Бислимовски: За 98,8 отсто од домаќинствата просечната цена на струјата ќе се зголеми за 7,4 отсто
Бислимовски: За 98,8 отсто од домаќинствата просечната цена на струјата ќе се зголеми за 7,4 отсто
Ковачевски: Јавниот сектор треба да има поголеми плати, согласно методологија за раст и зголемена продуктивност
Ковачевски: Јавниот сектор треба да има поголеми плати, согласно методологија за раст и зголемена продуктивност
Маричиќ: Пред нас се многу предизвици, важно е да останеме на европскиот пат
Маричиќ: Пред нас се многу предизвици, важно е да останеме на европскиот пат
Спасовски: Се преземаат интензивни мерки за говорот на омраза
Спасовски: Се преземаат интензивни мерки за говорот на омраза
Парното греење во Скопје ќе го преземе државата, кажа премиерот Димитар Ковачевски денеска одговарајќи на пратенички прашања во Собранието
Парното греење во Скопје ќе го преземе државата, кажа премиерот Димитар Ковачевски денеска одговарајќи на пратенички прашања во Собранието
Мираковска: ЕП дава јасна поддршка на земјава за евроинтеграцијата – во донесениот документ внесени македонските црвени линии
Мираковска: ЕП дава јасна поддршка на земјава за евроинтеграцијата – во донесениот документ внесени македонските црвени линии
Ковачевски: Не треба да има предвремени избори, Владата се грижи за националните интереси и за достоинството на граѓаните
Ковачевски: Не треба да има предвремени избори, Владата се грижи за националните интереси и за достоинството на граѓаните
Јовева: Европскиот парламент дава целосна поддршка за почеток на преговорите
Јовева: Европскиот парламент дава целосна поддршка за почеток на преговорите

Започна пролетната акција на Град Скопје и јавните претпријатија во општина Гази Баба

Градот Скопје заедно со градските јавни претпријатија и во координација со Oпштина Гази Баба ја почнаа големата пролетна работна акција на подрачјето на општина Гази Баба.

Екипите координирано до крајот на оваа недела на терен ќе спроведуваат активности за рачно и машинско метење и миење на булеварите и улиците, дезинфекција на контејнерите, собирање кабаст отпад, санирање на оштетувања на коловозите, обновување и поставување на сообраќајната сигнализација, садење нови садници и уредување на зеленилото, санации на пријавени дефекти и проблеми од граѓаните, заловување на бездомни кучиња и можности за нивно вдомување по нивен хуман третман, целосно чистење на атмосферските и фекалните линии, како и прочистување на дождовните сливници на булеварите и градските улици.
Во големата пролетна работна акција во Гази Баба на терен координирано ќе работат екипи на градските јавни претпријатија: Комунална хигиена, Паркови и зеленило, Улици и патишта, Водовод и канализација, Лајка и Дрисла.

Во рамките на оваа акција, ЈП Комунална хигиена ќе изврши рачно и машинско метење и миење на булеварите и улиците, како и миење и дезинфекција на контејнерите и нивните микролокации.

ЈП Комунална хигиена и во оваа општина на неколку локации постави и специјални садови за кабаст отпад, каде што граѓаните ќе можат да го остават, по што тој бесплатно ќе биде подигнат и транспортиран на соодветна локација од ова градско претпријатие.
Специјалните садови во општината Гази Баба се поставени на следниве локации:

1. Село Стајковци, улица Антон Попов – кај месната заедница;
2. Село Црешево, кај чешмата на средината на селото;
3. Вардариште, улица Боривоје Милошевски;
4. Вардариште, улица Перо Наков (до детското игралиште);
5. Село Јурумлери, на влезот на селото (кај бензинската пумпа).

Во рамките на акцијата во оваа општина, теренските екипи на ЈП Паркови и зеленило ќе работат на булеварот Александар Македонски каде што ќе ги чистат зелените површини од одпадоци и смет, ќе ја кројат вегетацијата, а интензивно ќе се работат и на косење на тревниците. Според утврдениот план со работните активностите следните денови ќе продолжат по должината на булеварот Киро Глигоров, како и на улиците Благоја Стевковски, Коце Металец, Методија Андонов Ченто и улицата 808.

Екипите на ЈП Улици и патишта во општина Гази Баба ќе работат на булеварите Александар Македонски, Киро Глигоров, како и на улиците Методија Андонов Ченто, Благоја Стефковски, Маџари и Перо Наков.

На сообраќајниците ќе се врши санација на оштетувањата во асфалтот (по претходно машинско гребење), санација на оштетените средишни жардиниери, прередување на оштетените бекатон плочи на тротоарите и реконструкција на канализациони шахти.
Екипите коишто се одговорни за одржување на сообраќајната сигнализација ќе вршат контрола и обнова на вертикалната сигнализација, светлосната сигнализација на семафоризираните крстосници, а ќе се обновува и хоризонталната сигнализација на автобуските постојки во општината.

Јавното претпријатие Водовод и канализација во општина Гази Баба за време на акцијата ќе работи на булеварите Александар Македонски и Киро Глигоров, како и на улиците 16 Македонска бригада, Благоја Стефковски, Методија Андонов Ченто, Коце Металец и Алија Авдовиќ. Екипите на терен ќе вршат рачно чистење на сливници, рачно чистење на шахти (атмосферски и фекални) и миење со цистерна со вакуум и цистерна под притисок на атмосферските и фекалните сливници и шахти.

Клучни локации на кои заловувачките тимови на ЈП Лајка ќе постапуваат во општина Гази Баба се: улица Финска во населба Ченто, населба Железара (кај Жито маркет и парк шумата во Железара), во Автокоманда на улица Јани Лукровски и на целата територија на населбата Хиподром.

Јавното претпријатие Дрисла во рамките на пролетната акција ќе го прима, складира и депонира комуналниот отпад, градежниот шут и другите видови отпад што ќе се собира на територијата на општина Гази Баба.

Пролетната акција во општина Гази Баба почна денеска, 11-ти април, и ќе трае се до 17-ти април, а потоа екипите на јавните претпријатија ќе продолжат со работа во наредната општина што е планирана, каде што на терен ќе ги продолжат активностите на точно утврдени локации по примерот на општина Кисела Вода, Карпош, Аеродром и општина Гази Баба.

Со почит,

Град Скопје

loading...

https://tai.go88.is/

danh bai doi thuong sunwin mở khoá tài khoản sunwin nhatvip sunwin