8.8 C
Скопје
03/12/2022 13:24
МАКТЕЛ

Дигитализацијата на локално ниво е важна, зошто може да го подобри животот на граѓаните, и да се стигне до попродуктивни општини

Дигитализацијата на локално ниво е важна, зошто може да го подобри животот на граѓаните, и да се стигне до попродуктивни општини

 

Пред две години започнавме една иницијатива која што ја нарекуваме дигитална иницијатива МК25. А идејата беше дека сакаме малку повеќе да влијаеме врз процесот на дигитална трансформација на земјата. Знаете дека во ЕУ веќе се зборува за двојна трансформација, едниот дел е дигитална трансформација, другиот дел е дигитална трансформација. Инаку во таа дигитална иницијатива што се обидовме да направиме, тоа е како една неформална работна група, партнер ни е МАНУ, и ги собравме сите Стопански комори, собравме неколку претставници на академијата, но исто така и политички партии вклучително и ВМРО-ДПМНЕ со цел она кое што ќе го направиме и ќе го сработиме во таа група да има подолг рок односно да е одржливо, вели Никица Мојсоска Блажевска, главен извршен директор на Македонија 2025 на денешната трибина Во чекор со промените – дигитална иднина на локалната самоуправа.

  

Според нејзе дигитализацијата е важна на локално ниво бидејќи може да го подобри квалитетот на живот на граѓаните, како и да придонесе кон поголема транспарентност на општините.

Зошто е важна дигиталната трансформација на локално ниво? Бидејќи граѓаните најмногу контакт да кажам со владата имаат на локално ниво, значи со локалната власт, не толку со централната власт. Дигиталната трансформација на општините може да го подобри навистина квалитетот на живот на граѓаните, може да придонесе кон поголема транспарентност на општините и дека може едноставно да им донесе многу повеќе гласови на градоначалниците, на оние кои што ќе успеат да направат важна дигитална трансформација, нагласи таа.

Во секоја трансформација или во секој процес велиме дека има понуда и побарувачка и тоа е многу важно двете страни да се спремни за дигитална трансформација. Во овој случај побарувачката тоа се граѓаните мора да имаат дигитални вештини, мора да знаат како да ги користат услугите од страна на општината. А од другата страна понудата тоа е општината дали и колку општината нудат е услуги за своите граѓани, вели Мојсоска Блажеска

Мојсоска Блажевска потенцираше дека според нејзе дигитализацијата е еден начин за намалување на корупцијата, односно како што истакна таа проблем кој го јаде македонското општество и економијата долги години наназад.

Дигитализацијата е еден начин за намалување на корупцијата , проблем кој што е најголем и го јаде нашето општество и нашата економија долги години наназад. И заради тоа многу се залагам за дигитализација, децидна е главната извршна директорка  на Македонија 2025 Мојсоска Блажевска.

Орце Симов претседател на комората за информатичко телекомуникациска технологија при Сојуз на Стопански комори истакна дека неопходна дигитална трансформација на македонското општество и дигитална трансформација на локалната самоуправа која треба да се базира на македонските ИКТ компании што ќе води кон постабилна и поодржлива економија.

„Многу параметри и индикатори за македонската економија и состојбата на македонското општество споредени со околината и со светот особено со околината која што има слична економија сличен менталитет како нас покажуваат дека ние како заедница и како народ покажавме многу послаби перформанси. Експоненцијалното ширење на дигиталните технологии и услуги носи длабоки импликации кои креираат можност за одржлив раст и развој. Информационо комуникациската технологија може да биде моќен двигател за раст на земјите во развој како што е Македонија. Вештачката интелегенција, блок чејн технологиите, децентрализираните финансии ќе донесат значителни промени во пазарот на труд и во сите сфери на живеењето. Затоа ние мора на тоа да се прилагодуваме„ истакна Симов.

Симов нагласи дека е неопходна дигитална трансформација на македонското општество и дигитална трансформација на локалната самоуправа која треба да се базира на македонските ИКТ компании што ќе води кон постабилна и поодржлива економија.

„Една од моите визии како претседател на ИКТ комората е македонски компании кои развиваат сопствени производи и услуги со високо додадена вредност наместо македонски компании со аутсорсинг услуги кои што ги изнајмуваат своите вработени на странски компании. ИКТ зоната е замислена како инфраструктурно модерно уреден простор со убави згради модерен простор за вработените. Локација која се наоѓа во централното градско подрачје инфраструктурно уредена заедно со централната и локалната власт и под поволни услови доделена на македонските ИКТ компании, нешто слично како што во ТИРЗ зоните се доделува просторот на странските компании. Развојот на еден ваков високо технолошки индустриски комплекс ќе овозможи концентрација на македонските ИКТ компании на едно место истражувачките институти од Универзитетите исто така на тоа место и сето тоа ќе овозможи дружење на македонските ИКТ кадри, ИКТ експерти, меѓусебна размена на идеи и раѓање на нови идеи. Дигитална трансформација е неопходна на македонското општество, која треба да се базира на македонските ИКТ компании“ нагласи Симов.

Во некои области на дигитализацијата мора прецизно да се раздвојат општините ингеренции од страна на законодавната власт. Една добра практика што ја забележав меѓу општините е дека доста голем дел од нашите градоначалници веќе започнаа со електронска наплата на своите давачки и даноци. Тоа навистина е добра и интересна практика, меѓутоа тука се јавува проблемот на неподготвеност на населението. Не можат сите, особено старите лица, не можат лесно да се снајдат во врска со плаќањата на даноците, за некои луѓе е сеуште подобро да појдат во општина и да го регулираат она што треба да го платат и да се вратат дома, вели Методија Анѓелкоски, магистер по софтверско инженерство на денешната трибината „Во чекор со промените – Дигитална иднина на локалната самоуправа“ во рамките на политичкиот саем на промените што носат иднина во организација на ВМРО-ДПМНЕ.

Тој истакна дека една добра практика што треба да се воведе и која што поамбициозните општини на нашите градоначалници ја имаат преземено, а тоа е да сите предмети се овозможат да бидат следени во која состојба се наоѓаат, преку дигитална форма.

Еден едноставен пример, ако некој од вас примал или праќал дел ДХЛ пошта, добивате еден уникатен број, тој уникатен број штом го внесете на одреден веб портал, веднаш ви дава дека во моментов вашата пратка се наоѓа на тоа и тоа место. Замислете еден ваков систем, имате одреден проблем кој треба да го решава општината, нека е некаква легализација, нека е некаква дозвола, градежна или било каква, да можете во било кој момент да внесете едно бројче и едноставно да ви кажат дека во овој момент комисијата за тоа и тоа и вие како граѓанин ќе може да интервенирате ако забележите дека одредена комисија го кочи вашиот предмет, ќе може да се распрашате, да влијаете или да се пожалите. Тоа би била една многу интересна и добра практика која што сметам дека треба да се воведе. Следна работа е воведување можеби на единствен општински портал. Поголемите општини имаат доста претпријатија, заради дигиталната писменост која што е на релативно ниско ниво, добро би било да има едно единствено место каде што било кој граѓанин ќе може да се приклучи и да каже дека сака да ги регулира своите сметки за вода, комуналии и друго што е во ингеренции на општината. Се најавува на тој портал и на многу едноставен начин ги извршува сите. Се навраќам на дискрепанцијата меѓу нашите општини затоа што ова не е одржливо за малите општини, затоа што треба да се вработи човек, треба да се одржува сервер, треба да се има еден податочен центар. Тоа е, колку и да звучи чудно, релативно скапо за некои мали општини. Не е тоа проблем да го на прави на пример Прилеп или Куманово или Гази Баба, но тоа е проблем да го направи Свети Николе или Лозово. Затоа можат во рамките на ЗЕЛС да бидат здружени општини кој што, бидејќи дигитализацијата го дозволува тоа, воопшто не мора да бидат соседни општини, можат да се здружат шест мали општини, да имаат еден заеднички портал ка кој што како прв чекор избирате во која општина сакате да влезете, а како втор чекор избирате што сакате да регулирате. Тоа би ги намалило за одредена вредност сите трошоци на тие општини во тој поглед. И не само тоа, може да дојде и до заеднички податочни центри на сите општини заедно во цела Македонија“, истакна Анѓелкоски.

Дигитализацијата е алатка како треба да стигнеме до попродуктивни општини и општини од кои граѓаните ќе бидат позадоволни и ќе настанат промени кои значат иднина, изјави членот на ИК на ВМРО-ДПМНЕ Сашо Клековски на политичкиот саем.

„Дигитализацијата треба да има некоја цел, ние не правиме дигитализација за да имаме апликации, туку за да имаме одредена политичка цел. Таа може да биде подобрени услуги за општини со резултати или може да биде за подобрена транспарентност и интегритет на општините. Во основа сето ова што го збориме за дигитализација треба да води кон одредена цел“, рече Клековски.

Клековски потенцираше дека ВМРО-ДПМНЕ е шампион во оваа работа, ако некои има направено промена во овие 30 години, во оваа наша Македонија тоа е ВМРО-ДПМНЕ. ВМРО-ДПМНЕ во 10 години покажа дека може да се направат работи за 30 години

„ВМРО-ДПМНЕ мора да го преземе приматот и да го дигне знамето да биде шампион во следната фаза на дигитализацијата, вклучувајќи и на локалната самоуправа. Треба да се бара соодветни институциски форми да агендата се придвижи многу побрзо наспроти очекуваните од кој ќе се јават во јавноста затоа што сеуште држиме хартија во рацете“, изјави Клековски.

 

Со почит.

         

Најново

Произведени 12.773 MWh струја изминатото деноноќие, целосно задоволени потребите на домаќинствата и малите потрошувачи

Tamara Ivanovska

Приведено лице во Струмица за шверц на половина тон суров тутун

Tamara Ivanovska

Три дена молк на Мицкоски, на кого ветувал промена на Уставот?

Tamara Ivanovska

Стоилковски:(ВИДЕО) Данела Арсовска и СДС се во коалиција, Ковачевски потврди имале и средби, плод на коалицијата е директорот на ЈСП кадар на СДС

Tamara Ivanovska

СДСМ: Љубица Јанчева, координаторка на советничката група на СДСМ и коалицијата во Град Скопје

Tamara Ivanovska

Ковачевски: Со новиот предлог Буџет за 2023 година обезбедуваме сигурност, стабилност и понатамошен економски раст

Tamara Ivanovska

Зечевиќ од Македонски Брод: Социјалдемократска вредност е зачувување на националниот и етнички идентитет  

Tamara Ivanovska

НИШТО ОД МОЌНАТА ЕВРОАЗИЈА – РАСТЕ ТЕНЗИЈАТА МЕЃУ РУСИЈА И КАЗАХСТАН

Tamara Ivanovska

ФИНСКАТА ПРЕМИЕРКА ВЕЛИ ДЕКА КРИЗАТА ВО УКРАИНА ПОКАЖАЛА ДЕКА ЕВРОПА БЕЗ ПОДРШКАТА НА САД Е НЕМОЌНА ДА СЕ ОДБРАНИ ОД БИЛО КОГО

Tamara Ivanovska

НИКОЈ УШТЕ НЕ ЗНАЕ КОЈ Е КРЕАТОРОТ НА БИТКОИН. ПОСЛЕДЕН ПАТ ПИШАЛ МЕЈЛ ВО 2011ТА, ИМА 1 МИЛИОН БИТКОИНИ ВРЕДНИ НЕКОЛКУ МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ

Tamara Ivanovska

ЏИМИ КАРТЕР НАПОЛНИ 98ГОДИНИ: ЖИВЕЕ ВО КУЌА ПОЕВТИНА ОД ДВАТА ЏИПА НА АГЕНТИТЕ ШТО ГО ЧУВААТ, СЕКОЈ ДЕН ОДИ ПЕШКИ ВО ЦРКВА И ГРАДИ КУЌИ ЗА СИРОМАШНИ

Tamara Ivanovska

На Мијалков за пет месеци му застарува делото во „Титаник 2“

Tamara Ivanovska

НАД 700 ЛИЧНИ ПРЕДМЕТИ НА ФЛИТВУД МЕК СТАВЕНИ НА АУКЦИЈА Легендарниот бенд носел чудни кајши и облека

Tamara Ivanovska

Чавушоглу даде рок кога би имало примирје во Украина

Tamara Ivanovska

НЛБ Банка прогласена за „Банка на годината за 2022“ од The Banker

Tamara Ivanovska

Спасовски: Има пријава дека полициски службеници во Арачиново се однесувале недолично

Tamara Ivanovska

Грешки на родителите што изродуваат тврдоглаво дете

Tamara Ivanovska

Прва био – супа без синтетски адитиви, иновација на македонката Моника Стојанова

Tamara Ivanovska

Семејството на Тот: Благодарност до македонското судство

Tamara Ivanovska

Тутунопроизводителка го споделува своето искуство со откупот: За првпат годинава го продадов тутунот без нервози

Tamara Ivanovska

Пикси не размислува да си поднесе оставка

Tamara Ivanovska

Доживотен затвор за педофилот кој уби 6 годишно девојче во сон и сексуално го злоставувал

Tamara Ivanovska

(Видео) Џака ги испровоцира Србите, па цела клупа тргна да се пресмета со него

Tamara Ivanovska

Промоција на ИПА проектот „Активација на ранливи групи на пазарот на трудот”

Tamara Ivanovska

ОН: Големиот австралиски гребен да биде ставен на листата светски наследства во опасност

Tamara Ivanovska

Финската премиерка Сана Марин прогласена за „бесстрашна лидерка“ на Фајненшал Тајмс во категорија 25 највлијателни жени за 2022

Tamara Ivanovska

(Видео) Боксер од Мексико му се закани на Меси: Нека го моли Бога да не го сретнам

Tamara Ivanovska

Ковачевски ја „фрли ракавицата“, Мицкоски молчи за тоа дали барал власт а во замена нудел да го смени Уставот

Tamara Ivanovska

(Видело) ФИФА објасни зошто голот на Јапонија е регуларен

Tamara Ivanovska

Зечевиќ од Чучер-Сандево: Обединување за остварување на стратешката цел, колку сме посплотени толку нацијата е посилна

Tamara Ivanovska

Билд-„Германија е фудбалско џуџе“, Милер се прости од репрезентацијата

Tamara Ivanovska

Кинески амбасадор: Кина не ја снабдува Русија со оружје

Tamara Ivanovska

Во Холандија во следните десет години ќе се градат две нови нуклеарки

Tamara Ivanovska

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ го заглави Скопје, убедливо најлоша локална власт во историјата на градот

Tamara Ivanovska

„Баленсијага“ се извини за скандалозната кампања

Tamara Ivanovska

Министерката Петровска во Кремс на состанок на министри за одбрана во Грац – форматот, состанок на Централноевропската одбранбена соработка и средба со австриската министерка за одбрана Клаудија Танер

Tamara Ivanovska

Ковачевски на средба со Совет на амбасадори: Потребно ни е сето знаење и институционална меморија за историски најважната евроинтеграција која ни претстои

Tamara Ivanovska

Пенов: Опозицијата како да не ги слушна пораките на Штајнмајер да престанат блокадите

Tamara Ivanovska

Пенов: Определбата на Владата е општините да функционираат, по Скопје направивме донација и за Тетово

Tamara Ivanovska

Текстилниот отпад шанса за нови бизниси

Tamara Ivanovska

Северна Македонија останува на грчката листа со безбедни трети земји за бегалци и мигранти

Tamara Ivanovska

Ковачевски од Штип: Во македонскиот исток речиси и да нема пат кој не е обновен во време на СДСМ

Tamara Ivanovska

Џафери во Брисел се сретна со европратениците Ќучук и Валсман

Tamara Ivanovska

Ковачевски: Мицкоски секое утро прво проверува на телефонот што кажал Апасиев

Tamara Ivanovska

Го тепале со боксови, метална шипка и синџир, но не го убиле, смета судот: Ученици добија 9 години затвор за убиство на професор

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) ДИРЕКТОРОТ НА ЦЕНТАРОТ ЗА КРЕИРАЊЕ НА ПОЛИТИКИ КОЈ Е ФИНАНСИРАН ОД ШВЕДСКА, ЖИДАС ДАСКАЛОВСКИ ЛАЖЕ НА ТВ: Во моментов има повеќе медиуми што ја фалат владата од медиуми што ја критикуваат?!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЛЕНКО СЕ ЖАЛИ: Оф роуд емисии нема затоа што Грујо падна и ВМРО ДПМНЕ веќе не ми дава по десетици иљади евра за сезона

Sase Ivanovski

(Видео) Беџети: Не се работело за дипломи, туку за постапка за издавање на одредени уверенија кои немаат валидност во правниот промет

Tamara Ivanovska

ДРАМА ВО КАТАР – Уругвајците ги нападнаа судиите по испаѓањето од СП, обезбедувањето едвај можеше да реагира

Tamara Ivanovska

Силен земјотрес ја стресе Босна и Херцеговина!

Tamara Ivanovska

МИСТЕРИЈА: ОД КАДЕ МУ НА АПАСИЕВ 15 000 ЕВРА МЕСЕЧНО ЗА 25 КАНЦЕЛАРИИ НА ЛЕВИЦА ШИРУМ ЗЕМЈАТА?!

Sase Ivanovski

КОРУПЦИЈАТА ВЕ КОЧИ НА ПАТОТ КОН ЕУ Американската амбасадорка ни постави дијагноза

Tamara Ivanovska

СРБИЈА СТАВИ АГЕНТ НА ПУТИН НА ЧЕЛО НА ТАЈНАТА ПОЛИЦИЈА! Остри критики за именувањето на Александар Вулин за директор на БИА

Tamara Ivanovska

ВО МАКЕДОНИЈА ЌЕ СЕ ОТВОРИ УШТЕ ЕДЕН БУГАРСКИ КЛУБ, ОВОЈПАТ ВО КАВАДАРЦИ! Отворањето е предвидено за 11 декември

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) ЛЕВИЦА ОТВОРИ КАНЦЕЛАРИЈА ВО КОЧАНИ, 25-ТА ПО РЕД ШИРУМ ЗЕМЈАТА, АПАСИЕВ ВЕЛИ ЦЕЛТА ИМ БИЛА ДА ЈА УНИШТАТ СДСМ

Sase Ivanovski

СЕ ЕВАКУИРААТ ЦИВИЛИ ОД ИСТОЧНИОТ БРЕГ НА ДНЕПАР Двете страни разменуваат жесток оган преку реката

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) БОМБА НА ПАЛЕВСКИ: МАКЕДОНЦИТЕ НАМЕСТО ДА ПРАВАТ КЛУБОВИ ДА НАПРАВАТ ПАРТИЈА ВО БУГАРИЈА И ДА ВЛЕЗАТ ВО БУГАРСКИОТ ПАРЛАМЕНТ И ДА ИНИЦИРААТ ПРОМЕНА НА УСТАВОТ

Sase Ivanovski

ШВАЈЦАРИЈА ГИ ПРИЗЕМЈИ СРПСКИТЕ ОРЛИ И ОДИ ВО ОСМИНАФИНАЛЕ Камерун го шокираше Бразил

Tamara Ivanovska

ЈУЖНА КОРЕЈА СЕ ИЗБОРИ ЗА ОСМИНАФИНАЛЕ Пресудниот гол падна во судиското продолжение

Tamara Ivanovska

„МУ БЛАГОДАРАМ НА КАТАР ЗА ЧЕСТА“ Од болница се јави кралот на фудбалот

Tamara Ivanovska

НЕ СУМ ЈА ПИПНАЛ СОПРУГАТА НА РАЈКОВИЌ Душан Влаховиќ вели дека некој сака да му го оцрни образот со лаги

Tamara Ivanovska

КОВАЧЕВСКИ И АРСОВСКА ЌЕ ГО ОСТАВАТ СКОПЈЕ БЕЗ ЈАВЕН ТРАНСПОРТ! На тајни средби ги договараат набавките, тврди Стефан Андоновски од ВМРО-ДПМНЕ

Tamara Ivanovska

ДЕДОМРАЗОВЦИ, ЗАГРЕЈТЕ СЕ! Почна пријавувањето на традиционалната Дедомразовска трка

Tamara Ivanovska

ВО САД МУ СЕ ЗАКАНУВААТ 175 ГОДИНИ ЗАТВОР! Асанж поднесе жалба на одлуката да го екстрадираат

Tamara Ivanovska

Закани кон Левица од советниците на ВМРО-ДПМНЕ во Аеродром: “Затоа ќе јадат ќотек, не за џабе ќе му ја дупнеа главата!”

Tamara Ivanovska

ЛЕНИН БИЛ МИЛИОНЕР: Имам многу пари, и не се срамам дека сум богат, да не лажат дека сум имал само еден скап мотор, имам неколку скапи мотори плус и џипови имам

Sase Ivanovski

Изгореа мазда во Кисела Вода и мерцедес во Ченто

Tamara Ivanovska

Петровски: Ѝ се закануваа на Арсовска дека ќе ѝ сечат раце, нозе, се закануваа со деца – Големите партии станаа мафијашки структури!

Tamara Ivanovska

Никовски: Пругата кон Бугарија е големо промашување

Tamara Ivanovska

Левица го подбра Наумче: Вака ли се развива “европски” спорт како што ветуваше во кампањата за промена на името?

Tamara Ivanovska

Андоновски: Имаме сомнежи дека Ковачевски и Арсовска на тајните средби договарале бизнис набавки меѓу кои и набавка со бизнис партнерот од коалицијата на СДСМ

Tamara Ivanovska

Маричиќ за Поглавје 23: Судската реформа клучна за пристапување во ЕУ, имаме уште за работа

Tamara Ivanovska

Средба Бесими – Агелер: РС Македонија одлучно чекори кон ЕУ, САД значаен партнер за реформите на тој пат

Tamara Ivanovska

ПЕНДАРОВСКИ: Посета на ученици од ООУ „Ѓорги Сугарев” – Битола во рамки на Отворен Кабинет

Tamara Ivanovska

Бесими и Шијаочин Ју потпишаа Договор за грант од ЕУ за кофинансирање на проектот на СБ за модернизација на земјоделството

Tamara Ivanovska

Мицкоски: Нов увоз на струја и ново авансно „херојско” плаќање, за само 3 дена од 5-ти до 7-ми декември, ЕСМ ќе увезе струја во вредност од околу 4.200.000 евра

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) ЈОВАНОВСКИ: Се откажавме од тоа веднаш да се плати главниот долг од 60 милиони денари, бараме да ни пуштат само 5 милиони денари колку гориво да ставиме, средбата со секретарот на Град Скопје беше многу тензична, полна со емоции, буквално го молевме да ни пушти пари доведени сме до питачки стап

Sase Ivanovski

Владата и Биатлон федерацијата реализираа Конференција за родова еднаквост во спортот

Tamara Ivanovska

85 санкции за брзо возење на територија на СВР Битола

Tamara Ivanovska

ЕУ формално ја потврди одлуката за ограничување на цената на руската нафта

Tamara Ivanovska

Leave a Comment