8.8 C
Скопје
03/12/2022 14:38
МАКТЕЛ

(Видео) Спасовски на Министерската Конференција на Меѓународната организација за миграции: Заедно со меѓународните партнери ги јакнеме националните системи за управување со границите и миграцијата

Денеска, (15.11.2022), во Хотел Лимак започна дводневната Министерската Конференција за одржливо управување со миграции во Западен Балкан во соорганизација на МВР со Канцеларијата на Меѓународната организација за миграции (ИОМ), а на која присуствуваат министри за внатрешни работи од регионот. Со свои обраќање учествуваат министерот за внатрешни работи на РСМ, Оливер Спасовски, Постојан координатор на ОН во Северна Македонија, Росана Дуџиак, Генерален директор на ИОМ, Антонио Виторино, а свое видео обраќање имаа и Прв заменик премиер и Министер за внатрешни работи на Чешка Република, Вит Ракушан, како и Европскиот комесар за добрососедство, Оливер Вархеји.Министерот Спасовски на почетокот од своето обраќање, во свое и во име на МВР посака добредојде во Република Северна Македонија на високите гости, колеги министри со кои овие два дена ќе учествуваат на Министерската конференција заеднички организирана со Меѓународната мисија за миграции (ИОМ), а во рамки на Чешкото претседавање со Советот на Европската унија.„Важноста која МВР ја придава на меѓународната соработка и на стратешко и на оперативно ниво во менаџирањето на миграциските текови, е дотолку поголема бидејќи има повеќе проекти кои се реализираат во МВР, токму со поддршка или во соработка со ИОМ, со агенциите на Обединетите нации, и со други партнери кои имаат за цел да придонесат кон подобро владеење со миграцијата, зајакнати национални системи за управување со миграции и реадмисија, ефикасно управување со границите и справување со прекуграничните безбедносни ризици”, истакна министерот Спасовски во поздравното обраќање пред присутните.Во продолжение интегрално обраќање на министерот Спасовски:

 

Почитуван Прв Заменик Премиер и Министер за внатрешни работи на Чешката Република,Почитуван Генерален Директор на Меѓународната организација за миграции,Почитуван Комесар за добрососедство и проширување,Почитуван координатор на Обединетите нации во Северна Македонија,Почитувани колеги,Почитувани Заменици министри и шефови на делегации,Дами и господа,Дозволете ми да ве поздравам во мое лично име и во име на Министерството за внатрешни работи на Република Северна Македонија, а воедно и да ви посакам добредојде во Република Северна Македонија и на оваа конференција заеднички организирана со Меѓународната мисија за миграции, а во рамки на Чешкото претседавање со Советот на Европската унија. Ми претставува чест да ви се обратам како домаќин на овој настан, но и да ви се заблагодарам за вашето присуство, учество и посветеност на меѓународната соработка во областа на менаџирањето на миграциските текови во регионот и надвор од него.Многу пати досега е истакнато дека менаџирањето на миграцијата е комплексен безбедносен предизвик, со кој се соочуваме и како држава и како регион во целина, бидејќи Балканскиот полуостров е дел од природниот коридор и крстосница на мигрантските рути и под-рути кои водат од Азија и Африка кон Централна и Западна Европа.Верувам ќе се сложите со мене дека нелегалните миграции се секојдневна тема на дискусија и дејствување на полициските служби во нашиот регион и во Европа, каде притисокот и транзитот на нелегалната миграција преку западно – балканската рута и во 2022 година останува висок, а криминалниот пазар со криумчарење мигранти поради побарувачката за криминални услуги и понатаму е привлечен и профитабилен за криминалните групи.  И низ т.н. Балканска рута, регистрираме мрежи на организирани криминални групи кои ги користат сите можности за да се стекнат со големи суми на пари заработени на криминален начин.Секако актуелните воени и политичко безбедносни кризи на Блискиот и Средниот исток, неповолната економска и социјална состојба во матичните земји влијаат за влез и транзит на нелегални мигранти низ нашата земја. Од друга страна, годинава го имаме и развојот на украинската криза која долгорочно ќе влијае на геополитичката стабилност и одржувањето на безбедноста во светски рамки.На нашата јужна граница веќе седум години споделуваме искуство на заедничко работење со странски полициски службеници преку континуираното имплементирање на меѓународната заедничка операција со помош на ИОМ во која учествуваат колеги од осум европски земји, од кои седум се членки на Европската Унија со максимален број од 160 распоредени странски полициски службеници.Потпишувањето на Договорот помеѓу Република Северна Македонија и Европската Унија за оперативни активности спроведени од страна на Агенцијата за европска гранична и крајбрежна стража во Република Северна Македонија што со гордост го промовираме во последниов месец и на меѓународно и на национално ниво за нас има повеќе значења. Пред се, по ратификација на Договорот, со цел обединување на силите и зајакната координација, се отвора можноста за распоредување на персонал на Фронтекс на наша територија. Со тоа дополнително ќе бидат регулирани и прецизирани политиките и практиките за заштита на границите, што, пак, ќе придонесе за јакнење на капацитетите за контрола на миграциите, особено на нелегалните. Истото несомнено ќе доведе до одржливи и трајни решенија во справувањето со илегалната миграција и прекуграничниот криминал, посигурни граници и поголема безбедност на нашите граѓани и граѓаните на Унијата.Дозволете, воедно накратко да ја истакнам важноста која Министерството за внатрешни работи на Република Северна Македонија ја придава на меѓународната соработка и на стратешко и на оперативно ниво во менаџирањето на миграциските текови. Во оваа насока, би рекол и дека има повеќе проекти кои се реализираат во Министерството, токму со поддршка или во соработка со ИОМ, со агенциите на Обединетите нации, и со други партнери кои имаат за цел да придонесат кон подобро владеење со миграцијата, зајакнати национални системи за управување со миграции и реадмисија, ефикасно управување со границите и справување со прекуграничните безбедносни ризици.Почитувани,Република Северна Македонија и Министерството за внатрешни работи со својот проактивен и отворен пристап, остануваат да бидат активен и кредибилен партнер во бројни меѓународни и регионални платформи, иницијативи и процеси. Во делот на миграцијата, главен приоритет на МВР е одржување и продлабочување на меѓународната соработка со земјите од регионот, со земјите на транзит и со земјите на потекло, како и со агенциите на ЕУ, ОН и други релевантни меѓународни организации.Уште еднаш би сакал да потенцирам дека мораме да продолжиме како одговорни институции да го градиме капацитетот за одржливо управување со миграциите. Мораме да вложуваме во дополнителна обука на органите за спроведување на законот, да продолжиме да инвестираме во материјално-техничките средства, особено во информациските технологии кои може значително да помогнат во одговорот во оваа област.

  

Клучна активност на нашиот пат натаму во одржливото управување со миграциите во Западен Балкан претставува напредокот во реализирање на меѓународната прекугранична соработка, зацврстена меѓународна доверба, зголемена размена на информации, која е најдобар доказ за нашата подготвеност да го направиме безбедносниот амбиент уште поповолен, а со тоа и напредокот во европските интеграции уште побрз.Наместо заклучок, би сакал да ја изразам мојата благодарност до Меѓународната организација за миграции за нивната досегашна поддршка на Министерството за внатрешни работи, како и за организирањето на оваа конференција. Искрена благодарност упатувам и до Министерството за внатрешни работи на Чешката Република за нивната несебична и континуирана поддршка во справувањето со миграциите од самиот почеток на миграциската криза до денес.На самиот крај, дозволете ми уште еднаш да ви посакам добредојде во Скопје и да посакам успешна и конструктивна дискусија и натамошна соработка.

         

Најново

Украдено возило на Итна Помош во Кочани

Tamara Ivanovska

Мицкоски: Владата и Ковачевски херојски само крадат и прават криминал, купија од странство струја од 33 милиони евра за само еден месец

Sase Ivanovski

Од ограничувањето на цената на нафтата, Украина очекува уништување на Руската економија 

Tamara Ivanovska

(Видео)Бомба на премиерот:Над 100 милиона евра грантови од ЕУ се заглавени во општините затоа што вмровците не сакаат да ги продолжат затоа што ги почнале градоначалници од СДСМ

Sase Ivanovski

Мицкоски: Владата го казнува својот народ зошто не ги гласаше на избори, Општина Штип доби дозвола за издавање на обврзница, владата ја кочи

Sase Ivanovski

Приведен криумчар, пронајдени тројца мигранти од Пакистан

Sase Ivanovski

ВМРО-ДПМНЕ: Мицкоски од почетокот на Отворен ден во твојата општина: Граѓаните ќе одлучуваат на кои проекти ќе бидат трошени парите од буџетите на општините, работиме транспарентно и отчетно

Tamara Ivanovska

(Видео)Сајкоски: Во Охрид има голем одзив на граѓани кои со своите предлози и идеи даваат придонес за решавање на проблемите во нивните населени места преку буџетот за 2023 година

Sase Ivanovski

Костовски: Граѓаните на општина Бутел  директно  учествуваат во создавање на буџетот на општината за 2023 година, ВМРО-ДПМНЕ уште еднаш покажа дека е партија на народот и заедно со народот ги носи своите одлуки

Tamara Ivanovska

Претрес во Скопје, пронајдена дрога, приведен дилер

Tamara Ivanovska

(Видео)Бомба на Ковачевски:Од сега субвенции за тоа колку имаат ожнеано а не за тоа колку имаат посеано

Sase Ivanovski

(Видео)Мицкоски: Криминалците од Арачиново се шерифи во овој град зошто добиваат заштита од МВР

Sase Ivanovski

(Видео)Бесими пак ги насмеа новинарите:Баравме на Гугл да видиме какви се тие морски мачки кои беа ослободени од ддв

Sase Ivanovski

(Видео)Премиерот Ковачевски и министерката Тренчевска заедно со корисниците од „Порака“-Неготино, го одбележаа Меѓународниот ден на лицата со попреченост

Sase Ivanovski

(Видео)Јорданов: Со граѓаните го креираме буџетот за 2023 година во Штип, суштинска потреба е промена на водоводната мрежа и воведување на јавен градски превоз

Sase Ivanovski

Мицкоски: Имаме премиер кој се фали дека имаме повеќе социјални случаи, буџетот не е развоен и нема капитални инвестиции

Sase Ivanovski

Претрес во Скопје, пронајдена дрога, приведен дилер

Tamara Ivanovska

Демант: Немало закани ниту напад кон полициски службеници во Арачиново, случајот е целосно расчистен

Sase Ivanovski

Претрес во Кавадарци, пронајдени оружје и муниција, приведено едно лице

Tamara Ivanovska

126 санкциионирани возачи во Скопје

Tamara Ivanovska

ВМРО-ДПМНЕ: Денес и утре отворени општини за граѓаните, предложи идеја, биде дел од промените што носат иднина 

Tamara Ivanovska

ФЕРО ИНВЕСТ единствен нуди комплетна услуга за проектирање, изградба и откупување на струјата од фотоволтаици

Tamara Ivanovska

Спасовски застана во одбрана на тие кои што насилно набркале полицајци од пункт – ново продолжение на епизодата со “пајакот“

Tamara Ivanovska

Предавање на Османи на Колеџот на Европа во Варшава

Tamara Ivanovska

47 санкции за автобуси што вршат превоз на ученици

Tamara Ivanovska

Министерство за правда:Заштедивме 25% електрична енергија во октомври споредено со истиот месец минатата годинa

Tamara Ivanovska

Произведени 12.773 MWh струја изминатото деноноќие, целосно задоволени потребите на домаќинствата и малите потрошувачи

Tamara Ivanovska

Приведено лице во Струмица за шверц на половина тон суров тутун

Tamara Ivanovska

СДСМ:Три дена молк на Мицкоски, на кого ветувал промена на Уставот?

Tamara Ivanovska

Стоилковски:(ВИДЕО) Данела Арсовска и СДС се во коалиција, Ковачевски потврди имале и средби, плод на коалицијата е директорот на ЈСП кадар на СДС

Tamara Ivanovska

СДСМ: Скопје е заглавено поради неспособноста на ВМРО-ДПМНЕ

Tamara Ivanovska

Ковачевски: Со новиот предлог Буџет за 2023 година обезбедуваме сигурност, стабилност и понатамошен економски раст

Tamara Ivanovska

Зечевиќ од Македонски Брод: Социјалдемократска вредност е зачувување на националниот и етнички идентитет  

Tamara Ivanovska

НИШТО ОД МОЌНАТА ЕВРОАЗИЈА – РАСТЕ ТЕНЗИЈАТА МЕЃУ РУСИЈА И КАЗАХСТАН

Tamara Ivanovska

ФИНСКАТА ПРЕМИЕРКА ВЕЛИ ДЕКА КРИЗАТА ВО УКРАИНА ПОКАЖАЛА ДЕКА ЕВРОПА БЕЗ ПОДРШКАТА НА САД Е НЕМОЌНА ДА СЕ ОДБРАНИ ОД БИЛО КОГО

Tamara Ivanovska

НИКОЈ УШТЕ НЕ ЗНАЕ КОЈ Е КРЕАТОРОТ НА БИТКОИН. ПОСЛЕДЕН ПАТ ПИШАЛ МЕЈЛ ВО 2011ТА, ИМА 1 МИЛИОН БИТКОИНИ ВРЕДНИ НЕКОЛКУ МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ

Tamara Ivanovska

ЏИМИ КАРТЕР НАПОЛНИ 98ГОДИНИ: ЖИВЕЕ ВО КУЌА ПОЕВТИНА ОД ДВАТА ЏИПА НА АГЕНТИТЕ ШТО ГО ЧУВААТ, СЕКОЈ ДЕН ОДИ ПЕШКИ ВО ЦРКВА И ГРАДИ КУЌИ ЗА СИРОМАШНИ

Tamara Ivanovska

На Мијалков за пет месеци му застарува делото во „Титаник 2“

Tamara Ivanovska

НАД 700 ЛИЧНИ ПРЕДМЕТИ НА ФЛИТВУД МЕК СТАВЕНИ НА АУКЦИЈА Легендарниот бенд носел чудни кајши и облека

Tamara Ivanovska

Чавушоглу даде рок кога би имало примирје во Украина

Tamara Ivanovska

НЛБ Банка прогласена за „Банка на годината за 2022“ од The Banker

Tamara Ivanovska

Спасовски: Има пријава дека полициски службеници во Арачиново се однесувале недолично

Tamara Ivanovska

Грешки на родителите што изродуваат тврдоглаво дете

Tamara Ivanovska

Прва био – супа без синтетски адитиви, иновација на македонката Моника Стојанова

Tamara Ivanovska

Семејството на Тот: Благодарност до македонското судство

Tamara Ivanovska

Тутунопроизводителка го споделува своето искуство со откупот: За првпат годинава го продадов тутунот без нервози

Tamara Ivanovska

Пикси не размислува да си поднесе оставка

Tamara Ivanovska

Доживотен затвор за педофилот кој уби 6 годишно девојче во сон и сексуално го злоставувал

Tamara Ivanovska

(Видео) Џака ги испровоцира Србите, па цела клупа тргна да се пресмета со него

Tamara Ivanovska

Промоција на ИПА проектот „Активација на ранливи групи на пазарот на трудот”

Tamara Ivanovska

ОН: Големиот австралиски гребен да биде ставен на листата светски наследства во опасност

Tamara Ivanovska

Финската премиерка Сана Марин прогласена за „бесстрашна лидерка“ на Фајненшал Тајмс во категорија 25 највлијателни жени за 2022

Tamara Ivanovska

(Видео) Боксер од Мексико му се закани на Меси: Нека го моли Бога да не го сретнам

Tamara Ivanovska

Ковачевски ја „фрли ракавицата“, Мицкоски молчи за тоа дали барал власт а во замена нудел да го смени Уставот

Tamara Ivanovska

(Видело) ФИФА објасни зошто голот на Јапонија е регуларен

Tamara Ivanovska

Зечевиќ од Чучер-Сандево: Обединување за остварување на стратешката цел, колку сме посплотени толку нацијата е посилна

Tamara Ivanovska

Билд-„Германија е фудбалско џуџе“, Милер се прости од репрезентацијата

Tamara Ivanovska

Кинески амбасадор: Кина не ја снабдува Русија со оружје

Tamara Ivanovska

Во Холандија во следните десет години ќе се градат две нови нуклеарки

Tamara Ivanovska

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ го заглави Скопје, убедливо најлоша локална власт во историјата на градот

Tamara Ivanovska

„Баленсијага“ се извини за скандалозната кампања

Tamara Ivanovska

Министерката Петровска во Кремс на состанок на министри за одбрана во Грац – форматот, состанок на Централноевропската одбранбена соработка и средба со австриската министерка за одбрана Клаудија Танер

Tamara Ivanovska

Ковачевски на средба со Совет на амбасадори: Потребно ни е сето знаење и институционална меморија за историски најважната евроинтеграција која ни претстои

Tamara Ivanovska

Пенов: Опозицијата како да не ги слушна пораките на Штајнмајер да престанат блокадите

Tamara Ivanovska

Пенов: Определбата на Владата е општините да функционираат, по Скопје направивме донација и за Тетово

Tamara Ivanovska

Текстилниот отпад шанса за нови бизниси

Tamara Ivanovska

Северна Македонија останува на грчката листа со безбедни трети земји за бегалци и мигранти

Tamara Ivanovska

Ковачевски од Штип: Во македонскиот исток речиси и да нема пат кој не е обновен во време на СДСМ

Tamara Ivanovska

Џафери во Брисел се сретна со европратениците Ќучук и Валсман

Tamara Ivanovska

Ковачевски: Мицкоски секое утро прво проверува на телефонот што кажал Апасиев

Tamara Ivanovska

Го тепале со боксови, метална шипка и синџир, но не го убиле, смета судот: Ученици добија 9 години затвор за убиство на професор

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) ДИРЕКТОРОТ НА ЦЕНТАРОТ ЗА КРЕИРАЊЕ НА ПОЛИТИКИ КОЈ Е ФИНАНСИРАН ОД ШВЕДСКА, ЖИДАС ДАСКАЛОВСКИ ЛАЖЕ НА ТВ: Во моментов има повеќе медиуми што ја фалат владата од медиуми што ја критикуваат?!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЛЕНКО СЕ ЖАЛИ: Оф роуд емисии нема затоа што Грујо падна и ВМРО ДПМНЕ веќе не ми дава по десетици иљади евра за сезона

Sase Ivanovski

(Видео) Беџети: Не се работело за дипломи, туку за постапка за издавање на одредени уверенија кои немаат валидност во правниот промет

Tamara Ivanovska

ДРАМА ВО КАТАР – Уругвајците ги нападнаа судиите по испаѓањето од СП, обезбедувањето едвај можеше да реагира

Tamara Ivanovska

Силен земјотрес ја стресе Босна и Херцеговина!

Tamara Ivanovska

МИСТЕРИЈА: ОД КАДЕ МУ НА АПАСИЕВ 15 000 ЕВРА МЕСЕЧНО ЗА 25 КАНЦЕЛАРИИ НА ЛЕВИЦА ШИРУМ ЗЕМЈАТА?!

Sase Ivanovski

КОРУПЦИЈАТА ВЕ КОЧИ НА ПАТОТ КОН ЕУ Американската амбасадорка ни постави дијагноза

Tamara Ivanovska

СРБИЈА СТАВИ АГЕНТ НА ПУТИН НА ЧЕЛО НА ТАЈНАТА ПОЛИЦИЈА! Остри критики за именувањето на Александар Вулин за директор на БИА

Tamara Ivanovska

ВО МАКЕДОНИЈА ЌЕ СЕ ОТВОРИ УШТЕ ЕДЕН БУГАРСКИ КЛУБ, ОВОЈПАТ ВО КАВАДАРЦИ! Отворањето е предвидено за 11 декември

Tamara Ivanovska

Leave a Comment