8.8 C
Скопје
28/11/2022 16:31
МАКТЕЛ

   

ГАЗДИ, ДАВАЈТЕ К-15, ДА НЕ ФРЧАТ ТУЖБИ И КАЗНИ! Синдикатите ги предупредуваат работодавачите да не манипулираат со регресот за годишен одмор

 

Сојузот на синдикатите вели дека во првата половина од годинава повеќе од 4.400 работници се пожалиле дека им е прекршено правото да земат К-15, а до крајот на годината се очекуваат и нови поплаки. Некои газди исплаќаат понижувачки регреси од 100 денари, а некои воопшто не плаќаат.

Кој не дава К-15 може и во затвор да заврши: На месец и половина до крајниот рок за исплата на регресот за годишен одмор, поголемиот дел од работниците не го добиле, а дел од нив се соочиле и со веќе востановената практика да им бидат исплатени по 100 денари за К-15, или да им се бара износот да го вратат во целост или дел.

 

За ваквото однесување на работодавачите се предвидени и затворски казни од 3 месеци до 1 година, но тоа веројатно не ги плаши. Досега, според податоци на синдикатите, инспекторатот за труд изрекол 188 казни за неправилности при исплата на К-15.

Од Сојузот на синдикатите (ССМ) посочуваат дека во првата половина од годинава повеќе од 4.400 работници се пожалиле дека им е прекршено правото да земат К-15, а до крајот на годината се очекуваат и нови поплаки. Но, дури во следната година ќе се знае конкретно кои компании и колкав износ исплатиле за регрес.

Кај другите синдикални здруженија, поплаките се очекуваат на крајот на годината, кога и последниот рок ќе биде пробиен.

Малверзации има, како и секогаш: Од Конфедерацијата на слободни синдикати (КСС) велат дека моментално не располагаат со податоци колку од работниците во јавниот и приватниот сектор кои се синдикално здружени кај нив, зеле К-15. Но, проблеми во исплатата има како и секогаш.

– Рокот на исплата на оваа обврска за работодавачите тече и се надеваме дека нема да има жалби од работниците за неисплатен регрес. Кај нас обично работниците чекаат до крајниот рок да ги добијат парите, па дури потоа се жалат. При крајот на декември ќе видиме каква е состојбата. Сега и во јавниот сектор некаде има исплатен регрес, а некаде нема– вели Благоја Ралповски, претседател на КСС.

За малверзации со исплатата на регресот и во текот на оваа работна година информираат и другите здруженија кои ги штитат правата на работниците.

Според нив, работодавачите одат до таму што наместо целиот износ определен по закон, на работниците им се даваат понижувачки износи и од 100 денари, со цел да се покрие законската обврска дека исплатиле К-15. Оваа појава е актуелна во текстилниот сектор, во кој нема синдикални организации. Но, истото се случува и во фирми од други сектори.

Дел од работодавачите не исплаќаат регрес за годишен одмор, со образложение дека имаат загуби во работењето. Со колективните договори им е овозможено под одредени услови да исплатат помал К-15 или дури и воопшто да не исплатат.

Синдикатите во борба за регрес: Од Синдикатот на текстилците во ССМ, каде што членуваат 2.000 раобтници од текстилниот и од кожарскиот сектор, велат дека досега 70 отсто од големите текстилни компании исплатиле цел износ на К-15.

– Во уште 2 до 3 компании се преговара да се исплати целиот износ и очекуваме да биде исплатен. За останатите 36.000 работници во овој сектор кои не се наши членови, немаме информација дали и на каков начин се исплаќа регресот – вели Љупчо Радевски, претседател на Синдикатот за текстил и кожарство.

Дека има законски неправилности во давањето на К-15 потврдуваат и податоците на синдикатот, според кои во 467 инспекциски надзори, инспекторатот за труд констатирал вкупно 188 неправилности, за кои се донесени решенија.

Синдикатите предупредуваат дека законскиот износ на К-15 за работодавачите во приватниот сектор и за дел од јавниот е 31 декември. По овој рок следат пријави и тужби.

– Работниците кои работеле најмалку 6 месеци во календарската година кај ист работодавач имаат право на регрес за годишен одмор. Тој се исплаќа еднаш во текот на годината, а исплатата на регресот е задолжителна за работодавачите. Работникот има право на регрес за годишен одмор во висина од најмалку 40 проценти од основицата. Износот на регресот се утврдува според основицата, која важи на денот на донесувањето на одлуката за исплата – појаснуваат од ССМ.

Како е во јавниот сектор: Според пресметките, до крајот на годината на работниците треба да им се исплати износ од 12.740 денари регрес за годишен одмор, кој се добива од просекот на плата за последните 3 месеци и законскиот минимален процент од 40 отсто од овој просек. Но, работодавачите можат да исплатат и повисок износ на К-15.

Во јавниот сектор, велат од ССМ, исплатен е регрес за годишен одмор во судовите и во дел од јавните обвинителства.

– Само над 1.000 вработени од јавниот сектор добија регрес за годишен одмор. Во тек се постапки пред судовите за исплата на регрес за вработени од јавниот сектор каде што ова право работниците не го остварија на доброволна основа. Добиени се и првите пресуди во корист на работниците – велат од ССМ.

КОЈ ИМА ПРАВО НА К-15 И КАКО СЕ УТВРДУВА ИЗНОСОТ                                                                   Законот за работни односи предвидува право на регрес за годишен одмор за сите вработени лица кои имаат остварено најмалку шест месеци непрекинат работен стаж кај работодавецот во тековната година, без разлика дали вработениот е пријавен во компанијата на неопределено или определено време.

Регресот за годишен одмор е поврзан со правото на користење на годишен одмор на работникот.

Доколку работникот е пријавен на пола работно време (20 часа неделно), му следуваат најмалку 10 работни дена годишен одмор (член 48, став 4 од Законот за работни односи) и исплата на половина износ од утврдениот регрес.

Во случај кога работникот е пријавен на цело работно време (40 часа неделно), му следуваат најмалку 20 работни дена годишен одмор, односно најмногу 26 работни дена (член 137, став 1 и став 2) и исплата на целиот износ за регрес.

Регресот за годишен одмор се исплаќа до крајот на работната година (31.12), а неговиот минимален износ треба да изнесува најмалку 40 проценти од просечната нето-плата по вработен исплатена во последните три месеци.

За работодавците кои нема да им исплатат регрес за годишен одмор на своите вработени, законот предвидува казна до 4.000 евра, од кои од 2.000 до 3.000 евра за компанијата и од 500 до 1.000 евра за одговорното лице во неа. За работодавачите кои од работниците ќе побараат да им се вратат исплатените пари и затворска казна од 3 месеци до една година.

   

Најново

Евидентирани 809 кривични дела семејно насилство од јануари до крајот на септември

Sase Ivanovski

Ковачевски: Никој не се плаши од избори

Sase Ivanovski

Борел: Војната помеѓу Русија и Украина можеби нема да заврши

Sase Ivanovski

Нова рекордна недела за БРАКО – 17 испорачани возила во европски земји

Sase Ivanovski

Сексуално вознемирување на УКИМ: Професори на студенти им се обраќале со „злато“, „кукле“, „маче“

Sase Ivanovski

Ковачевски: Инвестирајќи во патната инфраструктура, инвестираме во развој на економијата во Северна Македонија

Sase Ivanovski

ОБРАЌАЊЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ НА СВЕЧЕНАТА АКАДЕМИЈА ПО ПОВОД 28 НОЕМВРИ – ДЕНОТ НА ЗНАМЕТО 

Sase Ivanovski

Грковска се обрати на Комитетот за демократија и управување во Советот на Европа: Неопходно е да обезбедиме поголема транспарентност и одговорност кај носителите на одлуки

Sase Ivanovski

(Видео)СДСМ:Неспособноста на ВМРО-ДПМНЕ предизвика колапс на јавниот превоз и хаос во Град Скопје

Sase Ivanovski

(Видео)Ковачевски: ВМРО-ДПМНЕ да се фатат за работа, создадоа хаос и во Скопје и во другите општини

Sase Ivanovski

(Видео)Тренчевска: Им даваме силна поддршка на жените за нивна поголема интеграција на пазарот на трудот 

Sase Ivanovski

Трипуновски: За цели 40 проценти е отпаднат откупот на тутун откако СДС е на власт, за каква помош зборуваат Николовски и Ковачевски?

Sase Ivanovski

ВМРО-ДПМНЕ предложи и беше изгласан субвенции на градот Скопје за ранливи категории, Левица, ГРОМ беа против помош

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ:Ковачевски и Арсовска наместо за матни тендери на тајните состаноци да договорат решавање на проблемот на превозниците

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ:Ова младо момче кое Зечевиќ го извади на прес, нека му кажат дека Арсовска имаше тајна средба со Ковачевски и Јакимовски во влада

Sase Ivanovski

Ковачевски: Расте цената на тутунот, откупот стартува со над 30% повисока цена, владините мерки за развој на тутунопроизводството даваат позитивни резултати

Sase Ivanovski

(Видео)Саботковски: И покрај големите наследени долгови во општината, реализиравме голем број на проекти за жителите на Општина Могила

Sase Ivanovski

Диаверум со едукативно предавање „Хронична бубрежна болест – превенција и третман“

Sase Ivanovski

Универзитетот „Мајка Тереза“ во Скопје ќе добие инфраструктурен кампус, Шаќири присуствуваше на поставувањето на камен темелникот

Sase Ivanovski

Поевтинуваат горивата, Бислимовски вели: Не можеме да влијаеме на крајните цени!

Sase Ivanovski

Штрајк на железничарите во Австрија, бараат повисоки плати

Sase Ivanovski

Рашковски со кривични пријави за обвинители за сторени пет кривични дела

Sase Ivanovski

Симеон Саксобурготски за оштетувањето на клубот: Напаѓачите да прочитаат меѓународни книги за Цар Борис Трети!

Sase Ivanovski

Ден на албанското знаме: Пред 1000 приврзаници во Александар Палас, лидерот на ДУИ Али Ахмети ги читаше имињата на сите загинати борци на УЧК во 2001ва

Sase Ivanovski

(Видео)ГО ИЗВАДИЈА ОД ШИНИТЕ ПРЕД ДА ПОМИНЕ МЕТРОТО Њујорчанин имаше среќа, полицајците брзо реагираа

Sase Ivanovski

ВОЗОТ ПРЕГАЗИ ПЕШАК Несреќата се случила на мостот кај Маркова Река

Sase Ivanovski

Исусе Христе-Ламбе паликуќа ќе води бидникова поворка на МПЦ?!

Sase Ivanovski

САЛМОНЕЛА ЈА КРЕНА НА НОЗЕ СЛОВЕНИЈА Се води истрага за труење со тартарски бифтек

Sase Ivanovski

ВО СЛОВЕНИЈА ПАДНА ПРВАТА КАЗНА ЗА РОДИТЕЛИ-ИНФЛУЕНСЕРИ 1.500 евра поради користење на децата за промоција на производи

Sase Ivanovski

ВЕРУВАЈТЕ, НЕ БИ САКАЛЕ СЕГА ДА СТЕ НА ХАВАИ Еруптираше најактивниот вулкан на светот – Мауна Лоа

Sase Ivanovski

Бегај и врачи албанско државјанство на Дуа Липа и рече „Таа е наша гордост”

Sase Ivanovski

По вчерашниот струен удар во Маџари: Тинејџерката со изгореници од трет степен на 30 отсто од телото

Sase Ivanovski

Полицијата претепа и уапси новинар на Би-Би-Си за време на протестите во Кина

Sase Ivanovski

АВМУ со осуда на однесувањето на поранешниот министер за правда Јашари кон новинарка од „Фокус“

Sase Ivanovski

Интервју со Азески: Бизнисот ги знае информациите неколку месеци однапред, но знаењето не се користи

Sase Ivanovski

(Видео)Митева: Нападите врз новинарите и медиумите се резултат на нивниот став од незаконското работење, бараме итни оставки

Sase Ivanovski

(Видео)Митева: Еден директор во владата на Ковачевски дава тендер на сопругата на друг директор во владата на Ковачевски

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Антовски: На криминалите во РЕК Битола им нема крај

Sase Ivanovski

Србите ги уапсија: Украинец и Унгарец се обиделе да влезат во Македонија со 268.000 евра

Tamara Ivanovska

Киев: Русите во Украина оштетиле околу 32 илјади цивилни објекти

Tamara Ivanovska

Бесими: ЕБОР продолжува со силната поддршка за реализација на капиталните инвестиции

Tamara Ivanovska

МАКЕДОНИЈА ВО БЕЛО Зимска идила на планините, метеоролозите најавуваат уште снег

Tamara Ivanovska

ПЛАТЕТЕ НИ ГО ТОА ШТО СМЕ ГО СРАБОТИЛЕ Превозниците со јасна порака од протестот кон Арсовска и кон ЈСП Скопје

Tamara Ivanovska

МАФИЈАТА ПАДНАТА НА КОЛЕНА Разбиен е „суперкартелот“ одговоерен за третина од кокаинот во Европа

Tamara Ivanovska

Исповед на девојка која излезе од CEKTA: Моите 12 години во ПEKOЛОТ на Јеховини сведоци!

Tamara Ivanovska

Министерство за транспорт и врски: Заштедивме 47% електрична енергија споредено со истиот период минатата година, мерките носат резултати

Tamara Ivanovska

Герасимовски: Финансиската поддршка за пензионерите ќе биде исплатена до крајот на следниот месец

Tamara Ivanovska

Бесими: Капиталните инвестиции и развојот приоритет на Владата, ЕБОР продолжува со силната поддршка за нивна реализација

Tamara Ivanovska

Спасовски: Постигнати се добри резултати во санкционирање на насилството врз жени, но имаме уште многу работа во неговото превенирање

Tamara Ivanovska

ЖЕНИТЕ ОТКРИЛЕ ШТО ГИ ИЗНЕНАДИЛО НАЈМНОГУ КОГА СТАНАЛЕ МАЈКИ Мајчинството не остава време за себе

Tamara Ivanovska

НЕ КОРИСТИ ТЕЛЕФОН ДОДЕКА ВОЗИШ Секој повик може да почека!

Tamara Ivanovska

Хуманитарецот Александар вети дека ќе му изгради нов дом на кумановското семејство со пет деца

Tamara Ivanovska

Ватикан сака да посредува меѓу Русија и Украина

Tamara Ivanovska

Драма на концертот на Брена: Шест пензионери се онесвестиле, еден прескокнал ограда и се качил на бина

Tamara Ivanovska

НАГРАДАТА „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ ЗА АКАДЕМИК ВЛАДА УРОШЕВИЌ, КАРДИОХИРУРГОТ САШКО ЈОВЕВ, УМЕТНИКОТ ИСМЕТ РАМИЧЕВИЌ И ПРОФЕСОРОТ АФРИМ ОСМАНИ

Tamara Ivanovska

Кога градот престанува да биде Град

Tamara Ivanovska

Македонскиот државјанин осомничен за трговија со мигранти задржан во притвор во Софија

Tamara Ivanovska

КИНЕЗИТЕ СИ ПОСТАВИЛЕ СВОЈ КАРДИНАЛ ЗА КИНА, НО ВАТИКАН НЕ ГО ПРИЗНАВА

Tamara Ivanovska

САД ПЛАНИРААТ ДА И ДАДАТ НА УКРАИНА РАКЕТИ СО ДОСТРЕЛ ОД 200КИЛОМЕТРИ

Tamara Ivanovska

ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: КОМИСИЈАТА ДА НЕ ПРЕГОВАРА ЗА ИСТОРИСКИ ПРАШАЊА ПОВРЗАНИ СО ОА

Tamara Ivanovska

Талат Џафери: Срдечни честитки по повод албанскиот национален празник, 28 Ноември – Денот на знамето

Tamara Ivanovska

Казакстан сака да ги национализира енергетските компании откако остана без греење на минус 30

Tamara Ivanovska

Русија сака да го ликвидира Лукашенко и да ја преземе белоруската армија?

Tamara Ivanovska

„Мавровка“ блокирана, протестот ќе трае до исполнување на барањата

Tamara Ivanovska

Сообраќаен хаос во Скопје

Tamara Ivanovska

Македонскиот тим од историската комисија: Не го решаваме црковното прашање на МПЦ-ОА

Tamara Ivanovska

Кличко му одговори на Зеленски: „Не сакам да се вовлекувам во политички битки“

Tamara Ivanovska

Трагичен биланс на невремето на италијанскиот остров Искија

Tamara Ivanovska

Лекарите и вработените во државните болници во Грција реагираат за новиот закон од Министерството за здравство

Tamara Ivanovska

Конфискувани шест милиони евра од Сашо Мијалков влегоа во државниот буџет

Tamara Ivanovska

Ќе стигне ли ТТК Банка до добивка од милион евра?

Tamara Ivanovska

Советот на Народната банка донесе 12 подзаконски акти: Поголема заштита на правата на корисниците на платежни услуги

Tamara Ivanovska

Штајнмајер утре во официјална посета на Македонија

Tamara Ivanovska

И АМЕРИКА Е ИЗНЕНАДЕНА ОД ОТПОРОТ КОЈ ГО ПРУЖААТ УКРАИНЦИТЕ ПРОТИВ РУСИТЕ

Tamara Ivanovska

Средба Тренчевска-Рана: Воспоставувањето на соработка помеѓу Северна Македонија и Индија, ќе донесе придобивки за граѓаните на двете држави

Tamara Ivanovska

(Видео) Екипите на ЈПОЗМРП Скопје – “Македонија Пат” спремни ја следат ситуацијата на патните правци и планинските превои

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Нов удар по џебот на граѓаните, поскапите цени на услугите од Катастар се за да се покрие недомаќинското раководење

Tamara Ivanovska

177 санкционирани возачи во Скопје, 80 за брзо возење

Tamara Ivanovska

СДСМ: Ковачевски има економски план, 2023 ќе биде година на пресврт и економски раст

Tamara Ivanovska

СДСМ: Хаос со превозот во Скопје, ВМРО-ДПМНЕ создаде катастрофа

Tamara Ivanovska

Leave a Comment