8.8 C
Скопје
28/11/2022 15:58
МАКТЕЛ

   

(ВИДЕО) КОВАЧЕВСКИ СО ШАХ МАТ ЗА МИЦКОВСКИ: НАМЕСТО ВО СКАПИ ХОТЕЛИ ДА ПРАВИ ОТЧЕТИ, ОТИДЕ ВО СТРУМИЦА И ПУШТИ ВЕЛЕЛЕПНА ГРАДИНКА ЗА 300 ДЕЦА

 

Ковачевски: Со изградба на нови градинки, инвестираме во подобри услови за грижа и ран детски развој
Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски заедно со министерката за труд и социјална политика, Јована Тренчевска и со градоначалникот на Општина Струмица, Коста Костадинов денеска во Струмица присуствуваа и се обратија по повод новоизградената градинка со капацитет од 307 деца од предучилишна возраст. Градинката „Виножито” е најголемата установа за ран детски развој изградена во рамки на Проектот за подобрување на социјалните услуги кој го спроведува Министерството за труд и социјални услуги со финансиска поддршка на Светска банка и воедно најголемата во Струмица.

Покрај тоа што со градинката се решава долгогодишниот проблем со сместувачки капацитети во предучилишното образование во градот и неговата околина, новиот објект обезбедува современи просторни услови за престој на децата прилагодени на нивната возраст и на образовниот метод за учење преку игра. При градбата се имплементирани највисоки стандарди за енергетска ефикасност. Со сите овие современи инсталации значајно се намалуваат редовните трошоците за работа на градинката и се влијае врз намалувањето на емисиите на јаглерод диоксид во воздухот. Во продолжение интегралното обраќање на премиерот Ковачевски во целина:

„Денеска е навистина убав ден, тука во Струмица и овие прекрасни, насмеани лица кои што се тука околу нас е затоа што навистина правиме убава работа за децата, меѓутоа не само за децата туку и за родителите кои што ќе имаат навистина одлични услови каде да бидат згрижени нивните деца.
Струмица денеска добива нова градинка, ново катче за најмалите. Градинката „Виножито“ е најголема во Струмица и единствена со капацитет од 17 воспитни групи, во која ќе се згрижат над 300 деца.


Драго ми е што како Влада, придонесуваме за убаво, среќно и безгрижно растење на децата. Ние посветено работиме на долгорочно инвестирање во децата.Наша цел е да им обезбедиме на децата подобро образование, но и да ја подигнеме стапката на што поголема вклученост на најмалите во предучилишно образование. Со наша поддршка досега се отворени 72 градинки, во кои се згрижени околу 4.800 нови деца.

Фактите покажуваат дека, како Влада убедливо имаме направено најмногу инвестиции во градинките во историјата на државата. За прв пат 10 населени места добија градинки, а клонови на јавни установи се направени во уште 17 населени места. Ние можеби не важиме за Влада која прави споменици и која не инвестира во стиропор и за тоа може да не критикуваат, меѓутоа важиме за Влада која што инвестира во трајни вредности во државата, а тоа е високо образование, средно образование, основно образование и секако предучилишно образование на децата.

Бидејќи, секое дете има право на градинка, тоа не е место каде децата се само згрижени, таму се дружат со своите врсници, уште во најраниот период да развиваат вештини и знаења, се подготвуваат да се вклучат во образовниот систем. Ние како Влада, тоа право му го гарантираме на секое дете дека може да најде место каде што би ја почнал својата претшколска образовна активност.

Со отворањето на нови градинки обезбедуваме место за вклучување на сите деца во предучилишно образование, бидејќи тоа предучилишно образование не само што е добро за децата, туку е добро за родителите. Многу често сум сведочел лично дека голем број семејства не можат да ги усогласат работните обврски, бидејќи нема каде да ги остават своите најмали и нема кој да ги чува додека тие се на работа. Сите овде се согласуваме дека тоа е голем проблем за едно семејство добро да функционира.


Затоа фокусот на оваа Влада е правење на градинки, бидејќи изградбата на нови градинки, згрижувањето на децата овозможува родителите и таткото и мајката да можат да се вклучат во работни обврски било во јавниот, било во приватниот сектор. Затоа како Влада водиме сметка со изградба на нови градинки да бидат опфатени рамномерно сите градови и места каде има потреба од згрижување на деца. Во време на економска, претходно и на здравствена криза, како Влада обезбедивме поддршка за изградба на вакви големи инфраструктурни објекти.

Така, на децата без разлика на местото на живеење им обезбедуваме добар предучилиштен образовен процес, им овозможуваме добар старт на децата, но секако овозможуваме поквалитетен семеен живот. До крајот од годината треба да завршат градежните работи на уште 10 нови градинки, а до крајот на 2023 година, на уште 15 градинки. Да потенцирам дека овде не завршува овој проект, Владата е отворена да помогне на секоја општина, така што оние општини кои сакаат да аплицираат за изградба на нова предучилишна установа, може да го направат тоа преку Министерството за труд и социјална политика.

Вложувањето во градинки, во вакви установи за предучилишна возраст е економска мерка, бидејќи со отворањето на предучилишни образовни институции, отвораме нови работни места. Како Влада, вложуваме и во воспитниот и стручен кадар во градинките. Со доаѓањето на СДСМ на власт, вработените во градинките добија за околу 21% повисока плата.

Ние сме Влада која ги слуша и решава и проблемите на граѓаните, пензионерите, работниците, компаниите. За мене како човек кој доаѓа од приватниот сектор, социјалниот дијалог е клучен за унапредување на работничките права, тоа го практикувам и сега како Премиер, меѓутоа и во иднина, бидејќи социјалниот дијалог е тој кој што може да донесе уште поголем напредок за сите групи во општеството.

Владата што ја предводам го докажува тоа, Министерството за труд и социјална политика и СОНК во мај годинава, потпишаа измени и дополнувања на Колективниот договор за вработените во дејноста згрижување и воспитание, со што веќе од септември, плата на воспитувачките, негувателите и стручниот кадар во градинките ја покачивме за 15%. Со Законот за минимална плата, покачување доби и техничкиот персонал.

Сите овие потези кои ги направи оваа Влада, од зголемувањето на минималната плата и покачувањето на пензиите, до финансиската поддршка во време на криза за најранливите, до субвенционирањето на струјата за 5 пати во однос на она што би го плаќале граѓаните доколку немаше таква субвенција, сето тоа е во насока на обезбедување поквалитетен живот, меѓутоа и во насока на покажување на солидарност, бидејќи ова е време на помош за оние кои што се најранливи категории на граѓани. Сите тешки одлуки кои што ги донесовме исто така потврдуваат дека ние си ја сакаме државата и се грижиме за нејзиниот напредок.

Сакам овие деца кои денес се тука во оваа градинка, кога ќе пораснат да останат во земјава, да си ја градат иднината тука, дома, во земја членка на ЕУ. Доста беше нашите деца да сакаат да живеат во ЕУ, меѓутоа тоа право да го прават во туѓи држави кои што се членки на ЕУ. Време е да ги донесеме одлуките кои што се пред нас и конечно нашите деца да живеат и работат во ЕУ, ама тука, во наша европска Македонија. Нивните родители да гледаат можност за просперитет и за развој за себе и за своите деца. И на тоа ќе инсистирам секогаш и затоа и секојдневно носиме одлуки кои нѐ носат чекор напред кон подобар и побогат живот за сите граѓани. Од најмалите, до најстарите.

Затоа и грижата за децата е највисоко во приоритетите на оваа Влада. Нивната заштита и заштитата на нивните права е заедничка одговорност на сите, затоа сакам да упатам порака до пратениците за што побрзо донесување на Предлог законот за изменување на Законот за детска заштита што е во собраниска процедура. На крајот, посакувам многу убави денови поминати во новата градинка, многу игра, многу другарства кои ќе траат цел живот и многу детска смеа, а на директорката, на сите воспитувачи кои ќе работат тука им посакувам успешна работа, успешна кариера и да обучат исто како што тие се врвни воспитувачи, нови воспитувачи кои што ќе работат.“

   

Најново

(Видео)Ковачевски: ВМРО-ДПМНЕ да се фатат за работа, создадоа хаос и во Скопје и во другите општини

Sase Ivanovski

(Видео)Тренчевска: Им даваме силна поддршка на жените за нивна поголема интеграција на пазарот на трудот 

Sase Ivanovski

Трипуновски: За цели 40 проценти е отпаднат откупот на тутун откако СДС е на власт, за каква помош зборуваат Николовски и Ковачевски?

Sase Ivanovski

ВМРО-ДПМНЕ предложи и беше изгласан субвенции на градот Скопје за ранливи категории, Левица, ГРОМ беа против помош

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ:Ковачевски и Арсовска наместо за матни тендери на тајните состаноци да договорат решавање на проблемот на превозниците

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ:Ова младо момче кое Зечевиќ го извади на прес, нека му кажат дека Арсовска имаше тајна средба со Ковачевски и Јакимовски во влада

Sase Ivanovski

Ковачевски: Расте цената на тутунот, откупот стартува со над 30% повисока цена, владините мерки за развој на тутунопроизводството даваат позитивни резултати

Sase Ivanovski

(Видео)Саботковски: И покрај големите наследени долгови во општината, реализиравме голем број на проекти за жителите на Општина Могила

Sase Ivanovski

Диаверум со едукативно предавање „Хронична бубрежна болест – превенција и третман“

Sase Ivanovski

Универзитетот „Мајка Тереза“ во Скопје ќе добие инфраструктурен кампус, Шаќири присуствуваше на поставувањето на камен темелникот

Sase Ivanovski

Поевтинуваат горивата, Бислимовски вели: Не можеме да влијаеме на крајните цени!

Sase Ivanovski

Штрајк на железничарите во Австрија, бараат повисоки плати

Sase Ivanovski

Рашковски со кривични пријави за обвинители за сторени пет кривични дела

Sase Ivanovski

Симеон Саксобурготски за оштетувањето на клубот: Напаѓачите да прочитаат меѓународни книги за Цар Борис Трети!

Sase Ivanovski

Ден на албанското знаме: Пред 1000 приврзаници во Александар Палас, лидерот на ДУИ Али Ахмети ги читаше имињата на сите загинати борци на УЧК во 2001ва

Sase Ivanovski

(Видео)ГО ИЗВАДИЈА ОД ШИНИТЕ ПРЕД ДА ПОМИНЕ МЕТРОТО Њујорчанин имаше среќа, полицајците брзо реагираа

Sase Ivanovski

ВОЗОТ ПРЕГАЗИ ПЕШАК Несреќата се случила на мостот кај Маркова Река

Sase Ivanovski

Исусе Христе-Ламбе паликуќа ќе води бидникова поворка на МПЦ?!

Sase Ivanovski

САЛМОНЕЛА ЈА КРЕНА НА НОЗЕ СЛОВЕНИЈА Се води истрага за труење со тартарски бифтек

Sase Ivanovski

ВО СЛОВЕНИЈА ПАДНА ПРВАТА КАЗНА ЗА РОДИТЕЛИ-ИНФЛУЕНСЕРИ 1.500 евра поради користење на децата за промоција на производи

Sase Ivanovski

ВЕРУВАЈТЕ, НЕ БИ САКАЛЕ СЕГА ДА СТЕ НА ХАВАИ Еруптираше најактивниот вулкан на светот – Мауна Лоа

Sase Ivanovski

Бегај и врачи албанско државјанство на Дуа Липа и рече „Таа е наша гордост”

Sase Ivanovski

По вчерашниот струен удар во Маџари: Тинејџерката со изгореници од трет степен на 30 отсто од телото

Sase Ivanovski

Полицијата претепа и уапси новинар на Би-Би-Си за време на протестите во Кина

Sase Ivanovski

АВМУ со осуда на однесувањето на поранешниот министер за правда Јашари кон новинарка од „Фокус“

Sase Ivanovski

Интервју со Азески: Бизнисот ги знае информациите неколку месеци однапред, но знаењето не се користи

Sase Ivanovski

(Видео)Митева: Нападите врз новинарите и медиумите се резултат на нивниот став од незаконското работење, бараме итни оставки

Sase Ivanovski

(Видео)Митева: Еден директор во владата на Ковачевски дава тендер на сопругата на друг директор во владата на Ковачевски

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Антовски: На криминалите во РЕК Битола им нема крај

Sase Ivanovski

Србите ги уапсија: Украинец и Унгарец се обиделе да влезат во Македонија со 268.000 евра

Tamara Ivanovska

Киев: Русите во Украина оштетиле околу 32 илјади цивилни објекти

Tamara Ivanovska

Бесими: ЕБОР продолжува со силната поддршка за реализација на капиталните инвестиции

Tamara Ivanovska

МАКЕДОНИЈА ВО БЕЛО Зимска идила на планините, метеоролозите најавуваат уште снег

Tamara Ivanovska

ПЛАТЕТЕ НИ ГО ТОА ШТО СМЕ ГО СРАБОТИЛЕ Превозниците со јасна порака од протестот кон Арсовска и кон ЈСП Скопје

Tamara Ivanovska

МАФИЈАТА ПАДНАТА НА КОЛЕНА Разбиен е „суперкартелот“ одговоерен за третина од кокаинот во Европа

Tamara Ivanovska

Исповед на девојка која излезе од CEKTA: Моите 12 години во ПEKOЛОТ на Јеховини сведоци!

Tamara Ivanovska

Министерство за транспорт и врски: Заштедивме 47% електрична енергија споредено со истиот период минатата година, мерките носат резултати

Tamara Ivanovska

Герасимовски: Финансиската поддршка за пензионерите ќе биде исплатена до крајот на следниот месец

Tamara Ivanovska

Бесими: Капиталните инвестиции и развојот приоритет на Владата, ЕБОР продолжува со силната поддршка за нивна реализација

Tamara Ivanovska

Спасовски: Постигнати се добри резултати во санкционирање на насилството врз жени, но имаме уште многу работа во неговото превенирање

Tamara Ivanovska

ЖЕНИТЕ ОТКРИЛЕ ШТО ГИ ИЗНЕНАДИЛО НАЈМНОГУ КОГА СТАНАЛЕ МАЈКИ Мајчинството не остава време за себе

Tamara Ivanovska

НЕ КОРИСТИ ТЕЛЕФОН ДОДЕКА ВОЗИШ Секој повик може да почека!

Tamara Ivanovska

Хуманитарецот Александар вети дека ќе му изгради нов дом на кумановското семејство со пет деца

Tamara Ivanovska

Ватикан сака да посредува меѓу Русија и Украина

Tamara Ivanovska

Драма на концертот на Брена: Шест пензионери се онесвестиле, еден прескокнал ограда и се качил на бина

Tamara Ivanovska

НАГРАДАТА „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ ЗА АКАДЕМИК ВЛАДА УРОШЕВИЌ, КАРДИОХИРУРГОТ САШКО ЈОВЕВ, УМЕТНИКОТ ИСМЕТ РАМИЧЕВИЌ И ПРОФЕСОРОТ АФРИМ ОСМАНИ

Tamara Ivanovska

Кога градот престанува да биде Град

Tamara Ivanovska

Македонскиот државјанин осомничен за трговија со мигранти задржан во притвор во Софија

Tamara Ivanovska

КИНЕЗИТЕ СИ ПОСТАВИЛЕ СВОЈ КАРДИНАЛ ЗА КИНА, НО ВАТИКАН НЕ ГО ПРИЗНАВА

Tamara Ivanovska

САД ПЛАНИРААТ ДА И ДАДАТ НА УКРАИНА РАКЕТИ СО ДОСТРЕЛ ОД 200КИЛОМЕТРИ

Tamara Ivanovska

ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: КОМИСИЈАТА ДА НЕ ПРЕГОВАРА ЗА ИСТОРИСКИ ПРАШАЊА ПОВРЗАНИ СО ОА

Tamara Ivanovska

Талат Џафери: Срдечни честитки по повод албанскиот национален празник, 28 Ноември – Денот на знамето

Tamara Ivanovska

Казакстан сака да ги национализира енергетските компании откако остана без греење на минус 30

Tamara Ivanovska

Русија сака да го ликвидира Лукашенко и да ја преземе белоруската армија?

Tamara Ivanovska

„Мавровка“ блокирана, протестот ќе трае до исполнување на барањата

Tamara Ivanovska

Сообраќаен хаос во Скопје

Tamara Ivanovska

Македонскиот тим од историската комисија: Не го решаваме црковното прашање на МПЦ-ОА

Tamara Ivanovska

Кличко му одговори на Зеленски: „Не сакам да се вовлекувам во политички битки“

Tamara Ivanovska

Трагичен биланс на невремето на италијанскиот остров Искија

Tamara Ivanovska

Лекарите и вработените во државните болници во Грција реагираат за новиот закон од Министерството за здравство

Tamara Ivanovska

Конфискувани шест милиони евра од Сашо Мијалков влегоа во државниот буџет

Tamara Ivanovska

Ќе стигне ли ТТК Банка до добивка од милион евра?

Tamara Ivanovska

Советот на Народната банка донесе 12 подзаконски акти: Поголема заштита на правата на корисниците на платежни услуги

Tamara Ivanovska

Штајнмајер утре во официјална посета на Македонија

Tamara Ivanovska

И АМЕРИКА Е ИЗНЕНАДЕНА ОД ОТПОРОТ КОЈ ГО ПРУЖААТ УКРАИНЦИТЕ ПРОТИВ РУСИТЕ

Tamara Ivanovska

Средба Тренчевска-Рана: Воспоставувањето на соработка помеѓу Северна Македонија и Индија, ќе донесе придобивки за граѓаните на двете држави

Tamara Ivanovska

(Видео) Екипите на ЈПОЗМРП Скопје – “Македонија Пат” спремни ја следат ситуацијата на патните правци и планинските превои

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Нов удар по џебот на граѓаните, поскапите цени на услугите од Катастар се за да се покрие недомаќинското раководење

Tamara Ivanovska

177 санкционирани возачи во Скопје, 80 за брзо возење

Tamara Ivanovska

СДСМ: Ковачевски има економски план, 2023 ќе биде година на пресврт и економски раст

Tamara Ivanovska

СДСМ: Хаос со превозот во Скопје, ВМРО-ДПМНЕ создаде катастрофа

Tamara Ivanovska

(Видео) 953 санкции за брзо возење

Tamara Ivanovska

По само месец и половина од првото, второ издание на „Идентитетот е приказна“ од Иван Антоновски

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Наместо СДС и Арсовска да прават политика од хаосот во град Скопје, веднаш да се реши проблемот со превозот

Tamara Ivanovska

Македонија со три тима на Светското Првенство во Еспорт Бали 2022

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Одговорност за случајот Онишченко мора да се бара во врвот на власта, Ковачевски и Спасовски го оправдуваа доделувањето на државјанство на човек од црната листа на САД

Tamara Ivanovska

(Видео) Реакции: Тезата на бугарските историчари дека Охридската архиепископија била бугарска е фалсификат

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) Балистите“ со фантастично пиротехничко шоу го „запалија“ Тетово

Tamara Ivanovska

Снег на Плетвар, апел за внимателно возење

Tamara Ivanovska

Папата испрати порака до Израел и Палестина: Насилството убива, барајте дијалог

Tamara Ivanovska

Leave a Comment