1.8 C
Скопје
29/01/2023 00:31
МАКТЕЛ

   

Како да ги препознаете актерите во руската хибридна војна меѓу Македонија и Бугарија

     

КПД Вардар е длабоко загрижено од последните случувања во односите меѓу С Македонија и Бугарија. Убедени сме дека актери и од двете држави се обидуваат да наметнат сопствена агенда надвор од потпишаниот Договор за пријателство, добрососедство и соработка и францускиот предлог, заради нивни лични политички интереси а не во интерес на добрите односи меѓу двете држави. Сето ова што се случува е практичен пример на руска хибридна војна, во која двете влади треба да се сообразуваат со агендите на овие актери, а не да наложуваат своја агенда согласно Договорот за пријателство и францускиот предлог. Како да ги препознаете актерите во руската хибридна војна меѓу Македонија и Бугарија 1. Актерите во Бугарија се “жестоки борци против македонизмот” 2. Актерите во Македонија се “жестоки борци против бугаризацијата” 3. Овие актери и во Бугарија и во Македонија не тргнуваат со цел зближување и добрососедство меѓу двете држави, а само од нивните лични и партиски интереси. Тие меѓусебно си се полезни и преку медиумите едни на други си даваат аргументи во докажуважето на нивната праведна битка за заштита на “националните интереси”. Актерите во Македонија им даваат аргументи на нивните собраќа, актерите во Бугарија во нивната “битка против македонизмот” и “говорот на омраза”, а пак актерите во Бугариja им даваат аргументи на своите собраќа, актерите во Македониja за нивната “битка против бугаризациjата”. 4. Актерите во Бугариja во нивната “битка против македонизмот” постигнаа значителни резултати во Македониjа. „Ние помогнавме во РСМ да победи македонизмот. (… ) Граѓаните на РСМ веќе веруваат дека немаат ништо заедничко со Бугарија и не сакаат да имаат заедничко со Бугарија. При потпишувањето на билатералниот договор меѓу Софија и Скопје пред 5 години, само 1,5 отсто од граѓаните на Република Македонија ја определија Бугарија како непријател, во моментот тие наближуваат до 50 отсто, покажуваат последните истражувања“, изјави дипломатот Љубомир Ќучуков за БНР. Но ваквите коментари на искусни бугарски дипломати не се полезни за актерите во Бугариja. Актерите во Бугарија се последователни во “борбата против македонизмот” и не се загрижени за тоа што со таквата политика придонесуваат место Бугариja да е лидер на Балканот преку евроатлантизмот, да печели Александар Вучиќ преку Отворен Балкан. За нивните лични и политички интереси се полезни аргументите за “говор на омраза” за повторно враќање на ВЕТОТО кои им ги даваат актерите во Македониjа , кои пак од нивни лични и политички интереси се радуваат на подарокот од “50 отсто” кои им го даваат нивните собраќа од Бугарија. Само со ВЕТОТО, сметаат дека можат да дојдат на власт. Логично се поставува прашањето, “говорот на омраза” кој е аргумент на актерите во Бугарија, дали всушност е внатрешно-политички инструмент во полза и на актерите во Македонија. 5. И актерите во Македонија и актерите во Бугарија не се особено категорични па дури се и против поддршката на Украина од руската агресиja. Дури има и дволични, на внатрешен план се дел од руски коруптивни шеми и спроведуваат руски стратешки проекти, а декларативно се евротлантици. Но и актерите во Македонија и актерите во Бугарија се исклучително полезни за Путин во создавањето на конфликт во јужното крило на НАТО меѓу две членки на НАТО и евентуалното сопирање на европската интеграција на РС Македонија. 6. Има многу индиректни податоци за директна поврзаност меѓу актерите во Македонија и актерите во Бугарија создадени од нивни корпоративни интереси и стари врски на УДБА и ДС. Бугариjа и С. Македониja како членки на НАТО, сериозно треба да се замислат дали центрите на овие широко распостранети мрежи во партии и медиуми на горопосочените актери, се лица од С.Македонија ставени на црната листа на САД и лица од Бугарија на листата на Магнитски. Актерите во Бугарија, загрижени за нивните политички кариери заради “огромнит притисок Бугарија безусловно да дозволи РС Македонија да започне преговори за членство во ЕУ”, станаа “загрижени” за правата на македонските бугари. За да го прикријат поразот со Рамковата позиција во Брисел, предложија вметнување на македонските бугари во Уставот С. Македонија кое стана составен дел на францускиот предлог. И така битката за заштита на ” “заедничката” историја на една држава и народ до 1944 година” (ваквата дефиниција воопшто не е политичко барање преку историјата денешна С. Македонија да се самоукине, ниту пак нарушување на формулацијата од договорот за “заедничка историја која ги поврзува двете држави и народите им”), која што ја загубија актерите во Бугарија, сега ќе ја продолжат нивните “културни” клубови во Бугариja. Тоа беше огромен подарок за актерите во Македонија, за само од нив да зависи вметнувањето на македонските бугари во Уставот С. Македонија. Актерите во Бугариjа иницираат отворање на бугарски “културни” клубови во С. Македонија со имиња на Цар Фердинанд и Цар Борис кои се во склад со ” “заедничката” историја на една држава и народ до 1944 година” и санстефанскиот идеал-кој двајцата бугарски монарси додека били живи не го остваруваат. Но сега задскриени зад “заштита на правата на македонските бугари” преку двата клуба во Охрид и Богданци, актерите во Бугарија се со намера да го остварат. Сето ова за актерите во Бугарија не е провокација, а “патриотска” “заштита на правата на македонските бугари”. Сето ова е исклучителен подарок за актерите во Македонија кои ја одрекуваат неспорната “заедничка историја која ги поврзува двете држави и народите им” и преку нивната “битка против бугаризацијата” да стигнат до за нив политички полезните 50 проценти граѓани на С. Македонија да веруваат дека немаат ништо заедничко со Бугарија, како што коментира и бугарскиот дипломат Љубомир Ќучуков. Актерите во Македонија “патриотски” во нивната “битка против бугаризацијата” стрелаат и ги палат клубовите и во истиот момент на актерите во Бугариja им даваат аргумент за “говор на омраза” и за праведната “битка против македонизмот”. На актерите во Бугарија не им пречат агенти на УДБА да се основачи на бугарски “културни” клубови во Македониja и да глумат репресирани бугари во медиумите во Бугариja, па дури да бидат и наградувани за “будители на годината”. На актерите во Македониja не им пречат агенти на ДС, а напротив редовно ги рекламираат во од нив контролираните про-руски медиуми. Дури зад некои од овие про-руски медиуми стоjат и актери на “крвавиот четвртот” во македонскиот парламент кои си разменуваа СМС-и со еден агент на БИА (на агентите на ДС не им пречи ова, а храбро влегуваат во кооперација и соработка). Од една страна полезни за нивната “битка против бугаризациjата”, а од друга да ги направат своите собраќа херои во Бугарија во нивната “битка против македонизмот” . Малубројните гласови кои се убедени во формулацијата од договорот за “заедничка историја која ги поврзува двете држави и народите им” од актерите во Бугарија се нарекувани “македонисти”, а од актерите во Македонија-“бугараши”. Со ваквите етикетирања својствени за болшевизмот, и актерите во Бугарија и актерите во Македонија целат никој и по никаков начин да не ги доведува под сомнеж нивните принципи и сите безпоговорно да ги следат нивните наративи. А за резултатите од овие наративи сите сме свидетели. И така во оваа игра на нас кои сме за искрено зближување и соработка ни останува или да се присоединиме во нивната “патриотска” деjност или да сме нема публика на трајната и бесповратна конфронтација меѓу двете држави. Не во интерес на граѓаните на Бугарија и С. Македонија, а во интерес на актерите и Путин.

  

 

Најново

(ВИДЕО) ГЕНЕРАЛ СТАВРИДИС: ПУТИН СИ ЈА САКА РУСИЈА И РУСКИОТ НАРОД, НЕ БИ ПОЧНАЛ НУКЛЕАРНА ВОЈНА КОЈА ЌЕ ЗНАЧИ СВЕТСКА КАТАКЛИЗМА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ОНА ШТО СЕГА ПУТИН ГО ПРАВИ ВО УКРАИНА, ГО ПРАВЕШЕ МИЛОШЕВИЌ ВО БОСНА ПРЕД 30 ГОДИНИ

Sase Ivanovski

Бучавата не се сфаќа сериозно, во зоните за домување има од кафулиња до складишта за градежен материјал

Sase Ivanovski

Два дела од малата депонија со линдан во ОХИС се целосно исчистени, извезени се 960 тони отпад

Sase Ivanovski

Кутиров: Царинските постапки отсега се завршуваат од далечина, електронски, без физичка интеракција со службеници

Sase Ivanovski

Во Москва се урна хеликоптер што го користел и Путин

Sase Ivanovski

Во Парламентот во Софија се подготвува декларација по нарушување на односите со Скопје

Sase Ivanovski

Таравари не сака „министерство за бурек“

Sase Ivanovski

ПРИВАТНИЦИТЕ В ПОНЕДЕЛНИК ЌЕ ПРОТЕСТИРААТ ПРЕД ЈСП Компанијата им префрлила само 5.000 денари

Sase Ivanovski

Газдите бараат да плаќаат боледување само за 15 дена

Sase Ivanovski

ИМА СТОТИНА ОБЈЕКТИ: Шанса за Центар подготви мапа на јавни институции во Скопје што горат фосилни горива

Sase Ivanovski

Таксист во Аеродром допирал 19-годишна патничка

Sase Ivanovski

ЛДП: Да не се плаќа членувањето по надзорни и управни одбори

Sase Ivanovski

ТОМ КРУЗ НЕ СТАРЕЕ, КАКО ДА СЕ ПОДМЛАДУВА?!

Sase Ivanovski

ЈАНЧЕВ: Ќе се гради првиот Регионален Центар за згрижување на бездомни миленици и ветеринарно здравство во Вардарски плански регион!

Sase Ivanovski

Советничката на Петков, Чернева: Повлекувањето на бугарскиот амбасадор Ангелов не помага во оваа ситуација

Sase Ivanovski

СДСМ: Успешни енергетски политики на СДСМ, нема рестрикции има извоз на струја, Мицкоски може да учи

Sase Ivanovski

Приведен тетовец поради физички напад врз сопругата

Sase Ivanovski

СДСМ СО НОКАУТ ДО ОПОЗИЦИЈАТА: ОБЈАВЕНА ЛИСТА НА 209 РЕНОВИРАНИ ИЛИ НОВИ ПАТИШТА ВО ВКУПНА ДОЛЖИНА ОД 1300 КИЛОМЕТРИ

Sase Ivanovski

Николоски: Една од најголемите лаги на СДСМ и ДУИ која што ја продаваат во јавноста е дека Македонија има започнато преговори за членство во ЕУ

Sase Ivanovski

На четворица Бугари им бил забранет влез во Македонија – носеле пендреци и ножеви

Sase Ivanovski

Ахмети: Мицкоски војна гледал само на телевизија

Sase Ivanovski

Николоски: Ги повикувам граѓаните да дадат поддршка на ВМРО-ДПМНЕ од 61 пратеник за Македонија да не трпи уцени и притисоци од никого

Sase Ivanovski

Воено секојдневие: Како издржуваат луѓето во Бахмут

Sase Ivanovski

Нуредини: По 30 години обезбедивме одржливи инвестиции за поквалитетен живот на сите граѓани на државата

Sase Ivanovski

Зошто во Бугарија пак ечи „Македонијаааа!“

Sase Ivanovski

АХМЕТИ: Откако Македонија влезе во НАТО, десетици и десетици странски бизнисмени дојдоа да купат локации за изградба на фабрики и хотелски капацитети

Sase Ivanovski

Али Ахмети: Со членството во ЕУ ќе се зголемат и странските инвестиции

Sase Ivanovski

ГРУБИ: Во буџетот за 2023 година се предвидени 300 милиони евра за Коридорот 8, голем проект, многу инвестициски пари за музичкиот театар, за библиотеката што се подготвува, дополнителни пари за болницата во Кичево и многу други

Sase Ivanovski

ШТО Е ПОЗАДИНАТА НА БАРАЊЕТО НА ВМРО ДПМНЕ ЗА АМНЕСТИЈА НА БИТАНГИТЕ ОД 27-МИ АПРИЛ?!

Sase Ivanovski

АМЕРИКАНСКАТА АМБАСАДОРКА ПРЕДИЗВИКА МАСОВНО ТЕЧЕЊЕ НА ЛИГИ ВО ЗЕМЈАВА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) КОВАЧЕВСКИ: МЕ ЗАЧУДИ ИЗЈАВАТА НА МИЦКОВСКИ, САКА ДА БИДЕ ПРЕМИЕР ВО 2024-ТА НА СИТЕ ГРАЃАНИ А СЕ ФАЛИ КОЛКУ ЛУЃЕ УБИЛ ВО 2001-ВА?!

Sase Ivanovski

Тетовчанец паднал од 8-ми кат на зграда, треснал врз паркиран автомобил, се бори за живот

Sase Ivanovski

ЛДП бара да престане расфрлањето со парите на граѓаните

Sase Ivanovski

(ФОТО+ ВИДЕО) КАКО ИЗГЛЕДА КОГА РУСИЈА ЌЕ ТЕ ОСЛОБОДИ И ДЕНАЦИФИЗИРА

Sase Ivanovski

Али Ахмети од Тетово: Да се обединиме сите што сме за евроинтеграции

Sase Ivanovski

САМО ХЕЗБОЛАХ И ХАМАС ПРАВАТ ВАКВИ ЛУДОСТИ: ВМРО ДПМНЕ БЕСРАМНО БАРА АМНЕСТИЈА ЗА НАСИЛНИЦИТЕ КОИ УПАДНАА НА 27-МИ АПРИЛ ВО ПАРЛАМЕНТОТ

Sase Ivanovski

Мицкоски: Потребни се избори, за да имаме влада избрана од народот, ова е влада каде Али е стопанот, а Ковачевски послушник, кој не е избран од народот

Sase Ivanovski

Вашингтон и Москва го осудија терористичкиот напад во Источен Ерусалим

Sase Ivanovski

СДСМ ја внесе земјата во НАТО, ги отвори преговорите со ЕУ, а Мицкоски зборува за војни, велат од владејачката партија

Sase Ivanovski

Прoтести низ САД по објавеното видео од убиството на Тајeр Николс при полициско задржување

Sase Ivanovski

ВО ЗЕМЈАВА СЛОБОДНО БЕЗ РЕЦЕПТ СЕ ПРОДАВА ДРОГА?!

Sase Ivanovski

НИЕ СМЕ ЛУД НАРОД: 69 санкции за брзо возење на територија на СВР Битола, меѓу нив и возач со измерени 2,61 промили алкохол

Sase Ivanovski

БРУКА ВО ПРИЛЕП: Срам и грев е готова детска градинка која може да згрижи 250 дечиња, и после 15 месеци да не биде ставена во употреба

Sase Ivanovski

Мојсова-Чепишевска: Вистината за нашата татковина силно ќе одекнува низ светот и во времето што е пред нас

Sase Ivanovski

СДСМ: На сите наши граѓани, и на Македонците им треба визијата за 2030 година и членство во ЕУ а не враќање назад

Sase Ivanovski

Кавадарчанец пријавил дека некој друг земал кредит на негово име

Sase Ivanovski

Притвор за тинејџерот кој прегази маж на пешачки во Бутел

Sase Ivanovski

Дачиќ: Договорите од Брисел се круна на учеството на Белград во дијалогот, ЗСО им дава широк спектар на надлежности на Србите

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ: Економската логика во енергетиката на СДС е загуба – продаваме евтино, купуваме скапо

Sase Ivanovski

Николова: Насилниците од 27 април мора да понесат одговорност, амнестија може да охрабри одредени политички структури пак да преземаат вакви активности

Sase Ivanovski

Мицкоски: Власта да престане со аматеризмот и работата спротивно на интересите на народот, и покрај сите отстапки кои ги направија имаме навреди и негации од бугарските политичари

Sase Ivanovski

Мицкоски: Уставни измени во овој парламентарен состав нема да има, парламентот нема да работи под бугарски диктат, ја предупредувавме владата да не прифаќа се

Sase Ivanovski

БЕСИМИ: Владините политики го задржаа и потврдија кредитниот рејтинг на РС Македонија од „Стандард и Пурс“

Sase Ivanovski

Мицкоски: Во Гази Баба се реализира се што е ветено, со општинската обврзница ќе можат да се реализираат нови проекти, повеќе од тоа што е ветено на изборите

Sase Ivanovski

Стандард и Пурс: Денарот е стабилен, банкарскиот сектор соодветно капитализиран

Sase Ivanovski

Ковачки: Ахмети се плаши од Христијан Мицкоски, затоа се сите изблици на национализам, знае дека Христијан ќе ја поведе Македонија во нова иднина, во која нема да има место за него

Sase Ivanovski

Стефковски: Во населеното место Трубарево ја започнуваме 4-та фаза од изградбата на фекалната канализација, проект чија вредност е околу 7 милиони денари

Sase Ivanovski

УШТЕ ЕДЕН ДЕН ПОМИНА А МИЦКОВСКИ НЕ СЕ ИЗВИНИ НА ЕСМ И НА ВЛАДАТА И НА НАРОДОТ ШТО ШИРЕШЕ СТРАВ ДЕКА НЕМА ДА ИМАМЕ СТРУЈА, НАФТА И ГАС

Sase Ivanovski

СДСМ: Милитаристичките изјави на Мицкоски покажуваат дека е заложник на Апасиев

Sase Ivanovski

На поштарот му треба цел месец за неколку километри низ Скопје

Tamara Ivanovska

Полицијата синоќа упадна во 100 локали низ државата

Tamara Ivanovska

Струмичанец тешко повреден по пад при излегување од такси возило

Tamara Ivanovska

Ковачевски: Мнозинството е стабилно, има можност за зголемување, тоа е добро за ефикасноста на Собранието

Tamara Ivanovska

Контроли во угостителски објекти, констатирани 8 прекршоци

Tamara Ivanovska

БРАКО ја испорача првата пратка возила во 2023 година

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) ВМРО ДПМНЕ: Стојаноски од автопатот Петровец-Катланово, кој 27 месеци стои ископан: Власта кажува дека овој автопат е завршен, а тој стои ископан и на него нема работници

Tamara Ivanovska

Пендаровски: Во моментов не постои шанса да се доближиме до две третини потребни за промена на Уставот

Tamara Ivanovska

Дали Алтернатива излегува или останува во Владата – прашање до премиерот Ковачевски

Tamara Ivanovska

Колку камиони и колку машини се на располагање за зимско одржување на патиштата во земјава?

Tamara Ivanovska

Скандал со директорот на Фајзер: Прво нападна новинар, па му го искрши таблетот

Tamara Ivanovska

Стандард и Пурс: Денарот е стабилен, банкарскиот сектор соодветно капитализиран

Tamara Ivanovska

ЗАПАДОТ ГО ПРЕДУПРЕДИЛ КУРТИ Косово би можело да ја изгуби поддршката ако не е конструктивно за новиот предлог

Tamara Ivanovska

ТОА НЕ Е ДОМАШЕН СКАНДАЛ, ТУКУ ДЕЦЕНИСКА ПОЛИТИКА Радев го коментира претепувањето на Пендиков

Tamara Ivanovska

ЕДНО Е ДА ВЕЛИШ „ЈАС СУМ БУГАРИН“, ДРУГО ДА НОСИШ ИЛЈАДНИЦИ ПРЕКУ ГРАНИЦА Пендаровски го нарече Џамбаски „политички шарлатан“

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) СЕСТРАТА КОЈА МАЛТРЕТИРАШЕ СТАРИЦА НА КОСОВО ИЗБЕГАЛА? „Можеби е во Германија“

Tamara Ivanovska

Пендаровски: Го осудивме насилството во Охрид, одредени субјекти во Бугарија го искористија случајот за политички цели

Tamara Ivanovska

Персона-нон-грата не се презема заради политички изјави, туку кога има индиции за закана за националната безбедност, вели Пендаровски

Tamara Ivanovska

Иран со „висок приоритет и чувствителност, го истражува нападот врз Амбасадата на Азербејџан

Tamara Ivanovska

Потврден новиот состав на Советот на министри на Босна и Херцеговина

Tamara Ivanovska

Leave a Comment