3.8 C
Скопје
09/12/2023 00:46
МАКТЕЛ

      

ГОШЕВ СО ФЕЉТОН ВО ПЛУСИНФО: Љубчо сонуваше конфедерација со Бугарија и со Грција, Бранко веруваше во Југославија, а Глигоров матеше со Изетбеговиќ

      

По влегувањето на Глигоров во претседателскиот кабинет, веќе никој не го спомнуваше цитираниот ставот „Ако една република излезе од составот на СФРЈ и Македонија ќе прогласи самостојност!“ , кој беше важен дел од политиката на СКМ-ПДП и како што потсетивме, впишан во програмата   за изборите во 1990 година. Глигоров одлучи да му даде дополнително време на „времето“. Наместо одлука за придружување кон одлуките на Словенија и на Хрватска и интензивна подготовка за самостојниот  живот на Македонија, тој беше прилично преокупиран со активности за спасување на Југославија.

По завршувањето на првите парламентарни избори, водевме мачни преговори за конституирање на државните органи. Компромис по компромис, со премногу водење сметка за галамџиите во јавноста, но не и со здрав, нужен, темелен, компромис со партиите што ги претставуваа Албанците. На крајот во власта влегоа голем број луѓе без политичка и без изборна легитимација. Ако не се смета нивниот труд во тајните мешетарења зад јавната сцена.

   

Уште на 8 јануари, денот на конституирањето на првиот повеќепартиски парламент, се виде дека чекорите кон осамостојување на Македонија нема да одат лесно, дури и да беше уште појасно дека од Југославија веќе нема ништо. Иако и дотогаш беше прилично јасно. Заглавивме, срамно, на пример, на прашањето на химните: левиот блок бараше да се отсвири само југословенската, десниот само македонската.

Левите пратеници не сакаа да се интонира македонската химна

 

Од десниот блок не бев изненаден. Добар дел од нивното раководство (и околу него) беше од оние кои веруваа дека Југославија била зло за Македонија. Едни, зашто некој ги уверил дека без неа „ќе била цела од три дела“, други (од притаените) зашто можеби ќе била во големото бугарско царство. Од левите не бев изненаден што инсистираа да се свири југословенската химна: сите бевме  приврзаници на таа идеја, повеќето родени во неа, сите бевме (кој повеќе, кој помалку) членови на  комунистичката партија, државата официјално сѐ уште постоеше – без изненаден што бараа да не се свири и македонската химна.

   

     

Не можев да поверувам дека Андовите пратеници тој став го имаат зашто нивниот главен шеф беше Анте Марковиќ, еден од амбицираните  наследници на Тито. Уште помалку, зашто добар дел од мојата пратеничка група го  бараше истото, кога и оние од Андов и од мојата партија, со децении им стоеле мирно на двете химни. За инает на другите, во период кога зборуваме за можното целосно осамостојување на Републиката?На паузата, малку се вмешав. Им предложив на колегите од мојата пратеничка група  (СДСМ) да прифатиме да бидат интонирани двете химни. И пратениците на ВМРО-ДПМНЕ, за време на паузата, малку се оладиле, па така, почетната лакрдија на конститутивната седница  заврши со исполнување на двете химни.

Веќе на една од следните седници, ВМРО-ДПМНЕ бараше Собранието да усвои декларација за осамостојување на Македонија. За левиот блок (поточно за неговиот државно-инаугуриран врв), тоа беше прерано, а за некои во него – чудно што тоа воопшто се бара. За амортизација на тоа барање и за добивање во време, од левиот блок беше подготвена Декларацијата за сувереност на Социјалистичка Република Македонија, што беше усвоена на 25 јануари 1991 година. Таа, всушност, го потврдуваше тоа што веќе го имавме со Уставот на Југославија и со Уставот на СРМ, но со додавка, слична на содржината на цитираниот член 135 од новиот Устав на Србија: „Уставот на СФРЈ, сојузните закони и другите сојузни прописи и општи акти ќе се применуваат на територијата на СРМ доколку не се во спротивност на Уставот на СРМ, републичките закони и одлуките на Собранието“.

Значи, Србите со устав ја конфедерализираа Југославија, пред тоа во декември 1989 година, Словенците со ист акт; двете републики без да се  договараат со кого било. Ние тоа го искажавме со една бенигна декларација. Независно кој што мислеше, декларацијата ја усвоивме со акламација. Сите што чекаа бродот (Југославија) што тоне повторно да се подигне на површината, добија во време, другите коишто брзаа со осамостојувањето, добија една мала отстапка од „сомнителните“ комунисти.

Дуелот меѓу Георгиевски и Црвенковски: ќе се распадне ли Југославија?

На една од седниците (мислам, крајот на јануари 1991 година), на којашто Љубчо Георгиевски беше кандидиран за потпретседател на претседателот на Републиката, имаше интересен дуел помеѓу него и Бранко Црвенковски – веќе сигурниот нареден претседател на СКМ-ПДП, односно СДСМ). Првиот, зборувајќи за осамостојувањето, рече: „Југославија сигурно ќе се распадне, но сама Македонија тешко ќе може да остане независна. Можеби за неа е најдобро да влезе во конфедерација со Бугарија и со Грција“. Вториот веднаш како оса му  одговори: „Југославија нема никогаш да се распадне. Цело време во расправите во Собранието, дури и до крајот на животот, ќе те потсетувам на овие твои бесмислени тврдења дека Југославија ќе се распадне“.

Од првиот не бев изненаден. Дури и да немаше факти (а имаше веќе многу), тоа ќе го кажеше. Уверувањето за нашата „сЪштост“ со Бугарите, што и денес не го напушта, го туркаше кон тоа. И тој е од оние, што веруваа(т) дека Југославија била зло за Македонија.

Од вториот, да, бев изненаден! Зашто, опцијата за распаѓање на Југославија беше евидентна, а освен тоа третирана во изборната програма на СКМ-ПДП (1990 година) и во одговорот што Република Македонија треба да го има на тоа, а тој  беше дел од тоа раководство. Згора на тоа, секој ден таа опција стануваше сѐ поверојатна, а во јануари 1991 година многу, многу поочигледна, отколку во есента 1990 година, кога ја објавивме изборната програма. Но, дозволено е и wishful thinking, ако од таквиот не се очекува навреме да презема мерки во име на државата.

Лагата на Стојан Андов и кафеанскиот „фронт“ на Блаже Ристовски и Глигоров

Можеби господинот Стојан Андов од такви секвенци добил инспирација да напише (Фокус, 8/4/2021) дека на конгресот на СКМ-ПДП, на кој партијата ја преименувавме во СДСМ (а јас сѐ уште претседавав во својство на претседател, пред да се изврши изборот на новите органи и на новиот претседател, како последна точка) наводно била донесена кекларација, во која, наводно, било запишано дека „СДСМ не прифаќа раздружување од Југославија“ и дека „не прифаќа ниту евентуално барање за распишување референдум за осамостојување од Југославија“. Се разбира, ноторна невистина.

Како многу други и како и онаа (непозната за јавноста, впишана во  биографиите) дека во февруари 1990 година Киро Глигоров и Блаже Ристовски формирале некаков „Национален фронт за подготовка на национална програма на Македонија“ ((односно првиот му се приклучил), за што изворно знам за што се работи и од самиот Глигоров. Имено, неколку пати, во просториите на МАНУ, академиците Георги Старделов и Блаже Ристовски, Глигоров, можеби уште некој, си направиле кафе-муабет дека треба да се подготви некоја национална програма на Македонија. Но, како што кај нас бива, целата работа завршила со испиените кафиња. Без јавно обзнанување на било што, без напишана една реченица – но со бесрамно впишување во кариерните достигнувања на двајцата, како што имав прилика да прочитам.

Овие неколку работи ги спомнувам само малку да доловам како „фуриозно“ (и „темелно“) тргнавме во осамостојувањето на Македонија. Како се подготвуваме за тој чин. Колку позата е поважна од дозата труд и посветеност за креирање место во историјата.

Ова е текст за нашата „култура на мамење“. Посебно во моменти кои слободно може да ги наречеме „соочувања со историјата“. За упорноста на нашите претставници на власта, секогаш на својот народ да му „скројат капа“, според сопствената, а не според неговата глава. Секогаш „лагата да блесне посилно од вистината“. Притоа, ќе се обидам тоа да биде што повеќе во согласност со геслото на Огист Конт (Auguste Compte): „Ништо не претпоставувам, ништо не предлагам, јас изложувам“, што, признавам, воопшто не е лесно. Па, ако покажам недоследност во таа смисла, однапред се извинувам.

Авторот

Исчезна ветувањето: „Ако една република излезе од составот на СФРЈ и Македонија ќе прогласи самостојност!“ 

По влегувањето на Глигоров во претседателскиот кабинет, веќе никој не го спомнуваше цитираниот ставот „Ако една република излезе од составот на СФРЈ и Македонија ќе прогласи самостојност!“ , кој беше важен дел од политиката на СКМ-ПДП и како што потсетивме, впишан во програмата   за изборите во 1990 година. Притоа, не мислам на ВМРО-ДПМНЕ, кои од почетокот бараа радикална и брза одлука, ниту на другите од левиот блок, зашто тоа никогаш и не го спомнувале. Зошто? Зашто фактичката состојба на теренот го имаше испорачано наведениот услов, но некому, очигледно веќе не му бил доволен.

Иако, со редицата настани што погоре беа изложени, уште во јануари 1991 година, не една, туку сите три стожерни републики на Југославија (Словенија, Србија, Хрватска) – која де јуре, која де факто, а некоја од нив и според едното и другото – веќе ја имаа отпишано Југославија. Како што рековме погоре, Словенците одлуката на референдум ја донесоа уште на 23 декември 1990 година, само 10 месеци по распаѓачкиот конгрес на СКЈ. Србите, без референдум, но со усвојување нов републички устав, само 5 месеци по тој конгрес (2 јули, 1990 година), со кој го суспендираа Уставот на СФРЈ (член 135). Фрањо Туѓман, најрадикалниот против Југославија, анатемата врз Југославија ја фрли уште пред победата на парламентарните избори, по неа веднаш почна подготовки за „раздружување“, но формалниот чин (со референдум) го стори 6 месеци по Словенија, на 19 мај 1991 година. Во Хрватска ситуацијата беше многу посложена и му беше важен секој ден да се подготви за неизбежната војна со Србите.

Глигоров, во тој период „алфа и омега“, одлучи да му даде дополнително време на „времето“. Наместо одлука за придружување кон одлуките на Словенија и на Хрватска и интензивна подготовка за самостојниот  живот на Македонија, тој беше прилично преокупиран со активности за спасување на Југославија. Меѓу другото, со Алија Изетбеговиќ, претседателот на БиХ, ја подготвија, според нив именуваната платформа за некој вид асоцијација која нема да има назив ни „федерација“ ни „конфедерација“. Таа платформа беше фина „читанка“, изгледаше дека е зготвена со добра намера. Во дискусијата во нашиот парламент, тоа го констатирав. Но, истовремено и дека таа е прилично зад настаните на теренот. Подоцна ќе разбереме уште нешто во врска со таа платформа. Но, на тоа ќе се задржиме подооцна. Дека тој обид за „спасување“ на Југославија беше „зад настаните на теренот“, мал милион пати изјави и словенечкиот претседател Милан Кучан, велејќи: „Словенија одлучи (уште во декември 1990), нема назад. Ќе биде самостојна држава и членка на ЕУ“. А тоа значеше дека веќе и за нив не беше прифатлива опцијата конфедерација.

Многубројните вонинституционални средби на претседателите на шесте републики, за наводно изнаоѓање прифатлива формула за задржување некој вид на Југославија, за разлика од нас, наведената „тројка“ ги користеше за добивање време во процесот на легитимирање, за легализирање и за практично остварување на нивната целосна независност. Словенија да го заокружи системот, Хрватска и тоа и да се подготви за војната. Србија, пак, како да го изведе и оправда нејзиното планирано територијално проширување. Опозицијата го критикуваше Глигоровото одолговлекување. Сомничеше дека нѐ води во друга насока. „Неговите“ го прифаќаа секое негово образложение за тоа зошто не треба да се брза. А му веруваше и мнозинството од јавноста.

(Во следното продолжение: Додека Милошевиќ ја ограбуваше Македонија со безвредните српски динари, Глигоров беше против воведување македонска валута)

    

Најново

Што се крие зад соработката на Палевски и владиката Петар?

Sase Ivanovski

Одлука на Претседателството на ДУИ Талат Џафери да биде технички премиер од 28 јануари

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) БОЦЕВСКИ: ДАЈ СИТЕ МАЛЦЕ ДА СЕ ПРИБЕРЕМЕ, РАБОТАТА ИЗЛЕЗЕ ОД КОНТРОЛА!

Sase Ivanovski

Студентскиот стандард им дозволува на студентите да преживуваат, но не и да живеат – ова е главниот заклучок од истражувањето „За студенцките работи“ кое го реализизираа студентите од Факултетот за правни и политички науки при АУЕ – ФОН

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ: Меџити го претвори министерството за здравство во туристичка агенција -додека се затвораат цели оддели по болниците и нема лекови тој вработува и унапредува партиски кадри во министерството

Sase Ivanovski

Приведена скопјанка за издржување затворска казна од две години и шест месеци

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) НЕКОЈ СРПСКИ ПОП ЌЕ ИМА БЛИСКА СРЕДБА СО НАТЕМАГО

Sase Ivanovski

Мицкоски: Делото на Свети Климент Охридски треба да ни биде светол пример за да ја издигнеме Македонија во тешки времиња на распад на системот кога царува полусветот на криминалот, корупцијата и подземјето

Sase Ivanovski

ИМА ЛИ ХЕРОЈ НА КОЈ МУ СЕ СКОКА ОД ПРОЗОР БЕЗ ПАДОБРАН И КОЈ ЌЕ МУ СЕ СПРОТИВСТАВИ? Путин најави кандидатура за претседателските избори во 2024 година

Sase Ivanovski

Честитка од претседателот Пендаровски по повод празникот Свети Климент Охридски

Sase Ivanovski

Барањето да се укине техничката влада е најголем комплимент за нас како влада, уште долго време нема да ги видиме ВМРО-ДПМНЕ на власт

Sase Ivanovski

МАРИЧИЌ – КОПМАН ОД БРИСЕЛ: Планот за раст е сигурна водилка до придобивките од евроинтеграцијата на Северна Македонија

Sase Ivanovski

Мицкоски: Да го следиме аманетот на Свети Климент Охридски да се посветиме на добри дела, човекољубието и ревносна работа за својот народ

Sase Ivanovski

МАРИЧИЌ ОД БРИСЕЛ, СОСТАНОК СО WBIF: Планот за раст го гледаме како финансиска, но и политичка инвестиција за побрзо вклучување на Северна Македонија во ЕУ

Sase Ivanovski

Европски Сојуз за промени: Власта да одговори: Дали Љупчо Палевски е вмешан во организацијата на случајот „Монструм“?!

Sase Ivanovski

Претреси во Кочани, пронајдена дрога, приведени тројца дилери

Sase Ivanovski

ПОЛИТИКАТА ДА ГИ ТРГНЕ РАЦЕТЕ ОД СЛУЧАЈОТ СО УБИСТВАТА НА ВАЊА И ПАНЧЕ Треба да се утврди вистинската позадина, порача Русковска

Sase Ivanovski

Ковачевски: По 17 години, ќе се одржат редовни парламентарни избори

Sase Ivanovski

МТСП: „Сложувалка“ ја завршивме со руралните жени, таму каде што имаме најголем успех на економско зајакнување изминатите години

Sase Ivanovski

Ковачевски: СДСМ повика на формирање на Европски фронт

Sase Ivanovski

Приведени девет лица, меѓу кои и странски државјани, кај нив пронајдена дрога

Sase Ivanovski

МАРИЧИЌ ОД ЗАТВОРАЊЕТО НА СКРИНИНГ ПРОЦЕСОТ: Сега е вистинско време за евроинтергација, одложувањето на процесите е губење скапоцено време

Sase Ivanovski

Делегација на СДСМ положи цвеќе пред споменикот на Свети Климент Охридски во Скопје

Sase Ivanovski

Адвокат по службена должност ги брани осомничените за убиството на Вања и Панче

Sase Ivanovski

Маричиќ: Македонците и современиот македонски јазик се впишани во ризницата на светските народи и јазици

Sase Ivanovski

„Одговорноста има име и презиме, судската власт во државата е независна“ вели Ковачевски

Sase Ivanovski

Калајџиев: Поради реториката во јавноста, Палевски може да тврди дека не може да добие фер судење

Sase Ivanovski

„Јас повторно ќе бидам премиер, а во следниот мандат ќе влеземе во ЕУ“ порача Ковачевски

Sase Ivanovski

КОВАЧЕВСКИ: Палевски со претседателите на ДПМНЕ и Левица беше дел од насилните протести со гилотини и молотови коктели

Sase Ivanovski

Димитровски: Ковачевски дрско лаже дека сум се среќавал со Палевски

Sase Ivanovski

ОЈО Прилеп: Закани, демнење и вознемирување кон обвинителка и нејзината ќерка,поведена постапка

Sase Ivanovski

Рабије Мурати и Антонио Митриќески добитници на државната награда „Св. Климент Охридски“

Sase Ivanovski

Приведен разбојник во скопски Аеродром, одземеното пронајдено и ќе биде вратено на сопственикот

Sase Ivanovski

МВР за драмата во ОУ „Лазо Ангеловски“: Ограбил аптека, па го фатиле полицајци

Sase Ivanovski

Уапсен скопјанецот кој пукаше на Бит Пазар и нападна едно лице

Sase Ivanovski

Шолц носеше еврејска капа, запали свеќа за Ханука: „Веднаш ослободете ги сите заложници“

Sase Ivanovski

СДСМ: Со радикални ставови, Палевски беше алатка на ДПМНЕ во црна кампања против СДСМ но и против се што означува демократија во Македонија и за подгревање етнички тензии

Sase Ivanovski

(ФОТО ГАЛЕРИЈА) Градежната офанзива во Општина Кривогаштани продолжува

Sase Ivanovski

Во организација на Жан Митрев Клиник и Македонското здружение за кардиологија, се одржа првата Школа за напредната срцева слабост

Sase Ivanovski

Ковачевски: По стапките на Свети Климент Охридски, македонскиот јазик стана реалност во Европа и светот, со цврсти определби ја продолжуваме интеграциската визија

Sase Ivanovski

Владина делегација предводена од премиерот Ковачевски, положи цвеќе пред споменикот на Свети Климент Охридски

Sase Ivanovski

Кривична пријава против скопјанец, осомничен за повеќе кривични дела

Sase Ivanovski

СПАСОВСКИ: Во мое лично име и во име на МВР, на сите православни верници упатувам честитки по повод големиот христијански празник – Св. Климент Охридски – Чудотворец, со желби за здравје, мир и хармонија

Sase Ivanovski

Спасовски на Свечена академија по повод чествувањето на црковно-државниот празник Денот на Свети Климент Охридски

Sase Ivanovski

СПАСОВСКИ: Полицијата јасно ги препознава своето место и улога во целиот тој процес на превенција, заштита и гонење на сторителите на насилство врз жени, семејното и родово базирано насилство

Sase Ivanovski

Крадец бегал и се скрил во училиште во Ново Лисиче, учениците биле евакуирани

Sase Ivanovski

Загина синот на израелскиот министер во експлозија на бомба во тунел во Газа

Sase Ivanovski

Ковачевски за двојното убиство: Институциите професионално си ја завршија работата

Sase Ivanovski

Американскиот секретар за одбрана го повика Израел да го спречи насилството на доселениците на Западниот Брег

Sase Ivanovski

Епископ Јаков: Не слушајте и не верувајте на „херои“, „чувари“ на црквата, луѓе со антицрковен менталитет

Sase Ivanovski

254 санкционирани возачи во Скопје, 53 за брзо возење

Sase Ivanovski

МЗШВ: Доделени 87 договори во вредност од 51 милион денари за поддршка на малите семејни винарии

Sase Ivanovski

„Цепај сине“, купи книга и биди хуман: Ѕоф и „Арс Ламина“ во нова хуманитарна акција

Sase Ivanovski

ОН: Речиси е невозможна дистрибуцијата на помош во Газа

Sase Ivanovski

Данска со закон го забрани палењето на Куранот

Sase Ivanovski

ОДНЕЛ ЗАТВОРЕНИК ДО ДОМА, ИМАЛ НЕКОЈА РАБОТА Кривична пријава за полицаец од Струмица

Sase Ivanovski

РУСИЈА И ИРАН ВО НОВ СОЈУЗ Потпишан договор за заеднички отпор против санкциите 

Sase Ivanovski

Австрија бара забрзување на процесот на прием на земјите од Западен Балкан во ЕУ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Шаќири: За да се хранат здраво студентите парите за оброк ќе го добиваат на неделна основа

Sase Ivanovski

Бугарија ја натера Македонија да се откаже од рускиот гас

Sase Ivanovski

ФОТО: На Криволак пристигнаа возилата „страјкери“ на заедничката вежба на македонските и американските војници

Sase Ivanovski

Кој ќе падне на административниот испит, ќе лета од работа!

Sase Ivanovski

Маричиќ-Шинас: Европското семејство дава силна поддршка за следните чекори на Северна Македонија

Sase Ivanovski

Почина Ивана од Крушевац – убиецот Зоран пред 23 дена ја застрела во глава, ја уби сопругата, па се самоуби

Sase Ivanovski

Во Штип „паднаа“ двајца дилери на дрога

Sase Ivanovski

Османи: 2030 како датум за влез во ЕУ може да создаде реформски натпревар кон постигнување на целта за членство

Sase Ivanovski

Агелер: Земјава се соочува со епидемија од корупција, ве уверувам црната листа ќе се проширува

Sase Ivanovski

Јелен смета дека САД ќе бидат одговорни за поразот на Украина доколку помошта не се изгласа во Конгресот

Sase Ivanovski

Британското МНР: Разговорите на пратениците хакирани од Русија

Sase Ivanovski

Во Москва убиен поранешен украински пратеник

Sase Ivanovski

ОН: Околу 400 муслимани Рохинџи кои пловат со два чамци се во опасност

Sase Ivanovski

Иранскиот претседател го обвини Западот дека го поддржува израелскиот геноцид во Газа

Sase Ivanovski

Прегазено малолетно девојче на булевар „Србија“, итно пренесено во болница

Sase Ivanovski

Исчезнатиот велешанец пронајден мртов, излетал со возилото од патот

Sase Ivanovski

Соработниците на поранешниот режим ја клеветат полицијата по странски медиуми

Sase Ivanovski

Хаџи Јанев: Договорот за екстрадиција со Турција навестува брзо испорачување на Палевски

Sase Ivanovski

ЕУ би можела да ги заостри санкциите кон Хамас и да ги воведе за израелските доселеници

Sase Ivanovski

Уапсени тројца разбојници –  ограбиле обложувалница

Sase Ivanovski

ПЛУСИНФО: НЕМА НИ ТРАГА НИ ГЛАС ОД ИНВБЕСТИТОРОТ НА ПОПОВА ШАПКА, ТЕХНО АЛПИН, КОИ ВЕТУВАА 170 МИЛИОНИ ЕВРА

Sase Ivanovski

ЗА КРИТИЧАРИТЕ НЕМА ПЛАТА Папата го казни кардиналот што го критикуваше

Sase Ivanovski
Вчитувам....