20.8 C
Скопје
26/05/2024 16:14
МАКТЕЛ

  

     

 

МИЈАЛЧE МИКИ МИНОВ, РЕНДГЕН ТЕХНОЛОГ: ВО МАКЕДОНИЈА НЕ МЕ ВРАБОТИЈА, ВО АНГЛИЈА СТАНАВ ШЕФ ВО ЕДНА ОД НАЈДОБРИТЕ БОЛНИЦИ НА СВЕТОТ

      

Мики Минов е врвен, македонски, а светски признат рендген технолог, со лична приказна што ја сублимира клучната болка на македонското здравство – партизацијата: „Наместо мене примија кандидат без ден работно искуство, ама активен партиски член. Директорот беше искрен – ми рече: „Мики, партијата така ми нареди, ќе има наскоро нови вработувања, ама мораш прво да се зачлениш“, вели тој. Мики не станал партиски член. Се отселил во Лондон. Се вработил во Imperial College Hospital (една од најдобрите сто во светот) и за четири години станал шеф на одделението за магнетна резонанца. Сега се врати во родната земја. Се приклучи на Граѓанската сила – „Замисли“ и додека многумина му се чудат на умот што од таква позиција и од таков среден систем решил да дојде назад, тој со насмевка вели: „Предизвикот е дома. Џабе сме успешни надвор, ако не се вратиме да си ја средиме земјичката“. Прочитајте ја приказната на Мики.

   

-Раскажете го Вашето искуство со македонскиот здравствен систем? Мојот почеток на кариерата беше многу неславен. Добив некој чуден работен “договор на дело” при што добивав пола плата за цело работно време а притоа немав никакво здравствено ниту пензиско осигурување. Кога тој договор требаше да премине во постојан работен однос, на конкурсот беше примен кандидат кој дипломирал пред повеќе години, немаше ниту еден ден работно искуство, но беше активен партиски член. Директорот на болницата беше многу искрен и ми кажа дека за овие вработувања одлучува партијата и дека ако станам активен член, ќе има уште вработувања наскоро и така ќе добијам шанса. Многу се разочарав, но останав посветен и не се откажав. За среќа тогаш приватните здравствени установи започнаа да инвестираат во модерна опрема и понудија шанса на многу квалитетни здравствени работници.

 

Потоа Вие заминувате за Лондон. Како се одвиваше Вашиот професионален напредок таму …Фрустрацијата од нашиот несистем ме тераше постојано да барам алтернатива. Во Македонија системот има “плафон” и развојот е лимитиран. Исто така системот е селективен, нееднаков и квалитетот не е мерило. Имав неколку опции. Англија беше идеална шанса, затоа што нуди широки професионални можности За разлика од нашиот систем, англискиот знае да вреднува и наградува. Токму затоа имав многу брза прогресија во мојата кариера.

   

     

Се вработив во болницата “Charing Cross” која што е дел од Imperial College (рангиран во топ 100 во светот),  институција која што поставува стандарди на светско ниво, референтен центар за многу дијагностички процедури и третмани кои за прв пат се изведени таму. Имав колеги буквално од целиот свет, најмногу Англичани, се разбира. Преку мојот труд и карактерни особини успеав да се наметнам како лидер и многу скоро бев промовиран во менаџер на Одделот за магнетна резонанца. Сето тоа се случи некако природно, многу лесно, без посебен притисок. Луѓето од управата го препознаа мојот квалитет и така станав дел од менаџерскиот тим.

Бев директно одговорен за квалитетот, безбедноста и воведувањето на нови дијагностички процедури, селекцијата и изборот на кадарот

Во  Англија ниту јас ургирав за да се вработам, ниту потоа мене како шеф некој некогаш ми ургирал

-Може ли да направите споредба на двата системи – македонскиот и британскиот? Вие таму имате искуство од обете страни – ем сте биле пријавен на конкурс, сте се вработувале, ем подоцна, после Вашиот напредок сте биле во позиција и да оценувате кандидати.

Многу е тешко да се спореди. Тоа што таму е нормално, кај нас е невозможно. Во Македонија нема процес. Не постои селекција, освен негативна

NHS – jавниот здравствен систем во Англија е можеби најорганизиран во светот. Брои повеќе од 1 милион вработени и има перфектна хиерархија.

Самиот процес на вработување, од апликација, преку селекција, до избор на успешен кандидат за работа е многу транспарентен. На секој му се дава шанса. Не постои партијата, нема дискриминација по етникум, раса, пол, вера, политички гледишта, сексуална ориентација. Единствена референца е квалитетот. Нема притисок при изборот. Се спроведува интервју од комисија каде сите имаме исто право на глас и од највисоко рангираните апликанти се бира – најдобриот.

-Дали некогаш сте имале некаков притисок таму и дали воопшто некој ги земал предвид Вашите политички ставови?

Во работната средина нема место за наметнување политички ставови. Секој си ја гледа својата работа

Никој никогаш не ми се јавил за препорака или врски при вработување, ниту пак кандидатот што сум го избрал бил подложен на понатамошен ветинг. Тоа е така затоа што процесот е јасно утврден, многу транспарентен и сите имаат доверба во системот.

Секој неуспешен кандидат добива фидбек, му се укажува на одредени слабости и му се даваат насоки како да ги подобри. На тој начин тој точно знае зошто е одбиен и нема место за сомнеж или незадоволство

Морав да се вратам – предизвикот е дома

Сепак решавате да се вратите во Македонија. Зошто?

Предизвикот е дома. Тука е и најубаво и најтешко истовремено. Треба малку добра волја и многу работа. И работите ќе почнат да се менуваат

Ми недостига чувството на слобода и независност што ја пружа англискиот систем, но се надевам и ние конечно ќе созрееме како општество и ќе се ослободиме од предрасудите и партиската матрица.

Што е она што е главна болка на нашиот здравствен систем, во мноштвото на проблеми?

Партизацијата. Нашиот здравствен систем е како пирамида, длабоко партизиран на секое ниво, а на крај партискиот шеф одлучува. Партискиот штаб решава кој ќе се вработи и дали еден експерт понатаму ќе се развива. Со тоа директно ја афектира квалитетната здравствена услуга на своите граѓани.

Се додека не се воспостават јасни стандарди на селекција при вработување и одговорност при грешка, нема да се подобри ништо.

Треба да се работи и на етичките и морални норми многу повеќе. Некако тој неморален момент на партиско вработување, се провлекува и понатаму во кариерата на одредени здравствени работници. Тие имаат обврска кон партијата, се однесуваат непрофесионално кон колеги кои не се согласуваат со нивните политички ставови, не го почитуваат етичкиот кодекс на однесување кон пациентите и работното место, а често се и корумпирани.

Партиите мораат да се одважат, да покажат зрелост и да дозволат луѓето да се натпреваруваат меѓу себе, ама по фер правила. Само така ќе генерираме квалитет и ќе изградиме нормален здравствен систем.

„Замисли“ е прва иницијатива каде се приклучувам – препознав вистина!

-Активист сте на Граѓанската сила – Замисли, велите прв пат се приклучувате кон граѓанска иницијатива. Зошто е важно граѓаните да се активни и да не остават само на партиите да се занимаваат со политика?

Сите ние сме одговорни за средината во која живееме и мораме да бидеме активни во креирањето на политиките. Тоа е нашата општествена обврска. Со гласот на избори не сме завршиле работа. Баш напротив, треба активно и постојано да се притискаат тие што се избрани да владеат. Мора да има меритократија, мора да се избришат поимите “ваши” и “наши”. Мора јасно да се определи каде застанува партијата и каде започнува “натпреварот”

Во светот промените ги носат граѓанските организации, работничките здруженија и синдикатите. Без нивниот притисок политичките партии комотно си владеат и не тежнеат кон промени

“Замисли” е нешто различно, вистинско, особено во поглед на желбата за системски промени, без притоа да се очекува нешто за возврат, особено не политичка функција

Луѓето што ги запознав овде се исклучителни професионалци со висока морална свест. Повеќето никогаш не се бавеле со политика, но докажани се во својата област и сакаат преку реални проекти да поттикнат промени. На партиите би им било политички скапо, доколку ваквите проекти кои се од општ интерес на сите граѓани не ги поддржат.

    

Најново

БОГДАНОВИЌ: СРБИТЕ ДОЖИВЕАЈА ГЕНОЦИД ВО ХРВАТСКА ЗА ВРЕМЕ НА ОЛУЈА

Sase Ivanovski

БЕЛГРАДСКИОТ МУФТИЈА: СРБИЈА НЕ ЗАСЛУЖУВА ДА БИДЕ ОЗНАЧЕНА КАКО ГЕНОЦИДНА ЗЕМЈА

Sase Ivanovski

Герапетритис: Договорот од Преспа не може еднострано да се поништи

Sase Ivanovski

Али за прв пат направи грешка, дел од пратениците ќе му ги купат, вели Апасиев

Sase Ivanovski

Спасени четирите залутани лица меѓу кои и дете со чамец од клисурата на Пчиња

Sase Ivanovski

ФУРНА КАДИНО СЕ ГЕНИЈАЛЦИ, ИЗВЕЗУВААТ СМРЗНАТ БУРЕК ЗА ЦЕЛА ЕВРОПА

Sase Ivanovski

Мицотакис: Северна Македонија може само корист да има од добрите односи со Грција, европскиот пат минува низ Атина

Sase Ivanovski

Пандев даде гол за Тимот на светот, Мурињо го нарече МАКЕДОНСКИОТ КРАЛ!

Sase Ivanovski

Мојсоска: Прв закон што ќе го поднесеме е Законот за една изборна единица

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) „Се извинувам Кежаровски тука живее?“ – објавен трејлерот за документарниот филм за случајот „Ореше“

Sase Ivanovski

Бислимовски најави можно продолжување на евтината струја до 16 часот

Sase Ivanovski

ВМРО-ДПМНЕ: Се уште нема конечен договор со ЗНАМ, разговорите се одвиваат во позитивен дух

Sase Ivanovski

Гром го остави без струја три и пол часа поширокиот дебарско – струшки регион

Sase Ivanovski

Нестабилно време со пороен дожд и грмежи

Sase Ivanovski

ДАНЕЛА ГО ВРАТИ СКОПЈЕ ВО СРЕДЕН ВЕК: Булеварот „Кочо Рацин“ со денови во целосен мрак

Sase Ivanovski

Жестоко гранатирање на Харков: Најмалку 12 загинати и десетици ранети во напад на хипермаркет

Sase Ivanovski

Чествуваме 90 години од раѓањето на Петре М. Андреевски: Објавена „Македонска љубовна лирика“ – најобемниот тематски избор од современата македонска поезија приреден досега

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) АНГЕЛОВ: Немам видено бел ден поради слабостите на Системот за управување со кризи

Sase Ivanovski

Стоилковски: Дали причина за хаосот на Хирургија е системот за компримираниот воздух или има бактерија МРСА?

Sase Ivanovski

Food Republic.mk место каде што се изложени скоро сите мали производители од Македонија

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Владино возило кое превезувало функционер, направи гужва на “Васил Главинов” и настана сообраќаен колапс

Sase Ivanovski

Винарија Ерос – Дегустирајте одбрани вина и храна, произведени по стандардите на slowfood концептот

Sase Ivanovski

Десет илјади луѓе се собраа во Кумровец за Денот на младоста и Тито

Sase Ivanovski

„ТИ ДАДОВ ШАНСА ДА ДОЈДЕШ ВО АМЕРИКА, ДА ДОБИЕШ ДОБАР ФАКУЛТЕТ, ТОА НЕ Е ЗА ФАБРИКАТА“ – ексклузивен поткаст на Фактор со нашите иселеници Митре и Софи Кутановски

Sase Ivanovski

МИЦОТАКИС ВЕЛИ ДЕКА ЦЕЛА ЕВРОПА Е НАСПРОТИ МАКЕДОНИЈА: „Постојат строги повици до Скопје да сменат став“

Sase Ivanovski

СЕ ОГЛАСИ ИМЕРЛИЈЕ САЛИУ, ПРВАТА ПРАТЕНИЧКА СО ХИЏАБ ВО МАКЕДОНСКИОТ ПАРЛАМЕНТ: „Ајде сите да внесеме нов дух во политиката“

Sase Ivanovski

Масин: Прво купуваа од пазар, подоцна од Мартиноски, Личеноски и Кондовски, сега дојдовме ние на ред

Sase Ivanovski

„ИЗВИНЕТЕ, БЕВ ПИЈАН“ Вујко ја силувал, па ја убил 8-годишната внука во Романија

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) НИКИ МИНАЖ Е УАПСЕНА ВО АМСТЕРДАМ Пејачката поседувала дрога

Sase Ivanovski

ПТИЧЈИ ГРИП ОТКРИЕН ВО ГОВЕДСКО МЕСО Болеста се шири меѓу млечните крави во САД

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) АКО НЕ МОЖАМ ДА ТРЧАМ, ЌЕ ОДАМ, АКО НЕ МОЖАМ ДА ОДАМ, ЌЕ ПОЛЗАМ Селин Дион расплакана зборува за нејзината болест

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) „САМО ЛУДИ ЛУЃЕ КАКО ПУТИН МОЖЕ ДА ГО СТОРАТ ОВА“ Итно обраќање на Зеленски по рускиот напад на трговскиот центар во Харков

Sase Ivanovski

ТАЖНА ВЕСТ ОД КРАЛСКИОТ ДВОР, СИТУАЦИЈАТА НЕ Е ДОБРА Календарот на Кејт Мидлтон е празен до крајот на годината

Sase Ivanovski

Норвешка ќе го признае постоењето на палестинска држава од 28 мај

Sase Ivanovski

Хајредини: Познато е дека во Македонија не се казнети тие што од Телеком примиле по 2,5 милиони евра

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Стотици луѓе останаа закопани под земја во Папуа Нова Гвинеја

Sase Ivanovski

Во Индија се одржува шестата фаза од парламентарните избори од вкупно седум

Sase Ivanovski

Поранешниот колумбиски претседател Урибе обвинет за измама и манипулација со сведоци

Sase Ivanovski

Британка избодена до смрт на плажа, уапсен тинејџер осомничен за убиството

Sase Ivanovski

Столтенберг бара од сојузниците да ги укинат ограничувањата за употреба на западно оружје од Украина против цели во Русија

Sase Ivanovski

Германија ќе регрутира војници преку „ТикТок“

Sase Ivanovski

НАТО нема да испрати војници во Украина за да не стане дел од конфликтот, вели Столтенберг

Sase Ivanovski

Канада нареди затворање на две компании поради загриженост за националната безбедност

Sase Ivanovski

Рохинџите се на првата линија на граѓанската војна во Мјанмар

Sase Ivanovski

Ден на младоста: Титовите пионери и годинава во Куќата на цвеќето кај Тито

Sase Ivanovski

Стоилковски: На ТОАРИЛУЦ нема лифтови, се оперира на сопствен ризик

Sase Ivanovski

Мицотакис: Ако го влечеш јажето, ќе се скине!

Sase Ivanovski

Пандев даде гол за Тимот на светот, Мурињо го нарече МАКЕДОНСКИОТ КРАЛ!

Sase Ivanovski

Медиуми во ЕУ: Резолуцијата за Сребреница изнудена во поделеното Генерално собрание на ОН

Sase Ivanovski

Хоџај: На Шпанија и другите европски земји не им служи на чест да бидат „во ист брод со Русија“ во однос на Косово

Sase Ivanovski

Макрон се согласи на дебата со Марин Ле Пен пред изборите за Европскиот парламент, таа одби

Sase Ivanovski

Бајден пред воените академици ја истакна посветеноста на САД кон Израел, Украина и Индо-пацифичкиот регион

Sase Ivanovski

Лекарски тим: Состојбата на словачкиот премиер Роберт Фицо е субјективно подобрена

Sase Ivanovski

Македонската изворна музичка ризница претсавена во Рим на манифестацијата „Ден на Светите Кирил и Методиј“

Sase Ivanovski

При контрола во угостителски објекти во Скопје пронајдена дрога, приведени девет лица

Sase Ivanovski

Мицкоски: Следува ново поглавје со работа, одговорност и резултати – Македонија се враќа на народот, да се обединиме под истото знаме за да работиме за заедничката иднина

Sase Ivanovski

77 санкции за пребрзо возење, 27 за непрописно престигнување на територија на СВР Тетово

Sase Ivanovski

Претседателката на Уставниот суд Добрила Кацарска учествува на 19. Конгрес на Конференција на европски уставни судови во Молдавија

Sase Ivanovski

Рамштајн го ,,запали” Белград: Грандиозен спектакл, но и вода за 220 денари!

Sase Ivanovski

Денот на младоста ја разбуди носталгијата: Се живееше ли подобро во Југославија?

Sase Ivanovski

Учениците во Србија ќе носат униформи во боите на државното знаме

Sase Ivanovski

САД ќе испратат во Украина оружје во вредност од 275 милиони долари

Sase Ivanovski

Претседателката Сиљановска- Давкова во Рим се сретна со претставници на македонската дијаспора

Sase Ivanovski

За продолжениот викенд 12.394 македонски граѓани заминале за Грција

Sase Ivanovski

За три месеци протерани 483 македонски граѓани од Германија

Sase Ivanovski

Деспотовски: Не е време за исполнување на нечии лични амбиции туку да спроведеме нов концепт во работењето на СДСМ

Sase Ivanovski

Виктор Канзуров, бугарски новинар: ВМРО-ДПМНЕ е бугарофопска партија

Sase Ivanovski

Тераса Братиндол е место за сите што сакаат приватните или деловни прослави да ги организираат во природен амбиент

Sase Ivanovski

ИНТЕРЕСНА ПОЕНТА НА ТЕМАТА АБОРТУС

Sase Ivanovski

Средба за соработка помеѓу Движењето ЗНАМ – За наша Македонија и ВМРО-ДПМНЕ

Sase Ivanovski

„Можно е да ја спуштиме цената на електричната енергија за домаќинствата“

Sase Ivanovski

Патниците од авионот што се урна кај Загреб се хрватски државјани

Sase Ivanovski

Пронајдени остатоците на авионот што се урна кај Загреб, еден загинат и тројца повредени

Sase Ivanovski

Најавата за нов заем очекувана, поважно е од каде и под кои услови ќе биде земен и како ќе биде потрошен, сметаат експертите

Sase Ivanovski

Дачиќ: На Западот му требаше резолуцијата за Сребреница за да ја оправда својата агресијата во 1999 година

Sase Ivanovski

Стоилковски: Преговорите за идната влада се во напредна фаза

Sase Ivanovski

СИТЕ ШТО ВО МОМЕНТОВ СТЕ ОСАМЕНИ, СЛУШАЈТЕ ГО ТОМ ХАРДИ

Sase Ivanovski

Спасовски: Се создаде перцепција дека ние од СДСМ сме им дале на ДУИ сè што побарале

Sase Ivanovski

Обвинителство истражува зошто цела недела заради технички проблеми се затворени 9 од 12 хируршките сали

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) СЕ ПРОДАВА КУЌАТА ОД ФИЛМОТ САМ ДОМА ЗА 5 МИЛИОНИ ДОЛАРИ

Sase Ivanovski
Вчитувам....