21.8 C
Скопје
21/05/2024 13:37
МАКТЕЛ

  

     

 

ИНАКУ ЖЕНАВА Е ПРОФЕСОРКА ПО МИРОВНИ СТУДИИ А САКА ДА ПОНИШТИ МИРОВЕН ДОГОВОР СО КОЈ СЕ ЗАВРШИ КОНФЛИКТОТ ВО 2001-ВА: Ванковска прво ќе го раскине договорот со Бугарија, а за рамковниот требало да се разговара

      

Рамковниот си ја заврши својата работа, ако сакаме понатаму треба да се соочиме и еднаш мора да излеземе од стравот да разговараме за Рамковниот договор и 2001 година, вели во интервју за МИА професорката Билјана Ванковска, кандидат за претседател на Левица.Прво што би направила е раскинување на договорот со Бугарија, како и отворање на уставна дебата и процедура за промена на целиот Устав, не, како што вели „овде ќе закрпиме, овде ќе залепиме или ќе додадеме“, туку комплетно нов Устав.

   

Главна цел, Ванковска вели е да покаже колку сме различни и да го деконструира концептот на „сите се исти“. Смета дека главен адут и фактор на изненадување се луѓето кои одбиваат јавно да кажат која е нивната политичка преференца, а кои, како што вели, се препознаат во она што тие го говорат.Во однос на Левица, Ванковска вели дека, иако не е член на партијата, меѓу нив постои една синергија и природна хармонија, што ќе се види и во програмата и во настаните.

 

– Билјана Ванковска е родена како левичарка, практично ако зборувам за социјалното, класното потекло работничко. Порасната сум во социјалистички систем, очигледно велам мојата најблиска околина била таква, живеам во работничко маало, тоа е изградено по земјотресот каде што работниците на „Нова Македонија“ добија бараки и таму останав да живеам, така што секаде сум опкружена со она што можеби со застарен сега речник би го нарекла работничка класа. Така што ние се најдовме што се вели без многу да трагаме еден по други и вистина е дека јас бев еден од потписниците при основањето на Левица затоа што бев среќна што на политичката сцена која јас ја разбирам баш во онаа плурална смисла – мнозинска, значи спектарот на понуди кои треба да им се даде на граѓаните, сметав дека тоа е добар чин, убаво едно придвижување, бидејќи тенденцијата беше и се уште е за жал да сите некако во центар се групираат, па потоа викаат центар – лево, центар – десно. Така што, да – мислам дека ќе покажеме и низ кампањата дека застапуваме леви политики, вели Ванковска.

   

     

Во целиот овој процес, Ванковска, нагласувадека оди чекор по чекор и дека нејзина главна цел е да покаже колку се различни и да го деконструира концептот на „сите се исти“.
– Сега во овој дел, во делот на кампањата мојата главна цел е да покажам колку сме ние различни од сето она што постои на политичката сцена. Веќе реков, во Македонија не можете да најдете десно, лево, центар. Се е тоа некој бленд, микс, мислам дури и дека нема идеологија. Кај нас има идеологија. Некои тоа ќе го наречат идеали или некои викаат нели „само будале гину за идеале“, еве ние ако треба и ќе загинеме што се вели во битката. Меѓутоа, идејата да го деконструираме оној владејачки дискурс и концепт за општеството во кој постојано ни велат нема алтернатива за ова, нема алтернатива за ова и на крај граѓанинот е пасивизиран и вика „сите се тие исти“, сите едното исто на еден или друг начин го преповторуваат, веќе се здодевни, не им веруваме, ветуваат мед и млеко дека ќе тече, а не е така или одиме утре задутре во Европска унија или НАТО требаше да ни донесе благосостојба. Мојата задача овде, јас дури сега се дефинирам не знам колку е скромно или не, ама јас се дефинирам како некој што ја кажува вистината. Значи, без оглед која е цената и како тоа јавноста ќе го прими, јас мислам дека јавноста заслужува нештата да се кажат без ракаваци, без обланди, без розови очила и пакување на нештата, така што во оваа фаза е тоа. Ако јас допрам со кажувањето на вистината, со работите директно такви какви што се не избегнувајќи како противкандидатите – да ама под услов итн., мислам дека тоа е вистинскиот начин, да бидете автентичен, да зборувате со аргументите на здравиот разум и граѓаните тоа го препознаваат, појаснува Ванковска.

Таа вели дека ќе прифати дебата, секаде каде ќе биде поканета и посочува дека нејзина јака страна е токму умешноста вербално да се изјасни и да ги каже работите како што се, но, како што вели, доколку кандидатите прифатат дуел.
– Не е коректно некој да ве отпише во стартот, а притоа да избегнува дебата. Значи, јас многу би сакала да разговарам на еднаква нога бидејќи ние еднакво собравме потписи освен колешката Силјановска која отиде со 30 потписи од пратеници, меѓутоа ние сите формално правно сме еднакви. Значи, јас би требала да имам еднаква шанса да разговарам со претседателот Пендаровски, со министерот Бујар Османи, со градоначалниците итн. Јас сум единствен кандидат кој доаѓа од академската средина без политички багаж, без никаква политичка функција зад себе и мислам дека тоа би било интересно за гледање за нашите гласачи, нагласи Ванковска.

Најавува скромна кампања, без спектакуларни митинзи, бини, огномети, карвани со автобуси. -Сето тоа што досега го виделе ние нема да го имаме вели Ванковска, и нагласува дека сепак ќе биде видлива и препознатлива – на сите можни начини од делење флаери, средби со граѓани, некој посебен весник, малку билборди…
Прашана од кого очекува поддршка на изборите, Ванковска вели дека во текот на кампањата се обидуваат на една социјално-класна основа да допрат до луѓето, а како фактор на изнендување ги смета луѓето кои не сакаат јавно да се експонираат.

-Ќе бидам сосема искрена да кажам дека тука лежи оној адут на кој ние сметаме и мислам дека ќе изненадиме и тоа многу. Токму доаѓам од неколку места каде што имав некои практични работи да завршам пред ова интервју во кои луѓето приоѓаат и велат јас намерно не ставам лајк на вашиот профил или на Левица, намерно не се експонирам, меѓутоа јас сум за вас затоа што се плашат, тие имаат бизниси, имаат работни места некогаш и по институции. Левица е некој вид, јас велам баукот на левицата лета над Македонија, така што многу од тие луѓе кои одбиваат јавно да кажат која е нивната политичка преференца ќе се препознаат во ова што ние го говориме и мислам дека и за мене и за партијата ќе го дадат својот глас, така што тоа е факторот на изненадувањето, изјави Ванковска.

Според Ванковска, Рамковниот договор си ја завршил својата работа, а ако сакаме понатаму треба да се соочиме и отвориме дебата, а не тој да се смета како табу тема и нешто за што не смее да се разговара.

-Ванковска е за една нормална демократија. Еве, почнувам од Рамковниот. Тој си ја изврши својата функција во едно драматично време, беше наметнат однадвор како наводно мировен договор имплементиран делумно во Уставот. Дваесет години Рамковниот покажа дека од час во час ние завлегуваме во една либанизација, во една уште уставно втемелена етничка сегрегација која веќе доаѓа до апсурд, веќе немате ниту една институција која можете да ја конституирате без да го имате и етничкиот фактор. Во граѓанските држави, во вистинските демократии каде што демосот, граѓанинот владее тоа не е природна работа, така што мојата поента е дека Рамковниот договор си ја заврши својата историска функција и ако сакаме понатаму треба да се соочиме или одиме во бинационална федерална или федерализирана држава или ќе се вратиме и ќе бидеме како нормалните држави, изјави Ванковска.

Според Ванковска, тоа е доведено до ситуација на политика на уцена во која македонскиот народ и Македонецот е уценет од сите страни – од надвор го уценуваат и соседи и ЕУ и Америка, дома Албанците, така што, како што вели, фрустрацијата е разбирлива.Прашана што конкретно предлага, односно кој ќе биде нејзиниот прв чекор, Ванковска рече дека прво ќе го раскине договорот со Бугарија, а потоа ќе отвори дебата за целосно нов Устав.

-Ова што би прво направила би било раскинување на бугарскиот Договор. Тој е наједноставен формално правно, нема тука драматични ситуации, дури не задира ни во францускиот предлог. Што е следната задача на општеството, не само на претседателот, туку јас сега се надевам дека и останатиот дел од политичката структура ќе се свести дека ова води во бесмисла. Притоа, Европската унија се менува во толку лоша насока, толку сама себеси си пукаше во нога со украинската политика, со милитаризацијата, со социјалните протести што ги има внатре што веќе тоа не е онаа Унија што ни ја ветуваа. Така што, ние мора да се свртиме кон сопствените национални интереси и да го издигнеме и оној наш национален дигнитет, достоинство. Впрочем слоганот на кампањата со која одам е „Да си го вратиме достоинството на народот“. Значи, нас не’ згазија и веќе почнуваме да не си веруваме себеси дека било што можеме да смениме, изјави Ванковска.

Според Ванковска не можеме да живееме со страв и потребно е да се разговара за работите какви што се, а не да бидеме заложници на сопствениот страв.
– Јас сум за тоа, претседателот да може да ја отвори таа уставна дебата и процедура за промена на целиот Устав велам, не овде ќе закрпиме, овде ќе залепиме или ќе додадеме Бугари или не знам кого. Нам ни треба комплетно нов Устав. Јас сум, затоа велам една таква радикална дебата. Се разбира, претседателот не може да октроира Устав, кога јас би можела би ви кажала – е ваков Устав сакам. Ама не сум јас таа што се прашува. Значи, постои општество, постои дебата, постојат експерти, постојат заинтересирани групи и мислам дека тоа ќе биде шанса, дури и да не успее. Еднаш мораме да излеземе од стравот да разговараме за Рамковниот договор за 2001, хашките злосторства…, изјави Ванковска.

Прашана од кого очекува дека би можел да и честита победа и дали таа би честитала, Ванковска рече дека, ако има минимум политички бонтон „би требале да си честитаме сите барем дека сме го изоделе патот, дури и да не е победа, дури и да е пораз“.Ванковска, ветува дека ќе се потруди да има интересна и суштинска дебата, и предупредува дека нејзината проценка е дека мандатот од пет години ќе опфати драматична промена на светот во овој мултиполарен свет.

    

Најново

Судскиот совет му го одзеде имунитетот и го одобри притворот на судијата Наке Георгиев

Sase Ivanovski

Загина маж од кичевско, со автомобилот излетал од патот

Sase Ivanovski

Сончево и топло претпладне, попладне нестабилно со дожд и грмежи

Sase Ivanovski

Судскиот совет може да му го одземе имунитетот на врховниот судија, но сепак да не дозволи притвор

Sase Ivanovski

Нема барање за притвор за Иџет Мемети, не биле најдени доволно докази – за Георгиев судот треба да одлучи за притвор

Sase Ivanovski

НОВОТО ЕЛЕКТРИЧНО ВОЗИЛО ,,ГРИН МАШИНС” НА БРАКО ПРЕТСТАВЕНО ВО МИНХЕН

Sase Ivanovski

Меџити: Помеѓу Груевски и Заев повторно би го бирал Заев

Sase Ivanovski

МВР: Забавниот парк пред „Борис Трајковски“ ќе биде затворен

Sase Ivanovski

Синот на осудениот Боро Стојчев ги снимил со мобилен судијата и обвиниелот како му бараат пари да помогат за таткому и ги пријавил

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ИРАНСКИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ И МИНИСТЕРОТ ЗА НАДВОРЕШНИ РАБОТИ БИЛЕ ВО ПОСЕТА НА ПУШТАЊЕ НА НОВА БРАНА НА ГРАНИЦАТА СО АЗЕРБЕЈЏАН

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) АТМОСФЕРАТА НА КОШАРКАРСКИТЕ НАТПРЕВАРИ ВО СРБИЈА Е ТОТАЛНО ЛУДИЛО

Sase Ivanovski

КАКО ЖЕНИТЕ ВО ИРАН ЈА ПРОСЛАВИЈА СМРТТА НА РАИСИ

Sase Ivanovski

ОЈО отвори истрага против врховниот судија Георгиев и членот на Советот на јавни обвинители Мемети

Sase Ivanovski

ЗА УТЕХА НА СИТЕ ШТО СМЕ ПРОСЕЧНИ: И ГОЛЕМИНАТА НА ПЕНИСОТ МОЖЕ ДА ТИ НАПРАВИ НЕОЧЕКУВАНИ ПРОБЛЕМИ

Sase Ivanovski

И обвинителот Мемети осомничен за поткуп, претреси ноќеска во неговиот дом и службените простории

Sase Ivanovski

Нови цени од полноќ на горивата

Sase Ivanovski

Косовската полиција влезе во експозитурите на банката „Поштенска штедилница“

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ВАКА Е ДА БИДЕШ ПОД РУСКА ВЛАСТ: РУСИТЕ ФРЛИЛЕ 500 НУКЛЕАРКИ ВРЗ КАЗАКСТАН, ИМ ГИ ИСУШИЛЕ ЕЗЕРАТА, НАСЕЛИЛЕ РУСИ НА ПЛОДНАТА ПОЧВА

Sase Ivanovski

Јанчев доби извинување од кавадарчанецот, кој беше приведен поради закани кон него

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) КАЗАКСТАН: НАЈГОЛЕМАТА ЗЕМЈА ВО ЕВРОПА УШТЕ СЕ ОПОРАВУВА ОД РУСКИОТ ПОГРОМ КОЈ ТРАЕЛ 100 ГОДИНИ

Sase Ivanovski

Тешко повреден е млад возач од село Моин, излетал со возилото кај Гевгелија

Sase Ivanovski

Се враќа ли Фатмир Меџити на министерското столче во здравство?

Sase Ivanovski

Медведев предвидува: Зеленски може да биде убиен

Sase Ivanovski

Милошоски: Во моментот имаме 61 пратеник и продолжуваме со преговорите со ВРЕДИ, на ДУИ и Ахмети им е изгубен компасот, време им е за опозиција 

Sase Ivanovski

Министерот Тошковски во посета на системот за видеонадзор на сообраќајниците „Безбеден град“

Sase Ivanovski

Четврток неработен ден – Национален ден на Власите

Sase Ivanovski

Хорор во Тузла – ги убил сопругата и двете деца, па си пресудил

Sase Ivanovski

Средба на претседателката Сиљановска Давкова со британскиот амбасадор Метју Лосон

Sase Ivanovski

Сашо Мијалков за три дена излегува од затвор

Sase Ivanovski

Средба на претседателката Сиљановска Давкова со австрискиот амбасадор Мартин Памер

Sase Ivanovski

Women in Business – уникатен бизнис пакет од ПроКредит Банка и ЕБОР за поддршка на жени претприемачи

Sase Ivanovski

Путин: Раиси беше вистински пријател на Русија

Sase Ivanovski

Со задоволство Ви го преставуваме ГРАНД СКОПЈЕ, како PRIME SPONSOR на Конференцијата за комерцијални недвижности во Скопје, Македонија

Sase Ivanovski

Претставници на МОН на Светскиот образовен форум во Лондон

Sase Ivanovski

Недостига земјиште за градба! Следните години ќе бидеме сведоци на ширење на градовите и создавање целосно нови населби!

Sase Ivanovski

Мицкоски на средба со Дрекслер: Заложбите на Владата на ВМРО-ДПМНЕ се евроинтеграциите, забрзан економски развој и борбата против криминалот и корупцијата

Sase Ivanovski

ФОРТОНМКА ја најавува втората Конференција за недвижности на 22 мај во Скопје

Sase Ivanovski

AI Tech Summit повторно во Скопје!  

Sase Ivanovski

Со задоволство Ви го претставуваме Balfin Real Estate како СРЕБРЕН СПОНЗОР на Конференцијата за комерцијални недвижности во Скопје, Македонија, 22 Мај 2024

Sase Ivanovski

Приведени крадци во Прилеп

Sase Ivanovski

ELENA LUKA HOME со ексклузивна видео презентација ќе го промовира својот премиум станбено-деловен комплекс FUTURA.

Sase Ivanovski

Средба Маричиќ – Бомгартнер: Поддршката од Франција за евроинтеграцијата на државата е цврста заложба за продолжување на процесот

Sase Ivanovski

Сиљановска доби честитка од Кралот Чарлс Трети: Уверен сум дека за време на мандатот ќе се справите со големите предизвици

Sase Ivanovski

Приведен крадец во Охрид, одземеното вратено на сопственикот

Sase Ivanovski

Одбележан 20 Мај – Денот на македонските пожарникари

Sase Ivanovski

Мангова: Политичките актери си играат со национализмот кога се слаби сами по себе да донесат резултати

Sase Ivanovski

Меѓународниот суд на правдата бара апсење на Нетанјаху и шефовите на Хамас

Sase Ivanovski

Две лица тешко повредени откако возило удри во мотоцикл во Гостивар

Sase Ivanovski

Седумнаесетгодишник гласал осумпати за премиерот Моди на изборите во Индија

Sase Ivanovski

Турчин приложил фалсификувана зелена карта на Деве Баир, полицијата го приведе

Sase Ivanovski

Словачкиот премиер закрепнува и неговата состојба е стабилна

Sase Ivanovski

Индира Кастратовиќ: Во Македонија сите се тренери и селектори!

Sase Ivanovski

Меѓународниот кривичен суд побара апсење на Нетанјаху и на лидерот на Хамас

Sase Ivanovski

Првиот мобилен повик е направен на денешен ден во 1973 година

Sase Ivanovski

Србија апелира за повлекување на текстот на резолуцијата за Сребреница

Sase Ivanovski

Мицковски на одбележување на годишнината од кревањето на разловечкото востание

Sase Ivanovski

ЕПСКИОТ РАСКАЗ НА БАТЕ ВАНЕ КАКО ГИ ОДНЕЛ ПАНДЕВ И СТОЈКОВ ВО МИЛАНО!

Sase Ivanovski

Grand Skopje PRIME SPONSOR на овогодинешната Конференција за недвижности

Sase Ivanovski

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ПОЖАРНИКАРИ KOUZON Fire and Rescue Training Center Коузон Доброволно противпожарно друштво

Sase Ivanovski

Мангова: Верските заедници, армијата и полицијата со најголема доверба од граѓаните, бидејќи помала е интеракцијата со нив

Sase Ivanovski

Превртени кошеви и искршени седишта – институциите си префрлаат вина за руинираната спортска сала на УКИМ

Sase Ivanovski

Од почетокот на израелската операција во Рафа од територијата побегнале 800.000 луѓе

Sase Ivanovski

ЦУК: Поплавени подруми во охридско од поројниот дожд

Sase Ivanovski

Стара невистинита вест дека пијан Србин убил ајкула во Египет, преку руски медиуми стаса и кај нас

Sase Ivanovski

Безбедноста станува помал приоритет, вели поранешниот истражувач за безбедност на „OpenAI“

Sase Ivanovski

Јавното мислење во С. Македонија во однос на војната во Украина е значајно поделено

Sase Ivanovski

Словенечкиот премиер е надвор од животна опасност, но останува на интензивна нега

Sase Ivanovski

Хеликоптер во кој патувал иранскиот претседател претрпи „тешко слетување“

Sase Ivanovski

ХЕРА:Перформансот за јакнење на родова еднаквост „Простор за разговор“ утре на сцената во Куманово

Sase Ivanovski

Покана до медиуми

Sase Ivanovski

Револуционерните филери на Синклер достапни во Клиника Жан Митрев

Sase Ivanovski

Биле затекнати при тешка кражба, па го нападнале полицаецот

Sase Ivanovski

До петок нестабилно време со повремен пороен дожд, град и грмежи

Sase Ivanovski

Европската комисија повика Скопје и Атина да се придржуваат до Преспанскиот договор

Sase Ivanovski

Пожарникари извлекувале човек паднат во река, испумпувале вода од дворови и подруми

Sase Ivanovski

Му пратиле дрога по пошта – Скопјанец приведен откако си ја зел пратката

Sase Ivanovski

Успешно одбележан денот на семејниот лекар

Sase Ivanovski

Автомобил удрил во велосипедист на Водно, со тешки повреди пренесен во болница

Sase Ivanovski

Бранко Тричковски: Масин и Сонтаг

Sase Ivanovski

Загрижувачки тренд – околу 7.000 научници си заминале од Македонија во последниве неколку години

Sase Ivanovski
Вчитувам....