15.8 C
Скопје
22/04/2024 13:59
МАКТЕЛ

  

     

 

Долгото чекање термини во јавното, ги „брка“ пациентите кон приватното здравство

      

Долгото чекање за да се дојде до закажаниот термин за специјалистички прегледи во јавното здравство, честопати поради итноста на болеста, ги принудува пациентите да побараат помош преку пријатели за побрзо да го направат потребното снимање, а дел од нив „спасот“ го бараат во приватното здравство каде услугите се поскапи.

   

На секој вработен, од платата секој месец му се одземаат по 7,5 проценти за здравствено осигурување, но сепак во одредени ситуации секој е принуден да побара здравствена заштита во приватното здравство поради неможност да најде термин во јавното здравство.

 

Има пациенти, кои и за основни специјалистички прегледи одат во приватните клиники затоа што за првиот слободен термин во јавното здравство треба да чекаат од една до неколку недели, а со месеци се чека за компјутерска томографија или за ПЕТ скен (Позитрон емисиона томографија).

   

     

Пациентка која имала проблем со покачен крвен притисок требала да биде упатена на специјалистички преглед, но првиот слободен термин бил дури по три недели. Загрижена за својата здравствена состојба, а поради неможноста да оствари здравствена услуга во јавното здравство, одлучила да закаже преглед кај лекар од приватното здравство.

–  Имав покачен крвен притисок и покрај терапијата што пред една година ми ја препиша специјалист интернист. Притисокот не се симнуваше три-четири дена. Се јавив кај матичната да ми даде упат кај истиот лекар кој нели ме води, но ми кажа дека термин може да ми закаже за три недели. На прашањето „што да правам три недели“, ми рече дека ќе ми напише упат, па ако сака специјалистот да ме прими, но без гаранција дека тоа ќе се случи. Поради загриженост за состојбата и постојаниот висок притисок, иако веќе примав терапија, одлучив да заминам на приватен преглед следниот ден, вели пациентка од Скопје.

И пациенти со хронични болести кои треба да прават редовни контроли, долго чекаат за термин за контрола затоа што понекогаш специјалистот не им закажува термин за следната контрола, туку ги враќа тоа да го сторат преку матичните лекари. Пациент од Скопје кој има заболување на срце сведочи дека понекогаш чека со месеци за следниот преглед, а доколку не може да најде термин, бара приоритетен упат за да ја направи редовната контрола.

Во слична ситуација се и онколошките пациенти кои укажуваат дека поради немањето термин се губи драгоцено време, па понекогаш се принудени потребните испитувања да ги направат во приватните здравствени установи каде услугите се поскапи.

– Ќе тргнам од себеси. Како онколошки пациент пет години, еко и мамографија правам исклучиво приватно. Прво затоа што и верувам на докторката, а второ кај оние докторки кај кои ми беше препорачано, немаше термин. Тоа е постојан проблем. Каде се јавува уште поголем проблем. Мамографијата и ехо на дојка е нешто што е поевтино и сите ние можеме да си дозволиме на шест месеци или еднаш годишно да одиме приватно, но скен на коски, ПЕТ скен, компјутерски преглед, во приватните клиники цените се навистина високи. Познавам пациентки кои земаат кредит или позајмуваат пари доколку докторот сугерирал или се сомневал во нешто и рекол ова мора да се направи побрзо. И секој на кого животот му е доведен во прашање ќе најде начин да се снајде за да направи преглед на приватно ако тоа значи навремено добивање на дијагноза и терапија, вели Ана Марјановиќ.

Проблемот со пациентите кај кои веќе е дијагностицирана болеста, според Марјановиќ, би се надминал со тоа што во моментот кога се прави контролата,  веднаш се закажува термин за следната контрола.

И претседателката на Здружението на приватни матични лекари Лилија Чолакова-Дервишова, се согласува со тоа дека специјалистите сами треба да ги закажуваат контролните прегледи кај пациентите со хронични болести.

– Мора да се направат неколку моменти. Прво специјалистот да си го закаже сам контролниот преглед. Има опција ако е некој итен случај, специјалистите сами да креираат термин. За ехо на дојка и мамографија направен е посебен начин на упатување, но имаме случај кај пациентка со наод пратена по сите протоколи како што вели Министерството за здравство, најдено е чворче на дојка, а специјалистот од Скопје ја враќа назад кај матичната докторка за упат за биопсија. Зошто да се враќа пациентката. Новиот начин го правивме за да нема враќање по градови, вели Чолакова-Дервишова.

Итноста на дијагнозата, според Чолакова-Дервишова, некогаш ги принудува пациентите да побараат помош во приватното здравство кое, како што вели, е брзо, ефикасно, но и поскапо.

– Точно е тоа дека се губи многу време за одредени   дијагнози. Ако отидете во една од реномираните приватни   болници, ќе добиете дијагноза, ќе добиете грижа и пристапот во приватното здравство е многу почовечен, похуман. Навистина е поскапо, но многу брзо се доаѓа до   дијагноза, додека во јавното здравство платата е загарантирана и моментот на грижа кон пациентот е  опаднат, оценува Чолакова-Дервишова.

Таа се согласува со тоа дека платите на здравствените   работници во јавното здравство треба да се поголеми, но смета дека малку поголема треба да е и грижата кон пациентите. Причините за проблемите во јавното здравство, според Чолакова-Дервишова, се лошото менаџирање со јавните здравствени установи низ годините.

– Секој министер треба да се запраша како може една приватна болница да е рентабилна и да има врвни апарати и како може во јавното здравство парите од Фондот да одат за покривање на дупките во јавното здравство, вели Чолакова –Дервишова.

Од Министерството за здравство велат дека прават напори за да има доволно термини за пациентите.Според заменик-министерката за здравство Маја Манолева, за магнетна резонaнца на Институтот за радиологија, како институција од терцијалното здравство, се воведени т.н. урнеци за термини за одредени пациенти кои се упатуваат од друга институција.

–  На пример, пациенти од Онкологија имаат свои термини во вкупниот број на термини на Институтот за радиологија или пациенти од дигестивна хирургија или неврохирургија. Практично, сите термини што се на Институтот за радиологија се за институции од другите клиники односно за институции од секундарното ниво на здравствена заштита со цел лекарите специјалисти да можат полесно да ги испратат пациентите на кои сметаат дека им е потребна соодветна дијагностичка процедура, вели Манолева.

Според неа, евентуалното рефундирање на средствата во ситуација кога поради немање термин пациентите се принудени да одат по приватните клиники, е комплексна тема која опфаќа повеќе сегменти од функционирањето на здравствениот систем и потребен е мултисекторски пристап.

-Потребен е широк мултисекторски пристап во разгледувањето на овој начин на рефундирање на средствата од сите аспекти со цел изнаоѓање на најоптимално решение кое би било издржливо пред се за Фондот за здравствено осигурување, за Министерството за здравство, Министерството за финансии, вели заменик-министерката за здравство Маја Манолева.

Во Законот за здравствено осигурување, член 8, стои дека на осигурените лица им се обезбедува право на основни здравствени услуги во примарното, секундарното и терцијалното ниво под услови утврдени со овој закон.

–  Испитување и утврдување на заболувањата, повредите и здравствената состојба и спроведување на специјалисзирани дијагностички, терапевски и рехабилитациони постапки, се дел од работите што се наведени во делот на секундарно-консултативната здравствена заштита во член 8 од Законот за здравствено осигурување.

    

Најново

Силјановска Давкова: 24 април доаѓа како предигра, тогаш работите ќе се разјаснат

Sase Ivanovski

Прегазен малолетник во Скопје, со тешки повреди пренесен во болница

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) БОМБА НА ЛУПЕВСКА: НАМЕСТЕН ТЕНДЕРОТ НА ДИК ЗА ДИСТРИБУЦИЈА НА ГЛАСАЧКИТЕ МАТЕРИЈАЛИ, ВМЕШАНА ЌЕРКА НА ПОРАНЕШЕН ШЕФ НА ДИК?!

Sase Ivanovski

ДА ПОМОГНЕМЕ НА МАЈКА НА ДВЕ ДЕЦА ДА СЕ СПАСИ ОД КАНЦЕР

Sase Ivanovski

Европски фронт: Мицкоски во тешкo дереџе, спасот го бара кај Левица

Sase Ivanovski

Болничар од Токсикологија му вршел притисок на лаборантот урина со наркотици да ја замени со чиста и уште оди на работа

Sase Ivanovski

Мицкоски му врати на Ахмети: Многу брзо од денес и кексито и млекото ќе ти преседнат

Sase Ivanovski

Пендаровски: Потребно ни е обединето општество, една од моите заложби беше намалувањето на јазот меѓу етничките заедници

Sase Ivanovski

Пендаровски: Пародија е што Силјановска-Давкова коментира за слободи и права на граѓаните, а нејзниот сопруг остави стотици семејства без работа

Sase Ivanovski

Мицкоски: Ковачевски и Ахмети на чело да тетовираат знаме на ЕУ – тие не стануваат тоа, до гуша се во криминал

Sase Ivanovski

За два месеци раководење директорката на Токсикологија го зголемила долгот на клиниката за два милиони денари – реагираат вработените

Sase Ivanovski

Пендаровски: Ветингот сега мора да биде задолжителен, во склад со нашето законодавство

Sase Ivanovski

Последен ден од кампањата за претседателските избори пред гласањето во среда, кампањата за парламентарните избори продолжува

Sase Ivanovski

Пендаровски: Најнова идеја промовирана во кампањата на ВМРО-ДПМНЕ им е предлогот за носење на целосно нов граѓански устав за кој опозиционата партија досега се нема произнесено зошто ни е потребен

Sase Ivanovski

Николоски: Јас работам од 14 години, но од каде пари на Филипче за ауди од 250 илјади евра, за хациендата на Водно и дали Филипче знае дека Пендаровски за него озборува дека е уживател на психотропни супстанци?

Sase Ivanovski

ФИЛИПЧЕ: НЕ ОЧЕКУВАВ НИКОЛОВСКИ ДА ПАДНЕ НА НИВОТО НА КАФАНСКИ ОЗБОРУВАЧ, ЌЕ ДОБИЕ ТУЖБА ЗА КЛЕВЕТА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАКСО: НАШИТЕ ГЕНЕРАЛИ СЕ СРАМ ЗА АРМИЈАТА, ИМ БАКНУВААТ ЧЕВЛИ НА ПОЛИТИЧАРИТЕ ЗА ДА СЕ ИЗГРЕБАТ ЗА ЧИН

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАКСО: БЕЗ ЗНАМ НЕМА ДА ИМА НОВА ВЛАДА!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАКСО: МАКЕДОНИЈА НЕ Е И НЕ СМЕЕ ДА БИДЕ МУЛТИ ЕТНИЧКА ДРЖАВА, ТОА ГО НЕМА НИКАДЕ НА СВЕТ?!?!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАКСО: ВО СДСМ МЕ НАРЕКУВАА НАЈГОЛЕМ ВМРОВЕЦ МЕЃУ КОМУЊАРИТЕ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАКСО: СДСМ И ВМРО ДПМНЕ СЕ 30 ГОДИНИ ВО ТАЈНА КОАЛИЦИЈА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Артан Груби: Симнете ги знамињата ало, како се вика бе на турски, спушти го знамето

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАКСО: ВО СДСМ ИМА МНОГУ ЧЕСНИ ЛУЃЕ, СДСМ НАПРАВИЛ МНОГУ ДОБРИ РАБОТИ ЗА ДРЖАВАТА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАКСО: МИЦКОВСКИ ЦЕЛО ВРЕМЕ МЕ КОПИРА И КРАДЕ МОИ ИДЕИ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАКСО: ВМРО ДПМНЕ СЕ ПАТРИОТИ НА БАТЕРИИ, ГЛУМАТ ДЕКА СЕ ПАТРИОТИ!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПЕНДАРОВСКИ: ЧОВЕК СУМ, ПРАВЕВ И ГРЕШКИ, НО НЕ БЕА ЧЕСТИ И ГОЛЕМИ ГРЕШКИ, СМЕТАМ ДЕКА ЗАСЛУЖУВАМ ВТОР МАНДАТ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ТАРАВАРИ ЈА ПРАША СИЉАНОВСКА КАКО ПЛАНИРА ДА ГИ ОТВОРИ ПРЕГОВОРИТЕ СО ЕУ?

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) СИЉАНОВСКА: НИЗ ОЏАК ЌЕ ВЛЕЗЕВМЕ ВО НАТО И БЕЗ ДОГОВОР СО ГРЦИЈА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ТОТАЛЕН ТРИУМФ НА ПЕНДАРОВСКИ НА ДЕБАТАТА НА МТВ: ТАКТИЧКИ ГИ ОСТАВИ СИТЕ ДА СИ ГИ ВАДАТ ОЧИТЕ ДОДЕКА ТОЈ МУДРО ГЛЕДАШЕ СЕИР

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ВАНКОВСКА ДО СИЉАНОВСКА: НЕМОЈ ДА ГЛУМИШ ДЕВИЦА, НЕ МОЖЕШ ДА СЕ ДИСТАНЦИРАШ ОД БАГАЖОТ НА ВМРО ДПМНЕ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) АПАСИЕВ ВЕЧЕРВА СИГУРНО ГО ИМА ФРЛЕНО ТЕЛЕВИЗОРОТ ОД ПРОЗОР – ГАФ НА ВАНКОВСКА: Среде дебата на МТВ таа се откажа од трката и ги понуди своите ќерки на Сиљановска да ги вработи и врати од Канада?!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Мицкоски: Убеден сум дека она што ќе се случи после 8 мај ќе биде ослободување на Македонија

Sase Ivanovski

Левен: ПЕС ја дава поддршката на СДСМ затоа што знаеме дека многу напорно работат за членството во ЕУ на државата

Sase Ivanovski

КОВАЧЕВСКИ И ЗАЈКОВА ГО ПОСЕТИЈА САЕМОТ НА КНИГИ ВО СКОПЈЕ

Sase Ivanovski

Мицкоски: Власта спрема сценарија за изигрување на изборната волја на народот, најефикасен одговор за нивната завера е масовно гласање

Sase Ivanovski

Јакимовски е против уставни измени со цел внесување на Бугарите во Уставот

Sase Ivanovski

И да врне и да вее и бура да коси Мицковскии без чадор Македонија на грб ја носи

Sase Ivanovski

ФОТКИ ОД ДЕНЕШНИОТ МИТИНГ НА СДСМ ВО СКОПЈЕ

Sase Ivanovski

Пендаровски прифаќа албански јазик место „20 отсто“ на ниво на цела Македонија

Sase Ivanovski

Димитриевски до Османи: Се однесувате како министер на Косово, а не на Македонија

Sase Ivanovski

Tаравари: Oсмани не е министер на Косово, повеќе се има сретнато со Вучиќ отколку со Курти

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Ахмети му се закани на Мицкоски: Не си ја барај бељата

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАКСО РАСПАЛИ ПО СИЉАНОВСКА И ВМРО ДПМНЕ: Смешно е вие да зборувате за корупција и криминал кога ВМРО ДПМНЕ е мајка и татко на криминалот во земјава!

Sase Ivanovski

Спасовски: Нема да дозволиме враќање во минатото, се бориме за правда за сите!

Sase Ivanovski

Пендаровски: ВМРО-ДПМНЕ беше и остана расадник на транзициони профитери

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПЕНДАРОВСКИ РАСПАЛИ ПО СИЉАНОВСКА: ТВОЈОТ СОПРУГ БЕШЕ ГЛАВЕН ПРОФИТЕР ОД ТРАНЗИЦИЈАТА СО ФРИШОПОВИТЕ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ГОРАН ЅИНГО ИМА КАПИТАЛ ОД НАД 100 МИЛИОНА ЕВРА А УШТЕ НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ ДРЕНАЖА НА ТЕРЕНОТ ВО КРАТОВО ПА ФУДБАЛЕРИТЕ ПЛИВААТ ВО МОЧУРИШТЕ ШТОМ ЗАВРНЕ

Sase Ivanovski

СО ПОМОШ НА ОПШТИНА АЕРОДРОМ БЕСПЛАТНО ПОПРАВЕНИ 50 ВЕЛОСИПЕДИ

Sase Ivanovski

#Левица ќе ни докаже дека од хотел со 5* може да се урне трулиот капитализам! ✊🤝👌

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МНОГУ НАРОД НА МИТИНГОТ НА ТАРАВАРИ ВО ГОСТИВАР

Sase Ivanovski

Пукај бе братучед, никој нема зад мене

Sase Ivanovski

Млад Ресенчанец со стап го нападнал татка си

Sase Ivanovski

Башар ал Асад: САД профитираат од секој конфликт, а потоа застануваат и го гледаат хаосот што го предизвикале

Sase Ivanovski

Пријава за ресенчанец, ги нападнал сопругата и ќерката

Sase Ivanovski

Ковачевски: Ние не сме направени од лажните чоколада и стиропори на Груевски, па да не стопи еден дожд

Sase Ivanovski

Пендаровски: Ги знам нивните лажни анкети, ги знам и реалните анкети и реално ви кажувам дека на 8 мај победуваме!

Sase Ivanovski

Министерот Тошковски во посета на ОВР Струга

Sase Ivanovski

СДСМ: Мицкоски е против ЕУ, на Македонија и треба обединување за интеграција а не за мораториум

Sase Ivanovski

Маричиќ: Европска иднина за младите кои сакаме да останат дома, тука да градат семејства, а нивното знаење и искуство да се искористи во Македонија

Sase Ivanovski

Доц. Д-р Бобан Карапејовски, носителналистата во ИЕ1: Ќе обезбедиме вработување на најдобрите 200 студенти, како и стипендии од 500 евра месечно

Sase Ivanovski

Пендаровски: Мицкоски и Силјановска пред странските дипломати велат дека ќе го сменат Уставот, а народот го лажат дека нема да прават промени

Sase Ivanovski

Пендаровски: Мицкоски пред некој ден повика на формирање на семакедонски патриотски фронт, исто како во времето на режимот

Sase Ivanovski

Мицкоски е против ЕУ, на Македонија и треба обединување за интеграција а не за мораториум

Sase Ivanovski

Приведен дилер за издржување казна затвор од две години

Sase Ivanovski

Мисајловски: Сплотени, сите заедно од Шуто Оризари порачуваме дека на 24 април победува Гордана Силјановска Давкова, а на 8 мај убедливо низ цела Македонија победува ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата

Sase Ivanovski

Сајкоски: Време е Струга да биде подобро место за живеење, да направиме подобра инфраструктура, да ја дислоцираме депонијата која што ја загрозува општината

Sase Ivanovski

Стојаноска: Граѓаните веруваат во програмата од ВМРО-ДПМНЕ, време е да го вратиме достоинството и државата во рацете на народот

Sase Ivanovski

Ковачевски: Немаме резервна татковина, Македонија мора да стане европска држава

Sase Ivanovski

Ковачевски: Со членството во ЕУ можеме да го искористиме нашиот национален потенцијал

Sase Ivanovski

ТикТок тврди дека забраната на апликацијата во САД ќе значи прекршување на правото на слобода на говор

Sase Ivanovski

На две избирачки места во Хрватска се повторува гласањето , но тоа не може да влијае на конечниот исход на изборите

Sase Ivanovski

Османи отпатува за Њујорк, ќе го претставува Косово пред Советот за безбедност на ОН

Sase Ivanovski

Вработените на Токсикологија ја обвинуваат дека В.Д. директорката дека го зголемила долгот и дека не ја осигурала клиниката

Sase Ivanovski

Ајатолахот Хамнеи им се заблагодари на вооружените сили на Иран за операцијата против Израел

Sase Ivanovski

Пукотници на забава во Тенеси – две лица загинаа, шестмина се ранети

Sase Ivanovski

Во четирите општини на референдумот во северно Косово до 11 часот гласале 85 лица, во Звечан ниедно

Sase Ivanovski

Од СДСМ посакаа добредојде за Стефан Левен, претседател на Партијата на европските социјалисти

Sase Ivanovski

Земјотрес од 4,5 степени според Рихтер ја погоди централна Турција

Sase Ivanovski

Во Косово приведен македонски државјанин по кого е распишана меѓународна потерница заради тешко убиство

Sase Ivanovski

На секои 10 минути загинува по едно дете во Појасот Газа

Sase Ivanovski
Вчитувам....