21.8 C
Скопје
29/05/2024 21:34
МАКТЕЛ

  

     

 

(ВИДЕО) Тоа што го добивте од Србите е лажен томос и срам за Црквата – интервју со десната рака на вселенскиот патријарх

      

Митрополитот на Имврос и Тенедос, г. Кирил, десна рака на вселенскиот патријарх г.г. Вартоломеј и одговорен за нашето црковно досие, во прво интервју за македонски медиум, ја пренесува перспективата на Вселенската патријаршија од каде што МПЦ-ОА очекува томос за автокефалност и прифаќање од севкупната православна екумена. Според Вселенската патријаршија, Охридска архиепископија е жртва на поголема игра на Русија за која валканата работа ја одработува Православната црква на Србија.

„И тука Русите, растревожени да не ја изгубат и оваа земја – затоа што, за жал, тоа е целта, наметнувањето на Русија на оваа земја – ги натераа Србите, брзо-брзо, брзо-брзо, да го дадат тој псевдотомос“, вели г. Кирил во интервјуто за „360 степени“.

360 степени“: Има ли Православната црква денес официјален став за прашањето за автокефалност? Што велат каноните и традицијата?

Г. Кирил: „Треба на почетокот да кажеме дека ќе водиме искрена и чесна дискусија, без да криеме работи и без да кажеме работи што се неточни. Од четвртиот Вселенски собор имаме веќе одредено дека првопрестолна патријаршија е Рим, постариот Рим. И со оглед на тоа што се прави пренесување на главниот град на империјата, новиот Рим, Константинопол, ги има точно сите, ама баш сите привилегии и предности што ги има патријархот на Рим. Нему, (на Константинополскиот), Четвртиот вселенски собор со каноните му ја дава привилегијата, му ја дава можноста, му ја дава, во наводници да кажеме, „власта“ да применува некои работи, како, на пример, темата на првиот. Тоа е една многу голема тема што не ја разбираме лесно, но и во последно време, можеби затоа што на некои така им одговара, ја имаме ставено во контекст на историската привилегија – дека историска привилегија е константинополскиот да биде прв, всушност, вселенски патријарх. Потребата од првиот е суштинска, и е чисто духовна, догматска, литургиска и секако, ги има и следните импликации: освен да претстои, првиот има право да свикува сеправославни, да свикува големи и врховни собори, да свикува, да речеме, собор на претстојатели – првиот го има ова право. Има право на таканареченото еклитон (апелација), да разгледува предмети во разни цркви, коишто доаѓаат во ќор-сокак. И настапува патријархот со Патријаршискиот синод на Вселенската патријаршија, за да го испитаат тоа прашање, и во рамките на свештените канони и на каноничноста на Црквата, го даваат токму решението кога некоја помесна Црква ќе стаса во ќор-сокак. Впрочем, тоа се случи и овде. Архијереите на оваа земја, откако дојдоа во ќор-сокак кога Србија не ги признаваше, кога ги екскомуницираше, кога ги затвораше, кога… кога… кога…, што направија? Знаејќи многу добро дека вселенскиот патријарх го има правото, упатија еклитон до вселенскиот патријарх и го замолија и му рекоа: „Помогнете ни и дајте ни го решението преку каноничноста и правдата што произлегуваат од Црквата“. Значи, покрај сѐ друго, Вселенската патријаршија и вселенскиот патријарх го имаат и правото за автокефалија. Сите цркви, сите цркви до денес, кои се создадени по древните, историски патријаршии – петте патријаршии: Рим, Константинопол, Александрија, Антиохија, Ерусалим – сите останати добија автокефалност и патријаршиско достоинство од Константинопол. Вселенската патријаршија и вселенскиот патријарх беше тој кој даде автокефалија.“

   

„360 степени“: Според ова што го кажавте, дали со томосот доделен од Српската православна црква, нашата Црква има автокефалност? Што значи тој документ?

Г. Кирил: „Тоа е провокација, тоа е, дозволете да се изразам така, срам за Црквата. Додека сите стари патријаршии и стари автокефални Цркви и поновите никогаш не направиле такво нешто, сега дојде една од новите патријаршии, веројатно најмалиот според редот на патријарсите, Порфириј, српскиот, и го направи овој голем престап, да даде автокефалност. Кому? На една црква која, за жал, над 50-60 години ја држеа во изолација, ја мачеа, ја обвинуваа, ја клеветеа, ја озборуваа со најлоши зборови, основаа друга црква во рамките на оваа црква, за да можат да ги контролираат состојбите и сл. И кога видоа дека работите почнуваат да земаат еден друг замав, – со ставот на Руската црква, за жал, Србите се приклучија кон Руската црква, станаа орган на Руската црква и по налог на Руската црква – го направија овој голем престап: да ја дадат таа лажна хартија – та тоа нема суштина, тоа е лажен томос, никој го нема признаено, баш никој, освен Русија, која од конкретни причини го стори тоа.

И за жал – тоа нè растажува нас – што некои архијереи овде не ја разбраа играта што ја играат Русите со Србите. Се разбира, тоа е една многу долга приказна, за тоа што точно се случи во текот на целиот овој период, за да стасаме до каде што стасавме, но како што ви кажав, мораме со искреност и со чесност да му кажеме на народот, за и народот да ја дознае вистината. Кога со години Вселенската патријаршија се обидуваше да најде решенија, тие што нè туркаа в ѕид беа самите Срби. Кога се склучи Преспанскиот договор и заврши прашањето со името, патријархот веќе, по консултација со владата овде, со владата на Грција, ги молеше, буквално ги молеше Србите да дојдат и да седнеме на маса, за да изнајдеме решение. Пишувавме писма до блаженоупокоениот патријарх на Србија, Иринеј, за да дојдат, да разговараме за ова прашање. И тој не ни одговори. Патријархот (вселенски) не сакаше да направи нешто игнорирајќи ги Србите, од љубов и од почит. Патријархот ја почитува и сака секоја држава, секоја земја, секоја нација, секој народ; ги признава неговите права, го признава нејзиниот територијален интегритет, го признава идентитетот, националниот идентитет на една држава. Патријархот не настапува, за да се вмеша и да стане окупатор. Не. Вселенската патријаршија сака да даде решенија и да помогне помесните цркви да излезат напред, да бидат слободни, за да можат и тие да им помогнат на луѓето, на народот. Затоа што тоа е мисијата на секоја помесна црква.

Пишувавме, значи, писма, не ни одговараа. Умира блаженоупокоениот патријарх на Србија, Иринеј, доаѓа Порфириј. Му напишавме едно, му напишавме две (писма), не одговори. Третиот пат му подрековме: „Видете, ако не ни одговорите, ќе бидеме принудени да продолжиме самите“. Тука работите малку натежнаа. И ни пишува едно писмо, кое поскоро беше малку невкусно исмевање кон вселенскиот патријарх. Тој напиша: „Да, да се сретнеме и да разговараме, но сега не можам, затоа што одам во термални бањи на терапија. Исто така, и архиепископот Стефан, и тој ќе оди во термалните бањи на терапија“. И иако ни го напиша ова писмо, ние дознаваме – бидејќи денес сè се дознава лесно – дека тие имале тајна средба во Ниш, каде што биле договарани работи одзади грбот на Вселенската патријаршија и со укажувања од Руската црква. Тоа се нечесни работи. И тогаш, значи, Вселенската патријаршија рече: Го искористувам правото на еклитон (апелација) што го побараа јерарсите на Охрид. Им давам каноничност. Дека се канонски, немаат проблеми, ги признаваме. И тоа беше едно многу големо нешто. Помислете само, толку години луѓето живееја во раскол овде, и епископите, свештениците, монасите, монахињите, се вршеа свети таинства, венчавања, крштевања, погребенија, божествени литургии, хиротонии… под претпоставка „шизматички“. Патријаршијата постапи според икономија и рече: Го признавам сето тоа. Заради тоа што се направени во името на Света Троица и заради тоа што нема догматски проблем со конкретните клирици и јерарси, сето ова го признаваме и продолжуваме сега, за да го решиме прашањето, еклисиолошко и црковно. И тука Русите, растревожени да не ја изгубат и оваа земја – затоа што, за жал, тоа е целта, наметнувањето на Русија на оваа земја – и ги натера Србите, брзо-брзо, брзо-брзо, да го дадат тој псевдотомос, којшто сѐ друго, освен што помогна. Во стварноста ја зароби овдешната Црква на Охрид, бидејќи никој не ја призна оваа автокефалност.“

 

„360 степени“: Неколкумина владици во неколку наврати јавно ја обвинија Вселенската патријаршија дека поставува „невозможни услови“ за доделување томос за автокефалност и тоа во однос на именувањето на Црквата, нејзината дијаспора, формирање на патријаршиски егзархат, одземање на одредени цркви и манастири и сл. Која е вистината?

Г. Кирил: „Она што повторно нè боли, нè соблазнува, се сите оние, за жал, фалсификувани лаги што цело ова време кружат и ги замрзнаа сите тие напори кон каноничноста. Се зборуваше дека Патријаршијата доаѓа за да ја пороби Црквата. Воопшто, ама баш воопшто не е така. Згора на тоа, Патријаршијата, кога би имала таква цел, би можела да каже – што? „Господа, вие сте митрополија на Српската црква, ве признавам како митрополија на Српската црква“. И дотаму, доволно. Како што впрочем е и сега. Затоа што сега во стварноста Охридската црква е една митрополија на Српската црква, како што е, на пример, Архиепископијата на Америка за Патријаршијата, Архиепископијата на Австралија за Патријаршијата, автономната Црква на Крит за Патријаршијата – така таа не е автокефална црква. Со што и како делува како автокефална црква? И во што постапила Охридската црква како автокефална, без да праша или без да го направи она што ѝ го наметнуваат Русија и Србија? Доаѓа (вселенскиот) патријарх и вели: „Не, чеда! Треба да бидете слободна црква. Да бидете признати како автокефална, слободна Црква“. Затоа што секоја држава, слободна држава, секоја слободна земја има право да има своја црква. Како што се има создадено статус квото досега толку векови. Значи, слободата на една црква е дел од идентитетот на слободата на државата. И слободата на црквата ја помага слободата на државата, на нацијата, на родот.

Името. Патријаршијата не доаѓа за да наметне никакво име. Но, доаѓа за да каже: внимавајте, ќе ставиме нешто што нема да биде национално, ќе биде чисто црковно. И што прави? Го дава именувањето Охридска архиепископија. Една историја од илјада години, Охридска архиепископија! Илјада години! Размислете за тоа! Доаѓа кај една црква што е оформена денес и ѝ дава историја од илјада години. Еве – вели – ова е твојата историја. Тоа сте вие. И не сакаат. Не сакаат!“

   

     

„360 степени“: Дали има и кој е главен услов за томост да дојде од Вселенската патријаршија?

Г. Кирил: „Мислам дека треба да тргнеме од прашањето за признавање и сослужение со Украинската црква. Да се признае петнаесеттата црква, за да продолжиме кон шеснаесеттата.“

    

Најново

Лога ја брани Кацарска: ВМРО-ДПМНЕ да не се однесува како во политичка кампања

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) НОВИОТ СПИКЕР, АФРИМ ГАШИ ВО МЛАДОСТА БИЛ РАПЕР, НАСТАПИЛ НА НОТА ФЕСТ 1996-ТА

Sase Ivanovski

ФОТКА НА КРЛЕУША И ДАЧИЌ Е ХИТ ВО СРБИЈА

Sase Ivanovski

Калињак: Закрепнувањето на премиерот Фицо, по обидот за убиство, ќе трае исклучително долго

Sase Ivanovski

СТОРИЈА НА СДК: ИЗМАМА ВО КИЧЕВО – СЕ БОДАТ СО ВИЛУШКА ЗАРАДИ ОТШТЕТА КАКО КАСНАТИ ОД КУЧЕ, ОПШТИНА КИЧЕВО ГОДИШНО ИСПЛАЌА 115.000 ЕВРА ЗА ОБЕСШТЕТУВАЊЕ, НО НЕМА ПРИЈАВЕНО ЗЛОУПОТРЕБИ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЛАНОВИЌ ОДБИ ДА СЕ РАКУВА СО ПЛЕНКОВИЌ НА ГОДИШНАТА СРЕДБА НА ХРВАТСКИТЕ ВЕТЕРАНИ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПОГЛЕДНЕТЕ КАКО ЌЕ ИЗГЛЕДА КОМПЛЕКСОТ ЗГРАДИ КАЈ ТРЕСКА

Sase Ivanovski

ТРАМП ПО МНОГУ НЕШТА Е УНИКАТ

Sase Ivanovski

ИТАЛИЈАНСКИ ТИНЕЈЏЕР КОЈ ПОЧИНА ОД ЛЕУКЕМИЈА ЌЕ БИДЕ ПРВИОТ МИЛЕНИУМЕЦ ПРОГЛАСЕН ЗА СВЕТЕЦ

Sase Ivanovski

Советот на јавни обвинители не може да го разреши Иџет Мемети, ниту може да му забрани да учествува на седниците

Sase Ivanovski

Пожар во близина на „Ист Гејт“

Sase Ivanovski

Костадиновска-Стојчевска поднесе претставка против Гаши за обраќањето на албански јазик

Sase Ivanovski

Битолчанец се претставил како полициски инспектор и измамил жена за речиси 400 илјади денари

Sase Ivanovski

Мицкоски до шефот на ОБСЕ, Килиан Вал:„Државата ќе продолжи по европскиот пат, следи период на реформи

Sase Ivanovski

ПОВИСОКА ОТКУПНА ЦЕНА НА ДОМАТИТЕ ВО СТРУМИЧКО ДОГОВОРИЈА ДОПОЛНИТЕЛНИОТ ЗАМЕНИК-МИНИСТЕР ТРИПУНОВСКИ И ОТКУПУВАЧИТЕ

Sase Ivanovski

ЗАРАЗА ПРЕДИЗВИКАНА ОД ГАБА ГИ ЈАДЕ РЕСЕНСКИТЕ ОВОШКИ Земјоделците отворија војна со прекупците, а на новата влада ѝ порачаа да ги сфати сериозно

Sase Ivanovski

БОМБА НА ПЛУСИНФО: И „РЕМЕДИКА“ ОТВОРА КАРДИОВАСКУЛАРНА ХИРУРГИЈА Дали ќе ја води д-р Сашко Јовев?

Sase Ivanovski

Сарај остана без градоначалник, можни се предвремени избори за градоначалник и во Аеродром и Гостивар

Sase Ivanovski

Откриј го својот потенцијал: Студирај и работи во Словенија

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЛИЛА СЕ ФАТИ ЗА ГЛАВА: НАТПРЕВАРУВАЧ ДОШОЛ НА КВИЗ ЗА ДА СОБЕРЕ ПАРИ ДА СИ КУПИ ГРОБНО МЕСТО

Sase Ivanovski

Каратистот Видевски го сменил исказот – негира вина за убиството на Вања и Панче

Sase Ivanovski

ВЛЕН: ДУИ да се реформира, а не да бојкотира

Sase Ivanovski

Ахмети: ВМРО-ДПМНЕ целата кампања ја темелеше против Албанците употребувајќи нацистички наратив

Sase Ivanovski

За еден час двајца пешаци прегазени од мотоцикли

Sase Ivanovski

Путин и се закани на Европа: Вашите територии не се големи и густо се населени

Sase Ivanovski

Кацарска: Трпам закани години наназад, имаше и физички напад

Sase Ivanovski

Ахмети да престане да се однесува како палаво дете кое плаче по играчката која не е негова, порачаа од ВМРО-ДПМНЕ

Sase Ivanovski

Апасиев: Не сте вмровци ако не ја збиберите од почеток. Тетово треба да бира нов градоначалник

Sase Ivanovski

Малолетници од Неготино силувале малолетничка, 19-годишник ја уценувал со видео материјалот, случајот пријавен во полиција

Sase Ivanovski

ENplus® предупредува: се продаваат пелети со лажно деклариран квалитет, потрошувачите да внимаваат!

Sase Ivanovski

Општинскиот штаб за заштита и спасување на Куманово ги информира граѓаните дека е УКИНАТА ЗАБРАНА ЗА ВОДАТА ЗА ПИЕЊЕ

Sase Ivanovski

Притвор за 23-годишен битолчанец поради полова злоупотреба на немоќно лице

Sase Ivanovski

Ахмети: Албанската опозиција го прекрши договорот за уставните измени

Sase Ivanovski

Советот на јавни обвинители му препорачува на Мемети да не учествува во работата додека трае постапката против него

Sase Ivanovski

Иџет Мемети не се појави на седница на Советот на јавни обвинители, размислува да се повлече од функцијата потпретседател

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ГАФ НА ВЕСТИТЕ НА СИТЕЛ, ПЦОВКА НА ВОДИТЕЛОТ ОТИДЕ ВО ЕТЕР

Sase Ivanovski

Средба Маричиќ со Јанос Бока: Европската интеграција на Северна Македонија мора да продолжи со превземање на одговорноста и обврските на патот кон ЕУ

Sase Ivanovski

Новата влада ќе треба да има 24 министри. Сегашната има 20

Sase Ivanovski

Со свој камен по своја глава!

Sase Ivanovski

ГЕНИЈАЛЕЦ, ПОСЕДУВА МОБИЛНИ ОПЕРАТОРИ, ФУДБАЛСКИ КЛУБОВИ, ФОРМУЛА 1 ТИМ, БРЕНДОВИ ЗА АЛКОХОЛ: НАМЕСТО ДА БРКА МАНЕКЕНКИ КАКО ЛЕОНАРДО ДИКАПРИО, АКТЕРОТ РАЈАН РЕЈНОЛДС СЛАВАТА ЈА КОРИСТИ ЗА ПРАВЕЊЕ МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ СО КУПУВАЊЕ БИЗНИСИ И НИВНА ПРОМОЦИЈА НА СОЦИЈАЛНИТЕ МРЕЖИ

Sase Ivanovski

Столтенберг: Украина има право да напаѓа цели во Русија

Sase Ivanovski

Стоилковски: На Хирургија изгаснати и компјутерите за томографија, а економскиот директор патува на Азурен брег

Sase Ivanovski

НАЈУБАВИТЕ ПЛОШТАДИ ВО ЕВРОПА

Sase Ivanovski

Калиопи денес промовира албум по повод четири децении соработка со Ромео Грил!

Sase Ivanovski

Почина 68-годишна прилепчанка, во неа удрил малолетник со мотоцикл

Sase Ivanovski

Клековски: Не треба да го промениме Уставот додека не видиме знаци на добра волја од Бугарија

Sase Ivanovski

Макрон: На ​​Украина треба да и се дозволи да уништува воени објекти на руска територија

Sase Ivanovski

Костадиновска Стојчевска: Претседател на Собрание може да биде етнички Македонец, Албанец – но прв официјален јазик во државата е македонскиот

Sase Ivanovski

Шокаровски: Незаконски сум разрешен

Sase Ivanovski

Ахмети: Ние сме легитимен преставник на албанците во државата,во наредните денови ќе знаете како ке се бориме против мајоризацијата

Sase Ivanovski

Бабовски реизбран за генерален секретар на WOAX за Европа

Sase Ivanovski

Министерството за внатрешни работи на Грција и европратеничка парично казнети за проток на лични податоци на Грците од дијаспората

Sase Ivanovski

Шефот на турската дипломатија Хакан Фидан упати остри критики кон САД заради подршката на Израел во кризата во Газа

Sase Ivanovski

Триглав пензиско друштво најбрзо растечко на пазарот

Sase Ivanovski

Кацарска ќе даде осврт за мандатот, до крајот на месецов ќе се знае нејзиниот наследник

Sase Ivanovski

Како лицата со попреченост да се заштитат при евентуални природни непогоди?

Sase Ivanovski

(Видео) Протести во Тирана: Демонстрантите бараат оставка од градоначалникот, фрлаа молотови коктели кон полицијата

Sase Ivanovski

Две невообичаени пријави во изминатото деноноќие на Единствениот број за итни случаи 112

Sase Ivanovski

УНРВА: Речиси еден милион Палестинци го напуштиле градот Рафа во последните три недели

Sase Ivanovski

Милановиќ: Хрватското правосудство влезе во мрачен период на еднопартиска контрола

Sase Ivanovski

Зеленски и Де Кро потпишаa билатерален договор за безбедност

Sase Ivanovski

Фијала: Украина има право да ја гаѓа Русија со западно оружје

Sase Ivanovski

Зеленски вели дека недоаѓањето на Бајден на миривниот самит за Украина е „аплауз за Путин“

Sase Ivanovski

Украинците загубија уште две села во регионите Доњецк и Харков

Sase Ivanovski

Низ Гази Баба поставени унифицирани корпи за смет од домашни миленици

Sase Ivanovski

Тешко повредил велосипедист, па избегал од лице место

Sase Ivanovski

Полска не исклучува ништо, Путин нека погодува, порача шефот на дипломатијата Шикорски

Sase Ivanovski

Лавината од увозни јајца ја симна нивната цена и до 50 проценти

Sase Ivanovski

Згаснатиот бугарски клуб „Иван Михајлов“ од Битола повторно оживеа со бугарски песни

Sase Ivanovski

Луна паркот пред СЦ „Борис Трајковски“ ќе си го „истера“ летото, нема јунак што ќе го затвори

Sase Ivanovski

Шведска ги прекина плановите за испорака на борбените авиони „Грипен“ за Украина

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Кинеската војска го покажа своето куче-робот оружје

Sase Ivanovski

Во Хрватска и Србија повлечен од продажба сендвич со шунка, од АХВ велат дека го нема на македонскиот пазар

Sase Ivanovski

Констракта, Каролина Гочева и „Суперхикс“ ќе бидат дел од спектаклот на стадионот во Битола на отворањето на „Битфест“

Sase Ivanovski

Мицкоски за Апасиев: Eден од неговите поранешни сопартијци рече дека „тие биле една група на џанаци“, така ѝ продолжува да се однесува

Sase Ivanovski

Неуспешен обид на Северна Кореја да лансира шпионски сателит

Sase Ivanovski

„Настан од една нишка: Глобални наративи во текстил“ нова изложба во МСУ

Sase Ivanovski

(Видео) Повеќе од 20 загинати во невремето во САД, над 300.000 луѓе останаа без струја

Sase Ivanovski

ДИК го одби приговорот од „Европски фронт“ за изборното место во Ларце

Sase Ivanovski

Македонското актуарско здружение одбележа 20 години постоење

Sase Ivanovski
Вчитувам....