(ВИДЕО) ПОЧНА ДУЕЛОТ НА КАНАЛ 5: ЗАЕВ И МИЦКОВСКИ ВО ПРЕДИЗБОРНО СООЧУВАЊЕ
(ВИДЕО) ПОЧНА ДУЕЛОТ НА КАНАЛ 5: ЗАЕВ И МИЦКОВСКИ ВО ПРЕДИЗБОРНО СООЧУВАЊЕ
ГРАД СКОПЈЕ ПРВ ВО РЕГИОНОТ СО СТРАТЕШКИ ПЛАН ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА РИЗИЦИ ОД КАТАСТРОФИ
ГРАД СКОПЈЕ ПРВ ВО РЕГИОНОТ СО СТРАТЕШКИ ПЛАН ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА РИЗИЦИ ОД КАТАСТРОФИ
(ВИДЕО) Општина Ѓорче Петров одбележува 25 години самостојна локална самоуправа
(ВИДЕО) Општина Ѓорче Петров одбележува 25 години самостојна локална самоуправа
(ВИДЕО) МЕНАЏЕР ЗА ПРИМЕР: ЖИВКО МУКАЕТОВ СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД СИТЕ СЕГАШНИ И ПОРАНЕШНИ ВРАБОТЕНИ НА ФАРМАЦЕВТСКИОТ ГИГАНТ АЛКАЛОИД КОЈ СЛАВИ 85 ГОДИНИ ПОСТОЕЊЕ
(ВИДЕО) МЕНАЏЕР ЗА ПРИМЕР: ЖИВКО МУКАЕТОВ СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД СИТЕ СЕГАШНИ И ПОРАНЕШНИ ВРАБОТЕНИ НА ФАРМАЦЕВТСКИОТ ГИГАНТ АЛКАЛОИД КОЈ СЛАВИ 85 ГОДИНИ ПОСТОЕЊЕ
(ВИДЕО) „АЛКАЛОИД“ слави 85-години јубилеј: Нашите брендови се супериорни, рамо до рамо со светските!
(ВИДЕО) „АЛКАЛОИД“ слави 85-години јубилеј: Нашите брендови се супериорни, рамо до рамо со светските!
(ВИДЕО) ПОВЕЌЕ ПОРТАЛИ И НОВИНАРИ ЈА ИЗВРТУВААТ ДЕНЕШНАТА ИЗЈАВА НА ПРЕМИЕРОТ, СЛУШНЕТЕ ЈА САМИТЕ И ЌЕ ВИДИТЕ ДЕКА НЕ СЕ ТОЧНИ МАНИПУЛАЦИИТЕ
(ВИДЕО) ПОВЕЌЕ ПОРТАЛИ И НОВИНАРИ ЈА ИЗВРТУВААТ ДЕНЕШНАТА ИЗЈАВА НА ПРЕМИЕРОТ, СЛУШНЕТЕ ЈА САМИТЕ И ЌЕ ВИДИТЕ ДЕКА НЕ СЕ ТОЧНИ МАНИПУЛАЦИИТЕ
(ВИДЕО) Влада: Премиерот беше прецизен, банално е прашањето дали нема поспособен од него во СДСМ, а не прашањата за несреќата и моралните оставки
(ВИДЕО) Влада: Премиерот беше прецизен, банално е прашањето дали нема поспособен од него во СДСМ, а не прашањата за несреќата и моралните оставки
ШОКАНТНО: ГРУЕВСКИ И ВМРО ДПМНЕ СПРЕМАЛЕ АТЕНТАТ НА ЗАЕВ ВО 2018-ТА, САД ДОЗНАЛЕ И ГО СПРЕЧИЛЕ АТЕНТАТОТ СО ЗАКАНА КОН НАРАЧАТЕЛИТЕ ДЕКА ЌЕ ОДГОВАРААТ!
ШОКАНТНО: ГРУЕВСКИ И ВМРО ДПМНЕ СПРЕМАЛЕ АТЕНТАТ НА ЗАЕВ ВО 2018-ТА, САД ДОЗНАЛЕ И ГО СПРЕЧИЛЕ АТЕНТАТОТ СО ЗАКАНА КОН НАРАЧАТЕЛИТЕ ДЕКА ЌЕ ОДГОВАРААТ!

ЗАЕВ СО ГЕНИЈАЛНА ИДЕЈА – Ќе ја намалува даночната евазија од 1.4 милијарди евра годишно со приватна фирма која ќе употреби најнови технолошки пронајдоци и технологии за следење на камиони и акцизна роба!

Владата проценува дека 17,54 милиони евра ќе чини проектот за јавно приватно партнерство за воспоставување интегриран систем за управување, мониторирање, следење и контрола на акцизни добра и лекови со кој во иднина треба да се врши поефикасна наплата на данок, односно акциза.

Оваа сума се проценува во одлуката за воспоставување електронски систем со кој ќе се маркираат горивата и ќе се следат тутунските производи, алкохолните пијалоци и пиво, како и лековите. Ова било решено на една од последните седници на Владата. Гледано на хартија, ова е уште еден недообјаснет проект за јавно-приватно партнерство на Владата во смисла на тоа кој ќе ги плати, односно чив трошок ќе бидат овие пари.

„Ова е чекор во насока на намалување на сивата економија и големите загуби кои се појавуваат во Буџетот на Република Северна Македонија, преку воспоставување на систем на јавно приватно партнерство на начин каде што приватниот партнер ќе воспостави, ќе одржува и ќе дава услуги на Царинската управа, пазарната инспекција и други надлежни институции“, објаснуваат од Владата.

Правната рамка треба допрва да се воспоставува, а целта според Владата е да се зголеми рејтингот во борбата против корупцијата, подобра контрола на ланецот на трговија и внатрешниот пазар, здравјето на луѓето, заштита на потрошувачите, борба против нелојалната конкуренција и зголемени приходи од даноци и акцизи. Според Владата, измамите ќе се намалат, затоа што производите ќе се следат до крајниот купувач.

Приватниот партнер ќе ги одржува електронските системи, уредите, опремата и капацитетите што ќе му бидат ставени на користење и располагање од Владата и ќе врши обука на кадарот. Генералниот секретаријат на Владата веќе ги изработил сите законски регулативи.

Партнерот ќе започне со маркирање на горива и изработување на кодовите за следење на тутунските производи, алкохолните пијалоци и пивото и лековите најдоцна по шест месеци од денот на склучување на договорот. За воспоставување на проектот ќе помогнат Министерството за финансии, Министерството за економија, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Министерство за здравство, Царинската управа, Државниот пазарен инспекторат, Управата за јавни приходи и Регулаторната комисија за енергетика.

Договорот за јавно приватно партнерство ќе трае 10 години, а по истекот приватниот партнер е должен да го пренесе хардверот каде работи системот за управување со податоци вклучително и комерцијалниот софтвер.

Предлогот на Владата беше усвоен пред два месеци на владина седница, а премиерот Зоран Заев рече дека тоа е негов предлог, како и предлог на Економскиот совет, на економските министри како алатка за борба против сивата економија и даночната евазија.

„Проценката е дека во Македонија даночната евазија е 30 отсто. Проценката на ММФ е дека тој процент е 37 отсто или 1,4 милијарди евра. Тоа се пари кои мора да ги вратиме во буџетот. Се избегнуваат давачките за тутунот, на алкохолот… Трак енд трејсинг системoт ќе овозможи преку код да се следи секоја акцизна стока. За нафтата предвидени се нано честици во резервоарите со конечна цел државата да ги наплати сите пари и против нелојалната конкуренција. Предвидуваме трак едн трејсинг систем и за лековите иако тоа не е акцизна стока. Постојат приватни компании, мултинационални компании кои тоа го спроведуваат. Мора да ја спречиме акцизната евазија. Целта на овој систем е унапредување на борбата против сивата економија“, рече Заев пред повеќе од два месеци.

loading...

Watch Soul Eater: Late Night Show Episode 51

Animepahe: Yu-Gi-Oh! 5D's (Dub) anime episode 135 online free at https://animepahe.cc anime online

AniWatch Watch anime online, English anime online HD

Website https://twistmoe.net: Watch Megami Paradise twistmoe Episode 2 anime sites

Weddingbee: https://www.weddingbee.com/members/gogoanimelol/#

Forum cs-cart: https://forum.cs-cart.com/user/145099-gogoanimelol/