4.8 C
Скопје
29/11/2022 12:43
МАКТЕЛ

Дали битолски извршител „ја изрекетирал“ ЗК Пелагонија?

Од соопштението што е јавно достапно на сајтот на Македонска берза е повеќе од уочливо дека менаџментот на ЗК „Пелагонија“ отворено кажува оти битолски извршител на конкретен начин употребил „прекумерна сила“. Тоа го направил така што за наплата на побарување запленил многу повреден имот на компанијата ЗК „Пелагонија“ иако тоа е спротивно на член 5 од Законот за извршување, а тоа е уделот во гасната централа „Пелагонија Енерџи“. Со тој гест извршителот Диневски ја изложил ЗК „Пелагонија“ на непотребен репутациски ризикИзвршителот Диневски за „Фактор“ тврди дека работел согласно овластувањата и дека не го прекршил членот 5 од цитираниот закон. „Фактор“ побара мислење и од Комората на извршители чиј потпретседател е токму извршителот Диневски

 

 

Најголемиот земјоделски комбинат објави соопштение на Македонска берза во кое дава содржински контекст од кој може да се заклучи дека битолски извршител применил прекумерна сила при извршување на побарување од комбинатот.

ЗК Пелагонија соопштението го објави затоа што станува збор за ценовно-чувствителна информација за имотот што го поседува ЗК Пелагонија поконкретно за уделот што го има во гасната централа „Пелагонија Енерџи“.

Имено, според официјалниот став на ЗК „Пелагонија“ извршителот Николче Диневски од Битола го запленил уделот на ЗК „Пелагонија“ во „Пелагонија Енерџи“. Но при тоа, според нив, не го применил членот 5 од Законот за извршување кој предвидува цитираме „ да се примени средство за извршување кое е поповолно со оглед на вредноста на износот кој се извршува и вредноста на предметот врз кој се извршува“.

Тоа значи дека извршителот Диневски иако можел да постапи поинаку затоа што се работи за извршување на износи со многу пониска вредност сепак решил да го заплени уделот на ЗК „Пелагонија“ во гасната централа.

ЗК „Пелагонија“ веднаш го платила износот што бил предмет на извршување по што всушност и била повлечена забраната за располагање со сопственоста врз уделот.

Институтот заплена на удел значи забрана за негово идно располагање, но не значи и промена односно одземање на неговата сопственост ниту значи промена на неговата вредност.

   

Извршителот Николче Диневски тврди дека ги применил сите расположливи законски мерки и дека не го прекршил цитираниот член. Еве го интегрално неговиот одговор до нашата редакција:
– За должникот ЗК Пелагонија АД Битола во изминатите 60 дена имав примено 7 барања за извршување на различни износи од кои некои надминуваа 1.000.000,00 денари по различни основи, како неисплатени плати и надоместоци од плата и други должничко-доверителски односи. Тековно од моја страна беа издавани налози за наплата од сметка на должникот ЗК Пелагонија но наплата немаше. Со истекот на 45 дена континуирана блокада на сметката исполнети беа законските услови за други правни последици согласно Законот за стечај и на барање на должниците морав да го променам средството за извршување. Испитувајќи ја економската состојба на должникот побарав информација од Заложниот регистар и утврдив дека уделот на должникот ЗК Пелагонија во „Пелагонија енерџи“ Дооел е заложен на висок износ, но сепак помал од номиналната вредност и решив дека со издавање на налози за заплена на уделот, ќе ги осигурам и наплатам побарувањата на доверителите. Ова и се потврди бидејќи неколку дена по спроведената забрана се наплатија побарувањата по издадените налози за блокада на сметката и намирени се сите доверители. На 11.11.2022 година до Заложниот регистар поднесов Барања за бришење на налозите за заплена на удел и очекувам истите се избришани.Со ниту едно дејствие не сум го повредил членот 5 или друга одредба од Законот за извршување и сметам дека на брз, евтин и ефикасен начин го реализирав извршувањето на побарувањата на доверителите“, пишува во одговорот на Диневски.

Зошто гасната централа е златната кокошка на ЗК „Пелагонија“?

Гасната централа на ЗК „Пелагонија“ има производен капацитет од 6 мегавати и е постројка што не ја загадува животната средина туку напротив обезбедува чиста животна средина. Како гориво за производство на струја го користи метанот кој нив природен процес се добива од шталскиот органски отпад од говедарските фарми на земјоделскиот комбинат.

Токму заради тие карактеристики оваа централа од државата има регулирана цена која ја продава електричната енергија и таа изнесува 180 евра за мегаватчас и е највисока од сите обновливи извори за производство на струја.

„Пелагонија Енерџи“ генерира значајни извори на средства за својата фирма мајка ЗК „Пелагонија“ која е единствен сопственик на удели во компанијата.

Ова е извадок од сајтот на компанија: Пелагонија Енерџи ДООЕЛ Логоварди Битола – биогасни електрани со инсталиран капацитет на енергетските објекти во Логоварди и Породин од 6 мегавати со преработка на  арското ѓубриво и заедно со фуражната пченка се добива биогас.
Електраните произведуваат зелена енергија од обновливи извори, кои истовремено значат и преработка на органскиот отпад од говедарските фарми Новаци и Породин во склоп на ЗК „Пелагонија“.
Целокупната проектна документација, технологијата и опремата се набавени од италијанската фирма „Рота Гвидо“, додека од „Џенерал електрикс“е купена опремата за производство на електрична енергија.

Целото соопштение е достапно на следниот линк  SEL NET V2

       

Најново

Почна етапната исплата на ноемвриските пензии

Tamara Ivanovska

КСЗД: Клубот „Ванчо Михајлов“ не ги отстрани спорните содржини од социјалните мрежи во предвидениот рок

Tamara Ivanovska

Потрошени шест цистерни вода за гаснење пожар во автомобил „Тесла“

Tamara Ivanovska

Колумбија во офанзива против пограничната трговија со дрога

Tamara Ivanovska

(Видео) МВР И АСИСТИРАШЕ НА ОПШТИНА БУТЕЛ ВО СПРЕЧУВАЊЕ НА УЗУРПАЦИЈА НА ДРЖАВНО ЗЕМЈИШТЕ ОД СТРАНА НА ПРИВАТНИ ИНВЕСТИТОРИ

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) ГЕНИЈАЛНА ИЗЈАВА НА ФИЛИП ПЕТРОВСКИ: Ако некој новинар на Алфа или на радио Лидер му постави критичко прашање на Мицковски, ќе го кренат и ќе го изнесат од сред емисија како партал, како Џипинг што го изнесоа на конгресот на комунистите во Кина

Sase Ivanovski

ПОГЛЕДНЕТЕ КОЛКУ ЗАПАДОТ МУ ВЕРУВА И ГО РЕСПЕКТИРА ШЕФОТ НА МАКЕДОНСКАТА ПОЛИЦИЈА, ОЛИВЕР СПАСОВСКИ ОТКАКО ЈА ПОАПСИ НАРКО МАФИЈАТА И ГО СОПРЕ НАПЛИВОТ НА МИГРАНТИ КОН ЕВРОПА

Sase Ivanovski

СПАСОВСКИ: Со задоволство одговорив на поканата од страна на амбасадорот на Република Албанија, Н.Е. Фатос Река, да присуствувам на приемот по повод националниот празник на Албанија 28 Ноември – Ден на албанското знаме и 110-годишнината од независноста на Албанија

Sase Ivanovski

Илиеска: Во Буџетот за 2023 година има многу средства за непродуктивни трошоци, а потребни се сериозни мерки за инфлацијата да не расте толку

Tamara Ivanovska

Тодоров: Немаме намера да дискутираме за црковни прашања и црковниот статус на МПЦ-ОА

Tamara Ivanovska

Не бил само синот на Џафери, 449 студенти на Универзитетот на ЈИЕ завршиле во сива зона

Tamara Ivanovska

Јовановски: Блокадата кај „Мавровка” времено отстранета

Tamara Ivanovska

САД и Русија, само еднаш од почетокот на војната во Украина, ја искористиле линијата за избегнување меѓусебен конфликт

Tamara Ivanovska

Лагард: Инфлацијата во Европа сè уште не го достигнала својот максимум

Tamara Ivanovska

Јовановски: Блокадата кај „Мавровка” отстранета до петок

Tamara Ivanovska

Тешка сообраќајка кај пехчевското село Црник

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) Марјан Ангелов: Почнавме од нула, на овој рид извадивме вода и втора година успешно произведуваме органска пиперка

Tamara Ivanovska

РИЗИК ОД УПОТРЕБА НА ХЕМИСКО ОРУЖЈЕ ВО УКРАИНА Реална е заканата за употреба на оружје за масовно уништување

Tamara Ivanovska

ПРЕДВРЕМЕНО ПОЛАГАЊЕ ПРАВОСУДЕН ИСПИТ БИЛО МАСОВНА ПОЈАВА Поразително сознание на Антикорупциската комисија

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) КОВАЧЕВСКИ: ВМРО ВО СКОПЈЕ НИ ВЕТУВАА ГРАНДЕ МАМА, ДОБИВМЕ ГРАНДЕ ПРОБЛЕМИ!

Sase Ivanovski

ИРАН ОСЛОБОДИ 700 ЗАТВОРЕНИЦИ ПОРАДИ ПОБЕДАТА НАД ВЕЛС!? Фудбалот им донесе слобода

Tamara Ivanovska

(Видео) Ковачевски: Преку стратешки инвестиции, обезбедени се над 1.000 MW во проекти за фотонапонски и ветерни централи

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) ТИТО ВО ПОСЕТА НА КОСОВО ВО 1970-ТА: Странците ми викаат дека на Косово ќе имало тензии, јас не им верувам, но факт е дека Косово е најсиромашно во цела Југославија иако тука има огромни природни богатства

Sase Ivanovski

(Видео) Ковачевски: Економијата е на добар пат, следната година ќе биде подобра

Tamara Ivanovska

Чадиева: СДСМ е на вистинскиот пат, чекориме кон стабилна, демократска, силна, европска Република Северна Македонија

Tamara Ivanovska

Андрески: СДСМ како државотворна партија вистински се грижи за граѓаните и за реализација на стратешките интереси на државата

Tamara Ivanovska

(Видео) Ковачевски: Јас сум човек кој работи и ветеното го остварува, колку и да биде тешко

Tamara Ivanovska

(Видео) Ковачевски: Ја спасивме македонската економија со два огромни пакети антикризни мерки вредни 760 милиони евра

Tamara Ivanovska

Маричиќ од Градско: Политиките на СДСМ го штитат и вреднуваат трудот на земјоделците

Tamara Ivanovska

ФОТО НА ДЕНОТ: ЕВЕ ШТО СЕ ДОБИВА КОГА ЌЕ ИМ ДАДЕШ ВЛАСТ НА ВМРОВЦИ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Ковачевски: Ја спасивме македонската економија со два огромни пакети антикризни мерки  вредни 760 милиони евра

Sase Ivanovski

Јовановски: Блокадата кај „Мавровка” отстранета до петок

Sase Ivanovski

СВЕТСКАТА МЕГА ЅВЕЗДА ДУА ЛИПА ЈА СОБРА ЦЕЛА АЛБАНИЈА НА ПЛОШТАДОТ ВО ТИРАНА

Sase Ivanovski

ВО КРИЗА СМЕ ЦЕЛИ 15 ГОДИНИ Опаѓа конкурентноста на македонските компании, предупредува Азески

Tamara Ivanovska

Костадинов: Имаме план за економски раст и обезбедување на европската иднина на земјата

Tamara Ivanovska

Барлет Џафери не е единствениот што предвреме полагал правосуден испит?

Tamara Ivanovska

Партиите се како вино, не знаеш каков вкус имаат сѐ додека не ги пробаш на власт

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) ОВА ЛИ Е НОВИОТ СТРАТЕГ НА ВМРО ДПМНЕ – ЕКС АМБАСАДОРОТ ВО БРАЗИЛ, БОЦЕВСКИ: Нашата цел во идина треба да биде да ги натераме САД и ЕУ да признаат дека договорот од Преспа беше голема грешка!

Sase Ivanovski

Што треба да направите за да бидете корисник на земјоделски субвенции

Tamara Ivanovska

ДЕН НА АЛБАНСКОТО ЗНАМЕ: АЛИ АХМЕТИ СЛАВЕШЕ ВО АЛЕКСАНДАР ПАЛАС, КАСАМИ НАПРАВИ ФЕШТА НА ТЕТОВСКИОТ ПЛОШТАД

Sase Ivanovski

Како да ги препознаете актерите во руската хибридна војна меѓу Македонија и Бугарија

Tamara Ivanovska

КОГА БОШЊАК ЌЕ ГЛУМИ НЕБАЊАТ ВМРОВЕЦ – САФЕТ БИШЕВАЦ ОД ВМРО ДПМНЕ: Немам ништо против Бугарите да влезат во уставот, но тоа да биде изгласано на референдум откако ќе влеземе во ЕУ?!

Sase Ivanovski

Американците чуваат 5000 тони злато во бункер отпорен на нуклеарни бомби во Кентаки,на пазарот ова злато вреди 300 милијарди долари

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) ЖЕСТОКА ДЕБАТА НА СЛОБОДНА ТВ: БИШЕВАЦ ВРЕСКАШЕ КОН КРОТКИОТ СТОЛЕ НАУМОВ

Sase Ivanovski

Јовановски: Никој не сака да понуди решение, Вечерва ќе биде одлучено дали ќе се прошират блокадите и на други локации

Sase Ivanovski

ТЕШКО НАС, ЌЕ ИСПОЦРКАМЕ ВО СООБРАЌАЈНИОТ ХАОС: Советот на Град Скопје без одлука за проблемот со приватните автобуски превозници

Sase Ivanovski

ЦРНА СЕ ЧУМА ЗАДАДЕ ДА ЈА ИЗЕДЕ ГОЦЕВАТА РАСА – Пантерот се движи кон потопли краеви, Македонија му е следна дестинација?

Sase Ivanovski

Ковачки: Грижата на СДС е до тој степен што во касарната на Армијата нема вода за пиење, а кај министерката и тимот околу неа се служи флаширана вода

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ДИРЕКТОРОТ НА ПАРКОВИ И ЗЕЛЕНИЛО, РЕЏЕПИ: Советниците на ВМРО ДПМНЕ ме исмеаја затоа што сум Албанец и затоа што се обратив на Македонски јазик од почит кон моите сограѓани

Sase Ivanovski

(Видео)Ковачевски: На Скопје му се случува реприза од она што го гледавме за време на Груевизмот

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) РУСКИТЕ КОЦАРЕВЦИ И ЧЕПРЕГАНОВЦИ ДИВЕАТ КАКО МОНСТРУМИ – Руски филолог рече дека украинскиот јазик е дијалект, а Русија ќе полага право на многу територии

Sase Ivanovski

Онишченко тврди дека сите документи со кои го добил македонското државјанство се легални

Sase Ivanovski

Пет високотиражни весници бараат Асанж да не биде кривично гонет во САД

Sase Ivanovski

Американска амбасадорка во НАТО: САД не мисли дека е неопходно Русија да биде прогласена за „терористичка држава“

Sase Ivanovski

Вучиќ: Ако за Курти е завршено прашањето за статусот на Косово, тоа е и за мене

Sase Ivanovski

Хаос во Скопје: Во цела гужва се расипа и автобус сред булевар

Sase Ivanovski

(Видео) Куртоните се претераа со новинарство: Дописничката на Сител од Прилеп го малтретираше министерот Николовски за курсот на доларот?!

Sase Ivanovski

Евростат: Поради зголемените цени сè повеќе Европејци тешко ги покриваат основните трошоци

Sase Ivanovski

Кинески ботови го преплавија Твитер со порнографија за да ги сокријат вестите за протестите

Sase Ivanovski

Јаневски до Арсовска: Неспособен градоначалник има неспособен директор, граѓаните трпат

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ:Стевче Антовски покажа документи од кои се гледа судир на интереси при набавки во РЕК Битола во случајот со фирмата КОМПАКТ МСФ

Sase Ivanovski

Османи во Букурешт, на состанок на Северно-атлантскиот Совет на НАТО

Sase Ivanovski

Арсовска: “Лидерот” се закануваше дека нема да го дочекам крајот на мојот мандат – Ако мислевте дека ќе имате кандидат што ќе ви потпишува да крадете многу сте се излажале!

Sase Ivanovski

Откако го извади од памет цел свет-НИКОГАШ НЕ ТРЕБА ДА ПОЧНЕ НУКЛЕАРНА ВОЈНА Путин потпиша таква Декларација

Sase Ivanovski

ИРЦИТЕ ОПАСНО ГИ „ДЕЛКААТ“ ФЕЈСБУК, ИНСТАГРАМ, ГУГЛ, ТИК ТОК… Само од Фејсбук до сега лапнаа 1 милијарда евра

Sase Ivanovski

МАЖИТЕ НЕ СМЕАТ ДА БИДАТ ДИСКРИМИНИРАНИ НА ИЗБОРНА ЛИСТА Уставниот суд ја прифати иницијативата на Самка Ибраимовски

Sase Ivanovski

Вучиќ загрижен: Во Косово врие

Sase Ivanovski

Кај нас уште е вмровско дувло-Словенија донесе закон за деполитизација на јавната телевизија

Sase Ivanovski

Ковачевски се пожали: Едвај излеговме од Скопје

Sase Ivanovski

Јанев се изјасни за формирање коалициска влада во Бугарија

Sase Ivanovski

Уапсен тинејџер осомничен за силување на малолетничка во Скопје

Sase Ivanovski

Најмалку половина од средствата за кампањи од јавен интерес да бидат за локалните медиуми, смета Ковачевски

Sase Ivanovski

Левица: Укинатата пресуда на Мијалков доказ за неказнивоста

Sase Ivanovski

Компании од прехранбената индустрија, иако аплицирале, нема да добиваат поевтина струја зашто имале фотоволтаиц

Sase Ivanovski

Посебен режим на сообраќај во вторник и среда во Скопје

Sase Ivanovski

СДСМ Битола: Директорот на Водовод сокрил сообраќајка и платил поправка на каско осигурено возило?

Sase Ivanovski

Андоновски: Ако ЈСП не ги исплати приватните превозници, долгот од скоро 2 милиони евра по судски процес ќе се зголемува

Sase Ivanovski

Ѓоргиевска: Родовата еднаквост и економското зајакнување на жените – едни од клучните предуслови за одржлив и инклузивен развој на македонското општество и инклузија

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ:Еклатантно неспособната Арсовска да не дефокусира со лаги за јазикот, јавноста очекува решенија за јавниот превоз

Sase Ivanovski

СДСМ:Мицкоски го виде ли хаосот во Скопје што го создаде или сè уште се крие?

Sase Ivanovski

Leave a Comment