13.8 C
Скопје
30/03/2023 13:18
МАКТЕЛ

   

Бучавата не се сфаќа сериозно, во зоните за домување има од кафулиња до складишта за градежен материјал

    

Кафулиња, дискотеки, обложувалници во станбени објекти, врвулици од луѓе и гласна музика, молови изградени во сред град, индустриски капацитети, магацини или складишта за градежни материјали во зони за домување, огромен број стари и бучни автомобили, камиони, автобуси по улиците….Причинителите на бучавата се многубројни, а тоа е значајно нарушување на животната средина, кое не се третира сериозно во земјава. Изворите ги сретнуваме на секој чекор во нашата околина, но ретко некој граѓанин знае каде да се обрати и како да се избори за потивка средина. С. Македонија нема Катастар на бучава, нема стратешки карти, а податоците од мониторингот не се секогаш достапни на најшироката јавност, иако сите директиви на Европската унија се транспонирани во домашното законодавство, а изработени се и правилници како подзаконски акти.

  

Според Извештајот во сенка на Поглавјето 27, бучавата може да е еден од сериозните нарушувачи на животната средина, доколку не се имплементираат веќе преземените обврски од европското законодавство. Од Центарот за климатски промени информираат дека Законот за бучава во животната средина ги регулира основните принципи за управување со бучавата во животната средина и е направен според теркот на европските закони. Дефинирани се изворите, граничните вресности, начинот на мониторинг и мерките за заштитаСпоред Сандра Стојковска, проектен координатор во Центар за климатски промени, анализата направена во рамките на Извештајт во сенка за Поглавјето 27, покажува главната ЕУ директива за бучава е целосно транспонирана во националниот закон, но во однос на спроведувањето има одредени недостатоци.

 

„Кога станува збор за мониторинг и мерење на бучава, се преземаат податоците од мерањата спроведени од страна на центрите за јавно здравје во четири градови во Македонија и тоа, Скопје, Куманово, Кичево и Битола. Според одредени анализи може да се согледа дека во поголемиот дел има надминување на граничните вредности за бучава кои се пропишани во законот“, вели Стојковска.Посочува дека регулирањето на бучавата е проблем и од аспект на урбанистичкото планирање бидејќи еколошките дозволи, односно елаборати за животна средина, се издаваат вон законски прописи. Слично е и за планирањето за изградба на објекти од кои има ризик за надминување на граничните вредности на бучава на несоодветни локации.Решението за сите проблеми, сметаат од Центарот за климатски промени, кое ќе придонесе за целосна заштита од бучава во животната средина, е пред се изработка на стратешки карти за бучава и акциони планови но и кога ќе ги има, нивно спроведување. Потребно е да се работи и на катастарот на загадувачи од бучава, но и на негово редовно ажурирање.

  

„Голем проблем, особено во големите градови е бучавата која доаѓа од комерцијалните објекти како кафулиња, ресторани, диско клубови, но и комерцијални објекти со други дејности. Сообраќајот е исто така голем проблем кога станува збор за бучава во урбаните средини. За таа цел неопходно е соодветно урбанистичко планирање, односно да се води грижа при планирањето на резиденцијалните објекти и издавање дозволи за работа за некои од горенаведените области. Комерцијални објекти чии активности може да предизвикуваат зголемено ниво на бучава не треба да добиваат дозвола за работа во делови од општината кои се предвидени за домување“, смета Стојковска.

    

Посочува дека неопходни се и измени во законот за градење кои ќе ги задолжат инвеститорите да поставуваат прозорци со подобра звучна изолација на зградите кои се наоѓаат во неопсредна близина на големи сообраќајници.
Директивата за бучава во животната средина на Европската Унија бара секоја земја која го следи европското законодавство да има стратешки карти за бучава и за главните патишта, железници, аеродроми и агломерации со повеќе од 100.000 жители. Според Архуската конвенција, институциите мора да им обезбедат информации на граѓаните за нивната изложеност на бучава, нејзините ефекти и мерките што се разгледуваат за справување со бучавата.
Миистерството за животна средина информира дека кај нив се собираат и обработуваат податоци од мерење на комуналната бучава и од индустриските капацитети кои се задолжени да вршат мерења на бучава согласно Интегрираните еколошки дозволи кои ги поседуваат. Овие податоци се дел од годишните извештаи за квалитетот во животната средина, што се објавуваат на веб страната на министерството, а последниот достапен е тој за 2021 година.

„Стратешки карти и Акциони планови за бучава се уште не се изработени. Сепак во 2011 година донесена е Уредба за агломерациите, главните патишта, главните железнички пруги и главните аеродроми за кои треба да се подготвуваат стратешки карти за бучава. Се планира да се започне со подготовка најпрво на Стратешките карти, а потоа и на Акционите планови со помош ИПА проект ,кој е во фаза на избор на најдобра понуда и кој ќе трае две години“, информираат од Министерството.

Од таму велат дека е воспоставена државна мрежа за мониторинг на бучава во животната средина преку донесувањето на Одлуката за формирање на државна мрежа за следење на животната средина во 2011 година. Мерењата на нивото на бучавата ги врши Институтот за јавно здравје и десет Центри за јавно здравје од кои само три, во Битола, Куманово и во Кичево и собираат и обработуваат податоци од мерењата од други лаборатории кои се однесуваат на бучавата создадена од различни категории создавачи на бучава како индустрија, аеродроми, угостителско туристички капацитети и други активности. Од Министерството велат дека во земјава постои и Катастар на причинители на бучава, но кој е во рамките на катастарот за животна средина.

Според преземеното европско законодавство, обврска на Градот Скопје, како и на Тетово, Куманово и Битола, како градови со над 100.000 жители, е да имаат изработено стратешка карта и акционен план за бучава, како и да воспостават мрежа за мониторинг на бучава во урбаната зона. Според документи поставени на веб страната на Градот Скопје, градските власти преземале обврска стратешката карта да ја завршат до 2015 година. Сепак, таму се наоѓа само карта на бучава предизвикана единствено од сообраќајот како причинител, но без податоци која година е изработена, ниту пак дали податоците редовно се ажурираат.
Од Градот Скопје за Мета.мк велат дека тие се надлежни само за контрола на бучавата од инсталациите кои имаат Б интегрирана еколошка дозвола. Од таму немаше одговор зошто нема стратешка карта и акциони планови, ниту пак, дали и колку контроли градските инспектори направиле во инсталациите под нивна надлежност, дали биле констатирани пречекорувања на нивото на бучава и дали биле изречени санкции.

   

Најново

Директорот Тасевски на финалната презентација на проектот „Анализа на работни позиции – униформиран полициски службеник и полициски инспектор“

Sase Ivanovski

Ковачевски утре во Белград на средби со Вучиќ и Брнабиќ

Sase Ivanovski

Професорот Трајко Славески вели дека владата веќе нема идеја како да ја сопре инфлацијата и презема нелогични мерки кои се непазарни и неприменливи во економските практики

Sase Ivanovski

Претрес во Кавадарци, пронајдена дрога, приведено едно лице

Sase Ivanovski

Јавното обвинителство и MВР потпишаа Протокол за соработка

Sase Ivanovski

Обвинителството постапува за тунелот во „Идризово“, но во моментов не може да соопшти детали

Sase Ivanovski

ШАСИЈА OPEL GSE: ИЗВОНРЕДНА КОНТРОЛА И УДОБНОСТ ПРИ ВОЗЕЊЕТО

Sase Ivanovski

По големите загуби кај Бахмут, Русите планираат да регрутираат уште 400.000 војници кои ќе се борат во Украина

Sase Ivanovski

ТЕЛМА: Барлет Џафери доби диплома за завршена Академија, не сакаше да даде изјава по церемонијата која Габер ја сокри од јавноста

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЛЕНИН ПОТЕКНУВАЛ ОД БОГАТО СЕМЕЈСТВО, КЛУЧЕН МОМЕНТ ВО ЖИВОТОТ БИЛА СМРТТА НА НЕГОВИОТ ТАТКО И УБИСТВОТО НА СВОЈОТ БРАТ ОД СТРАНА НА КРАЛСКАТА ВЛАСТ

Sase Ivanovski

Кластер од интернет терористи се виновни за бомбите – МВР се уште не ги апси, но ги следи и трага по нивните мотиви

Sase Ivanovski

ФОТО НА ДЕНОТ

Sase Ivanovski

БРУКА: Скопска апелација ја одложи јавната седница за „Титаник 2“ за 13 април, гонењето на Мијалков дотогаш застарува

Sase Ivanovski

Фон дер Лајен: За односите меѓу ЕУ и Кина одлучувачки ќе биде ставот на Пекинг за војната во Украина

Sase Ivanovski

Јанчева: ВМРО-ДПМНЕ и Арсовска да ја отстапат реконструкцијата на Универзална сала на Владата

Sase Ivanovski

Арсовска: Како градоначалник ниту можам ниту сакам да ја донесам одлуката за отстапување на Универзалната сала на Владата

Sase Ivanovski

Коморскиот инвестициски форум на Западен Балкан го прогласи „Алкалоид“ за водечки инвеститор во регионот

Sase Ivanovski

Јовески за случајот со шестгодишната Јана: Го немаме извештајот од обдукцијата, се уште обезбедуваме докази

Sase Ivanovski

Поради проблеми со срцето, папата Франциск хоспитализиран во Рим, откажани состаноците за утре

Sase Ivanovski

Условна казна затвор од две години за Зоранчо Митровски за случајот Империја, треба да плати и отштета од 1,5 милиони евра во Буџетот

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ДВЕ РАБОТИ ГО НАПРАВИЛЕ СТАЛИН МОНСТРУМ СПОСОБЕН ДА НАРЕДИ УБИСТВО НА 20 МИЛИОНИ РУСИ: ПРЕДАВСТВОТО НА СВОЈОТ ИДОЛ МАЛИНОВСКИ И СМРТТА НА ПРВАТА СОПРУГА

Sase Ivanovski

Претседателите Пендаровски и Ван дер Белен се обратија на Македонско-австрискиот економски форум

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) КАКОВ САТРАП: ВО ПОСЛЕДНИОТ ГОВОР НА СТАЛИН ВО ПАРЛАМЕНТОТ НА СССР, ДИКТАТОРОТ СЕ ПОФАЛИЛ СО ЛИКВИДАЦИИТЕ НА БОГАТИТЕ И НЕПОДОБНИТЕ??!

Sase Ivanovski

Сенатот гласаше за укинување на правото на Белата куќа да одлучува за војна или мир

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПАНДЕВ ЗА ПРЕСТОЈОТ ВО НАПОЛИ: ФУДБАЛЕРИТЕ СЕ КАКО БОГОВИ ВО ГРАДОТ, ТРИ ГОДИНИ НЕ СУМ ПЛАТИЛ СМЕТКА ВО РЕСТОРАН, ЕДНА БАБА КОМШИКА СЕКОЕ САБАЈЛЕ НИ НОСЕШЕ ПОЈАДОК

Sase Ivanovski

ГЕРИЛА АКЦИЈА НА СДСМ ПРИЛЕП: Лихварски сакате да го задолжите Прилеп!

Sase Ivanovski

ДИМЧЕ АПАСИЕВ: НАЈЛОШ ПРОГНОЗЕР НА СИТЕ ВРЕМИЊА

Sase Ivanovski

НИКОЛОВСКИ: Денес го објавуваме јавниот оглас за практиканти и за истиот први ги запознав едни од најдобрите студенти на земјоделскиот, шумарскиот и ветеринарниот факултет

Sase Ivanovski

НАЈДОБАР МИНИСТЕР ЗА ВНАТРЕШНИ РАБОТИ ДОСЕГА: Во мандатот на Спасовски четири покачувања на плата и пет бонус плати исплатени на вработените во МВР

Sase Ivanovski

ШОКАНТЕН ПОСТ НА ЛИДЕРОТ НА МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: АКО САКААТ МУСЛИМАНСКИТЕ ДЕВОЈКИ ДА НОСАТ ШАМИИ ВО ШКОЛО ДА ОДАТ ВО ИРАН ИЛИ САУДИСКА АРАБИЈА?!?!

Sase Ivanovski

ЌЕ СЕ ИЗВИНИ ЛИ МИЦКОВСКИ ЗА ТОА ШТО ГО ПЛАШЕШЕ НАРОДОТ ДЕКА ЌЕ БИДЕМЕ НА СВЕЌИ ПОД ДЕБЕЛИ ЈОРГАНИ?!

Sase Ivanovski

Откако стана дел од бразилската NC Групација, Галеника забележа значителен деловен раст и меѓународна експанзија

Sase Ivanovski

ФЕИТ отвори ФабЛаб за студентите

Sase Ivanovski

ДУИ категорично ги демантира лажните вести на Алсат и Фокус дека сме преговарале со Груевски

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ШЕФОТ НА ФИНАНСИСКА ПОЛИЦИЈА: СИТЕ ОШТЕТЕНИ ОД ЛАЈОНЕС ДА ДОЈДАТ И ДА ПРИЈАВАТ КАЈ НАС

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) АДВОКАТКА ПИВОВАРОВА: ОШТЕТЕНИТЕ ОД ПИРАМИДАТА ЛАЈОНЕС МОЖЕ ДА СИ ГИ ПОВРАТАТ ПАРИТЕ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ОШТЕТЕНИ ГРАЃАНИ СВЕДОЧАТ КАКО ИЗГУБИЛЕ СТАНОВИ ВО ИЗМАМАТА ЛАЈОНЕС

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) СЕ СТЕГА ОБРАЧОТ ОКОЛУ БАНДАТА НА ЗОРАН ВИТАНОВ: СУДОТ ВЕЌЕ ДОНЕСЕ ДВЕ ПРЕСУДИ ВО КОРИСТ НА ИЗМАМЕНИ ОД ПИРАМИДАТА ЛАЈОНЕС

Sase Ivanovski

Не е унапреден судијата Енвер Беџети кој го „чуваше“ во фиока предметот за Мијалков

Sase Ivanovski

Костовски: Секој храбар политичар мора да гледа во иднината барем 10 години нанапред

Sase Ivanovski

Тамара и Јана не почиваат мирно, правдата треба да биде задоволена, порачаа скопјани

Sase Ivanovski

Владата одлучи да донира хеликоптери на Украина

Sase Ivanovski

Уставен суд екстремно им ги зголемил платите на функционерите?!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПО ПАУЗА ОД 2 МЕСЕЦА ПОРАДИ ЗДРАВСТВЕНИ ПРОБЛЕМИ, ЈАКИМОВСКИ СЕ ВРАТИ ВО ЈАВНОСТ

Sase Ivanovski

Маричиќ: Продобивки од ЕУ, а не политизација – тоа го бараат граѓаните од сите политичари и сите партии

Sase Ivanovski

Снимки со дрон од протестот за Јана, граѓаните бараат оставки

Sase Ivanovski

Зеленски тврди дека една западна држава донирала противвоздушен систем кој не функционира

Sase Ivanovski

Ѓоргиевска се дружеше со првата дама на Австрија

Sase Ivanovski

ОСМАНИ: Лансираме нова платформа – Западен Балкан КВАД 100% усогласеност со надворешната политика на ЕУ

Sase Ivanovski

Спасовски на трибина на Факултетот за безбедност: Со низа законски механизми до поквалитетно извршување на полициската работа

Sase Ivanovski

Победи младата мајка Филимена, која ја избркаа од работа додека беше на породилно и ѝ ги бараа парите назад

Sase Ivanovski

Ќе се бираат над 30 нови судии во 13 основни судови

Sase Ivanovski

ИН ВИТРО ЛЕКАРИТЕ ЛАЈК ДИС: Жените во ЕУ сѐ покасно го раѓаат првото дете

Sase Ivanovski

Димитриеска Кочоска: Кога СДСМ е на власт резултатите во економијата се поразителни, ниту нивните „мерки“ не помагаат

Sase Ivanovski

Синот на Џафери и другите сопруги и ќерки ги добија дипломите – медиумите не беа поканети

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ОВАА ЗЕЛКА БИЛА АМБАСАДОР ВО БРАЗИЛ – БОЦЕВСКИ: ЧЛЕНСТВОТО ВО НАТО НЕ ЈА ЗГОЛЕМИ БЕЗБЕДНОСТА НА ДРЖАВАТА

Sase Ivanovski

Димитриеска Кочоска: Власта не се бори против сивата економија, ДДВ-то не се собира според планираното, со буџетот направија вештачка слика која не може да се реализира

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ВРЕМЕ БЕШЕ НЕКОЈ ДА СЕ СЕТИ: ИЗМИСЛИЈА ЖЕНСКИ ЧЕВЛИ НА КОИ МОЖЕ ДА СЕ СТАВААТ РАЗНИ ГОЛЕМИНИ И ФОРМИ НА ШТИКЛА

Sase Ivanovski

Претрес во кумановско, пронајдена дрога

Sase Ivanovski

НАРОДОТ СЕ КРЕНА НА НОЗЕ И ПОБЕДИ: Постигнат е договор во Израел, одложена е судската реформа

Sase Ivanovski

МИЦКОВСКИ УСПЕА ДА ПРОМАШИ И НА ТЕМАТА СТРУЈА, ЗНАЧИ ЧОВЕКОТ Е ТАБУЛА РАЗА!

Sase Ivanovski

АНАЛИЗА: Увоз на работна сила – “меч со две острици”

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) КУРТОНИТЕ СЕ СКАРАА ЗА ДРАЖА МИХАЈЛОВИЌ

Sase Ivanovski

Министерот за правда Кренар Лога и министерката за правда на Австрија, Алма Задиќ потпишаа заедничка изјава за зајакнување на соработката во делот на реформите во правосудството

Sase Ivanovski

Годишнина на македонската Агенција за разузнавање, претседателот Пендаровски беше запознат со хибридните закани

Sase Ivanovski

Северина е виновна за навреда на социјален работник, може да оди и во затвор

Sase Ivanovski

Лукаревска: Растот на платите и пензиите доказ дека имаме реални и остварливи решенија за граѓаните

Sase Ivanovski

Екс пратеник на ХДЗ виновен за силување, оди 2.5 години во затвор

Sase Ivanovski

Португалија на шест месеци се откажува од наплатата на ДДВ на основните прехранбени производи

Sase Ivanovski

НА БАРАЊЕ НА ОПШТИНА ТЕТОВО ОДРЖАН СОСТАНОК СО АГЕНЦИЈА ЗА ХРАНА И ВЕТЕРИНАРСТВО ЗА РЕШАВАЊЕ НА ПРОБЛЕМОТ СО БЕЗДОМНИТЕ КУЧИЊА

Sase Ivanovski

ЉУБЧО РАСПАЛИ: ТВ Алфа како медиум на Врадарскиот четнички корпус тргна во пресметка со мене, не им се уплашив во 90-тите нема да им се плашам и сега!

Sase Ivanovski

Лога: Приоритет над приоритетите е вметнувањето на помалите заедници во Преамбулата на Уставот

Sase Ivanovski

Пендаровски: Условите на Бугарија не беа очекувани, ЕУ не смее да дозволи блокада поради историски прашања

Sase Ivanovski

Од 140-та владина седница: меморандуми за разбирање со цел олеснувања и забрзувања на протокот на луѓе и стоки меѓу Северна Македонија и Србија; утврден е предлог текст на нов Закон за Академијата за судии и јавни обвинители; одлуката за основање Национална установа Центар за култура на турската заедница во Република Северна Македонија

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) БАТХЕД ОД АЛФА ДО БИВИС ОД ЛИДЕР: ЗЛАТЕВ ОТСЕКОГАШ ГО ИНТЕРЕСИРАЛЕ ПАРИТЕ

Sase Ivanovski

Американците објавија импресивни податоци: Русите произведуваат повеќе тенкови отколку целиот свет заедно

Sase Ivanovski

Германските власти: Треба да почнат подготовките за обнова на Украина

Sase Ivanovski

Британско разузнавање: Русите имаат тешки загуби во тенкови, дисциплината во нивниот корпус се распадна

Sase Ivanovski

Стоилковски: Груби манипулира за дивоградба од преку 160 м² без одобрение!

Sase Ivanovski

Ковачевски-Белен: Потврдена одличната соработка со Австрија, Северна Македонија одлучно продолжува на патот кон ЕУ

Sase Ivanovski

Leave a Comment