1.8 C
Скопје
28/01/2023 00:22
МАКТЕЛ

   

БОМБА НА ИНФОМАКС: Документи за Ленин Јовановски и „Слобода Превоз“ – каде се пет милиони евра, и зошто не е платен ДДВ?

     

Пет години, или 560 месеци приватните превозници успеале да продадат само две карти за едно возење, истите да ги валидираат и да издадат фискална сметка.Значи, за пет години, приватните превозници продале две карти за едно возење. Во истиот овој период, „Слобода Превоз“ фактурирал 24.000.000 денари (24 милиони денари) месечно за наводно извозени 400.000 километри во секој тековен месец. Велам наводно, бидејќи ниту еден од системите за ГПС локациско следење на возилата кој е поврзан со системот на ЈСП не функционирал соодветно и непрекинато. Којзнае што правеле кога апаратите биле „расипани“. Впрочем, и знаеме што правеле. На секоја извозена тура, една се стои во место на паркинг, а потоа се наплаќа од ЈСП.

  

24.000.000 денари се приближно 400.000 евра. Оваа сума „Слобода Превоз“ ја фактурирале секој месец за наводно извозените 400.000 километри, од кои средства потоа, трошеле – според зборовите на Ленин Јовановски, шеф на групата приватни превозници „Слобода Превоз“, околу 200-300.000 евра за гориво и трошоци. Ако наплаќале 400.000 евра месечно, трошеле 200-300.000 евра за трошоци и гориво, се поставува прашањето каде се останатите 100.000 евра секој месец. Или, ако за пет години наплатиле нешто повеќе од 22 милиони евра, по серивисрањето на трошоците за горива и трошоци останале нешто околу пет милиони.

 

Но, да почнеме од почеток. Во 2016. година двете здруженија на приватни превозници „Слобода Превоз“ и „Макекспрес“ склучиле два идентични договори со кои се уредуваат правата и обврските, начинот на вршење на јавен градски транспорт но и условите. Согласно овие договори, и двете здруженија имале обврска во своите автобуси да постават ГПС уреди и фискални апарати кои служат како алатки за интегрирање во системот за наплата на ЈСП, кој освен по продадени карти, плаќа и по изминат километар на приватниот превозник.

  

    

Цената која ЈСП согласно договорт ја исплаќале на приватните превозници по изминат километар е едно евро. Согласно достапните податоци, автобусите на групата превозници „Слобода Превоз“ во просек изминувале околу 400.000 километри секој месец, што било евидентирано до ГПС системот, по што им биле вкалкулирани и 400.000 евра кои треба ЈСП да им ги исплати на „Слобода Превоз“. Од оваа сума од 400.000 евра или 24.000.000 денари кои се исплаќаат по изминат километар, се одбива сумата на продадени билети за едно возење. На пример, ако приватните превозници треба да наплатат 24.000.000 денари за изминати километри, но продале билети во вредност од 10.000.000 денари, тогаш ЈСП само ја надополнува разликата од 14.000.000 денари на приватниот превозник.

Потоа, овие пари кои од ЈСП ги добивал „Слобода Превоз“ и „Макекспрес“ биле понатаму исплаќани на членовите во овие две здруженија на приватни превозници. Дали тие навистина ги добивале сите пари, се уште не сме добиле одговор. Согласно договорот склучен во 2016. година уште кога Коце Трајановски бил градоначалник, во членот 5 став 1 се утврдува дека приватниот превозник е должен да ја применува тарифата и ценовната политика утврдени од град Скопје со одлука за интегриран тарифен систем во линискиот превоз на патници во градот Скопје.

Да биде уште појасно, во став 2 од истиот член 5, се утврдува дека членот на групата приватни превозници, во случајов сите оние кои возеле за „Слобода Превоз“ имаат обврска да продаваат фискални билети купени кај возачот на возилото, со единствен изглед кој го дефинира ЈСП Скопје согласно Одлуката на Интегрираниот систем.

Во став 3 од истиот член 5, се утврдува дека приходот од продажбата на билети е приход на овластениот превозник, односно на сопственикот на возилото кој е дел од „Слобода Превоз“ или „Макекспрес“. Остварениот приход од продажба на фискализирани билети ЈСП Скопје го компенсира зо Овластениот превозник (Слобода Превоз, Макескпрес) на име на месечните побарувања на надоместокот по изминат километар. Или во поедноставни зборови, „Слобода Превоз“ и „Макекспрес“ извозиените километри ги наплаќале од продадени фискални билети и компензација за изминат километар од страна на ЈСП Скопје.

Во член 3 пак од овој договор е утврдено како се пресметува сумата која ЈСП треба да му ја исплати на овластениот превозник, т.е. група превозници во случајот „Слобода Превоз“ и „Макекспрес“. Значи, „Слобода Превоз“ и „Макекспрес“ од ЈСП добивале пари за извозен километар, и пари од продадени карти. Но, продадените карти се минусираат од извозените километри, а ЈСП им го надоместува износот кој не успеале да го остварат со продавање на фискализирани билети. Вакви договори склучиле „Макекспрес“ и „Слобода Превоз“ во 2016. година со важност од пет години. Во 2021/22 склучиле нови договори со градот Скопје и ЈСП Скопје. Со идентична содржина. Идентични параметри и пресметки. Но, сега имаат проблем.

Каде е проблемот? По склучувањето на овие договори во 2016. година, двата овластени превозници задолжувале билети, продавале билети и издавале фискални сметки онака како што наложува обврската од договорот. Согласно договорот склучен со ЈСП Скопје изготвувале и фактури и ја вршеле пресметката. Односно, пријавувале приход од продадени билети, а сумата која не ја исполниле за да ги покријат извозените километри им ја надоместувала ЈСП Скопје по утврдена цена од 1 евро за километар. На пример, ако превозникот за еден месец извозел 400.000 километри, а наплатил само 300.000 евра од билети, останатите 100.000 евра ги доплаќа ЈСП Скопје. Вавкиот начин на работа согласно договорот траел до крајот на 2017. година, кога одненадеж и двата приватни превозници престануваат да задолжуваат билети од ЈСП Скопје и не продаваат фискализирани билети. Внимавајте, не продаваат фискализирани билети.

Во приватен автобус, освен со „Скопска картичка“ и со СМС порака, секој патник согласно договорот МОРА ДА ИМА МОЖНОСТ да купи и билет за едно возење. И приватниците продавале вакви билети – неверифицирани и нефискализирани. На крајот на месецот, освен приходите што ги остварувале од продадени билети, тие наплаќале и 400.000 евра од ЈСП за извозени 400.000 километри. Значи, ем пари од нелегални билети, ем 400.000 евра секој месец од ЈСП Скопје. Ова траело од 2018. година, се до минатиот месец. Со една разлика, во јануари продале и издале фискална сметка за 1 (еден) билет.

Каков долг има ЈСП Скопје кон приватните превозници? Од документите до кои јас имав пристап согласно законот за информации од јавен карактер, „Слобода Превоз“ и „Макекспрес“ биле исплатени заклучно со октомври 2022. година вкупно 156.000.000 денари за 2022 година. По исплати, „Слобода Превоз“ има наплатено 111.000.000 денари, а „Макекспрес“ 45.000.000 денари. Секако, во овој период немаат пријавено ниту еден продаден билет за едно возење. Тие пари никој не знае каде се. Долг, според ЈСП нема.

Блокада

Претпоставуам дека во човековата природа е инстинктот, кога ќе биде фатен со „рачињата во медот“ првата реакција да му биде отфрлање на вината за стореното по принципот – држ те го крадецот. Вистинското прашање е дали оние кои членувале во „Слобода Превоз“ и во „Макекспрес“ знаеле за оваа состојба. Бидејќи, на крајот на месецот приходите кои ги собирал секој од сопствениицте на автобуси ги префрла на заедничка сметка на „Слобода Превоз“, а потоа по порамнувањето со ЈСП Скопје парите ги добивале назад, плус, сумата за извозен километар која им ја доплаќало јавното претпријатие.

Дали навистина секој од овие превозници биле свесни дека не продаваат фискални карти, или некој ги фалсификувал месечните извештаи и прикажувал нула(0) продадени билети за да фактурира 400.000 евра и од тие да не им исплаќа на сопствениците на автобуси, туку да ги задржи за себе. Прашањето е, дали во овој случај Ленин Јовановски парите кои останувале по раздолжувањето со неговите членови, а ги наплаќал од ЈСП врз база на фалсификувани извештаи си ги задржувал за себе.

Впрочем, јас не познавам сопственик на автобус кој истовремено е и газда на кафуле, како што Ленин Јовановски стопанисува со кафулето „Ван Гог“. Досега не сум сретнал шофер на автобус кој вози „Рејнџ Ровер“ од 100.000 евра. И тоа не еден, туку два. Возам мотор, а не познавам ниту еден шофер на автобус кој вози „Харли Дејвидсон“ од 60.000 евра.

Не сум слушнал се уште дека некој шофер на автобус барал одобрение за градба и маркица за згради на кејот на реката Вардар во општина Аеродром, во населбата Мичурин. Се ова, сепак, сум го слушнал дека го поседува и го прави претседателот на „Слобода Превоз“ Ленин Јовановски.

Бидејќи Бугарите се во „мода“ во последниов период – сажељавам сас вас тавариш, ама Финансова полиција веќе почна со чешлање. А, уцените и заканите, но и тормозењето на скопјани некој ќе мора на крајот да ги плати. А.Митовски

 

Најново

Ковачевски за „360 степени“: На државата и треба здружување на прогресивните сили за пристапување во ЕУ

Sase Ivanovski

Пендиков пријавил во бугарското МВР дека добивал смртни закани, софиското обвинителство ќе го испитува случајот

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ДОДЕКА ВО УКРАИНА ГИНАТ ЦИВИЛИ ОД РУСКИТЕ РАКЕТИ И БОМБИ, ОВАЦИИ ЗА РУСКИОТ АМБАСАДОР БЕЗДНИКИН НА ПРОСЛАВАТА ЗА СВЕТИ САВА ВО МНТ

Sase Ivanovski

САД очекуваат брзо решение за стопираните разговори за влез на Шведска и Финска во НАТО

Sase Ivanovski

УЖАС: СЗО објави публикација со листа на лекови кои треба да се подготват во случај на нуклеарен напад

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Николоски: Бугарија „продава“ демократија, а не спроведува 16 пресуди за Македонците од Судот за човекови права, добив поддршка во Совет на Европа да се воспостави механизам со кој ќе мора да ги спроведе

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) СКАНДАЛ НА ПРОСЛАВАТА НА СВЕТИ САВА ВО МНТ: АМНЕСТИРАНИОТ ТЕРОРИСТ ДУРЛОВСКИ КОЈ ГО ОРГАНИЗИРАШЕ УПАДОТ НА 27-МИ АПРИЛ ЈА ПЕЕШЕ ХИМНАТА ПРЕД ТЕПАНИТЕ ПРАТЕНИЦИ ОД СДСМ КОИ СЕГА СЕ МИНИСТРИ ВО ВЛАДАТА?!?!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Ковачевски на свечената академија посветена на Св. Сава: Почитта кон различностите нѐ прави да бидеме обединети во заедничката идеја за мир и единство

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПЕНДАРОВСКИ: ПРЕФРЛАЊЕТО СО АВИОН ОД ОХРИД ВО СОФИЈА НА ПЕНДИКОВ Е ДИПЛОМАТСКИ ГАФ, ДРСКО МЕШАЊЕ ВО ВНАТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Ковачевски – Вучевиќ: Ќе продолжи продлабочувањето на односите меѓу Северна Македонија и Србија

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Ковачевски за „360 степени“:  Парламентарното мнозинство е стабилно и има можност да се зголеми

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ДАЛИ Е НА ПОВИДОК НОВ РАСКОЛ ВО СДСМ: ПЕНДАРОВСКИ ВО ИНТЕРВЈУ ЗА ТЕЛМА ИСПРАТИ КРИТИКИ ЗА СПАСОВСКИ И ОСМАНИ?!

Sase Ivanovski

ФОТО ЛЕГЕНДАРЕ: САМО НА СВЕТИ САВА МУ УСПЕА ДА ГИ ОБЕДИНИ СДСМ И ВМРО ДПМНЕ

Sase Ivanovski

СПАСОВСКИ: Вечерва со задоволство одговорив на поканата да присуствувам на Свечената академија по повод одбележување на Денот на Свети Сава

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ТЕШКО НАС ШТОМ НОВИНАРИ НА ТЕЛМА ПОЧНАА ДА БАРААТ ДА ЈА БОМБАРДИРАМЕ БУГАРИЈА СО БУГАРСКИ ХАУБИЦИ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) На „Ванчо Михајлов“ и „Цар Борис III“ им снемува време – или нови имиња или клуч на врата

Sase Ivanovski

Македонското и бугарското МВР на заеднички состанок за безбедно чествување на раѓањето на Гоце Делчев

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЕВЕ ЗОШТО АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕНКОВИ АБРАМС СЕ НОЌНА МОРА ЗА РУСИТЕ: НАМЕСТО ДИЗЕЛ МОТОР ИМААТ АВИОНСКИ МОТОР, ОКЛОПОТ Е НАПРАВЕН ОД ОСИРОМАШЕН УРАНИУМ?!

Sase Ivanovski

Маричиќ за затегнатите односи помеѓу Софија и Скопје: Не е пријатно!

Sase Ivanovski

Колку чини одлагањето на решавање на проблемите?

Sase Ivanovski

Запленети половина тон тутун за наргиле и над 2 илјади парчиња електронски цигари

Tamara Ivanovska

СО КОЛА ГО ИЗГАЗИЛА БИВШИОТ ДЕЧКО Обид за убиство во Тетово

Sase Ivanovski

Расчистена разбојничка кражба во Скопје, сторителот го признал делото

Tamara Ivanovska

ИСТРАЖУВАЛ КОНОП ЗА МАГИСТЕРСКА, ДРЖАВАТА ГО ОСУДИЛА Научникот Матовски е во седумгодишен правен лавиринт!

Sase Ivanovski

КОВАЧЕВСКИ НА ТЕЛЕФОН СО ПРЕМИЕРОТ НА БУГАРИЈА Разговарале околу мирното чествување на Гоце Делчев на 4 февруари

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ: После бегството на Абдиовски од затворот Шутка да бевме нормална држава Сокол ќе поднесеше оставка или “на клоци“ ќе беше избркан од функцијата

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ: Рубља патриотите на Апасиев во град Скопје ги гласаа бизнисите на ДУИ-СДС и Арсовска

Sase Ivanovski

Алијанса за Албанците на седница на претседателството одлучува за преговори со Владата

Sase Ivanovski

Костадиновски, Капитал Ассет Менаџмент: Нé чека економски тешка, но година со добри берзански можности

Sase Ivanovski

Тупанчески оствари средба со амбасадорот Килијан Вал, шеф на Мисијата на ОБСЕ во Скопје

Tamara Ivanovska

ИНТЕРЕСНА ДИЛЕМА: ДАЛИ БЕЛГРАД СТОИ ЗАД ЕКСАЛАЦИЈАТА НА ОДНОСИТЕ МЕЃУ МАКЕДОНИЈА И БУГАРИЈА, И ЗОШТО?!

Sase Ivanovski

ШЕЌЕРИНСКА: Одлични студенти, одлична дебата во ЕУ ИНФО ЦЕНТАР!

Sase Ivanovski

Приведен крадец од Куманово, оперирал во Кисела Вода

Sase Ivanovski

Вицепремиерот Битиќи на средба со јапонскиот амбасадор Казуја – Имаме голем потенцијал за унапредување на економската соработка

Tamara Ivanovska

Откажана претставата финансирана од Врабевски, кој имал желба да го израдува и насмее народот во Северна Македонија со гостување на бугарски театар

Sase Ivanovski

Ковачевски: Северна Македонија успешно се развива во Едно општество за сите

Sase Ivanovski

Стоилковски: На се што испотпопишаа Владата денес имаме ситуација на студена војна меѓу Македонија и Бугарија, а премиерот и претседателот си играат аналитичари

Tamara Ivanovska

Кривична пријава за злоупотреба на службената положба и овластување

Tamara Ivanovska

Премиерот Ковачевски упати порака по повод Меѓународниот ден на сеќавањето на жртвите од холокаустот

Tamara Ivanovska

Стоилковски: Цело СДС на сликање со бегалецот од затвор, ОСТАВКИ!

Tamara Ivanovska

МОН: Околу 2700 студенти ќе добијат покачување на стипендиите, наместо досегашните 3000 денари, овие студенти во иднина ќе земаат стипендии во висина од 6050 денари

Sase Ivanovski

МОН: Денес започнува исплатата на студентските стипендии и субвенционираниот оброк

Sase Ivanovski

Приведено лице, барано со централна потерница, осудено на 12 години затворска казна

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) СОВЕТНИКОТ НА ПЕНДАРОВСКИ, МАРКОВИЌ: АГРЕСИВНИОТ НАЦИОНАЛИЗАМ ОД БУГАРИЈА ГИ ОБЕДИНУВА ВЛАСТА И ОПОЗИЦИЈАТА ВО ЗЕМЈАВА ЗАТОА ШТО СЕ ЧУВСТВУВАМЕ НАПАДНАТИ

Sase Ivanovski

Расчистени пет тешки кражби во Битола, пронајдените украдени предмети вратени на сопствениците

Sase Ivanovski

ПЕНДАРОВСКИ ИМ ЧЕСТИТА СВЕТИ САВА НА СРБИТЕ ВО ЗЕМЈАВА: Благодарност до сите припадници на српската заедница во Република Северна Македонија за нивниот придонес во сите сфери на општественото живеење

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) СПАСЕНОВСКИ: ПЕНДАРОВСКИ, КОВАЧЕВСКИ, АХМЕТИ И МИЦКОВСКИ ДА ИСПРАТАТ ПОРАКА НА ОБЕДИНЕТОСТ ОКОЛУ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, ЗАЕДНО ДА ГО ОДНЕСАТ ВЕНЕЦОТ НА ГРОБОТ НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Sase Ivanovski

Утре ќе заврши Третата зимска школа на МСМЈЛК при УКИМ со учесници од четири континенти, посветена беше на творештвото на поетот Ацо Шопов

Sase Ivanovski

НЕВРАБОТЕНИ ОСТАНАА САМО НЕРАБОТЛИВИТЕ И НЕЗАИНТЕРЕСИРАНИТЕ Што им остана на домашните бизниси на пазарот на трудот?

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) ПРОГРАМСКИ ДИРЕКТОРИ ВО МКЦ: ИМА САМО ЕДНА ПАРТИЈА МЕЃУ НАС А ТОА Е МКЦ, СИТЕ ФАКТУРИ ПРЕД ДА СЕ ИСПЛАТАТ СЕ ОДОБРЕНИ ОД ГРАД СКОПЈЕ, ВО ТЕК Е РЕВИЗИЈА НА НАШЕТО РАБОТЕЊЕ И АПЕЛИРАМЕ ТАА ДА СЕ СПРОВЕДЕ ОБЈЕКТИВНО

Sase Ivanovski

Вонредна европска турнеја на Бајден на годишнината од почетокот на руската инвазија врз Украина?

Tamara Ivanovska

Ракетен напад во Украина, над 10 жртви

Tamara Ivanovska

Украина ќе бара борбени авиони откако ќе обезбеди тенкови

Tamara Ivanovska

Синдикатот бара вонреден инспекциски надзор за доцнењето на платите на вработените во Општина Тетово

Tamara Ivanovska

НАЈВАЖНО Е ЃУКАНОВИЌ ПОВЕЌЕ ДА НЕ БИДЕ ПРЕТСЕДАТЕЛ Абазовиќ ја коментираше изјавата на Ескобар за Црна Гора

Tamara Ivanovska

Директорот на Бирото за јавна безбедност Сашо Тасевски на презентација на целите на работната група ,,Анализа на работни задачи”  

Sase Ivanovski

Градот Скопје и годинава со финансиска поддршка на дневните центри за стари лица и центарот за давање помош во домашни услови на Црвениот крст на град Скопје

Sase Ivanovski

Чавушоглу: Бесмислено е да се одржи состанок со Шведска и Финска за нивните кандидатури за НАТО

Tamara Ivanovska

Поради големиот прилив на житарки, ЕК размислува за враќање на царините на украинскиот извоз во ЕУ

Tamara Ivanovska

КАКО НЕ ИМ Е СРАМ НА ВМРО ДПМНЕ ВАКВО СООПШТЕНИЕ ДА ПУШТАТ ДО МЕДИУМИТЕ, САМО ХАМАС И ХЕЗБОЛАХ ОДОБРУВААТ НАСИЛИЕ ВО ПОЛИТИКАТА

Sase Ivanovski

(ВИДЕO) Ексклузивна обиколка во новата специјализирана болница „Д-р Органџиски“ во Штип

Tamara Ivanovska

Игра на нерви за училишните директори меѓу вмровските општини и централната власт

Tamara Ivanovska

Четири момчиња силувале студентка, па ја исфрлиле на улица и ја усмртил автомобил – Злосторство кое ја шокираше Америка

Tamara Ivanovska

Ангелов: Тепаниот Пендиков чека бугарски пасош, моето враќање во Македонија зависи од бугарските институции

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) Бомба на Крмов: ВМРО-ДПМНЕ ќе прифати уставни измени

Tamara Ivanovska

РУСКИТЕ ПОДМОРНИЦИ УШТЕ СЕ СТРАВ И ТРЕПЕТ ЗА НАТО

Tamara Ivanovska

МЕДВЕДЕВ СЕ ЗАКАНУВА: АКО БИДЕМЕ ПОРАЗЕНИ ВО УКРАИНА, ЌЕ МОРА ДА УПОТРЕБИМЕ НУКЛЕАРКИ

Tamara Ivanovska

ОСНОВАЧОТ НА ПЕЈ ПАЛ ЈА СРУШИЛ ЦЕНАТА НА КРИПТО ВАЛУТИТЕ СО ПРОДАЖБА ОДЕДНАШ НА 2 МИЛИЈАРДИ ЕВРА КРИПТО

Tamara Ivanovska

ЛАВРОВ ЈА СПОРЕДИ РУСИЈА СО ЕВРЕИТЕ ВО ХОЛОКАУСТОТ, ДОБИ КРИТИКИ ОД ИЗРАЕЛ

Tamara Ivanovska

СПАСОВСКИ: Како министер за внатрешни работи нема да дозволам понижување на македонскиот народ!

Tamara Ivanovska

Спасовски: На денешен ден Глигоров беше избран за претседател, нека му е вечна слава

Tamara Ivanovska

Амбасада на САД: Коментарите на Џамбаски беа неодговорни и опасни, безусловно ги осудуваме сите закани со насилство

Tamara Ivanovska

Спасовски: Инцидентот во Охрид е дел од хибридна војна, тепачите и тепаниот се од иста групација!

Tamara Ivanovska

Доставени три барања за финансиска поддршка за воведување на нови авиолинии

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: СДС во обид да се објасни се избрука – Што е следно Ковачевски да каже дека го изградил Скопје и сите други градови во Македонија?

Tamara Ivanovska

Приведени пет лица кои сексуално злоупотребувале малолетничка и изготвувале порнографски материјал

Tamara Ivanovska

Претрес во Виница, приведен дилер на дрога

Tamara Ivanovska

Честитка по повод Св. Сава националниот празник на српската заедница

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Честитка по повод празникот Свети Сава од претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски

Tamara Ivanovska

Произведени 18.449 MWh електрична енергија, домаќинствата и дополнителните снабдувања се целосно задоволени со електрична енергија од капацитетите на ЕСМ

Tamara Ivanovska

Leave a Comment