголеми плати, согласно методологија за раст и зголемена продуктивност
Ковачевски: Јавниот сектор треба да има поголеми плати, согласно методологија за раст и зголемена продуктивност
Маричиќ: Пред нас се многу предизвици, важно е да останеме на европскиот пат
Маричиќ: Пред нас се многу предизвици, важно е да останеме на европскиот пат
Спасовски: Се преземаат интензивни мерки за говорот на омраза
Спасовски: Се преземаат интензивни мерки за говорот на омраза
Парното греење во Скопје ќе го преземе државата, кажа премиерот Димитар Ковачевски денеска одговарајќи на пратенички прашања во Собранието
Парното греење во Скопје ќе го преземе државата, кажа премиерот Димитар Ковачевски денеска одговарајќи на пратенички прашања во Собранието
Мираковска: ЕП дава јасна поддршка на земјава за евроинтеграцијата – во донесениот документ внесени македонските црвени линии
Мираковска: ЕП дава јасна поддршка на земјава за евроинтеграцијата – во донесениот документ внесени македонските црвени линии
Ковачевски: Не треба да има предвремени избори, Владата се грижи за националните интереси и за достоинството на граѓаните
Ковачевски: Не треба да има предвремени избори, Владата се грижи за националните интереси и за достоинството на граѓаните
Јовева: Европскиот парламент дава целосна поддршка за почеток на преговорите
Јовева: Европскиот парламент дава целосна поддршка за почеток на преговорите
Ковачевски до Николовски: Ние го браневме македонскиот идентитет во Брисел, вие молчевте!
Ковачевски до Николовски: Ние го браневме македонскиот идентитет во Брисел, вие молчевте!

Заев: Граѓаните да се спокојни, ги активираме сите ресурси за домашно производство на струја и за одржување на цената на струјата

Премиерот Зоран Заев, во вестите на ТВ Сител, истакна дека државата ја гарантира цената на струјата и таа нема да се промени до крајот на годината затоа што ќе се активираат сите домашни ресурси за производство на електрична енергија за вкупните потреби на граѓаните.

„Доколку е тоа потребно, подготвени се посебни пакети како ваучери за домаќинствата кои од економско-социјален аспект ќе ја компензираат евентуалната разлика во цената како инструменти за поддршка на граѓаните“, нагласи премиерот Заев.

Тој додаде дека станува збор за меѓународен проблем кој се прелева и во нашата земја како отворена економија која и во таква ситуација се грижи за социјалниот аспект и за ублажување на влијанијата на отворените берзи за струја каде што цената е повисока за 3 до 4 пати.

„Како што се погриживме за ублажување на последиците од растот на цената на струјата со намалување на ДДВ-то, така подготвуваме и соодветен пакет во интерес на граѓаните. Се откажавме во приходи во државата, во интерес на социјалната и економска сигурност на граѓаните“, потенцираше претседателот на Владата Зоран Заев во интервју на ТВ Сител.

Премиерот Заев посочи дека се преземени сите активности за активирање на третиот блок на РЕК Битола со набавка на дополнителни количини јаглен, со што ќе се активира повторно и ТЕЦ Осломеј, а со Стопанските комори е остварена комуникација за подготвеност за набавка на мазут за ТЕЦ Осломеј.

„Енергетскиот систем треба да се гледа во неговиот полн капацитет. Ние треба да го исполниме системот со производство прво од сите можни домашни капацитети, а потоа да се види дали треба преку мрежата да се избалансира недостатокот од електрична енергија, но се надевам дека за тоа нема да има потреба“, рече премиерот Заев во интервјуто за ТВ Сител.

loading...

https://tai.go88.is/

https://sunwin.fan/