11.8 C
Скопје
07/12/2022 14:07
МАКТЕЛ

БОМБА НА ПРОФЕСОРКАТА ХРИСТОВА: Македонската јавност треба да знае дека Ванчо Михајлов бил уапсен од Германците и осуден на доживотен затвор затоа што се борел на страната на Полска во 1939-та година

  • Македонската јавност не знае дека Ванчо Михајлов бил апсен од Германците и осуден на смрт па потоа на доживотен затвор и едвај спасил жива глава затоа што се борел на страната на Пољаците во 1939-та година. Исто така една голема тајна што се чува од македонската јавност е дека Лазо Колишевски наредил да се судат за предавство речиси сите учесници на АСНОМ во Прохор Пчињски затоа што биле членови на ВМРО а како финален акт на предавство го дале манастирот на Србија во 1950-та за да се затвори идејата за независна Македонија.

Оваа изјава на професорката Христова се косат со официјалната историја за Ванчо Михајлов кој бил многу близок со Анте Павелиќ кој бил фашистички лидер на НДХ која направила многу масакри над Србите во логорот Јасеновац.

  

Иван Михајлов Гаврилов (26 август 1896 — 5 септември 1990), познат уште како Ванчо МихајловВанче Михајлов и Радко — еден од раководителите на ВМРО, контроверзна историска личност во Македонија. Се школувал во ШтипСолун и Скопје, каде што завршил гимназија (1915). По Првата светска војна студирал право на Софискиот универзитет, бил еден од основачите и прв претседател на студентското друштво „Вардар“. По пристапувањето во ВМРО бил секретар на Тодор Александров, пунктов началник за Софија, а по убиството на Александров бил член на ЦК на ВМРО (1925), реизбран и по убиството на Александар Протогеров (1928). До 1928 година бил одговорен за снабдување на Организацијата со муниција.[1] Од 1928 година ВМРО никогаш не одржало официјален конгрес на кој тој поднел извештај за неговата работа.[1]

Дејствувал за обединување и независност на Македонија. Бил приврзаник на поединечен терор,[1] преземал терористички акции за ликвидација на противниците. Во времето на неговото раководење на Организацијата во Пиринскиот дел на Македонија воспоставил, со согласност од бугарската држава, паралелна полуофицијална власт, претворајќи го во своја воена и финансиска база. Дел од собираните средства наменил за материјална помош на сиромашните, со кујни за бесплатни оброци за безимотните, за изградба на училишта, болници, поправка на локални патишта, стипендии за сиромашните ученици и студенти и др. Се ангажирал и за доделување земја и материјална помош на безимотните македонски бегалци.

  

Применил нова стратегија во борбата на ВМРО: изведување терористички акции и атентати со тн. тројки и петорки. Одржувал блиски односи со Владата на Бугарија, а имал поддршка и материјална помош и од Италија. Според јавно достапни извори од Централната разузнавачка агенција (CIA) на САД по 19-мајскиот преврат и забраната на ВМРО (1934) бил тајно пренесен во Турција (официјално емигрирал), а оттаму заминал во Полска (1938).[1] За време на Втората светска војна престојувал во Загреб, кај Анте Павелиќ како негов специјален гостин и соработувал со германските воени служби. По доаѓањето на Германците во Загреб Михајлов се преселува во Виена каде живее како специјален гостин на Нацистите.[1] Пред крајот на војната, со поддршка на Германците, дошол во Македонија, Скопје, септември 1944, со задача да формира квислиншка Независна Држава Македонија, но не нашол на поддршка.[2]

Според наодите на CIA од 1953 година Организацијата предводена од Михајлов „нема приврзаници ниту, пак, групи во Македонија, Бугарија и Европа туку само во САД и Канада каде неговото влијание е сѐ уште големо.“[1] Македонската патриотска организација (од САД) во овој период е одговорна за издржувањето на Михајлов. Извесен Љубен Димитров е одговорен за обезбедувањето на финансии Михајлов. Во овој период МПО обезбедува околу 8000 американски долари годишно (овие средства соодветствуваат на околу 73.000 долари во 2019 година) за Михајлов и дополнително ги покрива неговите трошоци. Починал во Рим. Автор е на спомени во четири тома и други публикации.

Тој е сметан за бугарофил од официјалната историска наука во Македонија и за деец на бугарското националноослободително движење во Бугарија. Иако Михајлов не признавал посебна национална самобитност на населението во Македонија, тој се залагал за назависна и обединета Македонија со главен град Солун.[3] Во извештајот на CIA од 1953 година се вели „Како заклучок би можел да кажам дека Иван Михалов е гангстер, терорист на кој не може да му верува ниту САД ниту било кој друг; тој управува со ВМРО и со МПО единствено за лична корист.[1]

Рани години

Споменик во Борисовата градина во Софија

Иван „Ванчо“ Михајлов е роден на 26 август 1896 година во Ново СелоШтип, во семејството на Михаил (Мише) и Костадинка Гаврилови. Тој имаше уште двајца помлади браќа, како и една сестра. Мише Гаврилов беше доста познат трговец во Штип. Татко му Мише како и постариот брат на Ванчо, Анастас, се заедно убиени во 1927 година од српските окупаторски власти.

Од 1910 година Ванчо бил ученик во Солунската машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“. Малку пред Втората балканска војна (позната уште и како Втора Балканска војна) го напуштил Солун и се вратил во Штип. Го завршил образованието во српска гимназија во Скопје. По завршувањето во 1915 година, како одличен ученик му било предложено од страна на српското министерство за просвета да продолжи своето образование како стипендист во кој универзитет си одбере во Европа. Михајлов одбил, и за време на Првата светска војна (1915 — 1918) бил бугарски чиновник во Штипската општина, како во 1918 година закратко постапил во бугарската војска. По Солунското примирје ја напуштил армијата, а во 1919 се запишал за студент на Правниот факултет во Софија. Истата година бил привлечен во редовите на ВМРО од Тодор Александров во Задграничното претставништво на организацијата. Во 1920 бил еден од основачите на Македонското студентско друштво Вардар и прв негов претседател. Во 1926 година Ванчо Михајлов се оженува со револуционерката Менча Карничева, родом од Крушево. До крајот на животот немаат деца и целосно се посветуваат на македонското ослободително дело.

Раководител на ВМРО

Георги Поп Христов, Александар Протогеров и Иван Михајлов, по убиството на Тодор АлександровПо потпишувањето на Мајскиот манифест во 1924 година, Тодор Александров бил убиен (31 август 1924) и раководството на ВМРО го презема Иван Михајлов кој се пресмета со своите противници. Во Благоевград Михајлов ги кани главните македонски дејци на левицата на ВМРО и раководителите на Илинденската организација, и со помош на бугарската војска и полиција [4] ликвидирал десетици дејци на Македонската левица, меѓу кои и Арсениј Јовков. Посе тоа ги ликвидира војводите Ѓорѓи Поп Христов и Панчо Михајлов. Го наредува и убиството на Ковачев и Тодор Паница.

На 31 октомври 1927 година српската власт во Штип ги убива татко му Михаил Гаврилов и поголемиот брат Христо Михајлов. На 7 јули 1928 година по негова заповед бил убиен генерал Александар Протогеров.На негова иницијатива во Женева од 14 јуни 1926 година започнал да излегува од печат весникот “Ла Маседоан“. Исто така ги поткрепувал дејностите на Македонскиот Научен Институт во Софија, Македонската Патриотска Организација за САД и Канада и весник Македонска Трибуна. На 21 јули 1928 година во село КрупникГорноџумајско, е одржан Седмиот конгрес на ВМРО, на кој Ванчо е повторно избран за член на новиот ЦК. Во 1934 година учествувал во организацијата на убиството на југословенскиот крал Александар Караѓорѓевиќ во МарсејФранција.

1934 — 1944

Ванчо Михајлов и Анте Павелиќ за време на Втората Светска војна Избегал во Турција во 1934 година, по воениот преврат во Бугарија, кога ВМРО била забранета. Таму бил уапсен до 1938 година, кога бил пуштен и заминал со својата сопруга Менча Крничева во Полска. По окупацијата на Полска, го добил правото да живее во Варшава. Кога била создадена Независната Држава Хрватска во 1941, се преместува во Загреб, кај својот верен пријател Анте Павелиќ, каде живеел до крајот на Втората светска војна.

По војната

После војната живеел во АвстријаШпанија и Италија. Таму има напишани доволен број на книги на македонска тематика. Ванчо Михајлов умрел од природна смрт на 5 септември 1990 година во РимИталија.

Делото на Михајлов

Иван Михајлов од официјалната македонска и комунистичката бугарска наука е сметан за најцрната личност во историјата на македонското револуционерно движење. Според комунистите, тој е човекот кој преку ликвидирање на највидните македонски револуционерни дејци, успева раководењето на ВМРО да и го предаде целосно во рацете на бугарската фашистичка клика.[се бара извор] Михајлов е заслужен за убиството на десетици македонски и бугарски комунисти за време на таканаречените горноџумајски атентати. По падот на комунизмот во Софија е подигната спомен-биста на Михајлов. Во Музејот на македонската борба во Скопје исто се наоѓа восочна фигура на Ванчо Михајлов.

Мисли

Идејата за слободна и независна Македонија е толку голема; правдата, за којашто македонското население се бори, така очигледна; самата борба така сеоддајна и идеалистички водена; објективните странски познавачи на вистината за Македонија толку авторитетни и многубројни што за секој чесен човек е лесно да ја разбере таа вистина, а заедно со тоа и големината на непријателските аспирации кон Македонија. [5]

  

Најново

СДСМ: За хаосот во Скопје вината е кај Мицкоски и кадрите на ВМРО ДПМНЕ во јавните претпријатија

Tamara Ivanovska

194 санкции за брзо возење

Tamara Ivanovska

(Видео) Претседателот Пендаровски во посета на Врховната команда на НАТО за Европа

Sase Ivanovski

При преглед кај грчки државјанин, пронајдени 1250 кутии шверцувани цигари

Tamara Ivanovska

Стоилковски: Тимот на Данела после овие тајни средби со Ковачевски е СДС, ДУИ и Левица

Tamara Ivanovska

29-годишнина од смртта на Блаже Конески

Tamara Ivanovska

Министрите за надворешни работи на Северна Македонија и Бугарија, Бујар Османи и Николај Милков, во рамките на денешните активности во Скопје по повод одржувањето на бизнис форумот меѓу двете земји, остварија и посета на Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Скопје

Sase Ivanovski

Приведен крадец од Велес, по распишана централна потерница

Tamara Ivanovska

Министерството за внатрешни работи ја известува јавноста дека и денешните закани за бомби се лажни

Tamara Ivanovska

МВР И УЈП УДРИЈА ПО МАКЕДОНСКИТЕ КРИПТО МАХЕРИ КОИ СЕ НАМЛАТИЈА ГОЛЕМИ ПАРИ ОД ТРГОВИЈА СО КРИПТО ВАЛУТИ АМА НЕ ПЛАЌААТ ДАНОК ЗА ЗАРАБОТЕНОТО

Sase Ivanovski

Груби оствари средба со новиот шеф на ОБСЕ, амбасадорот Вал

Tamara Ivanovska

АНТОНИО МИЛОШОСКИ ГО ПРИЈАВИЛ ПРЕД УСТАВЕН СУД ОБВИНЕНИЕТО НА СЈО ПРОТИВ НЕГО ЗА НАРАЧАНАТА ЛУСТРАЦИЈА НА СУДИЈА ОД КИЧЕВО, ТВРДИ ДЕКА Е ДИСКРИМИНИРАН ЗАТОА ШТО БИЛ ПОЛИТИЧАР?!?!

Sase Ivanovski

Два воза се судрија кај Барселона, најмалку 155 повредени

Tamara Ivanovska

Македонија не воведува визи за Косово

Tamara Ivanovska

Поведена постапка за сообраќајката во која загина 14-годишно дете

Tamara Ivanovska

Запалени банкомати во Топанско Поле

Tamara Ivanovska

Дојави за бомби во девет средни училишта во Скопје и во Народна банка

Tamara Ivanovska

НАСКОРО ЌЕ СЕ НАДМИНЕ ГРАНИЦАТА ОД 1 МИЛИЈАРДА ЕВРА ТРГОВСКА РАЗМЕНА: Македонски и Бугарски компании потпишаа неколку договори за меѓусебна соработка

Tamara Ivanovska

Османи прeку фејсбук уверува: Нема да воведеме визи за Косово

Tamara Ivanovska

Тим од Вашингтон ќе „лови“ корумпирани функционери

Tamara Ivanovska

Сарачини во СТУДИО 10: Дезинформациите се опасност за безбедноста на нашата земја

Tamara Ivanovska

(Видео) Андоновиќ: Русија од агресор и самата станува жртва на агресија – Москва сака мир, но преговори нема

Tamara Ivanovska

Рама до Мицотакис: Не кријам дека за мене сте најдобриот грчки премиер

Tamara Ivanovska

СЕ СПРЕМАЛ ГЕРМАНСКИ 27-МИ АПРИЛ: Во рации низ Германија уапсени 25 десничарски екстремисти, планирале државен удар

Tamara Ivanovska

Кина ги намалува мерките против Ковид-19

Tamara Ivanovska

Колку изнесува К-15 оваа година

Tamara Ivanovska

Продолжува амандмантската расправа по Предлог-буџетот за 2023

Tamara Ivanovska

Македонско-бугарски бизнис форум „До една милијарда и понатаму”

Tamara Ivanovska

ПРВ ГОЛЕМ ПОРАЗ ЗА ТРАМП ВО СУДСКИТЕ ПРОЦЕСИ ПРОТИВ НЕГО: Семејната компанија на Трамп прогласена за виновна за проневера и даночна измама пред судот во Менхетен

Tamara Ivanovska

Аргентинската потпретседателка Кирхнер осудена на шест години затвор

Tamara Ivanovska

Н1: Сакавме да покажеме каква темница може да завладее во Србија доколку Н1 и Нова С не емитуваат програма

Tamara Ivanovska

Вал : Реформите никаде во светот не се безболен процес, потребно е политичко единство за нивно завршување

Tamara Ivanovska

Во рации низ речиси цела Германија уапсени 25 десничарски екстремисти

Tamara Ivanovska

При преглед кај грчки државјанин, пронајдени 1250 кутии шверцувани цигари

Tamara Ivanovska

Ахмети ја пречека американската амбасадорка со македонско и американско знаме

Tamara Ivanovska

Министерството за правда на САД повикано да оформи кривичен предмет за упадот во Конгресот во 2020-та година

Tamara Ivanovska

САД негираат дека ја охрабруваат Украина да ја напаѓа Русија

Tamara Ivanovska

Трет ден блокади на приватните автобуски превозници

Tamara Ivanovska

Променливо време со температури до 13 степени

Tamara Ivanovska

Семејната компанија на Трамп прогласена за виновна за проневера и даночна измама

Tamara Ivanovska

ВМРО-ДПМНЕ до Арсовска: Дали бугарски автобуси ќе ги заменат приватните превозници?

Tamara Ivanovska

Четврти обид за старт на судењето за пожарот во модуларната болница во Тетово

Tamara Ivanovska

Аргентинската потпретседателка Кирхнер осудена на шест години затвор

Tamara Ivanovska

Обраќање од Дритон Небиу член на Извршен одбор на Алијанса за Албанците до Димитар Апасиев

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) 24 анализа – Што ќе детектира американскиот тим за откривање на корупција?

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПАНЕНКАТА И ПРОСЛАВАТА НА МАРОКАНЕЦОТ ХАКИМИ ПО ПЕНАЛОТ СО КОЈ ЈА ЕЛИМИНИРА ШПАНИЈА Е ХИТ ВО СВЕТОТ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Општина Прилеп ќе одвои близу 300.000 евра за изградба на водовод во селото Канатларци

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) КОКА КОЛА ОВАА НОВА ГОДИНА СО ПОРАКА ДА СЕ СЕТИМЕ НА ОНИЕ КОИ НЕ СЕ МЕЃУ НАС А МНОГУ НИ ЗНАЧАТ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ВУЧИЌ НАМРШТЕН СЕ РАКУВАШЕ СО ЕДИ РАМА ВО ТИРАНА НА КОНФЕРЕНЦИЈАТА ЕУ-ЗАПАДЕН БАЛКАН

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Зградата од 17 милиони евра на ЕСМ/ЕЛЕМ на пат да стане дивоизграден „споменик“

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ОПШТИНА ЦЕНТАР И ВЛАДАТА СЕ СКАРАА ЗА ОГРАДА

Sase Ivanovski

ЛЕНИН ЈА ПОВИКА ДАНЕЛА НА ТВ ДУЕЛ

Sase Ivanovski

МАЛКУ Е, ПОВЕЌЕ ТРЕБА, ТОЛКУ ЌЕ ПОТРОШИ НА КРЕЧЕЊЕ САМО

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) НОВИНАРКАТА НА ТВ 24 ДО ЛЕНИН: ЗОШТО ПОСТОЈАТ СУДОВИТЕ, АКО СЕКОЈ ШТО ИМА СПОР СО НЕКОЈА ИНСТИТУЦИЈА ФАТИ ДА БЛОКИРА БУЛЕВАРИ ЌЕ БИДЕ ОПШТ ХАОС ВО ЗЕМЈАВА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЛЕНИН: ДАНЕЛА МЕ ОСВОИ СО ТОА ШТО МНОГУ СИМПАТИЧНО СЕ СМЕШКАШЕ

Sase Ivanovski

Комерцијална банка и нејзината Mastercard Platinum картичка ќе помогнат во текот на оваа и наредната година локалот Audiokultura да донесе серија музички настани со одбран репертоар за несекојдневно уживање на публикатa

Sase Ivanovski

АУЕ ФОН: Д-р Горан Ковачев од Развојната банка на Република Северна Македонија имаше гостинско едукативно предавање пред студентите од Факултетот за економски науки како дел од предметот Банкарство

Sase Ivanovski

Студентите од Факултетот за дизајн и мултимедија при АУЕ ФОН на едукативна екскурзија во Виена, европската културна престолнина, реализирана во периодот од 26.11.2022 до 01.12.2022 година

Sase Ivanovski

САМО ОВАА ЖЕНА МОЖЕ ДА ГО ОПРАВИ МАКЕДОНСКОТО СУДСТВО

Sase Ivanovski

ДАЛИ Е ОВА ИСТОРИСКА ГРЕШКА: Епа драги скопјани, БРТ не само што ќе беше брз транспорт, туку ќе решеше и проблем со протести и блокади. На него е со закон забрането возење на други возила и блокада

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Тепачка во турскиот парламент, пратеник заврши со дупната глава

Sase Ivanovski

Стејт департмент: САД не ја охрабруваат Украина да изврши напади против Русија

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) БУГАРСКАТА ИСТОРИЈА СМЕТА ДЕКА НЕПРАВЕДНО И СЕ ОДЗЕМЕНИ ВАРДАРСКА И ЕГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА, ИСТОЧНА ТРАКИЈА И ДОБРУЏА ВО РОМАНИЈА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЛЕНКО ЗА БОЦЕВСКИ: ЧОВЕК МЕДУЗА, НАЈГОЛЕМ ЛИГУШ ВО ЗЕМЈАВА, ТАКА И ЛИЧИ

Sase Ivanovski

АМЕРИКАНЦИТЕ ПОЧНАА ДА МУ ЈА ВАДАТ МАСТА НА МИЦКО: Американската амбасадорка се надева дека опозицијата не е против уставни измени само за да противречи

Sase Ivanovski

Телма ТВ: Началникот кој ги лажел колегите во случајот Флешер, стоеше до Спасовски на пресот во СВР Скопје

Sase Ivanovski

Масовен протест во Атина за годишнината од убиството на 15 годишно момче, инциденти во Солун

Tamara Ivanovska

Декларација од самитот ЕУ-Западен Балкан

Tamara Ivanovska

Украина привремено ќе ги прекине планираните операции поради прекини на струјата

Tamara Ivanovska

НОВИ И КОРИСТЕНИ АВТОМОБИЛИ, ТОВАРНИ ВОЗИЛА, ПЛОВИЛА… – NLB Lease&Go влегува на македонскиот пазар за лизинг услуги, еве што може да се закупи

Tamara Ivanovska

ПРЕПОРАЧЛИВО Е ДЕВОЈЧИЊАТА ДА СЕ ВАКЦИНИРААТ ПРОТИВ ХПВ Апел од лекарите до родителите

Tamara Ivanovska

ДАЛИ НЕКОЈ ГО ИСКАРА ПЕНОВ? Откако вчера се закани со насилство, денеска министерот со поблага реторика

Tamara Ivanovska

СПЕЦИЈАЛЦИ СО ОКЛОПНИ ВОЗИЛА ЌЕ ГИ РАСТЕРУВААТ ПРИВАТНИТЕ АВТОБУСИ? Планот на Пенов е многу ризичен

Tamara Ivanovska

Оливер Стоун се покаја што гласал за Бајден: Тој е “многу опасен дедо”, мисли дека ја контролира Русија

Tamara Ivanovska

Нови крвави пакети во две украински амбасади во Европа!

Tamara Ivanovska

Лукаревска: Со “Викенд без ДДВ” се олеснува куповната моќ на граѓаните

Tamara Ivanovska

Вучиќ додека чека болнички извештај од Митровица: Добро е што нема жртви

Tamara Ivanovska

Завод за ревизија: Реквизитите за Забавниот парк скапуваат, а платени се високи суми

Tamara Ivanovska

Косовска новинарка ги бранеше Србите, по што добила закани дека нема долго да живее

Tamara Ivanovska

КОИ СЕ, ШТО ЌЕ ГРАДАТ И КОЛКУ ЌЕ ВЛОЖАТ НОВИТЕ ТРОЈЦА СТРАТЕШКИ ИНВЕСТИТОРИ – одлуките објавени, ќе имаат ли среќа милионските најави

Tamara Ivanovska

Leave a Comment