13.8 C
Скопје
25/02/2024 00:25
МАКТЕЛ

      

ЗЕКОЛИ: Убиството на Вања предизвика колективен шок, во Вања си препознавме ќерки, внуки, сестрички, братучетки, онакви какви што имаме по дома

      

Палевски во нашите огледала
07.12.2023 16:37 351 5 минути читање
Свирепото убиство на малата Вања и суровото убиство на пензионерот Панче предизвикаа колективен шок на општеството, по сите линии, класи, скраја сите поделби и различности. Во Вања си препознавме ќерки, внуки, сестрички, братучетки, онакви какви што имаме по дома, какви што посакуваме или се надеваме во оваа земја, на сѐ помалку детска врева, палавост и џагор.

   

Таа состојба на шок е определена делумно од ужасот на кој беше изложено малото невино девојче и делумно од чувството на индивидуална и колективна вина на соучесништво. Поради што, за жал, дури ни ова свирепо, безочно убиство – како и претходните ужаси низ болници, автобуси или Алмир – нема да предизвика катарза на коренита промена. Секако дека би сакале, нема сомнеж во тоа. Но, фактите се сурови како и самото убиство.

 

Ангели и монструми
Секоја земја, секое општество си има сопствени ангели и сопствени монструми, обете со човечки лица. Во Македонија тие ангели се Вања и Алмир, во Косово тоа се Лиридона и Маригона, во Србија тоа е малечката Тијана и децата од ‘Рибникар’, сите тие делчиња на морбидниот мозаик на убиства на млади, незаштитени деца. Нивните убиства ги класифицираме во посебна графа, небаре со тоа ќе се предизвика поголемо внимание и тревожност поголемо од графата на – обични убиства на човечки суштества. Привикнавме на создавање нови механизми, на нови терминологии, на нови инструменти замислени и скроени да обезбедат поголема заштита на децата особено и луѓето воопшто.

   

     

Но, суровоста продолжува – несмалено, невините гинат – сѐ по свирепо. Принудувајќи не вината да ја бараме сѐ подалеку од нас, низ шаманистички ритуали на префрлање на одговорноста некаде далеку, во некои мрачни катчиња, во мистично недопирливи предели каде се крие злото обликувано во грозоморни фигури со ужасни изрази на лицето, извиени опаши и рогови врз изобличени глави. Кои кукаквици сме ние, уплашени злото да го препознаеме околу нас, до нас и во самите себе.

Не може веќе. Нема простор за преправање и глумење недоветност. Сите овие убијци на деца не се никакви монструми. Дали низ нарцистички позирани селфиња или низ полициски фотографии, со коси или избричени, во „Лакост” маички или затворски комбинезони, сите тие личат на тебе и мене, ние и нас, банално просечно. Нашите обиди за ограда од нив преку користење зборови „монструми, зло, психопати, франкенштајни” се половично употребени за нивна стигматизација и половично за наше само-прочистување, за утеха на нечистата совест, за самоубедување дека ние сме нормалните. Но, дали навистина сме?

Франкенштајн е претставата за суштеството создадено од делови на починати луѓе, обесени убијци, починати просјаци, зашиени и залепени во човеколико тело без симетрија. Но, Франкенштајн е чедо именувано според таткото, залудениот научник Виктор Франкенштајн. Во делото на Мери Шели, научникот нема убиено никого, за разлика од неговото неприродна, скарадна рожба на оживеана смрт. Франкенштајн е убиец, но не е монструм. Франкенштајн не е убиец, но е монструм.

Лица познати на институциите
По ѓаволите со презумпции на невиност. Палевски и неговите аздисани партнери во злосторството се виновни во часот во кој решиле во сопствените грозоморства да вклучат невино детуле, ни криво ни должно, ни свесно ни запознаено со злата на овој свет. Дури и самото ставање рака врз нејзино раме, и самото ставање во кола, дури и самата замисла да девојче биде Џокер во нивниот покер со злото; е доволно за да бидат сметани за виновни, за злосторници. Убиството е само финалниот чин на злосторството започнато со замислата за нејзино вклучување, организирано од грст суштества недостојни на човечност.

Но, со сето кажано, баналноста на карактерите вклучени во убиството укажува дека тие се само тоа – убијци. Но што правиме со фактот што речиси сите од нив, а мастермајндот особено, се со децении одбележани како „лица познати на институциите”? Во која терминологија, новосоздаден инструмент и бирократски новоговор ќе си го најдеме спасот на совеста дека системот ги познавал и препознавал ликовите како загроза и опасност? Бидејќи, да се нарече Палевски како убиец, да се одбележат соучесниците како убијци е лесна работа. Но доколку сме навистина храбри, навистина огорчени, навистина заситени од ваквите прикази на хорор и шок, храброста треба да ја докажеме преку зачекорување право кон срцето на темнината, во длабоките пазуви на она што еуфемистички го нарекуваме систем.

Паралелен систем
Всушност, во мракот на премрежијата на системите. Во оваа земја, како и секоја друга, постои она што го нарекуваме систем на институции или Влада. Но во оваа земја особено, постои паралелен, неслужбен систем на институции или власт, кој делува надвор од отчетноста и нормалноста. Тој паралелен систем е институционален одраз на дво-етничноста на земјата и потребата на еден етникум да одржи де факто контрола, доминација и монопол врз владеењето и привилегиите паралелно со де јуре распределбата на ингеренциите на јавниот систем. Тој де факто инкогнито систем постоеше уште од Федерацијата, но поради нужноста од взаемни соработки и контроли, не можеше да аздисува во дивеење надвор од контрола.

По стекнувањето на независноста, паралелниот систем остана без никаква контрола, никаков надзор, никаква потреба за давање отчет или саморегулација. Начинот на кој делуваше тој систем е пренесен од устата на самиот Палевски, кој во еден од неговите настапи ќе објасни како делувал додека бил шеф на СДСМ во Скопје, потврдувајќи дека „секогаш кога шиптараната организираше протести, настани, ние контактиравме со ВМРО за да се организираме”. Всушност, добар дел од неговите нарцистички бладања по поткасти е резимирано сведоштво за начинот на кој функционирал и сѐ уште дејствува тој паралелен свет на неказнивост, базиран врз заткулисни шеми.

Пред многу години забележав дека во македонскиот политички естаблишмент во раните осумдесети е создаден монструозен апарат на прогон, шиканирање, понижување создаден и хранет на сметка на Албанците. Но како што Албанците се освестуваа, парираа и спротивставуваа на таа монструзна апаратура, така и порциите со кое се хранеше монструмот стануваа се покуси, понезадоволителни. За да на крај, монструмот во потрага по грана и raison d’etre, полека се вртеше кон оние кои го имаа создадено, кон Македонците. Но не кон секој Македонец! Туку кон невините, слабите, незаштитените, за системот потрошните и заборавливите. Македонците, елем, си го создадоа својот Голум, монструм изграден за заштита кој на крај ги јаде своите креатори.

Таканаречената „јавност” во Македонија сака Палевски и останатите да ги дефинира како про-руски, екстремно-десничарски, про-фашистички, агентурни творби, согласно новата терминологија и интереси на засегнатите. Тоа е далеку полесно од нивното дефинирање како она што сѐ – издатоци на системот кој сака да преживаа покрај сите промени или современости. Оливер Спасовски вели дека треба да се забранат таквите партии. Типичен резон на бирократијата во фрлање зборови кои граѓаните сакаат да ги слушнат, но без одговор за санкционирање на милјето од кои се имаат создадено таквите денешни и идните слични параполитички и параполициски дружби. Не, пријатели, забрани на забегани имитации на партии е само сечење лисја на дрвото и дефокус од она што е потребно и неопходно. Сечење на коренот на мртвото дрво од кое никнуваат никулците на злото.

Границата меѓу џандарот и бандитот
Зарем е случајно што во толку убиства и толку злосторства се вклучени ликови кои се на полу-чекор, на чекор дистанца од врвни ликови на естаблишментот? Зарем е случајно што на чекор од убиецот на Алмир се наоѓа полицаец близок до владејачката партија? Зарем е случајно што на полу-чекор од Вања наидуваме на каталог на кој-е-кој од најголемите македонски партии (да, и на ДУИ), познаник на речиси комплетната полициска, судска, правосудна, адвокатска камарила на земјата? Тенка секогаш и секаде била границата помеѓу џандарот и бандитот, но што кога таа граница е речиси избришана и веќе не се знае дали криминалот е претопен во полицијата-правосудството или пак обратно, полицијата-правосудството е претопено во подземје со службен беџ, службена легитимација и спид-дајл контакт со врвното раководство на земјата.

Инсистирањето на политиката да – ако затреба и на вештачки апарати на дишење – ги задржи и користи услугите на ликови како Зоран Верушевски (‘професорот’ на Палевски), на Љубомир Јолевски (сатрапот на Албанците) или Владо Камбовски (ангелот- спасител на Аркан) и десетини други попознати или помалку познати континуитети на едноумието, омразата, манипулацијата и анархијата, е сведошво на директното соучесништво на партиите во одржување во живот на културата на калкулирана „конструктивна експлоатација на криминалот”, со се сите нас посредни соучесници кои гласаме за нив. Ние, граѓаните, со наши гласови, всадени стравови и калкулирани пресметки за „мали пактови со ѓаволот за спас од другиот” ја градиме постелата врз која се одвиваат злосторствата врз оние кои немаат ниту глас за гласање ниту глас за протестирање.

Ниту убиството на дете од забегани скотови на монструозниот систем не нѐ натера да спонтано излеземе на улици. Кој да повика, а да му веруваме? Кој да организира, а да не нѐ злоупотреби? Кој да протестира, а да не растревожи? Кој остана чесен, за да го следиме? Убиството на Вања докажа дека во земјата веќе не постои никаква нулта точка на колективна согласност, скраја разликите. Не постои ниедна морална вертикала околу која со мирна душа и чиста совест ќе се обединиме. Зошто? Бидејќи Палевски со неговата блискост и интимност до Владата, до власта, до црквата, до медиумите, до невладините ни докажа дека сѐ е труло и лажно. Палевски ја уби Вања. Но монструозниот систем го уби општеството. И во нас, човечното. (Dw)
Арсим Зеколи

    

Најново

(ВИДЕО) 30 ХОЛИВУДСКИ И МУЗИЧКИ ЅВЕЗДИ СО ПОДДРШКА ЗА УКРАИНА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЗЕЛЕНСКИ: Мораме да бидеме побрзи, во спротивно нема да имаме шанси

Sase Ivanovski

Тошковски: Однесувањето на премиерот Џафери кон вработените во МВР е недозволиво

Sase Ivanovski

Бојмацалиев: Декември и јануари 2021 и 2022 имаше по 50.000 апликации, 2023 во тие месеци имаше 170.000 апликации и МВР е подготвено да ги услужи сите граѓани

Sase Ivanovski

Ученичка од ,,Јосип Броз Тито” добила опомена пред исклучување – не зошто ја тепала соученичката туку затоа што побарала да и го фотографира модрото око

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ДЕНЕСКА ВО ЦЕЛА ЕВРОПА СЕ ПРОТЕСТИРАШЕ ЗА ПОДДРШКА НА УКРАИНА НА ДВЕ ГОДИНИ ОД РУСКАТА ИНВАЗИЈА

Sase Ivanovski

Во новиот мандат на СДСМ просечната плата ќе биде над 1.000 евра, додека пак минималната ќе биде 600 евра

Sase Ivanovski

Украина потпиша билатерални безбедносни договори со Италија и Канада

Sase Ivanovski

Телото на Навални вратено на неговата мајка

Sase Ivanovski

Фентанил се шири на црниот пазар на Балканот, многу поефтин од хероинот, исто и многу појак и затоа лесно се умира од него со предозирање

Sase Ivanovski

Османи од Советот на безбедност на ОН: Правдата и одговорноста мора да надвладеат

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ОДВРАТНО, БИЗАРНО: РУСИЈА ПРОСЛАВИ ДВЕ ГОДИНИ ОД ИНВАЗИЈАТА ВРЗ УКРАИНА СО МАСОВЕН ОГНОМЕТ НАД МОСКВА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ДЕЈВИД КАМЕРОН: ПУТИН СЕ ОДНЕСУВА КАКО ХИТЛЕР!

Sase Ivanovski

ФОТО НА ДЕНОТ: ГАЛЕБИ НА ОХРИДСКО ЕЗЕРО

Sase Ivanovski

Силјановска Давкова за кандидатурата: Состојбата во државата бара да не седиме и да коментираме, време е национално единство во секој поглед

Sase Ivanovski

Меџити до Ахмети: Кој ја отвори вратата за руски капитал во земјава?

Sase Ivanovski

ДИК предлага да се гласа и со пасошите со „Република Македонија“ со важечки датум

Sase Ivanovski

САД ставија на црната листа 14 руски танкери

Sase Ivanovski

Бајден: САД не можат да и го свртат грбот на Украина

Sase Ivanovski

Германската министерка ги отфрли преговорите со Путин: „Кој ќе биде следниот што ќе биде нападнат од безмилосен сосед?“

Sase Ivanovski

Шефицата на Европската комисија пристигна во Киев:„Повеќе од кога било, цврсто стоиме покрај Украина“

Sase Ivanovski

Тоа што го прави Израел не е војна, тоа е геноцид, порача бразилскиот претседател

Sase Ivanovski

Ердоган се закани: Турција ќе ги искористи сите расположливи средства за да го спречи угнетувањето во Газа

Sase Ivanovski

СЛАВЕСКИ: АКО ПРОДОЛЖИ ВЛАСТА НА СДСМ, ОСНОВНИ НАМИРНИЦИ ЌЕ КУПУВАМЕ СО ВРЕЌИ ПАРИ

Sase Ivanovski

РИШИ СУНАК: СЛАВА УКРАИНИ!

Sase Ivanovski

МАКРОН: УКРАИНА СЕ БОРИ ЗА СЕБЕ И ЗА ЕВРОПА, НЕМА ДА ПРЕСТАНЕМЕ СО ПОДДРШКАТА

Sase Ivanovski

МАКРОН: УКРАИНА СЕ БОРИ ЗА СЕБЕ И ЗА ЕВРОПА, НЕМА ДА ПРЕСТАНЕМЕ СО ПОДДРШКАТА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) 86 работници починале за пет години во Македонија поради повреда на работно место

Sase Ivanovski

Османи ја повика Русија да ја прекине војната и да ги повлече трупите од Украина:„Правдата и одговорноста мора да надвладеат“

Sase Ivanovski

Институциите на ЕУ осветлени во боите на знамето на Украина

Sase Ivanovski

Османи-Кулеба: Руската Федерација е најголемата закана за безбедноста на Европа, Западен Балкан, но и на Македонија

Sase Ivanovski

Новинарски здруженија и организации: Политички консензус за медиумска корупција преку злоупотреба на европско знаменце во Собранието

Sase Ivanovski

За 25 месеци приклучени се нови 578,26 MW енергетски капацитети од обновливи извори

Sase Ivanovski

Гутереш: Време е за мир во Украина, Русија ја прекрши Повелбата на ОН

Sase Ivanovski

Од октомври до сега на 47.000 наши иселеници им се издадени нови патни исправи, вели Бојмацалиев

Sase Ivanovski

Мајката на Навални доби рок од три часа да се согласи на приватен погреб

Sase Ivanovski

БОЈМАЦАЛИЕВ: Брзата лента за замена на лични документи е во интерес на професионалните транспортери

Sase Ivanovski

МИЦКОВСКИ: Вечерва присуствував на отварање на Изборниот штаб во Велес

Sase Ivanovski

ПАДНА ДОГОВОР: ДАНСКА ЌЕ И ДАДЕ НА УКРАИНА АВИОНИ Ф-16

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ОРДАНОВСКИ: МИЦКОВСКИ ЈА ОДБРА СИЉАНОВСКА САМО ЗАТОА ШТО ТАА НЕМА АМБИЦИИ ДА БИДЕ ЛИДЕР НА ВМРО ДПМНЕ

Sase Ivanovski

(ФОТО ГАЛЕРИЈА) КАСАНДРА НАПОЛНИ 50 ГОДИНИ, А НИЕ УШТЕ ВО ЕУ НЕ ВЛЕГОВМЕ

Sase Ivanovski

Бочварски: Транспортерите и превозниците со приоритет за нов пасош

Sase Ivanovski

Џафери во посета на националниот парк Шар Планина: Националниот парк нуди одлични можности за туристички и социо-економски развој на шарпланинскиот регион

Sase Ivanovski

Зеленски: Подготвуваме нова контраофанзива

Sase Ivanovski

Град Скопје: Се одржа првиот хуманитарен базар за помош на Леонид Индов

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА НА КАНАДА: ДОСЕГА ДАДОВМЕ БЛИЗУ 10 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ ВОЕНА ПОМОШ ЗА УКРАИНА, ЌЕ ПРОДОЛЖИМЕ ДА ДАВАМЕ И ПОНАТАМУ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) РУСОФИЛИТЕ ГО ПРЕДЛОЖИЈА ШЕФОТ НА ЕНЕРГЕТСКА КОМОРА ЃОРЃИ МАНАСКОВ ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛ НА ДРЖАВАТА, ПОЧНАА ДА СОБИРААТ ПОТПИСИ

Sase Ivanovski

Даштевски: Досега пријавени 11 кандидати за претседател на државата, поднесена и една пријава за независен пратеник

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МЕЃУ МРТВИТЕ И ЦЕЛО СЕМЕЈСТВО СО НОВОРОДЕНЧЕ Бројот на загинати во пожарот во Валенсија се искачи на 10 лица

Sase Ivanovski

ГЕРМАНИЈА ЈА ЛЕГАЛИЗИРАШЕ УПОТРЕБАТА НА МАРИХУАНА Еве колку грама ќе се дозволени, а со повеќе од тоа следи апсење!

Sase Ivanovski

Бојмацалиев: Последната пратка обрасци е доказ дека системот функционира

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) БРУТАЛНА Е ВОЈНАТА ВО УКРАИНА, СЕ ПРАВАТ МАСАКАР СО ДРОНОВИ И АРТИЛЕРИЈА

Sase Ivanovski

Села и Таравари на тет – а – тет средба се договориле: Штабот во Скопје, сметката на партијата и возилата остануваат кај екс лидерот

Sase Ivanovski

Град Скопје со обвинување до Трајко Славески и ВМРО-ДПМНЕ: Не сакаат да се откажат од месечниот паушал и да донираат за лекување на Леонид Индов

Sase Ivanovski

Блинкен: Еврејските населби се во спротивност со меѓународното право

Sase Ivanovski

Османи од САД се заблагодари за претседателската кандидатура

Sase Ivanovski

Ердоган: Турција ќе ги искористи сите расположливи средства за да ги запре израелските напади врз Газа и Ерусалим

Sase Ivanovski

Силјановска сакала кога шета да биде сама без обезбедување и затоа се думала. Сепак превагнала кандидатурата

Sase Ivanovski

Омбудсманот за случајот со Леонид: Ќе се бара промена на законите за да се овозможи лекување

Sase Ivanovski

СДСМ на став дека шефот на државата треба да се избира на непосредни избори, а не во парламентот

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПРЕМИЕРОТ ЏАФЕРИ ИСКАРА ВРАБОТЕНА ВО ТЕТОВО: НЕ ГИ ЗНАЕТЕ ПРОЦЕДУРИТЕ

Sase Ivanovski

Зградата на МНР осветлена во боите на украинското знаме во пресрет на двегодишнината од руската инвазија на Украина

Sase Ivanovski

ИЈЗ: Хоспитализирани уште четири деца со голема кашлица

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) УКРАИНА УНИШТИ УШТЕ ЕДЕН СКАПОЦЕН РУСКИ АВИОН ЗА ШПИОНАЖА ВРЕДЕН НАД 300 МИЛИОНИ ДОЛАРИ

Sase Ivanovski

Добрата вест е дека е зголемен интересот за вакцинација: Вкупно 57 случаи на голема кашлица во Скопје, засега нема мали сипаници

Sase Ivanovski

ФОТО ЛЕГЕНДАРЕ: СИЉАНОВСКА ВО ПРВ РЕД ВО ВЛАДАТА НА БРАНКО ЦРВЕНКОВСКИ ОД 1992-РА ГОДИНА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Ковачевски: ДПМНЕ од сабајле се ПРОТИВ уставното име, на пладне се ЗА а навечер НЕ ЗНААТ 

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) САШКО КОЦЕВ: НАЈГОЛЕМИ ДОБИТНИЦИ ОД ОВА СО ПАСОШИТЕ СЕ СРБИТЕ, ЌЕ СЕ ШИРАТ СЕГА НА ХАЛКИДИКИ НА 4 ЛЕЖАЛКИ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) САШКО КОЦЕВ НА БУБАМАРА: ОВОЈ НАРОД НА ЗАБАР ОДИ КОГА ЦРВИ ЌЕ ПОЧНАТ ДА ИЗЛЕГУВААТ ОД ЗАБИТЕ НЕ ПА НА ВРЕМЕ ДА ОТИДЕ ПАСОШ ДА ИЗВАДИ

Sase Ivanovski

Тошковски очекува за месец и половина да бидат изготвени пасоши за досега фотографираните граѓани

Sase Ivanovski

НЕПРИЈАТНО Е ДА СЕ ЗБОРУВА ЗА ТОА ВО ЗЕМЈА КОЈА СЕ СМЕТА ЗА ХРИСТИЈАНСКА: Угледни Руси бараат власта да го предаде телото на Навални на семејството

Sase Ivanovski

РУСИЈА Е НОЌНА МОРА ОД ДРЖАВА, ТАКВА ТИРАНИЈА САМО СТАЛИН МОЖЕЛ ДА НАПРАВИ: Ај што го затворија и го убија Навални, па и сега телото не го даваат за да го закопаат?!

Sase Ivanovski

ИНФЛУЕНСЕРКАТА МИА КОСТОВА СОБРА 450 000 ДЕНАРИ ДОНАЦИИ ЗА ЛЕКУВАЊЕ НА ЛЕОНИД

Sase Ivanovski

Џафери во ненајавена посета на СВР Тетово, констатираше недостаток на организација во институцијата

Sase Ivanovski

ЏАФЕРИ: Институциите да не се изненадат што без најавување ќе ги проверувам вршителите на работите и обврските што ги имаат

Sase Ivanovski

ГОРАН СДК: Многу би сакал да знам колкумина од македонските пратеници покрај обичниот и дипломатскиот пасош со себе си го носат и бугарскиот пасош

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) НЕ Е ЛЕСНО И ВЕСТИ ДА СЕ ЧИТААТ НА ТВ

Sase Ivanovski

Скопјанец е приведен, во угостителски објект ранил познаник

Sase Ivanovski

Вработените на УКИМ се уште се без плата за јануари – ректорката Билјана Ангелова на средба кај претседателот Пендаровски

Sase Ivanovski

Поп пејачката Андријана Јаневска синоќа ја доби својата прва Златна бубамара на популарноста, односно беше наградена како пејачка на годината

Sase Ivanovski
Вчитувам....