17.8 C
Скопје
13/04/2024 01:30
МАКТЕЛ

  

     

 

Книгата под наслов „Мојот непокор„

      

Почитувани читатели, сакам да ве информирам дека издадов книга под наслов „Мојот непокор„ каде се вметнати сите мои неделни колумни поврзани со стечајт на Еуростандард банка во изминатите блиску 4 години.

   

Луѓето чиј предизвик им е литературата умеат да кажат, “пишаниот збор во книгата не се брише„, затоа јас се одлучив да ја издадам оваа книга која ја отсликува мојата борба за правда и вистина.

 

Убеден сум дека има многумина како мене во нашава денешна реалност кои трагаат по правдата и вистината.

   

     

Во целост ви го пренесувам обраќањето од оваа промоција.

Ве молам не судете, бидејќи веќе сте уморни од моите пишувани колумни на оваа тема.

Мојот порив, повод и причина да бидете поканети на промоција на книга колумни, пишувани изминатите 4 години, е поврзан со неразбирливото носење на Еуростандард банка во стечај или поточно кажано нејзина „ликвидација”.

Самиот збор „ликвидација” звучи брутално, но тоа е реалноста.

Како Македонец , кој важи за најголема мецена во историјата на Република Македонија во сите области на нашето живеење, се соочив со неправда кон мене и моето семејство. Кога подобро ќе размислам, генерално, неправдата во Република Македонија е влезена во животот на секој поединец.

Го носам името на мојот дедо и на големиот светец во православната христијанска вероисповед, Свети Трифун.

Си земам за право да ви раскажам една од легендите, присутна во православниот свет, а поврзана со Свети Трифун.

Во источните краишта на Европскиот континент, Трифун бил обичен селанец кој одгледувал гуски.

Имал божја дарба да лекува или поточно кажано да исцелува луѓе од различни болести.

Според преданијата, еднаш се разболела царската ќерка и Трифун бил повикан во царскиот двор да ја излекува. Со божја помош Свети Трифун ја излекувал ќерката и добил огромно богатство од нејзиниот татко. Богатството добиено од царот, враќајки се во своето родно место кај гуските, го подарил на гладни, боси и болни луѓе, така што остатокот од животот го поминал живеејќи скромно со своите гуски.

Оваа легенда е длабоко поврзана и со мојот животен пат. Роден , израснат, школуван и образуван во сопствената татковина, излегувам надвор и спечалувам богатство и се враќам во сопствената татковина. Особините на светецот Свети Трифун се длабоко вкоренети во мене, затоа што дарувам, помагам и создавам што впрочем го потврдувам со делата направени за мојата Македонија. Делата говорат многу повеќе и подобро од најдобриот говорник.

Светецот Трифун на крајот од својот живот се вратил кај гуските, како што јас се вратив во својот дом од детството. Жално е тоа што овде, во Република Македонија поединци и групи кои ги заробија институциите со неправедно владеење, си земаа за право да ми го одземат и мојот имот, стекнат на чесен начин.

Светецот Св.Трифун не бил ограбен од сопствениот народ, но мене токму тоа ми се случува. Мала ама суштествена разлика.

Почитувани гости , да се вратиме на реалноста во Македонија.

Фактите кои со години наназад ги изнесувам во очите на јавноста се несоборливи. Ќе ми дозволите да ги објаснам.

 

НАРОДНА БАНКА

Пропустите на Народна банка се процедурални, неетички и тенденциозни.

Процедуралниот дел на пропусти на Народна банка се вонредни мерки и администрација како инструменти за стабилизирање на банката.

Вонредните мерки предвидуваат одземање на лиценци на членови од Надзорниот, Управниот одбор и директори на сектори во банката. Такво нешто не се случи.

Со инструментот администрација Народна банка требаше да ги суспензира Надзорниот и Управниот одбор на банката и да воспостави администрација која во рок од 12 месеци со длабинска анализа требаше да утврди дали банката има право на живот или треба да се носи во стечај. Такво нешто не се случи.

Неетичноста на Народна банка кон Еуростандард банка и нас, акционерите, беше крајно видлива. Со доаѓањето на новиот Управен одбор во Еуростандард банка, донесовме одлука Еуростандард банка да испадне од синџирот на така-наречени позајмици кои се практикуваат во банкарскиот сектор во Македонија и во основа претставуваат незаконско финансирање со повисоки каматни стапки на правни субјекјти, кои што не ги исполнуваат критериумите за добивање кредит по редовна постапка.

На само 10 месеци пред стечајот, Народна банка инсистираше да се продадеме на Комерцијална банка, предлог кој ние, акционерите го одбивме. Очигледна беше намерата да бидеме замолчени и продадени по многу симболична цена.

Кога госпоѓата Бежоска не успеа да нѐ убеди да се продадеме на Комерцијална банка по багателна цена, таа отпочна нов процес на притисок, продавање на осигурителната компанија Еуролинк по секоја цена, а средствата да бидат наменети за докапитализација на банката. Ние , акционерите тоа го сторивме, верувајќи дека градиме силен банкарски субјект.

Од интервјуто на госпоѓата Бежоска, актуелен Гувернер на Народна банка, за неделникот Фокус, на 3 септември 2020 година, недвосмислено се потврдува дека нејзиниот притисок кон нас акционерите за докапитализација, бил да собере што повеќе финансиски средства во банката, ама не за да ја зацврсти банката, туку замислете, да има повеќе средства за правните и физички лица, клиенти на банката. Овој факт укажува дека госпоѓата Бежоска,зќ кога е во прашање Еуростандард банка од моментот кога одбивме да се продадеме на Комерцијална банка, имаше само една цел, а тоа е стечај и наше, семејно исцрпување на финансиски средства.

Тенденциозноста за оваа нејзина намера е очигледна со уште четири факти:

1.Цела година наназад ни беше одземено правото за работа со правни и физички лица. Ваквите одлуки од Народна банка сами по себе значат суштинско ограничување во банкарското работење, а во превод тоа значи стварање на загуби.

2.Во периодот на вонредната состојба која траеше цели 97 дена , поради пандемијата Ковид-19, со одлука на Техничката влада правните субјекти беа заштитени од присилна наплата. Овој факт за Народна банка не значеше ништо кога е во прашање Еуростандард банка. Со одземено право за работа со правни и физички лица и одземено право на присилна наплата на доспеани побарувања, јасно е дека бевме осудени на финансиска смрт. Со 97 дена доцнење на наплата се влошуваше кредитното портфолио на банката. Веселата математика на Народна банка дојде до израз кога Еуростандард банка се однесе во стечај.

Најчесно ќе беше Народна банка да ѝ дозволи на Еуростандард банка нови 97 дена, колку што траеше вонредната состојба, за да може да ги решава внатрешните проблеми со наплатата.

3.Народна банка одби да го прими потенцијалниот инвеститор, прифатен како можен акционер во капиталната структура на банката. Цели 3 месеци молевме за средба. За жал до средба не дојде.

4.На 7 август 2020 година одржана е видео конференција меѓу Вице-гувернерите на Народна банка и Надзорниот и Управен одбор на Еуростандард банка. На оваа видео- конференција, договорено е дека на Еуростандард банка ѝ се дава рок до 14 август 2020 да докапитализира 2,4 милиони евра свеж капитал. За жал госпоѓата Бежоска не ги испочитува своите Вице-гувернери и нивното ветување и ја однесе банката во стечај на 12 август 2020 година, два дена пред утврдениот рок за докапитализација.

Уште поголем е срамот за Народна банка што стечајот на Еуростандард банка го прави по завршувањето на вонредната состојба, по завршените предвремени парламентарни избори и сѐ уште неоформено Собрание и Влада на Република Македонија. Читајте, во услови на безвластие.

Сценариото на самата стечајна постапка беше режирано како мошне сериозно филмско сценарио. За време од 30 минути се блокираше работата на Главната дирекција на банката и останатите 340 експозитури низ Македонија.

Ова е уште еден факт дека госпоѓата Бежоска стечајот на Еуростандард банка го планирала многу одамна.

 

ТЕХНИЧКА ВЛАДА

Техничката Влада, водена од Техничкиот Премиер Оливер Спасовски, носи две уредби со сила на закон за време на вонредната состојба предизвикана од пандемијата Ковид-19.

Првата уредба објавена во Службен весник од 24 февруари 2020 година обзнанува дека стечај на правни лица нема да се врши минимум 3 месеци по завршување на вонредната состојба.

Со исто таква уредба, ама овој пат објавена на 29 мај 2020 година предходната уредба се суспендира, а тоа значи носење на правен субјект во стечај веднаш по завршувањето на вонредната состојба. Единствен вистински и силен правен субјект кој беше однесен во стечај веднаш по укинување на вонредната состојба, беше Еуростандард банка.

После носењето на Еуростандард банка во стечај се појавија шпекулации или вистинити информации дека одлуката за носење на Еуростандард банка во стечај била донесена уште на 1 јуни 2020 година, веднаш по објавената уредба со сила на закон, објавена во Службен весник од 29 мај 2020 година од Техничката влада, со која се укинува 3 месечниот мораториум, по завршувањето на вонредната состојба за носење на правни лица во стечај. Причина што банката не била однесена веднаш во стечај е вонредната состојба која сѐ уште траеше и предвремените парламентарни избори кои се случија на 15 јули 2020 година.

Синергијата меѓу Техничката влада и Народна банка е очигледна.

 

СОБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

На првата средба со екс-Претседателот на Собрание, а денес Технички Премиер на Владата на РМ, Талат Џафери, беше обзнаено дека Народна банка не ги почитувала процедурите. Беше отворена дебата во Собранието, водена од Комисијата за финансирање и буџет поврзана за стечајот на Еуростандард банка. Епилог нема. Причини зошто нема, до денес не ми е јасно.

 

ОСНОВНО ЈАВНО ОБВИНИТЕЛСТВО

Основното Јавно обвинителство отвори истрага против мене за вмешаност во стечајот на Еуростандард банка.

Истражната постапка се темели само на документ издаден од Народна банка со кој се обзнануваат причините за стечајот на Еуростандард банка. Фактите поврзани со стечајот кои ги пишувам секоја недела, не допираат до Основното Јавно обвинителство и синтагмата покренување истражна постапка по „допрен глас” за Еуростандард банка не важи.

Повеќе од 40 месеци се води истражна постапка против мене. Рокот од максимална истражна постапка од 18 месеци е одамна изминат, ама прогонот и понатаму е активен. Имам замрзнат имот кој можам само лично да го користам, ама не смеам да го стопанисувам ниту оттуѓувам.

 

ЕПИЛОГ

Што говорат денешните факти околу реалната финансиска состојба на Еуростандард банка во стечај?

Насобраните средства во стечајната маса ги подмируваат во целост обврските кон физичките и правни субјекти, клиенти на банката. Средства за прибирање во стечајната маса има уште, би рекол повеќе од десетици милиони евра.

Финансирањето на Еуростандард банка во стечај која има единствена цел да ги собере одлеаните средства се капитал на банката. До денес се потрошени повеќе од 5 милиони евра за ова тело иницирано од Народна банка.

Пред фактите и боговите молчат.

Очигледно во Македонија и боговите се немоќни кога е во прашање организираниот криминал и корупција. Јас ќе продолжам да ја барам правдата и да ми се врати сето тоа што ми е одземено. Сторителите на овој чин мора да се соочат со правдата.

Ако има Бог, тој ќе им суди.

 

Трифун Костовски

    

Најново

(ВИДЕО) МАКСО: МЕНЕ МЕ ВИКНАА ВО СУД, А ЈАКИМОВСКИ Е НА ЦРНА ЛИСТА?!

Sase Ivanovski

Пендаровски од Карпош: Точно за еден месец од денеска започнува мојот втор мандат

Sase Ivanovski

Пендаровски: Мојата животна визија е Македонија да биде земја без внатрешни поделби, земја на соживот

Sase Ivanovski

Николовски од Оризари кочанско: Производителите на ориз добиваат вода до своите ниви, успешно старува годишената сезона за наводнување со заесни нови 200 хекатари под ориз

Sase Ivanovski

137 санкционирани возачи во Скопје, 43 за брзо возење

Sase Ivanovski

Пендаровски: Прифаќам дебата со сите седум кандидати било каде и под било какви услови, нека дојде и Мицкоски

Sase Ivanovski

Клиника за детски болести: Се зголеми вакцинацијата со вакцини кои содржат пертусис, се подигна имунитетот кај децата

Sase Ivanovski

Фатени се четворица арамии, краделе од возила во скопски Аеродром

Sase Ivanovski

ЗНМ и ССНМ: ОЈО да ја отфрли неоснованата кривична пријава на МВР кон новинарот Салиу

Sase Ivanovski

Ѓорчев: Има голем пад на рејтингот на власта – Пендаровски ќе има 100.000 гласови помалку за разлика од 2019 година

Sase Ivanovski

Бочварски: Инвестираме 1 милион евра за развој на патната инфраструктура во Кочани

Sase Ivanovski

И Силјановска не е против уставни измени, ќе се договарала со ЕУ само „Околу тоа кога ќе стапат во сила“!

Sase Ivanovski

Маричиќ: Нашите граѓани сега се повеќе поврзани со ЕУ и со регионот, паѓаат трошоците за телекомуникациските услуги

Sase Ivanovski

Алармантен број на деца-питачи на улиците и семафорите

Sase Ivanovski

Мемоарите на Алексеј Навални пристигнуваат во октомври – ги пишувал 3 години во еден од најтешките затвори во светот

Sase Ivanovski

Меџити: По изборите ќе разговараме за можни коалиции, сега сме фокусирани на програмата

Sase Ivanovski

МНР: Избегнувајте патувања во Израел, Иран, Либан и палестински територии

Sase Ivanovski

Макрон со Рама во Париз: Франција е решена да направи повеќе за Западен Балкан

Sase Ivanovski

Гутереш за нападите врз новинарот Фуркан Салиу: „Ова веќе не се толерира!“

Sase Ivanovski

Норвешка е подготвена да ја признае палестинската држава

Sase Ivanovski

(ФОТО+ВИДЕО) Половина час ја држев мечката за уши и потоа ја оттурнав – му раскажа на Ангелов нападнатиот 61-годишник

Sase Ivanovski

Истражување на Евротинк: Граѓаните најголема доверба имаат во Армијата, религиските институции и полицијата, најмала во Обвинителството и судството

Sase Ivanovski

Не изгоре Универзална. Секоја штета на новата челична конструкција, ќе биде заменета за нова, вели компанијата изведувач

Sase Ivanovski

СДСМ БРОЈ 1, ВМРО БРОЈ 2, ГРОМ БРОЈ 3… ДИК го утврди редоследот на кандидатските листи за изборите

Sase Ivanovski

Пендаровски во Гевгелија: Јас сум првиот претседател кој постави жена за аѓутант во Армијата, прва во историјата на нашата држава

Sase Ivanovski

(ДОКУМЕНТИ) Инфомакс: Што бара на иста маса Панче Тошковски со американски дилер на дрога?

Sase Ivanovski

Нападнато обезбедување во гинекологија Чаир

Sase Ivanovski

Граѓани донираат по 200, 500 и 1000 денари за изборната кампања на Ванковска

Sase Ivanovski

МВР со детали за пукање во Тетово: Од автомобил во движење било пукано во куќа

Sase Ivanovski

Тешка кражба во рудникот Суводол: приведени четири лица од Битола

Sase Ivanovski

Герасимовски: Започна реконструирањето на тротоарот на улицата „Народен фронт“

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) БОМБА НА ИНФОМАКС: КУМОТ НА МАКСИМ ДИМИТРИЕВСКИ ПРОДАЛ ПАРЦЕЛА НА ЛИДЛ ВО КУМАНОВО ПО БАСЛОСЛОВНА СУМА ОТКАКО ПРЕТХОДНО ЈА КУПИЛ ЗА ЏАБЕ?!

Sase Ivanovski

Кои се потенцијалните први дами и прв господин на Македонија?

Sase Ivanovski

СЛАВЕСКИ: Олеснување наместо шок?! Тоа е можно само со одвојување од реалноста и јавање на бранот на популизмот и откако коњот ве исфрлил од седлото

Sase Ivanovski

Јакимовски: Градежниот сектор да се подготви за обновата на Украина

Sase Ivanovski

Бојмацалиев од Крива Паланка: Реконструирани сите полициски објекти на територија на СВР Куманово, во ОВР Крива Паланка вложени над девет милиони денари

Sase Ivanovski

Николовски од Кочани: Од утре стартува повикот за мерката 3 од новата ИПАРД 3 програма, ставајќи на располагање 14 милиони евра за инвестиции 

Sase Ivanovski

Новата Opel Corsa прогласена за „Најпосакуван градски автомобил“ во Македонија за 2024 година!

Sase Ivanovski

Општините од Југозападниот и Пелагонискиот регион чекор поблиску кон интегриран систем за управување со отпад

Sase Ivanovski

Вулин: ЕУ покажа дека не се грижи за Србија

Sase Ivanovski

Левица, десница, централно

Sase Ivanovski

271 санкции за брзо возење

Sase Ivanovski

Димитриевски во ТОП тема на Телма: За Македонија е да биде своја на своето. Македонците да си останат Македонци и да влезат во големото европско семејство

Sase Ivanovski

Министерот Тошковски во посета на Отсекот за управни работи и Оддлеението за внатрешни работи во Кочани

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Тоа што го добивте од Србите е лажен томос и срам за Црквата – интервју со десната рака на вселенскиот патријарх

Sase Ivanovski

Пендаровски од Валандово: Во официјален извештај на ЕП Мицкоски е именуван како човек кој шири лажни вести

Sase Ivanovski

Мицкоски до Пендаровски: По поразот на изборите, ниту ГПС нема да те пронајде

Sase Ivanovski

Пендаровски: Немам причина да го бојкотирам вториот круг зошто ќе ги добијам изборите

Sase Ivanovski

Ковачевски на средба со бизнис организацијата Македонија 2025: СДСМ има јасен и конкретен план за раст на економијата, за конкурентни компании за подобар животен стандард на граѓаните

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЈАНКО БАЧЕВ ПАК ЌЕ БОЈКОТИРА, ОВОЈ ПАТ ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗБОРИ ЗА ДА НЕ СМЕ ДОБИЛЕ МАРИОНЕТА ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛ?!

Sase Ivanovski

Граѓани од населбата Даме Груев со години живеат во зграда без технички прием чекајќи имотен лист

Sase Ivanovski

Костадиновска-Стојчевска: По истрагата Универзална сала ќе се изгради и ќе биде вратена на скопјани

Sase Ivanovski

Ковачевски: Уставните измени може да ги гласаме денес, утре, задутре, во 12 напладне, во 12 навечер, 3 попладне, 3 сабајле…,како ќе кажат – така

Sase Ivanovski

Брнабиќ: Опозицијата има рок до утре до 12 часот да достави предлози, ќе ги прифатам сите

Sase Ivanovski

Пронајдени два тунела за бегство од затворот „Идризово“

Sase Ivanovski

Брижит Макрон тужи за клевета по тврдењата дека во 30-та година го сменила полот

Sase Ivanovski

Маж од Пехчево во 61 наврат извршил трансакции со туѓи платежни картички

Sase Ivanovski

Николовски во посета на успешна жена земјоделка добитничка на грант од мерката бизнис план, мерка преку која само минатата година се поддржани 115 жени земјоделки

Sase Ivanovski

Кочанец со југо удрил во маса на која седеле цело семејство, па се степале

Sase Ivanovski

Салиу: МВР ми поднесе кривична пријава за попречување на службено лице, ќе претресуваат дома кај мене и во редакцијата на Портал X поради што порталот нема да работи одредено време

Sase Ivanovski

Академија за судии: Антикорупциската комисија донесе политичка одлука по приговорот на Силјановска

Sase Ivanovski

Имаме најмал раст во регионот и најголем буџетски дефицит: Обесхрабрувачки извештај од Светска банка

Sase Ivanovski

Кривична против полицаец од Крушево за напад на колеги: ќе биде отстранет од работа

Sase Ivanovski

НА 76 ГОДИНИ ОД КАНЦЕР ПОЧИНА НАЈСЛАВНИОТ УБИЕЦ, ГЛУМЕЦ И СПОРТИСТ ВО САД, О.Џ. СИМПСОН, ЧИЕ СУДЕЊЕ Е НАЈЛЕГЕНДАРНО ВО ИСТОРИЈАТА НА САД

Sase Ivanovski

СЕДУМ МИТОВИ ВО СРПСКАТА ИСТОРИЈА

Sase Ivanovski

Муцунски: Фридом хаус ја квалификува Македонија како цикличен хибрид, криминалот и корупцијата се главен проблем

Sase Ivanovski

Мицкоски: Упатив порака до албанската опозиција за коалиција, но досега не сум добил одговор

Sase Ivanovski

МВР: Претресите во Идризово поминаа без никакви проблеми

Sase Ivanovski

Манолева: Северна Македонија едногласно прифатена како 12-та членка на Иницијативата за мали земји на СЗО/Европа, пристапувањето кон ЕУ е главен двигател на земјата

Sase Ivanovski

Македонија назадува во владеење на правото и борбата со корупцијата, порача „Фридом хаус“

Sase Ivanovski

Пешева: Над 5.000 бездомни кучиња на улиците на Скопје, само половина од нив стерилизирани

Sase Ivanovski

Повторно фалсификати од школата на Асаф, класична монтажа – единствен кој злоупотребува болни е СДС, профитираа од болните од рак и модуларните болници од кои една изгоре и живот изгубија 14 луѓе

Sase Ivanovski

СДСМ: Нов скандал, ДПМНЕ злоупотребува болни луѓе на партиски списоци

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПЕНДАРОВСКИ: Ѝ благодарам на Бети за поддршката сиве овие години

Sase Ivanovski

ПЕНДАРОВСКИ ДОБРО ПОМИНУВА НА ТЕРЕН, ОДЛИЧНО Е ПРИМЕН ОД ГРАЃАНИТЕ

Sase Ivanovski

СДСМ: Глас за ДПМНЕ и Силјановска е глас за враќање назад и оддалечување од ЕУ

Sase Ivanovski

(Видео) Русија изврши масовен ракетен напад на Украина: „Ова е нашиот одговор до Киев за нивните напади на наши енергетски капацитети“

Sase Ivanovski

Груби тврди дека во СДСМ се повлекле од идејата поради загрижувачки резултати на анкетите, кои покажале дека големо мнозинство на Македонци се доживувале како граѓани од втор ред

Sase Ivanovski

Николоски: Пендаровски бега од одговори за криминалот, корупцијата и аферите на тие што го поддржуваат, нешто што е нотирано и во меѓународни извештаи

Sase Ivanovski

Во Пакистан автобус со муслимански верници падна во провалија, 17 загинати и 16 повредени

Sase Ivanovski
Вчитувам....