-4.2 C
Скопје
02/02/2023 08:40
МАКТЕЛ

   

(ВИДЕО)ЗОШТО (НЕ) Е ТАКА: Митови и дезинформации за сеопфатно сексуално образование

     

Сексуалното образование во училиштата е една од најдискутираните теми во земјава, каде до неодамна и самиот збор „секс“ се сметаше за табу. Адолесценцијата е период од животот во кој лицата претрпуваат големи физички, психолошки, емоционални и промени на личноста, што пак бара во овој период да бидат насочени и да им се помогне да ги разберат промените што ги искусуваат. Неточното или делумното знаење може да биде опасно, а особено кога станува збор за сексуалните и личните односи со другите, како и личните граници.Со воведувањето на сексуално образование во училиштата, во Северна Македонија почнаа да се шират низа дезинформации кои имаат за цел да ги доведат родителите и учениците во заблуда околу потребата од вакво образование во воспитно-образовните установи. Дополнително, и младите неретко не се сигурни дали некое тврдење што го слушнале или прочитале некаде, а кое е поврзано со сексот или со личните односи со другите лица и околината, е вистина или мит.Затоа, во новата епизода на „Зошто (не) е така?“ поканивме неколку експерти и познавачи на темата да објаснат зошто некои работи околу Сеопфатното сексуално образование (ССО) и сексуалното здравје се или не се така.

Ова се некои најпознатите митови и најраспространетите дезинформации за сексуалното образование во училиштата:

  

#1. На часовите по Сеопфатно сексуално образование се учи за секс. Не е така. Во ССО само една од седумте компоненти кои се изучуваат го вклучува сексуалното и репродуктивното здравје. Сексуалното образование подразбира и учење за семејното насилство, учење за тоа како да се препознае насилството, како да го запознаеме нашето тело, учење за сексуално преносливите болести и друго.Сексуалното образование ги учи тинејџерите да бидат одговорни и поотворени во однос на сопствените сексуални потреби и интереси, како и на каков безбеден и адекватен начин да ги изразат и реализираат. Воедно, пред сé, ги учи младите на поголема одговорност за сопственото сексуално здравје, ги запознава со можностите да имаат адекватен и позитивен однос со себе и со другите.

 

#2. Воведувањето на сексуално образование во училиштата го поттикнува и нормализира тинејџерскиот секс.Не е така, бидејќи кога за нештото се зборува и не е табуизирано, младите многу помалку го прават. Тие учат кои се ризиците, што значи безбеден сексуален однос и учат дека тоа не е нешто во кое треба да се впуштаме туку така, туку навистина да носат информирани и одговорни одлуки кои всушност значат отпочнување со сексот многу подоцна. Веќе е докажано дека сексуалното образование го поместува прагот на возраста кога тинејџерите започнуваат да имаат сексуални односи.

  

#3. Ако ти ги проверува пораките во телефонот, тоа е знак дека те сака многу.Не е така. Довербата е еден клучен дел од една здрава врска и тука во ниту еден случај нема простор за проверување на телефон.Непочитувањето на приватноста, како и недовербата во односот, не се знак на љубов, туку на исплашеност и силна несигурност во односот. Кога некој нé љуби онакви какви што сме, нема потреба да се докажува, потврдува или поддржува со т.н. љубовни докази.

    

#4. Сеопфатното сексуално образование сака да ја замени улогата на родителите во објаснувањето на сексот.Не е така. Ништо на светот не може да замени еден родител, па така ниту сеопфатното сексуално образование. Тоа не се обидува ниту да го направи. ССО треба да се гледа како продолжена рака, асистент на родителите бидејќи неретко децата едноставно не сакаат да зборуваат со родителите на овие теми, што е сосема разбирливо, туку многу почесто сакаат да зборуваат со своите врсници или некој што не им е толку близок како родителот. Исто така, многу често родителите самите ги немаат информациите па и тие самите не знаат како да разговараат со своите деца на овие теми. Ова не е по нивна вина, тоа е еден систем кој бил така условен генерации наназад.Значи станува збор за еден синџир – родителите и наставниците заедно ги учат или барем треба да ги учат учениците и децата да знаат повеќе за своето тело, да знаат за сексуално преносливите болести, да ја знаат физиономијата на своето тело и останато.

#5. Сексуалното образование во училиштата ги учи тинејџерите да бидат хомосексуалци.Не е така. Сеопфатното сексуално образование нé учи да се прифаќаме едни со други такви какви што сме, а и хомосексуалноста не е нешто што се учи. Тоа не е нешто што го учиме, не е нешто што некој нé тера да го правиме, а тоа што ССО вклучува само еден минимален дел во себе околу различните сексуални ориентации, апсолутно не значи дека може да научи некого да биде хомосексуалец.

#6. За да ме сака, морам да ѝ угодувам и секогаш јас да плаќам.Не е така. Никој на никого не треба постојано да му угодува, секоја врска е одреден компромис кој бара многу комуникација, доверба и взаемно почитување. И угодувањето и плаќањето не се категории кои спаѓаат во овие квалитети на една здрава врска.Угодувањето или плизерството најчесто се сметаат за научени обрасци преку кои директно и непосредно ги пренесуваме нефункционалните релации во кои љубовта треба да се заслужи. Воедно, пролонгираното однесување на угодување може да укаже на потребата секогаш да се создаде најубавата и најсовршена импресија во релацијата со цел повторно љубовта да се заслужи. А сите сме свесни дека љубовта не се заслужува толку колку што се случува.

#7. Срамота е првото сексуално искуство да ти биде на 20 години.Не е така. Секој треба да го има својот прв сексуален однос или првото сексуално искуство тогаш кога ќе се чувствува спремен. Првото сексуално исксутво се случува тогаш кога чувствуваме, не само полова, туку и емоционална и психичка зрелост.Сепак, првото сексуализирано искуство го имаме во контакт со себеси, а потоа и во релација со другите. Пожелно е да се реализира во релација со партнер или партнерка со кој/а се чувствуваме како посакувани и соодветни и кои ги почитуваат границите во насока на стекнување на позитивно исксутво кое би нé ослободило, а не кое би создало одредена вознемиреност, несигурност, изложеност, ризик и повреда.

#8. Кондомот е најдобра заштита од непланирана бременост и сексуално преносливи инфекции.Така е. Кондомот е најдобрата контрацепција и единствениот кој нé штити и од непланираната бременост и од сексуално преносливи инфекции истовремено. Така што, секој сексуален однос, освен ако не планираме да имаме деца, треба да вклучува кондом.

#9. Добро е по секој сексуален однос да земаш таблети за контрацепција, за секој случај.Не е така. Нашите тела се различни, секое тело има различна реакција на контрацептивните апчиња и за секоја нивна употреба или за каква било заштита секогаш треба да се консултираме со гинеколог.

#10. Ќе можам да препознаам доколку партнерот има сексуално пренослива инфекција.Не е така. Едно нешто кое им е заедничко на сите сексуално преносливи инфекции е тоа дека немаат симптоми. Затоа е многу важно редовното тестирање и не, никогаш нема да познаеме дали нашиот партнер има некаква сексуално пренослива инфекција.

#11. Не можеш да забремениш додека имаш менструрација, ниту пак ако имаш секс во стоечка положба.Не е така. Постојат жени кои забремениле за време на нивниот менструален циклус, и не, нема никаква разлика дали имате секс во кревет или пак стоејќи. Во секоја положба може да се забремени.

#12. Вистинскиот маж никогаш не плаче.Не е така. Секој од нас е човек и секој од нас го има истиот емоционален капцитет да чувствува, така што ако нешто чувствуваме или ни тежи, треба некогаш и да си се исплачеме.

#13. За да има сексуално вознемирување, мора да има физички контакт,Не е така. Сексуaлно вознемирување постои и кога нема физички контакт. Најчест пример е сексуалното вознемирување на интернет, на социјалните мрежи, во чет собите. И ние самите во нашата држава имавме случај на масовно сексуално вознемирување кое се случуваше онлајн.Вознемирувањето е субјективно доживување и се препознава така што постои една тенденција на континуирано омаловажување и деградирање на личноста на другиот според одредена родова или полова припадност со цел добивање на моќ, сила и внимание кои на друг начин не можат да се добијат или остварат.

 

Најново

РУСИЈА ГО ПРЕДУПРЕДИ ИЗРАЕЛ ДА НЕ ПРОДАВА ОРУЖЈЕ НА УКРАИНА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) АНГЕЛОВ: КОГА ДОЈДЕ НА ВЛАСТ СДСМ ВО 2002-РА, МЕ СМЕНИЈА ОД ЗАМЕНИК КОМАНДАНТ НА ТИГРИТЕ И КАКО ПОЛИЦИСКИ ГЕНЕРАЛ МЕ СТАВИЈА ДА ГО ЧУВАМ АВТОБУСОТ НА ЈСП, БРОЈ ОСМИЦА, ОД ЉУБОТЕН ДО ВЛАЕ

Sase Ivanovski

ВЛАДАТА ОДЛУЧИ: Компаниите кои оствариле вишок профит за време на енергетската криза ќе плаќаат данок на солидарност

Sase Ivanovski

АЛКАЛОИД: Ви го претставуваме едно од најстарите пакувања на добропознатиот „Кафетин“, произведено во 1957 година

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) АНГЕЛОВ: ДОБРО Е ШТО НАТО ГИ ИЗНЕСЕ ВОЈНИЦИТЕ НА УЧК ОД АРАЧИНОВО, ИНАКУ ЌЕ ГИ ПОТЕПАВМЕ И ПОТОА ВОЈНАТА ЌЕ ТРАЕШЕ СО ГОДИНИ И ЌЕ ИМАШЕ 100 000 ЖРТВИ КАКО ВО БОСНА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) АНГЕЛОВ: БЕВ ФРАПИРАН КОГА ДОЗНАВ ДЕКА ВО АРАЧИНОВО СО ГРАНАТА СМЕ УБИЛЕ 10 ДЕЦА И ЖЕНИ КОИ СЕ КРИЕЛЕ ВО ПОДРУМ, ИМ ОДНЕСОВ ЦВЕЌЕ НА ГРОБОВИТЕ ПРЕД НЕКОЛКУ МЕСЕЦИ

Sase Ivanovski

Африм Гаши: Компромис е можен, но прво да завршат преговорите помеѓу СДСМ и Алијанса за Албанците

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) АНГЕЛОВ: НИЕ МАКЕДОНЦИТЕ ТРЕБА ДА РАЗБЕРЕМЕ ДЕКА МАКЕДОНИЈА НЕ Е САМО НА МАКЕДОНЦИТЕ ТУКУ И НА СИТЕ ВО НЕА ДРУГИ ЕТНОСИ

Sase Ivanovski

Лихтештајн одлучи – забраната на казината не ја решава зависноста од игрите на среќа

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЈАКИМОВСКИ: ТРЕБА ДА ГИ ЧАСТАМ ПОЛИЦАЈЦИТЕ КОИ МЕ СПРЕЧИЈА ДА ГО ИСТЕПАМ САРМА ПРЕД СОБРАНИЕ НА 24-ТИ ДЕКЕМВРИ 2012-ТА, ЌЕ ЗАВРШЕВ ВО ЗАТВОР

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЈАКИМОВСКИ: НА 24-ТИ ДЕКЕМВРИ 2012-ТА НА СУДИРИТЕ ПРЕД СОБРАНИЕ ДОНЕСОВМЕ 30 РАЧКИ ОД ЛОПАТА ВО СЛУЧАЈ ДА ТРЕБАШЕ ДА СЕ СООЧИМЕ СО ПОЛИЦИЈАТА

Sase Ivanovski

Стојановиќ: Нови тројца вработени се суспендирани за бегството на Мемети од Идризово

Sase Ivanovski

Зајкова го критикува Тупанчески: Реформите не се на завидно ниво, а со мали чекори можевме да ги направиме

Sase Ivanovski

Петров: Ако Џамбаски го прекрши законот, да го пикнат во куќичките на Страцин, па со авион Бугарија да го земе назад

Sase Ivanovski

Гир: Со вклучувањето на Бугарите во Уставот, не се менува неговата суштина

Sase Ivanovski

За зајакнување на вашиот имунитет дозволете оваа зима да се погрижи MULTI ESSENCE ИМУНО од Алкалоид

Sase Ivanovski

ЗОШТО СЕ БРУКАШ ГЕНЕРАЛЕ, ТВОИТЕ ТЕЗИ ЗА ОСУДЕНИТЕ ЗА 27-МИ АПРИЛ СЕ ТРАГИ-КОМИЧНИ, ЗОШТО РЕШИ ДА СЕ ВАЛКАШ И ДА ЧИСТИШ НЕЧИЈ ТУЃ ИЗМЕТ?!

Sase Ivanovski

Гир: Ова беа неколку тешки недели и за Северна Македонија и за Бугарија

Sase Ivanovski

Можеме и да отстапиме некои од министерските места на Алијанса, вели Гаши

Sase Ivanovski

АХМЕТИ: Имаме морална и национална обврска да ја запреме миграцијата, да ја обезбедиме иднината и да ги помириме луѓето

Sase Ivanovski

ГРУБИ: Денеска имаме Албанци насекаде, на државни функции кои некогаш беа само сон за Албанците, ниту една одлука не била против Албанците, ниту антиалбанска

Sase Ivanovski

Мицкоски на средба со шефот на ОБСЕ Вал: Владата не е реформска и не решава проблеми

Sase Ivanovski

Мицкоски: Повикувам на мирно, чесно и достоинствено чествување на великанот Гоце Делчев, за секое нарушување на безбедносната состојба одговорни ќе бидат власта и Спасовски

Sase Ivanovski

Мицкоски: Градоначалниците на ВМРО-ДПМНЕ успеаја да ги консолидираат општините и да се спремат за издавање општински обврзници за капитални проекти, владата на ДУИ поддржана од СДС ги опструира

Sase Ivanovski

МИЦКОВСКИ КАКО ТИТО: ГО ПРЕЧЕКУВААТ МЛАДИ ВМРОВКИ ПО ОПШТИНИТЕ, ФАЛИ ПОГАЧА И СОЛ

Sase Ivanovski

Стоилковски: СДСМ и удоволува на Бугарија, стражите на гробот на Делчев се резултат на револт на граѓаните кон владините политики и газење на црвените линии на Македонија

Sase Ivanovski

Како си БРАТ како е во Немачка? Топ сум брат сам сум!

Sase Ivanovski

Али Ахмети: Излеговме со проевропски фронт, затоа што сега е вистинскиот момент

Sase Ivanovski

Стоилковски: Влегувањето на Алијанса на Албанците во владата на СДСМ и ДУИ е за ухлебување на партиското членство и личните интереси на Таравари

Sase Ivanovski

Од 122-та владина седница: Утврдени се законски измени за бришење на одредбата за 30-процентно зголемување на платите во Министерството за финансии; прифатен е текстот на Програмата на економски реформи 2023 – 2025

Sase Ivanovski

Од 122-та владина седница: Утврден е Предлогот на закон за прогласување на Кањон Матка за споменик на природата; утврден е Предлог на закон за данок на солидарност; утврдени се предлог законски измени да се опфати оризот меѓу стоковните резерви

Sase Ivanovski

Од 122-та владина седница: Разгледана е информацијата за обезбедување дополнителни финансиски средства за терапија за лицата со цистична фиброза; одлука за здравствени услуги од областа на онкологијата и радиотерапијата во Градската болница 8 Септември

Sase Ivanovski

Бараме ресори здравство и правда- Алијанса потврдува, „за трето министерско место ќе зборуваме со другите кадри“

Tamara Ivanovska

Како се случи Драгослав Бокан, за кого Македонија е вештачки конструкт што ќе се распадне, да беседи пред Ковачевски и Мицкоски

Tamara Ivanovska

КРВАВА КАВГА ЗА ДЕВОЈКА Петнаесетгодишник избодел младо момче

Tamara Ivanovska

„ДОТОГАШ РУСИЈА НЕМА ДА ПОСТОИ!“ Руски новинар на веста дека е осуден во отсуство на осум години затвор

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) НОВ СКАНДАЛ ГИ ТРЕСЕ БРИТАНСКИТЕ ВООРУЖЕНИ СИЛИ Елитната нуклеарна подморница ја „крпеле“ со секундарен лепак!

Tamara Ivanovska

Маричиќ објави: Нови 53 милиони евра за Северна Македонија од ЕУ за инвестиции во енергетиката и животна средина

Tamara Ivanovska

СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ СО АМБАСАДОРОТ ГИР

Tamara Ivanovska

Тренчевска: Целта е да креираме законско решение кое ќе содржи точни и прецизни одредби и нема да остави простор за исти прашања да има различни толкувања

Tamara Ivanovska

Мицкоски: Градоначалникот на Карбинци, Паунов за две години ќе ја реализира целата програма, ВМРО-ДПМНЕ е пример како треба да се градат општините, а и Македонија по предвремените парламентарни избори

Tamara Ivanovska

Недела ќе биде неработен ден за сите билетарници

Tamara Ivanovska

Приведено лице од Скопје по распишана централна потерница

Tamara Ivanovska

Средба Грковска – Шахин: Поддршката на САД за интеграцијата на Северна Македонија во Европската унија е клучен сегмент за стабилноста во балканскиот регион

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Ковачевски и Пендаровски да не ги штитат и да ги кажат странските агентури, кои стојат зад тензиите со Бугарија

Tamara Ivanovska

143 санкционирани возачи во Скопје: 14 за брзо возење

Tamara Ivanovska

Произведени 19.626 MWh електрична енергија, домаќинствата и дополнителните снабдувања се целосно задоволени со електрична енергија од капацитетите на ЕСМ

Tamara Ivanovska

Битиќи: Развојната банка ја трансформиравме во најдобриот партнер за поддршка на економскиот развој

Tamara Ivanovska

Приведен дилер, кај него пронајдени различни видови дрога

Tamara Ivanovska

Тупанчески: Со новиот Кривичен законик во целост ќе се ревидира казнената политика

Tamara Ivanovska

Костадинов: Струмица е единствената општина во државата со свој сопствен Стационар за бездомни кучиња

Tamara Ivanovska

Мицкоски: Додека Ковачевски трча да и одоброволи на Бугарија, болен човек од Алцхајмер не може да стигне до своите 4000 денари

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) Бугарски медиуми го обвинија Џамбаски дека е фашист

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) ИНТЕРВЈУ СО БОРЈАН ЈОВАНОВСКИ: Левица спроведува руско сценарио во Македонија

Tamara Ivanovska

Алтернатива вечерва ќе се позиционира за влезот на Алијанса во Влада, но и дали ќе понуди нов министер за здравство

Tamara Ivanovska

За првпат во 56 години – штрајк во Секретаријатот и стручните служби во МАНУ

Tamara Ivanovska

ВМРО-Народна: Дали има докази дека Ванчо Михајлов бил соработник на фашизмот?

Tamara Ivanovska

Вархеји денеска во Брисел ќе се сретне со претставници на македонските Бугари

Tamara Ivanovska

МВР: Благодарност до организационите единици при МВР за професионалниот придонес во организацијата и одржување на безбедноста на дводневната Конференција

Tamara Ivanovska

Бездомни кучиња: Системот си ја каса опашката

Tamara Ivanovska

Тепачот во бегство е со бугарски пасош – и тој и тепаниот Пендиков се со бугарски национални чувства

Tamara Ivanovska

Заменик народниот правобранител објави шокантни фотографии од Цементарница Усје: Ова ли е причината поради која се гушеше Скопје?!

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) Грев е ова што ѝ го прават на Јанкуловска, испадна најголем маж од сите и треба да биде на слобода

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) Ангелов ексклузивно за Инфомакс: На следните парламентарни избори ќе настапуваме самостојно од СДСМ

Tamara Ivanovska

БОРЕЛ ПРЕПОЗНА НАЦИОНАЛИСТИЧКИ ПОЛИТИЧАРИ Инцидентот во Охрид на маса во Брисел

Tamara Ivanovska

РУСИТЕ ГУБАТ ВО БАХМУТ, ПА ГО ГРАНАТИРААТ ДОЊЕЦК Нова тактика по шест месеци, оска Вуледар-Павливка?

Tamara Ivanovska

Нов повик од Стојанов: Вели дека биле во контакт со полицијата во Скопје и дека немало да има провокации

Tamara Ivanovska

Ивановска: Османи пред партиски штаб со службено возило известувал за државнички работи

Tamara Ivanovska

Петровска: Гоце Делчев е великан кој треба достоинствено да се чествува

Tamara Ivanovska

Лукашенко: Ако им треба помош на нашите руски браќа, подготвени сме

Tamara Ivanovska

„БУГАРСКИОТ ПРАТЕНИК ЛОРЕР ИМ УДРИ СИЛНА ШЛАКАНИЦА НА БУГАРИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА“: Револт во политичките кругови во Бугарија

Tamara Ivanovska

ТРИ МОЖНИ СЦЕНАРИЈА: Што ако Русија доживее пораз во Украина?

Tamara Ivanovska

Турција отвори истраги за палењето на Куранот во Европа

Tamara Ivanovska

МАЛАТА АЛИС ПОЧИНА НА ЛИЦЕ МЕСТО ПО КРВОЛОЧЕН НАПАД ОД КУЧЕ: Соседите стaваат играчки и цвеќиња во дворот

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) Ристевски за „Студио 10“: Годинава за работниците може да биде уште потешка од минатите

Tamara Ivanovska

МАКЕДОНЦИТЕ ВО АМЕРИКА МУ ОДДАДОА ПОЧИТ НА ВОЈВОДАТА СМИЛЕ ВОЈДАНОВ

Sase Ivanovski

Ректорот на УКИМ Никола Јанкуловски одликуван со престижното француско признание „Витез од редот на заслуги”

Tamara Ivanovska

Владиниот агент Џонова: Одлуката на Стразбур за аболицијата ќе биде објавена на 16 февруари

Tamara Ivanovska

Пендаровски, Ковачевски, Груби и Спасовски во сабота ќе се поклонат пред гробот на Гоце Делчев

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) БОЦЕВСКИ УЛОВЕН КАКО ЈА ПЕЕ СРПСКАТА ХИМНА ВО МНТ

Sase Ivanovski

Leave a Comment