7.8 C
Скопје
26/11/2022 21:11
МАКТЕЛ

   

(Видео) Данела: Политички договори и богатење со народни пари нема да дозволам!

 

Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска, денеска на прес-конференција ги разобличи ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ и наави дека додека е таа градоначалник нема да дозволи политички договори и богатење на грбот на народот. -Денеска се случи она за кое предупредувавме изминатата недела на редовната седница за ребаланс на Буџетот на Град Скопје. Нестручните и несериозните амандмани подесени од советничката група на ВМРО-ДПМНЕ го блокира градскиот буџет за што потврда добивме и од Министерството за финансии кои не’ известија дека буџетот не може да се вчита токму поради овие причини.

Лицемерието и деструктивноста советничката група на ВМРО-ДПМНЕ има само една и единствена цел, а тоа е блокирање на Градот Скопје. Тоа сега се потврдува и благодарение на овие нестручни амандмани ниту ФК Вардар ќе ја добие финансиската помош која што ја очекува, ниту граѓаните ќе ги добијат субвенциите кои требаше да бидат поддршка поради енергетската криза која што следува, ниту скопјани нови садници во ек на сезоната на садење…. Поради блокадата на Буџетот со амандманите од страна на советничката група на ВМРО-ДПМНЕ, нема да може да се изградат улици во Шуто Оризари, Чаир, Кисела Вода, Аеродром. Лицемерието се гледа и во нивното инаетење. Иако беа предупредени од страна на стручните служби, дека во оваа форма аманадманите ќе го блокираат буџетот одбија да ги преработат амандманите во смисла тие да бидат функционални.

 

Оттука не може да заклучиме ништо друго освен дека Трајко Славевски и советниците ги исполнуваат единствено желбите на нивниот лидер Христијан Мицкоски за што директно штета трпат Скопје и скопјани.. За ова однесување поднесовме и претставка до Инспекторатот за локална самоуправа, а срамот на советниците на ВМРО-ПДМНЕ и штетата од блокадата на Градот Скопје ќе се обидеме да ја надминеме во интерес на граѓаните.

Лично се заложувам, исто како што се заложив и на седницата на Советот да се надмине оваа состојба и да се реализираат сите проекти од интерес на граѓаните. Со блокади на Буџетот како оваа од страна на советниците на ВМРО-ДПМНЕ невозможно е да се реализираат проектите кои се ветени на граѓаните и затоа апелирам до советниците наместо Христијан Мицкоски приоритет да им бидат граѓаните. Истото да го демонстрираат со конструктивна соработка и реално, а не лажно ќе демонстрираат поддршка на програмата за Градот Скопје.

Оваа програма мора да се реализира и денеска барам свикување на итна седница на која ќе се изнајде решение за блокафдата која ја предизвикаа директно тие. Би сакала да се осврнам и на она коешто беше актуелно за време на викендот и во текот на денешниот ден, а што се однесува на состојбата со приватните превозници Слобода превоз и Макепрес.

Од 01.06. 2021 до овој момент исплатени се 111 милиони од вкупно фактурирани 120 милиони денари за Слобода превоз, тоа го докажува и финансиската документација од ЈСП.. Што се оденсува до Макепрес за истиот период има фактурирано 44 милиони денари и сите се платени, затоа ги повикувам претставниците на Слобода превоз и Макекспрес да ги префрлат протестите пред седиштата на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ чиишто директори го генерирале долгот кој сега сакаат да го претсават како неуспех на градското раководство, а исто така и на новото раководство на ЈСП кое ги решева проблемите и долговите генерирани изминатите години.

Морам исто така да истакнам дека ми е многу жал што гледаме дека се политизираат ситуациите и состојбите во повеќе ЈП и тоа се на штета на граѓаните. Она коешто сакам да го демонстрирам е дека не само што нема проблеми, и она коешто успеавме да го видиме , кое се обидуваа да го направат со прекинувањето на јавниот превоз во ЈСП минатиот месец на неколку часаона е истото што случува и сега со приватните превозници. Нема долг за плати како што нема ова ракводство на ЈСП изгенерирано долг по основ на она што го имаат како обврска кон граѓаните. ЈСП пред се извршува дејност од јавен интрес, а приватните бизниси потребно е да најдат начин како да си го прилагодат работењето согласно нивните договори.

Со догворот за соработка со ЈСП кој го имат овие приватни превозници имаат обврски да ја фискализираат наплатата на билети, обврска за која што денеска апелирам до УЈП да излезат на терен и да констатираат дали истото се исполнува, затоа што од граѓаните континуирано добиваме информации дека не добиваат фискални сметки. Имаат обврска навремено да пристигнуваат на станиците и да одржуваат соодветно ниво на хигиена во автобусите. Ниту еден од овие услови не ги почитуваат согласно поплаките кои ги добиваме редовно од граѓаните.

Приватните превозници имаат склучено договор со ЈСП на две години, за разлика од претходните повеќегодишни договори, и тоа единствено со причина што во моментот кога го склучивме овој договор на две години апелиравме и им истакнавме дека ќе имаат обврска да ги усогласат еколошките стандарди за Скопје да не биде континуирано загадено од емисија на штетни гасови… Сметам дека ова кое што сега се обидува да се исполитизира има и тоа што не верувам дека преземаат никакви мерки, да се усогласат на еколошките стандарди за она кое што го најавивме за нивниот возен парк, да имаат минимум ЕУРО 4 стандард.. Сметам дека токму ова можеби е причината зошто се најавуваат вакви протест.

Сакам да се осврнам на изјавата на премиерот Димитар Ковачевски која што ја имаше денеска и сметам дека неговара несмасна изјава е дел од неговото политичко неискуство и нема да ја земам за зло, сметам дела ќе има време да покаже и да демонстрира дека не мислел ништо лошо.Сакам јавно да прашам кој ќе ги одземе ингеренциите негови и на Владата за нереализација на сите оние проекти кои ги ветуваа а не ги релзизираа. Кој ќе го доврши автопат Кичево-Охрид кој се гради 9 години? Кој ќе го доврши проектот за нов Клинички центар кој се ветува еве веќе цела деценија? Кој ќе му ги одземе ингеренциите з аизградба на , автопатот кон Крива Палнка, кој ќе му ги одземе ингеренциите за неспроведувањето на натикризни мерки кои требаше да ги превенираат ценовните шокови во Македонија?

Господине Ковачевски, Денеска би сакала да Ви порачам, да апелирам, да ги исполните прво своите ветувања во рамки на своите ингеренции па да разговаарате за ингеренциите на Град Скопје. Колку за илустрација, за она кое што беше споменато денеска на прес-конференција. Во моментов активно се работи на клучката кај Момин Поток, проект кој го наследивме од претходниот градоначалник со бројни проблеми кои што успеавме да ги отстраниме и сега активно работиме на тоа овој проект да се реализира согласнопредвидената динамика.

За она кое што Ковачевски го спомна на ЈСП, сакам да го потсетам дека ова претпријатие стана згубар токму за време на работењето на СДСМ и Петре Шилегов како нивен градоначалник. И го повикувам премиерот да ги употреби своите ингеренциии да ја повика финансовата полиција да го провери работењето на Шилегов и претходниот директор на ЈСП за она кое што беше истакнато во јавноста дека веќе има пријава за проневера од околу 33 милиони денари од тој период.

Кога зборуваме за Универзлна Сала, го повикувам да ги искористи своите ингеренции и да изврши ревиизја на проектот кој беше фамозно дониран на Градот Скопје, кој е иницијатор на сите проблеми кои се појавија во реконструкцијата на Универзална Сала, а гледаме дека сега настануваат проблеми кои бараат нешто кое е решение кое ги загрозува и жителите на Град Скопје, и луѓето кои работат таму.

За подвозникот кај Лимак, за кој беше споменат дека камче не било поместено за да се реализира, само колку за илустрација да го известам премиерот Ковачевски дека од пет фази во реализација се фазата 3 и 4 кои се очекува да бидат целосно завршени следната година, а и покрај тоа што претхосното раководтсво на СДСМ имале 4 буџети за реализација на фазата 1, 2 и 5 воопшто не ги планирале во нивните буџети, а не па да се реализира во некаква постапка. Првите активности преземени да се реализираат овие фази се отпочнуваат дури сега и небулозни се трвдењата дека некој нешто не презема, аодговорноста треба да се бара на друго место, знае господинот Ковачевски кое е тоа место.

На крај, последното нешто кое што беше споменато беше пречистителната станица и морам да истакнам дека ја разбирам потребата на двете политички партии, ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, кои имаат огромен интерес да ја преземат изградбата на пречистителната станица да напаѓаат. Впрочем и двете партии до пред некој месец имаа свои претставници во комисијата која одлучуваше по понудите за изградба на пречистителната станица. Јасно ми е дека одлуката да се сменат членовите на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ вознемири доховите на овие засегнати страни но едно мора да биде јасно:

Политички договори за богатење со народни пари нема да дозволам се додека сум јас градоначалник на Град Скопје! Знам дка не им е мило што го слушаат ова, многу ми е ѓал што морав јас да бидам камен на сопнување за сега овие две најголеми политички сили во Македонја да ме напаѓаат и тој притисок веројатно е оправдан имајќи го предвид нивниот интерес. Сакам да истакнам дека пречистителната станица ќе се гради согласно динамиката која што беше договорена, но согласно Закон и без политички влијанија, истакна Арсовска.

   

Најново

(ВИДЕО) ПОГЛЕДНЕТЕ КАКО СОЦИЈАЛДЕМОКРАТИТЕ ГО ПРЕЧЕКАА КОВАЧЕВСКИ ВО ШТИП

Sase Ivanovski

(ФОТО ГАЛЕРИЈА) БРАВО: ВАКА ЌЕ ИЗГЛЕДА НОВИОТ ПЛОШТАД ВО ШУТО ОРИЗАРИ

Sase Ivanovski

Приведени крадци фатени на дело во Скопје

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Премиерот Ковачевски во посета на фабриката за масло Брилијант во Штип

Sase Ivanovski

Во Белгија запленети 115 килограми кокаин, вреден над 11 милиони евра

Sase Ivanovski

Жените на протест во Либан: Бараат поголеми казни за насилство и малтретирање

Sase Ivanovski

Здружението Социо-културен простор Тетово остана без простории

Sase Ivanovski

Ангеловска-Бежоска: Депозитите на населението повисоки за 130 милиони евра од почетокот на годинава

Sase Ivanovski

Битиќи негира дека контактирал со Онишченко

Sase Ivanovski

Чеченците добија ново оружје. Кадиров: „Задоволство е да се пука од него“

Sase Ivanovski

Путин ликвидираше уште еден непослушник – ненадејно почина министерот за надворешни работи на Белорусија

Sase Ivanovski

КАРДИНАЛ ГО ШПИУНИРАЛ ПАПАТА ЗА ДА ГО УЦЕНУВА: На пријателка потрошил половина милион евра

Sase Ivanovski

ПУТИН ГУБИ ВАЖЕН СОЈУЗНИК: Му се затвораат вратите

Sase Ivanovski

БОЛНАТА ВИСТИНА КОЈА ЌЕ ВЕ ШОКИРА: Еве зошто децата во рацете на питачите секогаш спијат

Sase Ivanovski

Отец Оливер Петровски – Маж на годината за 2022 во избор социјалните медиуми

Sase Ivanovski

Владејачката словенечка партија го напушта Твитер

Sase Ivanovski

Приливот на странски директни инвестиции во Црна Гора е 847 милиони евра

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Судијка во долна облека се појави на рочиште: Запали цигара, сите се прашуваат дали е нормална

Sase Ivanovski

НА БАНДEPИ ВО СКОПЈЕ 3AЛЕПЕНИ Ш0КАТНИ СООПШТЕНИЈА: “ВАЖНО! ЖЕНИ ВНИМАВАЈТЕ НА СВОИТЕ МАЖИ КОИ ОДАТ НА РОДИТЕЛСКА”

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Миа Костова брутално искрена за тоа дали е подобар сексот со маж или со жена?

Sase Ivanovski

ПОРАНО СЕ ОДЕШЕ КАЈ ШКОЛСКИОТ ПСИХОЛОГ САМО ЗА ДА СЕ ЈАВИШ ДОМА, ДЕНЕС – ПОЛНИ РАЦЕ РАБОТА Поголемите деца со депресии, помалите – АДХД

Sase Ivanovski

САМИ ПРОТИВ НИКОЈ Србија е единствената во регионот што не ги почитува мерките на ЕУ против Русија

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Сара Климоска и Филип Трајковиќ од Кајмак во емисијата Стадион на Канал 77

Sase Ivanovski

ДРЕСОТ СО КОСОВО НА СРПСКИТЕ ФУДБАЛЕРИ ЈА НАЛУТИ ФИФА Отворена е истрага за натписот „Не се предаваме!“

Sase Ivanovski

САКАВ ДА КУПАМ БАНКА ВО МАКЕДОНИЈА, АМА СЕГА НЕ КУПУВАМ! Онишченко вели дека веќе не го интересира енергетскиот бизнис

Sase Ivanovski

Ковачевски: Не постои застој, ниту селективност при склучувањето на договорите меѓу компаниите и ЕСМ за поевтина струја

Sase Ivanovski

Цената на зејтинот намалена за 40 денари

Sase Ivanovski

Ковачевски: Политичари како Костадинов не се пожелни во Македонија

Sase Ivanovski

Ленин со видео: Како Данела дрско лаже дека во кампања не се возела со приватен автобус

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Ковачевски: Намалување на цените на основните прехранбени производи е очекувано со успешните антикризни владини мерки

Sase Ivanovski

СДСМ:ВМРО-ДПМНЕ со фаличен калкулатор сака да ги излаже граѓание, не се зголемуваат цените на Катастар

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Ковачевски во „Актива”: Домашните компании со владина поддршка инвестираат и вработуваат, кризата е и можност за економски раст и развој

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Ковачевски: На изборите во 2024 година ВМРО-ДПМНЕ ќе доживее пораз

Sase Ivanovski

СДСМ:Буџетот за 2023 година обезбедува економска пресвртница и повисоки плати и пензии

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ:Ковачевски има проблем со реалноста – Македонија е во економска и социјална катастрофа и затоа катастрофално ќе изгуби на избори

Sase Ivanovski

Максим Димитриевски: Набавивме 12 возила за јавните претпријатија, Куманово помеѓу најдобро класифицираните општини со опрема и современа механизација, ЈП Водовод Куманово после 20 години добива нова опрема

Sase Ivanovski

ОСМАНИ ВО ПРВА ОФИЦИЈАЛНА ПОСЕТА НА КРАЛСТВОТО САУДИСКА АРАБИЈА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)ГОРИ НАВИВАЧКОТО СЕЛО БЛИЗУ СТАДИОНОТ ЛУСАИЛ ВО КАТАР Чадот е видлив од далеку

Sase Ivanovski

ОСМАНИ САКА ДА СЕ СРЕТНЕ СО ОСНОВАЧИТЕ НА КЛУБОВИТЕ „Да видиме која е нивната цел, да изградиме мостови на соработка“

Sase Ivanovski

ИЗБОРИТЕ ЌЕ БИДАТ ВО 2024-ТА, ВМРО-ДПМНЕ ПАК ЌЕ ИЗГУБИ Ковачевски зборува за иднината и за можната коалиција со Алтернатива

Sase Ivanovski

Ковачевски: Изминатите пет години Владата изгради двојно повеќе километри патишта од претходните 10 години

Sase Ivanovski

Собраниската Комисија за надзор на работата на АНБ конечно да заседава за „Онишченко”, повикува Ковачевски

Sase Ivanovski

Повлечи ја одма статијата и извини се, побара Јашари од новинарка на „Фокус“ за веста за синот на Талат Џафери

Sase Ivanovski

Ковачевски: Избори ќе имаме во 2024 година

Sase Ivanovski

УКРАИНСКАТА ВОЈСКА ДЕЛИ ФЛАЕРИ ДО РУСКАТА ВОЈСКА ЗА ПРАВИЛНАТА ПРОЦЕДУРА КАКО ДА СЕ ПРЕДАДАТ А ДА НЕ ЗАГИНАТ

Sase Ivanovski

ПУТИН ДАДЕ ОТКАЗ НА ДЕСЕТИЦИ ГЕНЕРАЛИ ПОРАДИ ПОРАЗИТЕ НА ИСТОЧНИОТ ФРОНТ ВО УКРАИНА

Sase Ivanovski

НОВИОТ БРИТАНСКИ ПРЕМИЕР ВО ПОСЕТА НА КИЕВ, ВЕТИ ДЕКА ПОМОШТА ЌЕ ПРОДОЛЖИ

Sase Ivanovski

РУСУТЕ СПРЕМААТ НОВО ПОВЛЕКУВАЊЕ ОД 60 КИЛОМЕТРИ НА ФРОНТОТ

Sase Ivanovski

МАЛКУ МУ СЕ 43 ГОДИНИ САКА УШТЕ: ДИКТАТОРОТ НА ЕКВАТОРСКА ГВИНЕЈА ИНИЦИРАШЕ ПРОМЕНИ ВО УСТАВОТ ЗА ДА ВЛАДЕЕ УШТЕ

Sase Ivanovski

ИРАНСКИ ПРОВЛАДИНИ И АНТИ ВЛАДИНИ НАВИВАЧИ СЕ СТЕПАА ВО КАТАР

Sase Ivanovski

РЕПУБЛИКАНЦИТЕ ОТКАКО ГО ОСВОИЈА КОНГРЕСОТ ТРГНАА ВО ПРОГОН НА СИНОТ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏО БАЈДЕН, ДЕМОКРАТИТЕ ЌЕ ГО БРАНАТ ЖЕСТОКО

Sase Ivanovski

ИРАН ИМ ОБЈАВИ ТОТАЛНА ВОЈНА НА ПРОТЕСТАНТИТЕ

Sase Ivanovski

БРИТАНСКИ ГЕНЕРАЛ: РУСИЈА МОЖЕ ДА СЕ РАСПАДНЕ СЛЕДНИТЕ 5 ГОДИНИ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) БОМБА НА СРПСКИ ВОЕН АНАЛИТИЧАР: Русите губат, војниците умираат како пилци затоа што опремата е застарена и неквалитетна затоа што сите тендери се наместени, украдени се стотици милијарди евра од Путиновите другарчиња

Sase Ivanovski

УКРАИНЦИТЕ ПРАВАТ ВИСТИНСКИ МАСАКАР НА ЛИЧНАТА ПРИВАТНА ВОЈСКА НА ПУТИН – ВАГНЕР ГРУП

Sase Ivanovski

ПАПАТА ГО ПОВИКА ЗЕЛЕНСКИ ДА ИМА ВИЗИОНЕРСКИ ПРИСТАП ЗА ДА ГО ВРАТИ МИРОТ ВО УКРАИНА

Sase Ivanovski

КИНЕСКИОТ ПРЕМИЕР ГИ ОСУДИ КАКО НЕОДГОВОРНИ РУСКИТЕ ЗАКАНИ ЗА НУКЛЕАРНА ВОЈНА

Sase Ivanovski

УКРАИНСКИ СУД ОСУДИ НА 12 ГОДИНИ ЗАТВОР РУСКИ ТЕНКИСТ КОЈ ПУКАЛ ВО ЦИВИЛНА ЗГРАДА ВО МАРИУПОЛ

Sase Ivanovski

УКРАИНЦИТЕ ПОГОДИЈА ЗГРАДА СО РУСКИ ВОЈНИЦИ, УБИЈА 500 ВОЈНИЦИ СО ЕДЕН ПОГОДОК

Sase Ivanovski

Средба на претседателот Пендаровски со учесници на 13-от конгрес на стоматолошки комори од регионот

Sase Ivanovski

НЕУСПЕШЕН ОБИД НА ДИСИДЕНТИ ЗА СОБОРУВАЊЕ ОД ВЛАСТ НА ДИКТАТОРОТ НА СЕВЕРНА КОРЕЈА

Sase Ivanovski

МИСТЕРИЈА ВО САД: КОЈ ГИ ЗАКЛА НА СПИЕЊЕ ЧЕТВОРИЦАТА СТУДЕНТИ ВО УНИВЕРЗИТЕТОТ ВО АЈДАХО

Sase Ivanovski

РУСКИТЕ ВОЈНИЦИ КОИ ЌЕ ОДБИЈАТ ДА СЕ БОРАТ СЕ ОСТАВЕНИ НА БОИШТАТА САМИ ДА СЕ СНАОЃААТ

Sase Ivanovski

КРАЛОТ ЧАРЛС: НАЈГОЛЕМА ГРЕШКА МИ БЕШЕ ШТО ГИ НАТЕРАВ ВИЛИЈАМ И ХАРИ ДА ОДАТ ПО КОВЧЕГОТ НА МАЈКА ИМ, И ДЕНЕСКА ИМААТ ТРАУМИ ОД ТОА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) РУСКАТА ДРЖАВНА ТЕЛЕВИЗИЈА НАПРАВИ ДОКУМЕНТАРЕЦ ЗА ОХРИД

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Трипуновски: Овоштарите од преспанскиот регион и оваа година имаат проблем со пласманот, а власта им ја нема исплатено помошта од 3 денари по килограм од лани

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ШУТО А БОДЕ – МИЦКОВСКИ СЕ ИЗБРУКА, СЕ ФАЛИ ДЕКА ЗНАЕЛ ИСТОРИЈА А НЕ ЗНАЕ КОИ СЕ ГЕНЕРАЛ МИХАЈЛО АПОСТОЛСКИ И ЕМАНУЕЛ ЧУЧКОВ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЦКОВСКИ: ВАНЧО МИХАЈЛОВ НЕ БИЛ ФАШИСТ!

Sase Ivanovski

Ковачевски: Вложуваме во современа патна инфраструктура за севкупен економски развој

Sase Ivanovski

Царинска управа: Запленети 12 килограми екстази со проценета вредност од 200 илјади евра, кои требало да завршат во државата

Tamara Ivanovska

ВИДЕО: Макрон повторно нападнат со шлаканици

Sase Ivanovski

Второ издание на книгата за есеистиката на Горан Стефановски – „Идентитетот е приказна”

Tamara Ivanovska

Курти: Србија не е нормална земја

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО)„Краватосана Саботажа“

Sase Ivanovski

Во Тирана утре заедничка седница на Парламентите на Албанија и на Косово

Tamara Ivanovska

НЕ ЗНАЕМЕ КОЈ Е СЛЕДНИОТ ЧЕКОР НА КУРТИ Српскиот министер за одбрана вели дека на Косово уште е тензично

Sase Ivanovski

МКД.мк-Директорот на топланата Скопје Север, Рамадани пцуеше новинарка: Пи*ка ти материна… матер ти е*ам!

Tamara Ivanovska

СЕКОЈА ТРЕТА ХАУБИЦА ПРАТЕНА ВО УКРАИНА Е ФАЛШ И Русите кубурат со оружјето, ги сечат старите боеви глави!

Sase Ivanovski

Рашковски најави кривични пријави против Русковска и Трајчева

Tamara Ivanovska

Директорот на „Скопје Север“ со пцовки кон новинарката на МКД: „Пи*ка ти материна!“

Sase Ivanovski

Leave a Comment