11.8 C
Скопје
07/12/2022 15:20
МАКТЕЛ

Ковачевски: Никој нема да биде оставен сам во услови на криза, антикризните мерки имаат ефект

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски денеска учествуваше на седницата на македонското Собрание и притоа во одговор на пратеничко прашање се осврна кон антикризните мерки кои Владата ги усвојува со цел да им помогне на граѓаните во услови на светска економска и енергетска криза. Притоа премиерот рече: „Јас постојано повторувам дека никого нема да оставиме сам да се справува со последиците од економско-енергетската криза, во која што се најде и Европа и нашата држава. И сите заедно ќе ја пребродиме затоа што Владата одговорно и навремено интервенира со потребните мерки за поддршка за граѓаните и компаниите и продолжуваме будно да ја следиме состојбата и за тоа да ги информираме граѓаните. Јас пред да дојдам на денешниве пратенички прашања, заедно со министерот за економија имавме 60 минути прес-конференција со медиумите, токму на тема енергетска криза и најновите мерки кои што ги воведовме за секторите во државата. Во оваа насока се и неодамна донесениот нов пакет антикризни мерки во вредност од над 360,2 милиони евра. Заедно со претходниот сет мерки кој што беа донесени веднаш по стапувањето на функција на оваа Влада, тоа се вкупно 760 милиони евра антикризни мерки.

  

Новиот сет мерки го донесовме по длабоки и долги анализи и дискусии со сите заинтересирани страни и затоа сметаме дека се сеопфатни и дека се таргетирани кај оние кои што имаат најголема потреба“, потенцираше Ковачевски.  „Од една страна, нашата, мојата цел за оваа зима е да ги искористиме максимално ресурсите со кои располагаме, контактите со нашите пријатели од Европа, од регионот, контактите со најблиските соседи и да го исполнуваме нашиот план за обезбедување ресурси и пред сé електрична енергија за семејствата, за училиштата, за болниците, за претпријатијата. Од друга страна, усвојуваме таргетирани мерки кои ќе бидат поддршка за најранливите граѓани, што од друга страна е и препорака на меѓународните финансиски институции.

Во исто време, се трудиме да изнајдеме начин како она што веќе е поддршка за граѓаните и компаниите, да го продолжиме и понатаму за да обезбедиме сеопфатен пристап. Така, со овој ребаланс на Буџет кој што беше усвоен во изминатиот период, се осигуравме дека ќе се продолжи со мерките како што е повластената даночна стапка од 5% за прометот со електричната енергија кон домаќинствата, а исто така продолжи и програмата за енергетска сиромаштија со која парично и директно помагаме 4.000 семејства и им обезбедуваме намалени сметки за потрошената електрична енергија или огрев при што овие семејства добиваат до 200 евра помош во текот на годината. Продолжува финансирањето на општините за енергетска трансформација и воведување на обновливи извори на енергија во износ од 10,5 милиони евра преку Министерството за финансии.

  

Дополнително го одложуваме воведувањето еколошката такса, што е планирано намалување на приходите на Буџетот до 25 милиони евра со цел да не направиме дополнително отпретување на компаниите.“ Меѓу другото премиерот Ковачевски даде и детален одговор на прашањата како да им се помогне и на компаниите кои имаат зголемена потреба од енергенси и рече: „Компаниите ги ослободуваме од плаќање ДДВ при увоз на природен гас и електрична енергија, топлинска енергија или енергија за разладување. Кој што се дополнителни 26 милиони евра олеснување сé со цел да ја задржиме нивната ликвидност. Поволните кредити за инвестиции во енергетска ефикасност и обновливи извори на енергија, во вредност од 100 милиони евра преку Развојна банка на Северна Македонија по принципот 1+2 продолжуваат и понатаму да обезбедуваат поддршка за компаниите.
Од април до сега ја субвенционираме пазарната цена на струјата и тоа со 80%. Што значи дека доколку не е тоа субвенционирање, граѓаните би плаќале 5 пати поголеми сметки од тоа што плаќаат. Истото се однесува и на 72 илјади компании на регулираниот пазар кој вработуваат 98% од работниците во државата.

Со буџетот кој што го менаџираме во текот на 2022 година, исто така издвоивме дополнителни средства за да до крајот на година имаме субвенционирање на цената на електричната енергија, а така ќе продолжиме и идната година според проекциите во новиот Буџет кој што е ставен на разгледување пред вас. За да може сето ова да се случи, одвоени за целата година ќе се вкупно над 222,7 милиони евра. Средства кои што ги пренаменивме да не бидат потрошени за нешто што било планирано, а не мора да се троши, туку да се потроши за субвенционирање на граѓаните во овие кризни услови. Нема коли за функционери на Владата, нема дополнително трошење на електрична енергија и гледате дека Владата има, институцијата која што јас ја водам 32% заштеда на електрична енергија овој месец во однос на истиот месец минатата година.“ Премиерот Ковачевски зборуваше и за помошта која македонската Влада активно ќе ја спроведе за најранливите категории на граѓани и рече: „Исто така, испланиравме во Буџетот зголемување на исплата на еднократна помош од 3.000 денари за примателите на гарантирана минимална помош, а тоа се 36.000 домаќинства за чија поддршка е одвоено скоро 40 милиони евра.

Зголемување на пензиите согласно новата Методологија на пресметка на пензиите за над 330.000 пензионери се пресметани и во овој Буџет и во Буџетот за 2023 година. Во март ја усогласивме пензијата за 2,9%, потоа ја усогласивме во септември за 6,8% што е досега вкупно 10% зголемување на пензиите само во овие 10 месеци на оваа Влада. Со зголемувањето кое што ќе следи идниот март од претпоставени дополнителни 6% со оглед на параметрите влезни во Методологијата, тоа ќе биде историски најголемо зголемување на пензиите од 16% во една календарска година. Оваа мерка предвидува во Буџетот 73 милиони евра кои што се наменети за пензионерите. Исто така продолжуваме и со субвенционирање на придонеси за поддршка на платите на вработените во приватниот сектор во вкупен износ од над 17 милиони евра при што компаниите кои што ги зголемуваат платите на работниците, добиваат субвенција во делот на исплатата на придонесите од страна на државата.

Обезбедување на средства за поврат на „мој ДДВ“ кај граѓаните во програмата „мој ДДВ“ со дополнителни 18 милиони евра, во време на криза, а исто така обезбедивме и забрзан поврат на ДДВ кај компаниите со цел да ја обезбедиме нивната ликвидност. Бидејќи сите ние добро се сеќаваме, без разлика кој од која партија, што работел во приватен сектор, 11 години како се правеше поврат на ДДВ во државата, ако не си на партиски список ДДВ никој не ти враќаше. Па, после Стопанска комора мораше да се собира во Александар Палас да го чека по 4 часа премиерот и кога ќе им каже дека можеби ќе ги врати парите да мора да му аплаудираат, тие времиња се завршени, нема такви времиња веќе. Автоматизиран е повратот на ДДВ, не е рачен кај МФ на бившиот премиер, кој што заедно седеа и викаа еве на оваа фирма врати ѝ ДДВ, на оваа не ѝ враќај, на оваа врати ѝ, на оваа не. И на крај го гледам истиот министер за финансии предавања држи на општините како ќе ги оправа. Ама треба ВМРО-ДПМНЕ да го има, како на ум и совет какви луѓе поставуваат да им креираат економска политика, пошто ги видоа резултатите самите најдобро, каков производ им дадоа.

Согласно овие препораки кој што ги имаме усогласени со меѓународни финансиски институции, со здруженијата на пензионери, со здружението на работодавци и т.н, обезбедивме со новиот пакет на антикризни мерки, 3.000 денари месечно, во наредните 4 месеци или вкупно 12.000 денари за скоро 42.0000 граѓани од најранливите категории. Бидејќи ова не е време на изобилство, ова е време на солидарност и тоа се лица кои имаат право на социјална сигурност, лица кои го користат правото за попреченост, родители на децата со попреченост до 26 годишна возраст кои користат право на посебен додаток, лицата со попреченост кои користат право за помош и нега од друго лице, лицата со потешки трајни промени во здравствената состојба, самохрани родители корисници на ГМП, како и невработени лица. За оваа мерка вкупно се издвоени над 8 милиони евра.

Директна финансиска поддршка од вкупно 6.000 денари во наредните 4 месеци, по 1.500 денари месечно има и за пензионерите кои земаат до 11.525 пензија. Воедно, директна финансиска помош од вкупно 3.000 денари обезбедивме за пензионерите кои земаат пензија од 11.525-14.000 денари. И ова беше поздравено од здружението на пензионерите и партијата на пензионерите, бидејќи тие најдобро знаат дека сега е време за солидарност, а не време на изобилие, кога треба оние што имаат најмалку, да добијат најголема помош од државата. Изминатиот период беа донесени мерки со кои обезбедивме поевтина струја од 80 евра по мегават/час за компаниите од преработувачката индустрија за да ги намалат цените за најмалку 10% и од 95 мегават/час за сите образовни институции во државата, основни и средни училишта за да обезбедиме непречено снабдување со електрична енергија и образовен процес, исто се однесува и за здравствените установи“, информираше премиерот Ковачевски.

  

Најново

(ВИДЕО) Мавровски: Директорот на битолската Клиничка болница носител на хаосот, трошењето и импровизацијата во менаџирањето

Tamara Ivanovska

ПРОБИШТИП: Проектот за изградба на атмосферска канализација во должина од 730 метри на улицата “Македонски револуционери” е во тек на реализација

Sase Ivanovski

Денеска околу 09.45 часот во СВР Скопје било пријавено дека на електронска адреса на девет средни училишта во Скопје е упатена закана за поставена експлозивна нaправа

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) Петкоска: Изборот на директорката на Централниот регистар во Охрид е незаконски

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) Спасовски од Струмица: Источната државна граница најбезбедна во Западен Балкан, годинава запленети 2.355 кг. марихуана на територија на СВР Струмица во 2022, намален криминалот за 10% на подрачјето на СВР Штип

Tamara Ivanovska

Грковска – Паси: Разумните политичари од двете земји кои гледаат кон иднината да ја зацврстат својата соработка

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) Стоилковски: Дали се пристигнати автобусите за договорениот превозник од Бугарија на којшто Арсовска и Ковачевски сакаат да го дадат приватниот транспорт во Скопје?

Tamara Ivanovska

Млекопроизводството во Македонија се модернизира, пристигна уште еден робот за измолзување

Tamara Ivanovska

Претседателот Пендаровски во посета на Врховната команда на сојузничките сили за Европа на НАТО

Tamara Ivanovska

Текст од унгарска преведувачка: Конески е нулта точка на речиси сè што сега значи Македонија

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) ТРАЈАНОВ: СИТЕ ТЕНДЕРИ ВО ЗЕМЈАВА СЕ НАМЕСТЕНИ, ИЗБОРОТ НА НОВАТА ПРЕТСЕДАТЕЛКА НА СУДСКИ СОВЕТ Е МНОГУ ПРОБЛЕМАТИЧЕН, НИ ТРЕБА НЕЗАВИСНА АГЕНЦИЈА ЗА БОРБА ПРОТИВ КРИМИНАЛОТ

Sase Ivanovski

Општина Центар затвори нелегално градилиште на булеварот „Никола Карев“ популарна Пластичарска, инвеститорот има рок сам да ја сруши дивоградбата, ако не динамит!

Tamara Ivanovska

Приведен крадец од гостиварско, одземеното вратено на сопственикот

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) БОМБА НА ЈАКИМОВСКИ: СЕ СОМНЕВАМ ВО ИСКРЕНОСТА НА АГЕЛАР ДА ЛОВИ КРИМИНАЛЦИ, МИСЛАМ ДЕКА ЌЕ ЛОВИ НЕПОСЛУШНИ ПОЛИТИЧАРИ КОИ СЕ ПРОТИВАТ НА ПРЕДАВСТВА

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ: Ѓорчев во Вашингтон на форум за безбедност во Сенатот на САД

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) Стојанов: Успешно се справуваме со последиците од енергетската криза, наредната година ќе го реконструираме плоштадот во Неготино

Tamara Ivanovska

СДСМ: Мицкоски да го прекине изживувањето со скопјани и да ги запре блокадите

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Дамева од судски приправник преку фотка со Заев до прв човек на Судскиот совет – партизирањето пуштено на најјако

Tamara Ivanovska

Џонсон Мети донираше лабораториска опрема на Фармацевтскиот факултет

Tamara Ivanovska

Николоски: Остануваме на определбата за правичност во даночниот систем, се работи на нов модел на прогресија

Tamara Ivanovska

Мицкоски: Новиот увоз на струја е за 4 дена, од 8-ми до 11-ти декември, а ЕСМ за овој увоз „херојски“ ќе плати со народни пари повеќе од 3.700.000 евра

Tamara Ivanovska

Почнува постапката за изработка на учебници за трето одделение за учебната 2023-2024 година, МОН објави конкурс за автори

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Дуото Ковачевски-Арсовска се асови на бугарскиот бизнис и политика во Македонија, дали зад хаосот кој го воведоа седат бугарски бизнис интереси за набавка на автобуси кои веќе се пристигнати во Скопје?

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Лукаревска се отвори – во интервју ја призна неспособноста, незнаењето и некоординираноста на власта на Ковачевски

Tamara Ivanovska

РЕС е најсигурната компанија за снабдување со електрична енергија на стопанството

Tamara Ivanovska

Кирил Лазаров, долгодишен стопанственик и сопственик на Никоб Групацијата: Македонија и Бугарија  имаат сериозен проблем, а тоа е корупцијата и само таа не смее да не обединува

Sase Ivanovski

СДСМ: За хаосот во Скопје вината е кај Мицкоски и кадрите на ВМРО ДПМНЕ во јавните претпријатија

Tamara Ivanovska

194 санкции за брзо возење

Tamara Ivanovska

(Видео) Претседателот Пендаровски во посета на Врховната команда на НАТО за Европа

Sase Ivanovski

При преглед кај грчки државјанин, пронајдени 1250 кутии шверцувани цигари

Tamara Ivanovska

Стоилковски: Тимот на Данела после овие тајни средби со Ковачевски е СДС, ДУИ и Левица

Tamara Ivanovska

29-годишнина од смртта на Блаже Конески

Tamara Ivanovska

Министрите за надворешни работи на Северна Македонија и Бугарија, Бујар Османи и Николај Милков, во рамките на денешните активности во Скопје по повод одржувањето на бизнис форумот меѓу двете земји, остварија и посета на Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Скопје

Sase Ivanovski

Приведен крадец од Велес, по распишана централна потерница

Tamara Ivanovska

Министерството за внатрешни работи ја известува јавноста дека и денешните закани за бомби се лажни

Tamara Ivanovska

МВР И УЈП УДРИЈА ПО МАКЕДОНСКИТЕ КРИПТО МАХЕРИ КОИ СЕ НАМЛАТИЈА ГОЛЕМИ ПАРИ ОД ТРГОВИЈА СО КРИПТО ВАЛУТИ АМА НЕ ПЛАЌААТ ДАНОК ЗА ЗАРАБОТЕНОТО

Sase Ivanovski

Груби оствари средба со новиот шеф на ОБСЕ, амбасадорот Вал

Tamara Ivanovska

АНТОНИО МИЛОШОСКИ ГО ПРИЈАВИЛ ПРЕД УСТАВЕН СУД ОБВИНЕНИЕТО НА СЈО ПРОТИВ НЕГО ЗА НАРАЧАНАТА ЛУСТРАЦИЈА НА СУДИЈА ОД КИЧЕВО, ТВРДИ ДЕКА Е ДИСКРИМИНИРАН ЗАТОА ШТО БИЛ ПОЛИТИЧАР?!?!

Sase Ivanovski

Два воза се судрија кај Барселона, најмалку 155 повредени

Tamara Ivanovska

Македонија не воведува визи за Косово

Tamara Ivanovska

Поведена постапка за сообраќајката во која загина 14-годишно дете

Tamara Ivanovska

Запалени банкомати во Топанско Поле

Tamara Ivanovska

Дојави за бомби во девет средни училишта во Скопје и во Народна банка

Tamara Ivanovska

НАСКОРО ЌЕ СЕ НАДМИНЕ ГРАНИЦАТА ОД 1 МИЛИЈАРДА ЕВРА ТРГОВСКА РАЗМЕНА: Македонски и Бугарски компании потпишаа неколку договори за меѓусебна соработка

Tamara Ivanovska

Османи прeку фејсбук уверува: Нема да воведеме визи за Косово

Tamara Ivanovska

Тим од Вашингтон ќе „лови“ корумпирани функционери

Tamara Ivanovska

Сарачини во СТУДИО 10: Дезинформациите се опасност за безбедноста на нашата земја

Tamara Ivanovska

(Видео) Андоновиќ: Русија од агресор и самата станува жртва на агресија – Москва сака мир, но преговори нема

Tamara Ivanovska

Рама до Мицотакис: Не кријам дека за мене сте најдобриот грчки премиер

Tamara Ivanovska

СЕ СПРЕМАЛ ГЕРМАНСКИ 27-МИ АПРИЛ: Во рации низ Германија уапсени 25 десничарски екстремисти, планирале државен удар

Tamara Ivanovska

Кина ги намалува мерките против Ковид-19

Tamara Ivanovska

Колку изнесува К-15 оваа година

Tamara Ivanovska

Продолжува амандмантската расправа по Предлог-буџетот за 2023

Tamara Ivanovska

Македонско-бугарски бизнис форум „До една милијарда и понатаму”

Tamara Ivanovska

ПРВ ГОЛЕМ ПОРАЗ ЗА ТРАМП ВО СУДСКИТЕ ПРОЦЕСИ ПРОТИВ НЕГО: Семејната компанија на Трамп прогласена за виновна за проневера и даночна измама пред судот во Менхетен

Tamara Ivanovska

Аргентинската потпретседателка Кирхнер осудена на шест години затвор

Tamara Ivanovska

Н1: Сакавме да покажеме каква темница може да завладее во Србија доколку Н1 и Нова С не емитуваат програма

Tamara Ivanovska

Вал : Реформите никаде во светот не се безболен процес, потребно е политичко единство за нивно завршување

Tamara Ivanovska

Во рации низ речиси цела Германија уапсени 25 десничарски екстремисти

Tamara Ivanovska

При преглед кај грчки државјанин, пронајдени 1250 кутии шверцувани цигари

Tamara Ivanovska

Ахмети ја пречека американската амбасадорка со македонско и американско знаме

Tamara Ivanovska

Министерството за правда на САД повикано да оформи кривичен предмет за упадот во Конгресот во 2020-та година

Tamara Ivanovska

САД негираат дека ја охрабруваат Украина да ја напаѓа Русија

Tamara Ivanovska

Трет ден блокади на приватните автобуски превозници

Tamara Ivanovska

Променливо време со температури до 13 степени

Tamara Ivanovska

Семејната компанија на Трамп прогласена за виновна за проневера и даночна измама

Tamara Ivanovska

ВМРО-ДПМНЕ до Арсовска: Дали бугарски автобуси ќе ги заменат приватните превозници?

Tamara Ivanovska

Четврти обид за старт на судењето за пожарот во модуларната болница во Тетово

Tamara Ivanovska

Аргентинската потпретседателка Кирхнер осудена на шест години затвор

Tamara Ivanovska

Обраќање од Дритон Небиу член на Извршен одбор на Алијанса за Албанците до Димитар Апасиев

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) 24 анализа – Што ќе детектира американскиот тим за откривање на корупција?

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПАНЕНКАТА И ПРОСЛАВАТА НА МАРОКАНЕЦОТ ХАКИМИ ПО ПЕНАЛОТ СО КОЈ ЈА ЕЛИМИНИРА ШПАНИЈА Е ХИТ ВО СВЕТОТ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Општина Прилеп ќе одвои близу 300.000 евра за изградба на водовод во селото Канатларци

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) КОКА КОЛА ОВАА НОВА ГОДИНА СО ПОРАКА ДА СЕ СЕТИМЕ НА ОНИЕ КОИ НЕ СЕ МЕЃУ НАС А МНОГУ НИ ЗНАЧАТ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ВУЧИЌ НАМРШТЕН СЕ РАКУВАШЕ СО ЕДИ РАМА ВО ТИРАНА НА КОНФЕРЕНЦИЈАТА ЕУ-ЗАПАДЕН БАЛКАН

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Зградата од 17 милиони евра на ЕСМ/ЕЛЕМ на пат да стане дивоизграден „споменик“

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ОПШТИНА ЦЕНТАР И ВЛАДАТА СЕ СКАРАА ЗА ОГРАДА

Sase Ivanovski

ЛЕНИН ЈА ПОВИКА ДАНЕЛА НА ТВ ДУЕЛ

Sase Ivanovski

МАЛКУ Е, ПОВЕЌЕ ТРЕБА, ТОЛКУ ЌЕ ПОТРОШИ НА КРЕЧЕЊЕ САМО

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) НОВИНАРКАТА НА ТВ 24 ДО ЛЕНИН: ЗОШТО ПОСТОЈАТ СУДОВИТЕ, АКО СЕКОЈ ШТО ИМА СПОР СО НЕКОЈА ИНСТИТУЦИЈА ФАТИ ДА БЛОКИРА БУЛЕВАРИ ЌЕ БИДЕ ОПШТ ХАОС ВО ЗЕМЈАВА

Sase Ivanovski

Leave a Comment