-4.2 C
Скопје
02/02/2023 09:42
МАКТЕЛ

   

Ковачевски: Со новиот предлог Буџет за 2023 година обезбедуваме сигурност, стабилност и понатамошен економски раст

     

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски денеска на заедничка прес-конференција со министерот за финансии Фатмир Бесими го презентираа предлог Буџетот за 2023 година. Премиерот Ковачевски посочи дека со предложениот буџет се обезбедува економска и енергетска стабилност како и поддршка за граѓаните и компаниите во услови на светска економска и енергетска криза.Во продолжение е интегралното обраќање на премиерот Ковачевски:„Како што знаете, предлог Буџетот 2023 е веќе во Собраниска процедура и оваа денешна прес-конференција, која е прва од низата планирани прес-конференции од поединечните министерства, е нашиот придонес во јавната дебата и информирање на јавноста за тоа што точно значи тој буџет и што се планира за наредната година.Накратко би се осврнал на контекстот во кој делуваме во моментов, односно енергетската и ценовната криза, како продолжение на економската криза предизвикана од ковид пандемијата. Од започнувањето на војната во Украина изминаа веќе десет месеци, а геополитичкиот фактор стана дополнителен шок на меѓународните пазари на примарни производи, односно на пазарите на храната и енергенсите. Шокот преку увозните цени брзо и лесно се прелеа во нашата економија, која е една од најотворените економии во регионот. Владата преку фискалната политика го продолжи енергичниот одговор кон шоковите, исто како што реагираше за време на пандемијата, со соодветни антикризни мерки за заштита на граѓаните, стопанството и макроекономската стабилност. Добрите економски политики на Владата се нотирани и во извештаите на Меѓународните финансиски организации, како Меѓународниот монетарен фонд, впрочем немаше ниту да ни биде доделен ПЛЛ инструментот на Северна Македонија доколку не водевме здрави и успешни економски политики. Преку досегашните политики и антикризните мерки кои ги донесовме во два наврати годинава, животниот стандард на граѓаните е заштитен, а ликвидноста на компаниите одржана, со што се заштитени многу работни места во време на криза.Знам дека она кое најмногу ги засега граѓаните е животниот стандард, како ќе се живее, колку ќе е скап животот, што ќе направи Владата за да ги амортизира последиците од кризата. Токму затоа и денес пред вас сакам да посочам неколку главни позиции кои на граѓаните ќе им дадат појасна слика за Предлог-буџетот за 2023.Овој предлог-буџет треба да обезбеди:Сигурност и стабилност и основа за понатамошен забрзан економски раст.Предлог-буџетот за 2023 е точката од која тргнуваме на еден нов пат на кој, како и досега успешно ќе ја менаџираме кризата и последиците од кризата, но и со кој ќе овозможиме полека, но сигурно да закрепнуваме и да растеме и да го подигнеме животниот стандард.Фокусот на овој предлог-буџет е во неколку столба и тоа:Справување со последиците од кризата и поддршка на најранливите,Стабилен економски раст ,Поддршка и интензивирање на процесот на ЕУ интеграции, како и Транспарентност и отчетност кои ќе се постигнат преку покажани резултати и имплементација на буџетот.Владината поддршка за справување со кризата, секако ќе продолжи. Сите антикризни мерки за заштита на стандардот, дополнителната финансиска поддршка за најранливите, како и мерките за одржување на цените на основните прехранбени производи, обезбедувањето на пониска цена на електричната енергија во однос на пазарната за регулираните потрошувачи, ќе продолжат и во текот на целата идна година. Од вкупниот буџет за антикризни мерки се издвоени 250 милиони евра.Обезбедени се средства и за сите надоместоци за ранливите категории граѓани, невработените, стечајците, гарантираната минимална помош, помош и нега на друго лице, поддршка на лицата со попреченост, за социјалните надоместоци и надоместоците за невработени, како и за активни мерки за вработување на млади лица, лица со попреченост итн.Предвидено е да продолжи усогласувањето на минималната плата со просечната и трошоците на живот, соодветно на системското утврдено решение. Предвидени се и зголемувањата на платите во образование, како и зголемувањето на пензиите по новата утврдена методологија кое зголемување треба да се случи првиот квартал идната година.За пензионерите за следната година се издвоени дополнителни 120 милиони евра повеќе од 2022 или вкупно 1.2 милијарди евра за пензиите кои што се зголемени.Во овој сегмент би сакал да ги споменам и трансферите кои се планирани до единиците на локална самоуправа. За 2023 година се планирани вкупно речиси 434 милиони евра во ДДВ и блок дотации кон општините во кои се планирани средства и за исплата на покачените плати на 40.000 просветни работници, кои годинава се покачија за 15%. Владата дава сериозна поддршка како и секоја година до општините, а оваа година, планирани се и 57,5 милиони евра повеќе од 2022 за оваа намена.Тука би сакал да се осврнам на делот од буџетот со плати и надоместоци.За плати во јавна администрација во 2023 година се планирани 570 милиони евра.За здравството како систем се планирани 685 милиони евра.Стабилниот економски раст следната година ќе се обезбеди преку одржување на макроекономската стабилност и понатамошна фискална консолидација како и преку капиталните инвестиции.Во услови на криза носители на економскиот раст ќе бидат капиталните инвестиции кои на среден рок треба да обезбедат позитивни ефекти и реално приближување кон европските економии.Бидејќи овој буџет е позициониран како развоен буџет, за 2023 се проектирани 52,3% повеќе капитални расходи во однос на 2022.Така, во 2023 продолжуваме со инфраструктурни проекти кои ќе нѐ поврзат и внатре во земјата, и со регионот но и со Европа и ќе обезбедат побрз економски раст и развој генерално, но и подобри услови за развој на компаниите и бизнисот. Продолжуваме со изградба на Железничкиот Коридор 8, изградба на клучни автопатски делници, рехабилитација на локалните улици, изградба на социјални станови, продолжуваме со проектот за гасификација на државата.Инаку сите бевте сведоци минатата недела комплетно е завршен гасоводот од влезот на интерконекторот од Бугарија до Битола.Исто така, продолжуваме со капитални инвестиции во земјоделството со кои обезбедуваме пред сѐ зголемено домашно производство на храна, поддршка за земјоделците како и поддршка за модернизација на земјоделството. Преземаме конкретни чекори за да ги решиме суштинските прашања кои ќе ни овозможат да капитализираме од развојниот потенцијал во оваа област на среден и долгорочен план, носејќи им просперитет на нашите земјоделци.Буџетот предвидува продолжување на имплементацијата на интензивниот инвестициски циклус во енергетскиот сектор кој треба да обезбеди зголемување на вкупниот енергетски потенцијал. Особено внимание се посветува на транзицијата кон обновливи извори на енергија како и на енергетската безбедност и енергетската ефикасност на земјата.Заштитата на животната средина е исто така приоритет со новиот буџет. Изградба на пречистителни станици, канализациони мрежи како и воспоставување на регионален систем за управување со отпад и затворање на депонии во источниот и североисточниот регион се дел од планираните инвестиции во овој сектор.Капитални инвестиции се планирани и во здравството односно планирани се инвестиции за изградба и реконструкција на јавни здравствени установи како и набавка на медицинска опрема. Иако не е во делот капитални инвестиции, сепак сакам да напоменам дека здравствената заштита, односно финансирањето здравствени услуги, но финансирањето на обврските на јавните здравствени установи како што веќе кажав е планирано со над 680 милиони евра во буџетот за 2023 што е зголемување во однос на минатата во износ од 63 милиони евра.Капитални инвестиции во образование, детска заштита и спорт се вложувања во изградба и реконструкција на основни и средни училишта, градинки, изградба на училишни и спортски сали, реконструкција на студентски домови, опремување и реконструкција на универзитети и инвестиции во спортска инфраструктура исто така се планирани.Капиталните инвестиции во буџетот за 2023 се проектирани на 800 милиони евра. Знам дека во јавноста постои недоверба во однос на реализацијата на овие капитални инвестиции, но она што можам тука да го посочам е дека ова е мојот прв предлог буџет како премиер, прв буџет врз кој имам контрола за имплементација, и ве уверувам дека лично ќе се заложам да имаме максимална реализација. Во време на криза, овие капитални инвестиции ќе ни обезбедат подобра иднина и подобар животен стандард, а тоа е она за кое јас како премиер силно се залагам.Моето 22 годишно менаџерско искуство ќе го искористам за да обезбедам што повисока реализација на капиталните инвестиции, затоа што тоа е она што и е потребно на нашата земја.Сите овие сегменти, со добро, одговорно менаџирање, со напорна работа и добра контрола на реализацијата, ќе бидат основата која ќе ни обезбеди полесна транзиција кон заздравување и развој на економијата, ќе нѐ застане на нозе и ќе ни овозможи да зачекориме посигурно, офанзивно во обезбедување на што е можно поголем економски развој, особено на среден рок.Бидејќи годинава конечно после 17 години, ги отпочнавме преговорите за членство во ЕУ, во 2023 година ќе обезбедиме буџет кој ќе овозможи да продолжат реформите и трансформацијата на општеството и ќе ни ја подобри позицијата за преговори и отворањето на кластерите. Европската интеграција на државата е од исклучително значење, целата идеја дека конечно Европската Унија ни е на дофат на рака, ни дава нова рамка за тоа како сите процеси кои се обезбедуваат со буџетот од 2023, ќе ни помогнат во што поскорото постигнување на европските стандарди преку подобрување на инфраструктурата, заштитата на животната средина, одржливиот развој, подобрувањето на здравството и образованието, но и преку посветеност на реформите во судството и фокус на владеењето на правото.Воедно, а што мислам дека е исклучително важно за овој буџет е начинот на кој планираме да обезбедиме транспарентност и отчетност, а тоа е фокусот на резултатите од имплементацијата на буџетот. Само со ваков фокус, односно со поставени индикатори преку кои ќе ја мериме ефективноста и ефикасноста на буџетот, воедно ќе овозможиме и ефективни, ефикасни, транспарентни и отчетни институции и одржлив економски развој.Од овој буџет јас очекувам резултати. И ќе инсистирам да ги има.Овој буџет е основата за нашата визија за стабилна, економски просперитетна и напредна Северна Македонија, идна земја членка на Европската Унија. Изминативе 10 месеци вложивме огромни напори и успеавме да ја заштитиме македонската економија и животниот стандард, но сега е време да мислиме за тоа како да одиме напред и како да направиме подобро.Јас лично ќе работам на тоа да обезбедиме сигурност, подобра иднина и просперитет на сите граѓани во оваа држава, да се стремиме кон европските услови и начин на живот затоа што граѓаните заслужуваат да го имаат она што го имаат и европјаните и ништо помалку од тоа.Тоа е мојата задача, таа е мојата, тоа е нашата заедничка цел како Влада.На почетокот на кризата не се знаеше дали ќе има леб, брашно, храна, струја, греење, нафта, не се знаеше дали ќе имаме доволно пари, дали ќе се исплаќаат пензиите. Но, јас ветив дека никој нема да биде оставен сам и тоа и го направивме. Владата одговори соодветно на кризата и денес ние имаме и храна и енергенси и струја. И повисока минимална, повисока просечна плата, повисоки пензии кои се исплаќаат и предвреме.Истиот пристап ќе го имаме и кон реализацијата на буџетот во 2023. Како што повторувам често, кога се има визија и кога напорно се работи, нема недостижна цел.Така ќе биде и со овој буџет.

 

Најново

РУСИЈА ГО ПРЕДУПРЕДИ ИЗРАЕЛ ДА НЕ ПРОДАВА ОРУЖЈЕ НА УКРАИНА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) АНГЕЛОВ: КОГА ДОЈДЕ НА ВЛАСТ СДСМ ВО 2002-РА, МЕ СМЕНИЈА ОД ЗАМЕНИК КОМАНДАНТ НА ТИГРИТЕ И КАКО ПОЛИЦИСКИ ГЕНЕРАЛ МЕ СТАВИЈА ДА ГО ЧУВАМ АВТОБУСОТ НА ЈСП, БРОЈ ОСМИЦА, ОД ЉУБОТЕН ДО ВЛАЕ

Sase Ivanovski

ВЛАДАТА ОДЛУЧИ: Компаниите кои оствариле вишок профит за време на енергетската криза ќе плаќаат данок на солидарност

Sase Ivanovski

АЛКАЛОИД: Ви го претставуваме едно од најстарите пакувања на добропознатиот „Кафетин“, произведено во 1957 година

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) АНГЕЛОВ: ДОБРО Е ШТО НАТО ГИ ИЗНЕСЕ ВОЈНИЦИТЕ НА УЧК ОД АРАЧИНОВО, ИНАКУ ЌЕ ГИ ПОТЕПАВМЕ И ПОТОА ВОЈНАТА ЌЕ ТРАЕШЕ СО ГОДИНИ И ЌЕ ИМАШЕ 100 000 ЖРТВИ КАКО ВО БОСНА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) АНГЕЛОВ: БЕВ ФРАПИРАН КОГА ДОЗНАВ ДЕКА ВО АРАЧИНОВО СО ГРАНАТА СМЕ УБИЛЕ 10 ДЕЦА И ЖЕНИ КОИ СЕ КРИЕЛЕ ВО ПОДРУМ, ИМ ОДНЕСОВ ЦВЕЌЕ НА ГРОБОВИТЕ ПРЕД НЕКОЛКУ МЕСЕЦИ

Sase Ivanovski

Африм Гаши: Компромис е можен, но прво да завршат преговорите помеѓу СДСМ и Алијанса за Албанците

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) АНГЕЛОВ: НИЕ МАКЕДОНЦИТЕ ТРЕБА ДА РАЗБЕРЕМЕ ДЕКА МАКЕДОНИЈА НЕ Е САМО НА МАКЕДОНЦИТЕ ТУКУ И НА СИТЕ ВО НЕА ДРУГИ ЕТНОСИ

Sase Ivanovski

Лихтештајн одлучи – забраната на казината не ја решава зависноста од игрите на среќа

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЈАКИМОВСКИ: ТРЕБА ДА ГИ ЧАСТАМ ПОЛИЦАЈЦИТЕ КОИ МЕ СПРЕЧИЈА ДА ГО ИСТЕПАМ САРМА ПРЕД СОБРАНИЕ НА 24-ТИ ДЕКЕМВРИ 2012-ТА, ЌЕ ЗАВРШЕВ ВО ЗАТВОР

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЈАКИМОВСКИ: НА 24-ТИ ДЕКЕМВРИ 2012-ТА НА СУДИРИТЕ ПРЕД СОБРАНИЕ ДОНЕСОВМЕ 30 РАЧКИ ОД ЛОПАТА ВО СЛУЧАЈ ДА ТРЕБАШЕ ДА СЕ СООЧИМЕ СО ПОЛИЦИЈАТА

Sase Ivanovski

Стојановиќ: Нови тројца вработени се суспендирани за бегството на Мемети од Идризово

Sase Ivanovski

Зајкова го критикува Тупанчески: Реформите не се на завидно ниво, а со мали чекори можевме да ги направиме

Sase Ivanovski

Петров: Ако Џамбаски го прекрши законот, да го пикнат во куќичките на Страцин, па со авион Бугарија да го земе назад

Sase Ivanovski

Гир: Со вклучувањето на Бугарите во Уставот, не се менува неговата суштина

Sase Ivanovski

За зајакнување на вашиот имунитет дозволете оваа зима да се погрижи MULTI ESSENCE ИМУНО од Алкалоид

Sase Ivanovski

ЗОШТО СЕ БРУКАШ ГЕНЕРАЛЕ, ТВОИТЕ ТЕЗИ ЗА ОСУДЕНИТЕ ЗА 27-МИ АПРИЛ СЕ ТРАГИ-КОМИЧНИ, ЗОШТО РЕШИ ДА СЕ ВАЛКАШ И ДА ЧИСТИШ НЕЧИЈ ТУЃ ИЗМЕТ?!

Sase Ivanovski

Гир: Ова беа неколку тешки недели и за Северна Македонија и за Бугарија

Sase Ivanovski

Можеме и да отстапиме некои од министерските места на Алијанса, вели Гаши

Sase Ivanovski

АХМЕТИ: Имаме морална и национална обврска да ја запреме миграцијата, да ја обезбедиме иднината и да ги помириме луѓето

Sase Ivanovski

ГРУБИ: Денеска имаме Албанци насекаде, на државни функции кои некогаш беа само сон за Албанците, ниту една одлука не била против Албанците, ниту антиалбанска

Sase Ivanovski

Мицкоски на средба со шефот на ОБСЕ Вал: Владата не е реформска и не решава проблеми

Sase Ivanovski

Мицкоски: Повикувам на мирно, чесно и достоинствено чествување на великанот Гоце Делчев, за секое нарушување на безбедносната состојба одговорни ќе бидат власта и Спасовски

Sase Ivanovski

Мицкоски: Градоначалниците на ВМРО-ДПМНЕ успеаја да ги консолидираат општините и да се спремат за издавање општински обврзници за капитални проекти, владата на ДУИ поддржана од СДС ги опструира

Sase Ivanovski

МИЦКОВСКИ КАКО ТИТО: ГО ПРЕЧЕКУВААТ МЛАДИ ВМРОВКИ ПО ОПШТИНИТЕ, ФАЛИ ПОГАЧА И СОЛ

Sase Ivanovski

Стоилковски: СДСМ и удоволува на Бугарија, стражите на гробот на Делчев се резултат на револт на граѓаните кон владините политики и газење на црвените линии на Македонија

Sase Ivanovski

Како си БРАТ како е во Немачка? Топ сум брат сам сум!

Sase Ivanovski

Али Ахмети: Излеговме со проевропски фронт, затоа што сега е вистинскиот момент

Sase Ivanovski

Стоилковски: Влегувањето на Алијанса на Албанците во владата на СДСМ и ДУИ е за ухлебување на партиското членство и личните интереси на Таравари

Sase Ivanovski

Од 122-та владина седница: Утврдени се законски измени за бришење на одредбата за 30-процентно зголемување на платите во Министерството за финансии; прифатен е текстот на Програмата на економски реформи 2023 – 2025

Sase Ivanovski

Од 122-та владина седница: Утврден е Предлогот на закон за прогласување на Кањон Матка за споменик на природата; утврден е Предлог на закон за данок на солидарност; утврдени се предлог законски измени да се опфати оризот меѓу стоковните резерви

Sase Ivanovski

Од 122-та владина седница: Разгледана е информацијата за обезбедување дополнителни финансиски средства за терапија за лицата со цистична фиброза; одлука за здравствени услуги од областа на онкологијата и радиотерапијата во Градската болница 8 Септември

Sase Ivanovski

Бараме ресори здравство и правда- Алијанса потврдува, „за трето министерско место ќе зборуваме со другите кадри“

Tamara Ivanovska

Како се случи Драгослав Бокан, за кого Македонија е вештачки конструкт што ќе се распадне, да беседи пред Ковачевски и Мицкоски

Tamara Ivanovska

КРВАВА КАВГА ЗА ДЕВОЈКА Петнаесетгодишник избодел младо момче

Tamara Ivanovska

„ДОТОГАШ РУСИЈА НЕМА ДА ПОСТОИ!“ Руски новинар на веста дека е осуден во отсуство на осум години затвор

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) НОВ СКАНДАЛ ГИ ТРЕСЕ БРИТАНСКИТЕ ВООРУЖЕНИ СИЛИ Елитната нуклеарна подморница ја „крпеле“ со секундарен лепак!

Tamara Ivanovska

Маричиќ објави: Нови 53 милиони евра за Северна Македонија од ЕУ за инвестиции во енергетиката и животна средина

Tamara Ivanovska

СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ СО АМБАСАДОРОТ ГИР

Tamara Ivanovska

Тренчевска: Целта е да креираме законско решение кое ќе содржи точни и прецизни одредби и нема да остави простор за исти прашања да има различни толкувања

Tamara Ivanovska

Мицкоски: Градоначалникот на Карбинци, Паунов за две години ќе ја реализира целата програма, ВМРО-ДПМНЕ е пример како треба да се градат општините, а и Македонија по предвремените парламентарни избори

Tamara Ivanovska

Недела ќе биде неработен ден за сите билетарници

Tamara Ivanovska

Приведено лице од Скопје по распишана централна потерница

Tamara Ivanovska

Средба Грковска – Шахин: Поддршката на САД за интеграцијата на Северна Македонија во Европската унија е клучен сегмент за стабилноста во балканскиот регион

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Ковачевски и Пендаровски да не ги штитат и да ги кажат странските агентури, кои стојат зад тензиите со Бугарија

Tamara Ivanovska

143 санкционирани возачи во Скопје: 14 за брзо возење

Tamara Ivanovska

Произведени 19.626 MWh електрична енергија, домаќинствата и дополнителните снабдувања се целосно задоволени со електрична енергија од капацитетите на ЕСМ

Tamara Ivanovska

Битиќи: Развојната банка ја трансформиравме во најдобриот партнер за поддршка на економскиот развој

Tamara Ivanovska

Приведен дилер, кај него пронајдени различни видови дрога

Tamara Ivanovska

Тупанчески: Со новиот Кривичен законик во целост ќе се ревидира казнената политика

Tamara Ivanovska

Костадинов: Струмица е единствената општина во државата со свој сопствен Стационар за бездомни кучиња

Tamara Ivanovska

Мицкоски: Додека Ковачевски трча да и одоброволи на Бугарија, болен човек од Алцхајмер не може да стигне до своите 4000 денари

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) Бугарски медиуми го обвинија Џамбаски дека е фашист

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) ИНТЕРВЈУ СО БОРЈАН ЈОВАНОВСКИ: Левица спроведува руско сценарио во Македонија

Tamara Ivanovska

Алтернатива вечерва ќе се позиционира за влезот на Алијанса во Влада, но и дали ќе понуди нов министер за здравство

Tamara Ivanovska

За првпат во 56 години – штрајк во Секретаријатот и стручните служби во МАНУ

Tamara Ivanovska

ВМРО-Народна: Дали има докази дека Ванчо Михајлов бил соработник на фашизмот?

Tamara Ivanovska

Вархеји денеска во Брисел ќе се сретне со претставници на македонските Бугари

Tamara Ivanovska

МВР: Благодарност до организационите единици при МВР за професионалниот придонес во организацијата и одржување на безбедноста на дводневната Конференција

Tamara Ivanovska

Бездомни кучиња: Системот си ја каса опашката

Tamara Ivanovska

Тепачот во бегство е со бугарски пасош – и тој и тепаниот Пендиков се со бугарски национални чувства

Tamara Ivanovska

Заменик народниот правобранител објави шокантни фотографии од Цементарница Усје: Ова ли е причината поради која се гушеше Скопје?!

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) Грев е ова што ѝ го прават на Јанкуловска, испадна најголем маж од сите и треба да биде на слобода

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) Ангелов ексклузивно за Инфомакс: На следните парламентарни избори ќе настапуваме самостојно од СДСМ

Tamara Ivanovska

БОРЕЛ ПРЕПОЗНА НАЦИОНАЛИСТИЧКИ ПОЛИТИЧАРИ Инцидентот во Охрид на маса во Брисел

Tamara Ivanovska

РУСИТЕ ГУБАТ ВО БАХМУТ, ПА ГО ГРАНАТИРААТ ДОЊЕЦК Нова тактика по шест месеци, оска Вуледар-Павливка?

Tamara Ivanovska

Нов повик од Стојанов: Вели дека биле во контакт со полицијата во Скопје и дека немало да има провокации

Tamara Ivanovska

Ивановска: Османи пред партиски штаб со службено возило известувал за државнички работи

Tamara Ivanovska

Петровска: Гоце Делчев е великан кој треба достоинствено да се чествува

Tamara Ivanovska

Лукашенко: Ако им треба помош на нашите руски браќа, подготвени сме

Tamara Ivanovska

„БУГАРСКИОТ ПРАТЕНИК ЛОРЕР ИМ УДРИ СИЛНА ШЛАКАНИЦА НА БУГАРИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА“: Револт во политичките кругови во Бугарија

Tamara Ivanovska

ТРИ МОЖНИ СЦЕНАРИЈА: Што ако Русија доживее пораз во Украина?

Tamara Ivanovska

Турција отвори истраги за палењето на Куранот во Европа

Tamara Ivanovska

МАЛАТА АЛИС ПОЧИНА НА ЛИЦЕ МЕСТО ПО КРВОЛОЧЕН НАПАД ОД КУЧЕ: Соседите стaваат играчки и цвеќиња во дворот

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) Ристевски за „Студио 10“: Годинава за работниците може да биде уште потешка од минатите

Tamara Ivanovska

МАКЕДОНЦИТЕ ВО АМЕРИКА МУ ОДДАДОА ПОЧИТ НА ВОЈВОДАТА СМИЛЕ ВОЈДАНОВ

Sase Ivanovski

Ректорот на УКИМ Никола Јанкуловски одликуван со престижното француско признание „Витез од редот на заслуги”

Tamara Ivanovska

Владиниот агент Џонова: Одлуката на Стразбур за аболицијата ќе биде објавена на 16 февруари

Tamara Ivanovska

Пендаровски, Ковачевски, Груби и Спасовски во сабота ќе се поклонат пред гробот на Гоце Делчев

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) БОЦЕВСКИ УЛОВЕН КАКО ЈА ПЕЕ СРПСКАТА ХИМНА ВО МНТ

Sase Ivanovski

Leave a Comment