19.8 C
Скопје
20/06/2024 05:28
МАКТЕЛ

  

     

 

Албанија гради платформи, пешачки патеки, тобогани во езеро, и никој не го доведува УНЕСКО статусот во прашање

      

Ако погледнеме што се има изградено и што се гради во моментов во самото Охридско Езеро во Албанија, и таа држава нема никаков проблем со статусот на нејзиниот дел на езерото во УНЕСКО, тогаш навистина треба да се прашаме : Во што е проблемот кај нас кои 10 години блокираме и одлагаме проекти и инвестиции, и повторно сме под закана да го изгубиме статусот езеро под заштита на УНЕСКО ?

   

Деновиве заврши конференцијата на УНЕСКО во Ријад, Саудиска Арабија, а како пред секога ваква конференција екологистите и дел од медиумите ( попрецизно многу помал дел од порано ) објавуваа соопштенија и тврдења со кои во јавноста се отвораше прашањето: Дали Охрид и Охридското Езеро ќе го задржат статусот град под заштита на УНЕСКО ?

 

И како и секогаш што се прави последниве 7 години, од како заврши конференцијата властите од Скопје излегоа со соопштение во кое објавија дека со големи напори успеале да ги „спасат“ Охрид и Охридското Езеро и дека остануваме на листата на УНЕСКО.

   

     

Оваа година во соопштението објавено од страна на властите се спомна и Албанија, за која рекоа дека со заеднички напори со албанската страна сме го сочувале статусот на природна реткост под заштита на УНЕСКО на Охридското Езеро.

Ова тврдење на Владата во Скопје , за заедничките напори со Албанија отвора повеќе дилеми, па дури и сомнежи дали Охрид и Охридско Езеро воопшто некогаш биле во опасност да бидат бришени од списокот на заштита на УНЕСКО или некој само манипулира со јавноста на оваа тема бидејќи токму ситуацијата во Албанија говори нешто друго, па ајде да видиме какви се состојбите во самите води на езерото ,  што се гради на Галичица, и каква инфраструктура има таму каде никој не го доведува во прашање УНЕСКО статусот на албанската страна од езерото.

ВО АЛБАНИЈА НИКОЈ ДО СЕГА НЕ СПОМНАЛ ДЕКА Е ДОВЕДЕН ВО ПРАШАЊЕ УНЕСКО СТАТУСОТ НА НИВНИОТ ДЕЛ ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО

Инаку јавноста во Албанија никогаш не ни зборувала дека е доведен во прашање УНЕСКО статусот на делот на Охридско Езеро кој е во оваа држава.

Платфромата на сликата по слободна проценка е поголема од пристаништето во Охрид. Само оваа платформа поединечно ,  веројатно е поголема од сите платфроми кои се урнаа во Охрид, а во моментов изградени се две вакви платфроми и две се во градба.

Во Албанија во моментов се изградени две големи платформи, во самото езеро. Секоја платформа е со површина поголема од старото пристанитше во Охрид, и од сегашното пристаниште на кое едвај стојат настегани еден до друг бродовите.

Покрај овие две платформи кои се веќе изградени, во моментов се градат уште две платформи во езерото, но тоа не е се.  Се гради пешачка патека која поминува покрај брегот , во самото езеро, за што веќе се поставуваат столбови во водата, а трасата по која ќе се изгради оваа „промената“ во самото езеро веќе е видлива и можете да ја видите на фотографијата подолу:

Ваква пешачка патека во Охрид најави Владата во 2013 година, но тогаш опозицијата и „екологистите“ заедно со дел од медиумите застанаа против бидејќи тоа ќе го уништело езерото. 10 години подоцна, таква патека се гради во Албанија и нема никакви проблеми да остане во УНЕСКО.

Но , тоа не е се. Ако погледнете на планината над езерото ќе забележите дека тука се гради нов пат, кој е проширен, одлично уреден, со широк коловоз, но и со тротоари и велосипедски патеки кои се веќе изградени и почнуваат од самиот граничен премин кај Свети Наум, и ќе стигнуваат до Тушемиште, каде потоа велосипедистите и пешаците ќе се насочуваат на патеката која се гради во езерото, , камионите и автобусите ќе се насочуваат на обиколницата кај Тушемиште ( која е во градба и се пробива планината Галичица ) , а автомобилите ќе може да изберат дали ќе одат преку селото Тушемиште или по обиколницата.

Визурите на Галичица од Св. Наум до Тушемиште. Албанија избројала иладници странци кои со велосипеди ја минуваат границата, па патот се прошири и со велосипедски патеки во два правци. А каков е патот од Охрид до Свети Наум и колку воопшто е безбедно по него било кој ( а најмалку туристи ) да се движат со велосипеди ? !

Ова ќе го намали сообраќајот со камиони и автобуси на езерскиот брег, па сега би било логично да се прашаме : Дали овде во Албанија не се нарушуваат „визурите“ на Галичица и дали е подобро да се ископа планината за да нема камиони и автобуси на патот кој е до самото езеро ? ? ?

Иницијатива за градба на исто вакво сообраќајно решение имаше и во Охрид, од Владата во 2015 година, но таа беше дочекана на нож од екологистите и нивните Фејсбук СОС страни, како и од тогашните експоненти на СДСМ во Охрид.

Денес 8 години потоа Албанија финишира со своите инвестиции , го завршува со градба овој пат, Галичица кај нив е ископана, патеката се гради во езерото, платформите ко исе градат се поголеми од пристаништата во Македонија, и НИКОЈ не го доведува во прашање УНЕСКО статусот на Охридско Езеро во делот на Албанија.

ВО ПОГРАДЕЦ ИМА И ТОБОГАНИ ВО ЕЗЕРОТО

На пристаништето во Поградец поставени се то богани за забава. Иако ова е непотребно и никој во Охрид не би се согласил со вакво ншето, сепак можеме да се прашаме : Како овој тобоган не прави проблеми на УНЕСКО статусот на езерото во Албанија ?

И за крај би прашале:

Има ли некаде документ кој би бил покажан на јавноста, за да видиме дека на конференцијата во Ријад се дискутирало дали Охрид и македонскиот дел од Охридско Езеро ќе го задржат статусот на културно и природно богатство под заштита на УНЕСКО ?

Дали може некој официјално да ни даде таков документ или барем слика од дневниот ред на конференцијата во која стои дека се расправа по ваква точка ?

Ние како медиум не тврдиме дека не се расправало, само цениме дека е добро јавноста тоа да го види !

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ СНИМЕН ВО ПОГРАДЕЦ ВЧЕРА НА 16 СЕПТЕМВРИ, ДЕН ПО КОНФЕРЕНЦИЈАТА НА УНЕСКО ВО РИЈАД – САУДИСКА АРАБИЈА

 

    

Најново

Мицкоски: Главен интерес и фокус на идната влада ќе претставува креирање на нови и добро платени работни места, зголемување на извозот и бруто домашниот производ, а со тоа и покренување на домашната економија

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЦКОВСКИ: Kако актуелен претседател ќе се однесувам со еднаква почит кон секој претходен претседател на ВМРО-ДПМНЕ и кон Љубчо Георгиевски и кон Никола Груевски, без оглед на тоа колку се далечни или блиски нивните ставови со она што е ВМРО-ДПМНЕ денес

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЦКОВСКИ: Нема да подлегнуваме на темите кои не разединуваат и не оддалечуваат. И Македонците, и Албанците, и Турците, и Ромите, и Србите, Власите, Бошњаците и сите останати делат исти маки и проблеми

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЦКОВСКИ: Денес 600 илјади луѓе живеат со 150 денари на ден

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЦКОВСКИ ДО СОПАРТИЈЦИТЕ: ЗАСУКАЈТЕ ГИ РАКАВИТЕ НЕ ЧЕКА РАБОТА! Жилаво и напорно да се бориме да го покачиме животниот стандард на народот!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЦКОВСКИ ДО СОПАРТИЈЦИТЕ: Мора напорна работа од првиот час, и првиот ден!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЦКОВСКИ ДО СОПАРТИЈЦИТЕ: Ќе добиете привилегии кои ви ги нуди позицијата, кон сето тоа однесувајте чесно и со голема грижливост и без расипништво. Затоа што тоа му припаѓа на народот

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЦКОВСКИ ДО СОПАРТИЈЦИТЕ: Однесувајте се одговорно. Немојте никогаш да останете недостапни за реалниот човек, оној кој го среќававме по пазарите, улиците и малата

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЦКОВСКИ: Рузвелт рекол – среќата не се состои во поседувањето на пари и богатство, туку во задоволството да се постигнува успех, и радоста да се остваруваат креативни цели

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЦКОВСКИ ДО СОПАРТИЈЦИТЕ: Мора да се работи чесно, транспарентно и отворено. Работете според законот и правилата. Бидете скромни и чесни

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЦКОВСКИ: Нашата носечка цел е да ја обновиме довербата во институциите на државната власт, да ја елиминираме корупцијата и да обезбедиме владеење на правото

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЦКОВСКИ: ВМРО-ДПМНЕ не се овие костуми и вратоврски кои ги носиме, ниту просториите кои ги имаме, туку духот и жарот на оние браќа и сестри по комитетите, месните штабови, и народот кој не пратеше и поддржуваше по улиците

Sase Ivanovski

СДСМ ЃОРЧЕ Е ЗА ВЕНКО ФИЛИПЧЕ ЗА ИДЕН ЛИДЕР НА СДСМ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЦКОВСКИ: Нема да дозволам ВМРО-ДПМНЕ да стане тоа што беше и е СДСМ, ниту па ќе дозволам Вреди да стане тоа што беше ДУИ

Sase Ivanovski

Аирлија и со среќа нова влада

Sase Ivanovski

Мицкоски: Не можеме да се правиме наудрени дека уставното име не е дел од правниот систем

Sase Ivanovski

Заев за БИРН: Изборниот пораз на СДСМ се должи и на неисполнетите ветувања на ЕУ

Sase Ivanovski

Лекари ќе патролираат низ Скопје, Црвен крст со активности поради најавените горештини

Sase Ivanovski

Пожар се шири накај валандовското село Марвинци

Sase Ivanovski

Мицкоски: На вториот ден од владата ќе има инвестиција ветропарк во вредност од 450 милиони евра

Sase Ivanovski

Кавадарчанка пријавила дека ќерката ѝ се одјавила од интернат и не одговара на телефонски повици

Sase Ivanovski

ЦЕЛА ЕВРОПА „ГОРИ“: Турција руши рекорди, Грција имплементираше мерки, а Македонија во портокалова фаза

Sase Ivanovski

Ѓорѓиевски: Понудата и побарувачката конечно треба да ги одредуваат цените

Sase Ivanovski

Бугарија и Грција имаат најнизок БДП по глава на жител меѓу земјите-членки на ЕУ

Sase Ivanovski

Ресторанот кај што правевме свадба не постои, ама ние си тераме: Андријана Јаневска и Гино прославија 14 години во брак

Sase Ivanovski

Новата влада ќе ја разгледа можноста за враќање на цената на електричната енергија, дури и за намалување, вели Мицкоски

Sase Ivanovski

Сиљановска Давкова: На половина пат сме до успешна трансформација на високото образование, потребен е дијалог меѓу науката, политиката и општеството

Sase Ivanovski

Прво гласање за новата влада, па консултации за измени на Законот за локална самоуправа, најави Мицкоски

Sase Ivanovski

Во текот на денешниот ден од заменик министерката д-р Маја Манолева е испратена наредба до Државниот санитарен и здравствен инспекторат веднаш да спроведе вонреден инспекциски надзор во Клиничка болница Битола и во Универзитетската клиника за детски болести за текот на лекување и третманот на родилката (ЗТ) и нејзиното починато новороденче

Sase Ivanovski

ОБЈАВЕНА ФОТКА ОД ПЕЈАЧОТ ЏАСТИН ТИМБЕРЛЕЈК СО ЛИСИЦИ НА РАЦЕТЕ ОТКАКО БЕШЕ УАПСЕН ПОРАДИ ВОЗЕЊЕ ПОД ДЕЈСТВО НА АЛКОХОЛ

Sase Ivanovski

Седницата за избор на новата влада закажана за в сабота

Sase Ivanovski

Исчезнале седум работници од Непал кои работеле во Скопје

Sase Ivanovski

СВР Куманово изврши увид на локации каде било запалено македонско знаме и биле испишани графити

Sase Ivanovski

Бебе почина од мистериозни причини, таткото бара одговори и одговорност од битолската болница

Sase Ivanovski

Алтернатива ја повлече Садики-Шаини од заменичка на Стоиљковиќ

Sase Ivanovski

Со клоци, тупаници и метални шипки претепан скопјанец во дворот на Клиничкиот центар, ОЈО бара бара притвор за петмина осомничени

Sase Ivanovski

Загина 19-годишник: со автомобил излетал од патот Куманово – Липково

Sase Ivanovski

Промовиран Индексот на отвореност: Во 2023 година нема значаен напредок, се препорачува засилена имплементација на постојните политики 

Sase Ivanovski

Грчки медиуми: Мицкоски заклетвата ќе ја даде со уставното име

Sase Ivanovski

Мицкоски: По формирање на владата ќе ја разгледаме можноста за враќање на цената на електричната енергија, дури и за намалување

Sase Ivanovski

БОГОЈЕСКИ: Почитувани пријатели, ја примив Одлуката за избор на професор на Универзитетот за мир на Обединетите Нации, ЊуЈорк – САД, ЕЦМР!

Sase Ivanovski

Двајца повредени во сообраќајна несреќа: Со автомобил се забиле во бетонски ѕид па во паркирано возило

Sase Ivanovski

Деспотовски: Луѓето треба да ги слушаме, а довербата да ја бараме со конкретни резултати

Sase Ivanovski

Мицкоски: Една од првите мерки во првите 100 дена од новата влада ќе биде намалувањето на даноците на профит

Sase Ivanovski

Сиљановска Давкова на Kомеморативна седница по повод смртта на Стојан Андов: Беше предводник на разумноста и трпеливоста

Sase Ivanovski

Мицкоски се опкружува со блиски соработници во Владата – што откриваат нивните биографии?

Sase Ivanovski

Камбовски и Лимани дадоа свечена изјава како нови членови на Судскиот совет, но не одговорија дали тој треба да се распушти

Sase Ivanovski

Започнале да го тепаат во Злокуќани, па продолжиле и пред Ургентниот центар: истрага против петмина насилници од Скопје

Sase Ivanovski

ТРАГИ КОМЕДИЈА: ДВАЈЦА ДИКТАТОРИ КРВОПИЈЦИ ГЛУМАТ ЛУДИЛО ВО ГЕРМАНСКА КОЛА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) КУЧИЊАТА СЕ СТВАРНО ДАР ОД БОГА ЗА ЛУЃЕТО

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) „Нашите деца, тие не се промениле со тоа што се со различна сексуална ориентација, тие се истите наши деца“, вели Славица Гајдаѕис-Кнежевиќ

Sase Ivanovski

Герасимовски: За убави маалски дружби, нов сквер пред платото на Општина Центар, донација од Стопанска банка

Sase Ivanovski

Донација од 2 милиони денари за Клиниката за хируршки болести „Св. Наум Охридски“ Скопје од Спорт Лаиф Обложувалници

Sase Ivanovski

Сончево и многу топло време со температури до 38 степени и УВ-9

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Ибра се сретна со Пикси и му даде совет за Европското првенство

Sase Ivanovski

Се запали автомобил на автопатот Скопје-Велес

Sase Ivanovski

Физибилити студија ќе послужи за идни инвестиции во системот за централно греење во Битолскиот регион

Sase Ivanovski

Во Загреб починаа три лица од Легионерска болест

Sase Ivanovski

Залутан куршум погоди маж во грб додека возел велосипед во Чаир

Sase Ivanovski

Претставата „Лекција“од Ежен Јонеско на „Скопско лето“ на 24 јуни

Sase Ivanovski

Израелското разузнавање неколку недели пред 7 октомври предупредило за нападот на Хамас

Sase Ivanovski

Министерот за внатрешни на Косово: Српската Влада финансира тероризам

Sase Ivanovski

Џастин Тимберлејк уапсен поради возење под дејство на алкохол

Sase Ivanovski

Силен земјотрес го погоди Иран

Sase Ivanovski

Ристо Вртев ќе настапи на главната фестивалска вечер на Битола Отворен град

Sase Ivanovski

Во село кај Ниш пронајдена бомба со голема разорна моќ

Sase Ivanovski

Засега без договор околу носителите на врвните функции во ЕУ во следниот мандат

Sase Ivanovski

Хаос во соблекувалната на Украина по „шлаканицата“ од Романците

Sase Ivanovski

За време на четиридневниот топлотен бран во Грција избувнале околу 200 пожари

Sase Ivanovski

ПП Левица: Тарифата на нотарите енормно зголемена

Sase Ivanovski

Детството и модерните свадби во природа

Sase Ivanovski

Македонија на 11 место во НАТО според процентот од БДП наменет за одбраната

Sase Ivanovski

По грешка употреби „македонски“ – Заев исправен на Меѓународната конференција за мир во Атина

Sase Ivanovski

Изгореа складишта за нафта во Ростовската област по напад со дронови

Sase Ivanovski

Најмалку тројца ранети и осум уапсени демонстранти пред резиденцијата на Нетанјаху во Ерусалим

Sase Ivanovski

Скопска игротека избркала тригодишно тешкоподвижно дете со церебрална парализа, утврди комисијата за заштита од дискриминација

Sase Ivanovski

Земјоделците од Светиниколско го блокираа експресниот пат Штип – Велес

Sase Ivanovski

Бучковски: Со Охридскиот рамковен договор станавме позитивен пример за градење на мултиетничко општество

Sase Ivanovski

Дачиќ: Радоје Звицер на слобода е голема закана за претседателот Вучиќ

Sase Ivanovski

По скандалот со Карлеуша, Душко ја кажа и својата страна на приказната: „Не ја ни допрев!“

Sase Ivanovski
Вчитувам....