3.8 C
Скопје
08/12/2023 23:36
МАКТЕЛ

      

Данска има најбогат приватен пензиски систем, Македонија секоја година го зајакнува: Како во светот се обезбедува иднината на пензионерите?

      

Пензиските средства во Данска се 233 проценти од БДП, во Македонија – парите во приватните пензиски друштва се 15 отсто од БДП, а во Грција, Албанија и во Србија, тие во 2021 година биле до 1 процент од БДП. Многу важен податок е и стапката на покриеност на работоспособното население со пензиски планови

   

Државни пензиски фондови, приватни пензиски друштва, пензиски осигурувања преку осигурителните друштва – се дел од моделите со кои се обезбедува иднината на пензионерите во светот. Демографските статистики стануваат сè позагрижувачки и насекаде пензиските фондови и нивната одржливост се во фокусот на вниманието на властите. Повремено, од различни земји стигнуваат и вести за пропаѓање на некој пензиски фонд, или пак, за неопходна реформа, како што деновиве сериозно се зборува за Вториот пензиски столб во Хрватска, кој навидум е сличен како нашиот, но според експертите што ги консултираше „Слободен печат“, има суштински разлики и потребна е детална анализа дали нивните слабости може да се покажат и кај нас.

 

Но, она во што се сложуваат сите експерти што го следат пензискиот систем е дека тој се креираше со поинакви параметри, пред сè со поголема стапка на пензиски придонес, која изнесуваше 21,2 проценти од БДП, за разлика од сегашните 18,8 проценти. Од овие 18,8 проценти, во државниот фонд остануваат 12,8 проценти, а во приватните 6 проценти. Хрватските економисти, на пример, предлагаат во рок од 20 години да има промена со која ќе плаќаат само пет проценти во првиот фонд, а останатите 15 проценти да можеме да се вложуваат во пензиска заштеда по сопствен избор.

   

     

Податоците за трите приватни пензиски фондови: Сава пензиско друштво, КБ прв отворен пензиски фонд и Триглав отворен задолжителен пензиски фонд, покажуваат дека кај нив има околу 2 милијарди евра, при што само минатата година се префрлени 181,3 милиони евра, што претставува околу 1,4 проценти од БДП. Во доброволните пензиски фондови има околу 50 милиони евра, со тоа што во 2022 година биле реализирани 6,5 милиони евра, или 0,5 отсто од БДП. Минатата година од придонеси во Фондот за ПИОМ се уплатени 861,7 милиони евра. За пензии, пак, се одлеале околу 1,1 милијарда евра.

Глобалните пензиски средства се зголемија за околу 7 проценти во 2021 година од 56,3 трилиони американски долари на 60,6 трилиони американски долари, покажа најновиот извештај на ОЕЦД „Пазарите на пензиите во фокус“, што се објави на почетокот на годинава. Притоа, информациите зборуваат дека речиси две третини (64 отсто) или 38,5 трилиони американски долари од пензиските средства беа управувани од пензиски фондови.

Данска беше земја на ОЕЦД со најголем износ на пензиски средства во однос на БДП (233 отсто), потоа Исланд (219 отсто) и Холандија (213 отсто). Спротивно на тоа, и покрај некои зголемувања, пензиските средства сè уште изнесуваат еден процент од БДП или помалку на крајот на 2021 година во некои земји какви што се Албанија, Грција и Србија.
Дарко Саздов, член на Совет на експерти на Агенцијата за капитално финансирано пензиско осигурување (МАПАС), вели дека во моментов кај нас, парите во задолжителните приватни пензиски фондови се 15 отсто од БДП.

– Во трите задолжителни приватни пензиски друштва има околу 2 милијарди евра. Тоа се 15 проценти од бруто-домашниот производ и по банкарскиот сектор, ние сме втор по големина финансиски сектор во финансискиот систем на државата. Стабилноста на капитално пензиско осигурување е неприкосновена. Тоа се пари на индивидуални сметки на корисниците и тоа е нивна инвестиција за во иднина – изјави Саздов за „Слободен печат“.

Покрај пензиските фондови, кои имаат најголем удел во пензиските средства, на глобално ниво има и други видови заштеди за пензиски денови, а поинаков начин применува и Данска.

„Главните двигатели на пензиските системи, на светско ниво, и понатаму се пензиските фондови. Исто така, некои држави користат други начини на штедење за пензија какви што се договори за пензиско осигурување со друштва за осигурување (на пример Данска, Франција) или производи што ги обезбедуваат и ги управуваат банки и инвестициски компании (како, на пример, индивидуални сметки за пензија во САД“, пишува во Извештајот за капитално финансирано пензиско осигурување за 2022 година, подготвен од Агенцијата за капитално финансирано пензиско осигурување (МАПАС).

Во Вториот столб 71 отсто од македонското активно население

 

Според Извештајот, во 2022 година се зголеми и опфатот на населението во Вториот столб со сличен тренд како и претходната година (4% во однос на 2021 година) и достигна учество од 71% во вкупното активно население.

„Уште еден индикатор за важноста на капитално финансираните и приватните пензии во една земја е стапката на покриеност. Стапката на покриеност може да се измери преку бројот на активни членови на пензиските планови (лица кои имаат средства во пензиските планови и сè уште не се пензионирани) во сооднос со работоспособното население (лица на возраст од 15 до 64 години). Пристапувањето во пензиски план може да биде задолжително, доброволно или поттикнато преку автоматско вклучување. Достапните податоци покажуваат дека во 2021 година, во 15 од вкупно 30 истражувани земји, повеќе од 75 отсто од работоспособното население е опфатено во задолжителните пензиски планови. Највисоки стапки на покриеност се бележат во Данска, Финска, Исланд, Латвија и Шведска каде што скоро целокупното работоспособно население учествува во задолжителните пензиски планови. Во Латинска Америка, Чиле (84,3%) и Коста Рика (84,2%) бележат високи стапки на покриеност, што не е случај во другите земји, како, на пример, Колумбија (54,5%) и Перу (37,3%)“, пишува во Извештајот.

    

Најново

Што се крие зад соработката на Палевски и владиката Петар?

Sase Ivanovski

Одлука на Претседателството на ДУИ Талат Џафери да биде технички премиер од 28 јануари

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) БОЦЕВСКИ: ДАЈ СИТЕ МАЛЦЕ ДА СЕ ПРИБЕРЕМЕ, РАБОТАТА ИЗЛЕЗЕ ОД КОНТРОЛА!

Sase Ivanovski

Студентскиот стандард им дозволува на студентите да преживуваат, но не и да живеат – ова е главниот заклучок од истражувањето „За студенцките работи“ кое го реализизираа студентите од Факултетот за правни и политички науки при АУЕ – ФОН

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ: Меџити го претвори министерството за здравство во туристичка агенција -додека се затвораат цели оддели по болниците и нема лекови тој вработува и унапредува партиски кадри во министерството

Sase Ivanovski

Приведена скопјанка за издржување затворска казна од две години и шест месеци

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) НЕКОЈ СРПСКИ ПОП ЌЕ ИМА БЛИСКА СРЕДБА СО НАТЕМАГО

Sase Ivanovski

Мицкоски: Делото на Свети Климент Охридски треба да ни биде светол пример за да ја издигнеме Македонија во тешки времиња на распад на системот кога царува полусветот на криминалот, корупцијата и подземјето

Sase Ivanovski

ИМА ЛИ ХЕРОЈ НА КОЈ МУ СЕ СКОКА ОД ПРОЗОР БЕЗ ПАДОБРАН И КОЈ ЌЕ МУ СЕ СПРОТИВСТАВИ? Путин најави кандидатура за претседателските избори во 2024 година

Sase Ivanovski

Честитка од претседателот Пендаровски по повод празникот Свети Климент Охридски

Sase Ivanovski

Барањето да се укине техничката влада е најголем комплимент за нас како влада, уште долго време нема да ги видиме ВМРО-ДПМНЕ на власт

Sase Ivanovski

МАРИЧИЌ – КОПМАН ОД БРИСЕЛ: Планот за раст е сигурна водилка до придобивките од евроинтеграцијата на Северна Македонија

Sase Ivanovski

Мицкоски: Да го следиме аманетот на Свети Климент Охридски да се посветиме на добри дела, човекољубието и ревносна работа за својот народ

Sase Ivanovski

МАРИЧИЌ ОД БРИСЕЛ, СОСТАНОК СО WBIF: Планот за раст го гледаме како финансиска, но и политичка инвестиција за побрзо вклучување на Северна Македонија во ЕУ

Sase Ivanovski

Европски Сојуз за промени: Власта да одговори: Дали Љупчо Палевски е вмешан во организацијата на случајот „Монструм“?!

Sase Ivanovski

Претреси во Кочани, пронајдена дрога, приведени тројца дилери

Sase Ivanovski

ПОЛИТИКАТА ДА ГИ ТРГНЕ РАЦЕТЕ ОД СЛУЧАЈОТ СО УБИСТВАТА НА ВАЊА И ПАНЧЕ Треба да се утврди вистинската позадина, порача Русковска

Sase Ivanovski

Ковачевски: По 17 години, ќе се одржат редовни парламентарни избори

Sase Ivanovski

МТСП: „Сложувалка“ ја завршивме со руралните жени, таму каде што имаме најголем успех на економско зајакнување изминатите години

Sase Ivanovski

Ковачевски: СДСМ повика на формирање на Европски фронт

Sase Ivanovski

Приведени девет лица, меѓу кои и странски државјани, кај нив пронајдена дрога

Sase Ivanovski

МАРИЧИЌ ОД ЗАТВОРАЊЕТО НА СКРИНИНГ ПРОЦЕСОТ: Сега е вистинско време за евроинтергација, одложувањето на процесите е губење скапоцено време

Sase Ivanovski

Делегација на СДСМ положи цвеќе пред споменикот на Свети Климент Охридски во Скопје

Sase Ivanovski

Адвокат по службена должност ги брани осомничените за убиството на Вања и Панче

Sase Ivanovski

Маричиќ: Македонците и современиот македонски јазик се впишани во ризницата на светските народи и јазици

Sase Ivanovski

„Одговорноста има име и презиме, судската власт во државата е независна“ вели Ковачевски

Sase Ivanovski

Калајџиев: Поради реториката во јавноста, Палевски може да тврди дека не може да добие фер судење

Sase Ivanovski

„Јас повторно ќе бидам премиер, а во следниот мандат ќе влеземе во ЕУ“ порача Ковачевски

Sase Ivanovski

КОВАЧЕВСКИ: Палевски со претседателите на ДПМНЕ и Левица беше дел од насилните протести со гилотини и молотови коктели

Sase Ivanovski

Димитровски: Ковачевски дрско лаже дека сум се среќавал со Палевски

Sase Ivanovski

ОЈО Прилеп: Закани, демнење и вознемирување кон обвинителка и нејзината ќерка,поведена постапка

Sase Ivanovski

Рабије Мурати и Антонио Митриќески добитници на државната награда „Св. Климент Охридски“

Sase Ivanovski

Приведен разбојник во скопски Аеродром, одземеното пронајдено и ќе биде вратено на сопственикот

Sase Ivanovski

МВР за драмата во ОУ „Лазо Ангеловски“: Ограбил аптека, па го фатиле полицајци

Sase Ivanovski

Уапсен скопјанецот кој пукаше на Бит Пазар и нападна едно лице

Sase Ivanovski

Шолц носеше еврејска капа, запали свеќа за Ханука: „Веднаш ослободете ги сите заложници“

Sase Ivanovski

СДСМ: Со радикални ставови, Палевски беше алатка на ДПМНЕ во црна кампања против СДСМ но и против се што означува демократија во Македонија и за подгревање етнички тензии

Sase Ivanovski

(ФОТО ГАЛЕРИЈА) Градежната офанзива во Општина Кривогаштани продолжува

Sase Ivanovski

Во организација на Жан Митрев Клиник и Македонското здружение за кардиологија, се одржа првата Школа за напредната срцева слабост

Sase Ivanovski

Ковачевски: По стапките на Свети Климент Охридски, македонскиот јазик стана реалност во Европа и светот, со цврсти определби ја продолжуваме интеграциската визија

Sase Ivanovski

Владина делегација предводена од премиерот Ковачевски, положи цвеќе пред споменикот на Свети Климент Охридски

Sase Ivanovski

Кривична пријава против скопјанец, осомничен за повеќе кривични дела

Sase Ivanovski

СПАСОВСКИ: Во мое лично име и во име на МВР, на сите православни верници упатувам честитки по повод големиот христијански празник – Св. Климент Охридски – Чудотворец, со желби за здравје, мир и хармонија

Sase Ivanovski

Спасовски на Свечена академија по повод чествувањето на црковно-државниот празник Денот на Свети Климент Охридски

Sase Ivanovski

СПАСОВСКИ: Полицијата јасно ги препознава своето место и улога во целиот тој процес на превенција, заштита и гонење на сторителите на насилство врз жени, семејното и родово базирано насилство

Sase Ivanovski

Крадец бегал и се скрил во училиште во Ново Лисиче, учениците биле евакуирани

Sase Ivanovski

Загина синот на израелскиот министер во експлозија на бомба во тунел во Газа

Sase Ivanovski

Ковачевски за двојното убиство: Институциите професионално си ја завршија работата

Sase Ivanovski

Американскиот секретар за одбрана го повика Израел да го спречи насилството на доселениците на Западниот Брег

Sase Ivanovski

Епископ Јаков: Не слушајте и не верувајте на „херои“, „чувари“ на црквата, луѓе со антицрковен менталитет

Sase Ivanovski

254 санкционирани возачи во Скопје, 53 за брзо возење

Sase Ivanovski

МЗШВ: Доделени 87 договори во вредност од 51 милион денари за поддршка на малите семејни винарии

Sase Ivanovski

„Цепај сине“, купи книга и биди хуман: Ѕоф и „Арс Ламина“ во нова хуманитарна акција

Sase Ivanovski

ОН: Речиси е невозможна дистрибуцијата на помош во Газа

Sase Ivanovski

Данска со закон го забрани палењето на Куранот

Sase Ivanovski

ОДНЕЛ ЗАТВОРЕНИК ДО ДОМА, ИМАЛ НЕКОЈА РАБОТА Кривична пријава за полицаец од Струмица

Sase Ivanovski

РУСИЈА И ИРАН ВО НОВ СОЈУЗ Потпишан договор за заеднички отпор против санкциите 

Sase Ivanovski

Австрија бара забрзување на процесот на прием на земјите од Западен Балкан во ЕУ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Шаќири: За да се хранат здраво студентите парите за оброк ќе го добиваат на неделна основа

Sase Ivanovski

Бугарија ја натера Македонија да се откаже од рускиот гас

Sase Ivanovski

ФОТО: На Криволак пристигнаа возилата „страјкери“ на заедничката вежба на македонските и американските војници

Sase Ivanovski

Кој ќе падне на административниот испит, ќе лета од работа!

Sase Ivanovski

Маричиќ-Шинас: Европското семејство дава силна поддршка за следните чекори на Северна Македонија

Sase Ivanovski

Почина Ивана од Крушевац – убиецот Зоран пред 23 дена ја застрела во глава, ја уби сопругата, па се самоуби

Sase Ivanovski

Во Штип „паднаа“ двајца дилери на дрога

Sase Ivanovski

Османи: 2030 како датум за влез во ЕУ може да создаде реформски натпревар кон постигнување на целта за членство

Sase Ivanovski

Агелер: Земјава се соочува со епидемија од корупција, ве уверувам црната листа ќе се проширува

Sase Ivanovski

Јелен смета дека САД ќе бидат одговорни за поразот на Украина доколку помошта не се изгласа во Конгресот

Sase Ivanovski

Британското МНР: Разговорите на пратениците хакирани од Русија

Sase Ivanovski

Во Москва убиен поранешен украински пратеник

Sase Ivanovski

ОН: Околу 400 муслимани Рохинџи кои пловат со два чамци се во опасност

Sase Ivanovski

Иранскиот претседател го обвини Западот дека го поддржува израелскиот геноцид во Газа

Sase Ivanovski

Прегазено малолетно девојче на булевар „Србија“, итно пренесено во болница

Sase Ivanovski

Исчезнатиот велешанец пронајден мртов, излетал со возилото од патот

Sase Ivanovski

Соработниците на поранешниот режим ја клеветат полицијата по странски медиуми

Sase Ivanovski

Хаџи Јанев: Договорот за екстрадиција со Турција навестува брзо испорачување на Палевски

Sase Ivanovski

ЕУ би можела да ги заостри санкциите кон Хамас и да ги воведе за израелските доселеници

Sase Ivanovski

Уапсени тројца разбојници –  ограбиле обложувалница

Sase Ivanovski

ПЛУСИНФО: НЕМА НИ ТРАГА НИ ГЛАС ОД ИНВБЕСТИТОРОТ НА ПОПОВА ШАПКА, ТЕХНО АЛПИН, КОИ ВЕТУВАА 170 МИЛИОНИ ЕВРА

Sase Ivanovski

ЗА КРИТИЧАРИТЕ НЕМА ПЛАТА Папата го казни кардиналот што го критикуваше

Sase Ivanovski
Вчитувам....