(ВИДЕО) СМЕШЕН МОМЕНТ ОД ПРОШЕТКАТА НА РАМА, ЗАЕВ И ВУЧИЌ: НОВИНАРКАТА НА ПИНК ГО ПРАШУВА ЗАЕВ КАДЕ Е КАФИЧОТ ТРОПИКАНА ВО СКОПЈЕ КАДЕ ВУЧИЌ БИЛ ПРЕД 30 ГОДИНИ, ЗАЕВ ВИКА ПОЈМА НЕАМ ЈА СУМ ОД СТРУМИЦА
(ВИДЕО) СМЕШЕН МОМЕНТ ОД ПРОШЕТКАТА НА РАМА, ЗАЕВ И ВУЧИЌ: НОВИНАРКАТА НА ПИНК ГО ПРАШУВА ЗАЕВ КАДЕ Е КАФИЧОТ ТРОПИКАНА ВО СКОПЈЕ КАДЕ ВУЧИЌ БИЛ ПРЕД 30 ГОДИНИ, ЗАЕВ ВИКА ПОЈМА НЕАМ ЈА СУМ ОД СТРУМИЦА
БРАВО ОПШТИНА ЦЕНТАР - Уште два угостителски објекти во Центар добија решенија за преземање мерки за намалување на бучава
БРАВО ОПШТИНА ЦЕНТАР - Уште два угостителски објекти во Центар добија решенија за преземање мерки за намалување на бучава
Почнува изградба на Детска градинка во Бутел
Почнува изградба на Детска градинка во Бутел
Од тематската седница на Владата: Охридскиот рамковен договор придонесе за кохезивноста на општеството како еднакво за сите граѓани и заедници како и за интеграцијата на Република Северна Македонија во НАТО и ЕУ
Од тематската седница на Владата: Охридскиот рамковен договор придонесе за кохезивноста на општеството како еднакво за сите граѓани и заедници како и за интеграцијата на Република Северна Македонија во НАТО и ЕУ
ВУЧИЌ: ТИЕ ЗЕМЈИ ШТО ОДБИЈА ДА БИДАТ ДЕЛ ОД ИНИЦИЈАТИВАТА ОТВОРЕН БАЛКАН ЌЕ ТРПАТ ЕКОНОМСКИ ПОСЛЕДИЦИ, СРБИЈА, АЛБАНИЈА И ЦРНА ГОРА ЌЕ ПРИВЛЕЧАТ 90% ОД СИТЕ СТРАНСКИ ИНВЕСТИЦИИ НА БАЛКАНОТ
ВУЧИЌ: ТИЕ ЗЕМЈИ ШТО ОДБИЈА ДА БИДАТ ДЕЛ ОД ИНИЦИЈАТИВАТА ОТВОРЕН БАЛКАН ЌЕ ТРПАТ ЕКОНОМСКИ ПОСЛЕДИЦИ, СРБИЈА, АЛБАНИЈА И ЦРНА ГОРА ЌЕ ПРИВЛЕЧАТ 90% ОД СИТЕ СТРАНСКИ ИНВЕСТИЦИИ НА БАЛКАНОТ
ЗА ПРВПАТ ХЕРАКЛЕЈА И АНТИЧКИОТ ТЕАТАР ДОСТАПНИ ЗА ЛИЦАТА СО ИНВАЛИДИТЕТ
ЗА ПРВПАТ ХЕРАКЛЕЈА И АНТИЧКИОТ ТЕАТАР ДОСТАПНИ ЗА ЛИЦАТА СО ИНВАЛИДИТЕТ
Министерството за труд и социјална политика ги повикува работодавачите и работниците да ги почитуваат препораките на лекарите за топлиот бран
Министерството за труд и социјална политика ги повикува работодавачите и работниците да ги почитуваат препораките на лекарите за топлиот бран
(ВИДЕО) ИДЕЈАТА ЗА ОТВОРЕН БАЛКАН МИ СЕ ВИДЕ ОДЛИЧНА КОГА ИМАВМЕ СИЛЕН ЗЕМЈОТРЕС ВО АЛБАНИЈА И КОГА ПОМОШ НИ ПРАТИЈА ОД СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА И СРБИЈА И КОГА СО ТОА СПАСИВМЕ МНОГУ ЖИВОТИ
(ВИДЕО) ИДЕЈАТА ЗА ОТВОРЕН БАЛКАН МИ СЕ ВИДЕ ОДЛИЧНА КОГА ИМАВМЕ СИЛЕН ЗЕМЈОТРЕС ВО АЛБАНИЈА И КОГА ПОМОШ НИ ПРАТИЈА ОД СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА И СРБИЈА И КОГА СО ТОА СПАСИВМЕ МНОГУ ЖИВОТИ

ЖРТВИТЕ НА ГРУЕВИЗМОТ КОНЕЧНО ЌЕ ЈА ДОЧЕКААТ ПРАВДАТА – Заев: Владата ќе поддржи формирање на анкетни комисии за одредени судски случаи

Владата, како и во претходниот мандат, ќе поддржи формирање на анкетни комисии или иницирање на меѓународна поддршка и мониторинг за одредени случаи кои создаваа меѓуетничка недоверба и тензии, ова го изјави во ексклузивно интервју за весникот КОХА, Премиерот Зоран Заев. Во интервјуто тој зборува и за реформите во безбедносните служби, судството, и за владините мерки за справување со здравствента и економскта криза од Ковид-19… Меѓу другото тој негира дека има концептуални разлики со ДУИ, бидејќи, како што вели премиерот заедно ја подготвиле владината Програма

КОХА: Г-дине Заев, веќе од почеток на мандатот се видливи некои концептуални разлики меѓу вас и вашиот коалиционен партнер ДУИ. Пример за тоа е фискалната децентрализација и предлогот на ДУИ за државно стимулирање на приватните фирми кои ќе вработат лица од албанска или други етнички групи. Како ќе ги решите овие разлики?

ЗОРАН ЗАЕВ: Во програмата напишано е дека Владата ќе ги поттикнува афирмативните мерки за категории на граѓани со различности во нашата економија, но тоа не отстапува од нашиот принцип за поддршката за нови вработувања и креирање нови работи места од економската програма на Владата како еднаква за сите. Секоја компанија, во зависност за тоа за која мерка аплицира, ќе ја добие оваа поддршка и таа е во нашите приоритети. Таквата поддршка не прави разлика за етничката припадност ниту на сопствениците не компаниите, ниту за кандидатите за вработување. Тоа не е ниту во согласност со Уставот каде што е определено дека правото на работа и пристапот до работните места е еднаков за секој граѓанин на нашата земја. Од друга страна, како Влада која се грижи за еднаков и рамномерен развој на сите региони, под афирмативни мерки можеме да договориме програми за поддршка на вработувањето за региони или градови каде што статистиката вели дека поголем број невработени во однос на другите региони. Овој социјален аспект во политиките на вработувањето сме подготвени да го поддржиме. Но, и таквата поддршка не препознава вработувања по етнички клуч.

Се залагам за конкурентна економија, а во конкурентната економија нема место освен за компетентноста и професионалноста на луѓето.
Со ДУИ во Владината коалиција е постигнат договор за спроведување на програмата на Владата во целост. Коалицијата со ДУИ и со ДПА се обедини околу заедничкиот страв дека ни се потребни ефикасни, силни институции со полн капацитет и легитимитет кои ефикасно ќе работат во надминување на последиците од коронавирусот, и за справување со идните предизвици од пандемијата. Ги усогласивме нашите програмски определби во Програма за работа на Владата за периодот 2020-2024 година. Заеднички ги споделуваме нашата силна определба и политичка волја за континуитет во спроведувањето на заеднички прифатените стратешки приоритети на нашата земја: Нова енергија и решителност во создавање подинамичен економски раст, одржлив развој, ефикасна правна држава и силни институции, модерно образование, внатрешна кохезија, успешно и ефикасно справување со светската пандемија со КОВИД-19, активно членство во НАТО, силна волја за успешен почеток и завршница на преговорите по поглавја за членство во Европската унија, и добри меѓуетнички и меѓусоседски односи. Овие приоритети се наша водилка во следните 4 години.

КОХА: Наскоро Македонија ја очекува првата меѓувладина седница со ЕУ, што го означува и почетокот на отворањето на поглавјата. Според властите во Брисел, поглавјето за судството и човековите права и слободи ќе биде една од најтешките, каде треба многу да се работи. Можно е ова поглавје да го врати процесот од почеток базирано на француската методологија?

ЗОРАН ЗАЕВ:Нашата намера е да ја активираме брзата трака на преговорите по поглавја со целосно и безусловно исполнување на нашата ЕУ агенда. Што се однесува до нашата страна, нема да дозволиме причини за нови одлагања. За нас е прифатлив новиот принцип за реверзибилност на процесот доколку се случи деградација на демократскиот амбиент во нашата земја, но, нагласувам, наша свечена обврска е да не го дозволиме тоа во име на иднината на државата и граѓаните. Се надеваме дека дискусијата за преговарачката рамка во Брисел ќе има успешна завршница на Советот за општи прашања, односно на ГАК, на 10 ноември, по што ќе биде реално да очекуваме одржување на првата меѓувладина конференција во декември. И покрај здравствено-економската криза, која ја засегна нашата држава, како и останатите држави во светот, Владата што ја предводам останува фокусирана на создавањето услови за нов циклус на динамичен економски раст, одржлив развој, ефикасна правна држава и силни институции, модерно образование и стабилно општество и внатрешна кохезија. Ние сме на пат од кој нема враќање. Порано се трошеше премногу време на конфликти наместо на решавање на истите. Сега е поинаку. Придобивките на нашата работа ги чувствуваат сегашните и ќе продолжат да ги живеат следните генерации. Со секој чекор, со секое отворено поглавје во преговорите со ЕУ, со секој решен проблем, работиме да го подобриме квалитетот на сите граѓани.

КОХА: Што ќе правите со бугарскиот Меморандум за непризнавање на македонската нација и јазик?

ЗОРАН ЗАЕВ:Со Република Бугарија сме сојузници во НАТО, имаме заедничка обврска и должност да ги подобруваме добрососедските односи, меѓусебната соработка и да градиме пријателство. Она што внесува оптимизам се и сигналите од нашите европски партнери дека билатералните прашања не треба да бидат камен на сопнување во фазата за завршни преговори. Духот на добрата волја и пријателството коишто произлегуваат од Договорот за пријателство, добрососедство и соработка, не обврзува да се фокусираме на зајакнување на односите меѓу двете земји и да ги почитуваме правото на самоопределување и самоидентификација како темелни европски вредности. Договорот со Бугарија ги дефинира рамката и инструментите за соработка и надминување на разликите. Најдобар начин за решавање на проблемите е комуникација. Не смееме да ја прекинеме или да и’ наштетиме на комуникацијата.
Договорот воспостави ред во таа комуникација и историските прашања ги одвои и ги даде на историчарите, додека политичките прашања на политичарите. Во двата дела имаме успех. Сега дојде на дневен ред и ова прашање за Гоце Делчев кое во оваа фаза покажа дека имаме разлики. Но, така беше и кога се отворија и претходните историски теми и ликови, па на крај дојдовме до заеднички прифатливи решенија.
Уверен сум дека така ќе биде и овој пат. Во духот на добрата волја и пријателството, да им го оставиме прашањето за Гоце Делчев на научниците од двете Комисии, а ние да се фокусираме на зајакнување на односите меѓу двете земји, заедно да се справуваме со предизвиците кои ги донесе пандемијата.

Целото интервју на Коха на следниот линк.

loading...

AnimeFreak anime freaks tv: Watch The Hidden Dungeon Only I Can Enter Episode 11 (https://animefreak.ws/m/aKJ1/ep-11)

4Anime 4anime website: JoJo's Bizarre Adventure: Diamond is Unbreakable (https://4anime.biz/m/kx5) Episode 39