24.8 C
Скопје
25/06/2024 21:24
МАКТЕЛ

  

     

 

На Албанците дајте им леб, за “игрите” сами ќе се снајдат!?

      

Веле Митаноски
(За една болва да не го гориме јорганот!)
Ако последните двојни избори донесоа нешто добро – заедничко за сите граѓани, без разлика на нивната верска, национална, или политичка припадност, тоа е, дефакторизирањето на Демократската партија на Албанците (ДУИ). Па и за самата од ДУИ, ако се паметни тоа на време да го разберрат и уште побрзо да почнат, не на сопствениот рестарт, како што милиуваше, за СДСМ, да каже “лицето Б.Ц”, туку, на целосно рекомпонирање.

   

ДУИ, без разликиа на моменталниот резултат, кој, најверојатно, сосема легитимно и легално, ќе се промени, е поголем  губитник и од самиот СДСМ! Го изгуби она на што почиваше – правото да се удира во тради и да преповторува: ние сме легитимниот претставник на aлбанскиот народ. Таа теза, најверојатно приграбeна во воениот конфликт 2001 гoдина, сама по себе, е нелегитимна, да не кажам, и смешна, во секој случај, политички дискутабилна. ДУИ таа теза ја зацврсти во 2008 со така виканaиот, односно фамозниот “Мајски договор”, но,  на Интегративците им се удри од глава, во моментот, кога самите ја погазија, пови нувајќи се на повикот од Калето (тоа е за нив е позначајно и од самите Мека и Медина!), и,  коалоицирајќи со СДСМ.

 

Интегративците со тоа само се разголија докрај во своите намери, односно дека за нив основното верују, било да се биде по секокја цена во власта, за да се делат колачот и привелегиите, кои власта ги носи. Сега е тешко, после 28 години, да се одлепиш од државната цицка! Сега нивниот “легитимет” не пие вода,  ниту формално, ниту суштински. Каде во светот, во кој повеќе партиsки систем, легитимитет има партијата што извоевала повеќе гласови од своите конкјуренти!?

   

     

ДУИ заборави дерка веќе не сме 2001-та, или 2002-та година, дека има и други политички партиi, дuри и интра национални. А ги создаде самата, со својата бахатост, со својата незаситена жед за власт, а влста е, велат,  како селена вода. Колку повеќе ја пиеш, толку повеќе се жеден! Бујар Османи, може сега колку  сака да гука како симпатично гулапче, ама,  никој не го зарезува. Ниту по дома, ниту понадвор. Му падна и ореолот со организацијата на ОБСЕ конференцијата, сосе средбата со Лавров! Истиот кој не бранеше од Русите, нели!?

А, носи директна вина, ако ништо друго, во поразот на СДСМ, со своите толкувања на Злочинот во Сребреница, со “подигната жабја нога за сребрена потковица!”. Тој можеше да му даде налог на амбасадорот да гласа за Резолуцијата во ООН, но,  никако не смееше да се “истрчува како прле пред магаре!”, да се прави коавтoр на Резолуцијата. Речиси сите Срби во Македонија, сите југо носталгичари, а такви се не затоа што пекаат по бившатата ЈИУГA, туку, затоа жто живеат посиромашно и понесигурно отоколку пред половина век, му го свртија грбот на СДСМ.

Србија е најголемиот пријател на Македонија и граѓаните во Македонија, не ги дели како Македонци и Албанци, и Буијар тоа не смееше да го занемари. Најмалку како етнички Албанец , зашто многумина тука го видоа коренот на таквата постапка. Луцидниот, стариот искусен лисец,  Џевдет Хајрединми, повотрува неколку пати, дека во овие моменти, подносно години, министер за надворешни работи не треба да биде Албаенец. Не дека е помалку Албанец од Бујар и Али, туку затоа што резонува здраворазумски.

Дури и еден Вучиќ не им подлегнува на притосоците и прашањата на злонамерните новинари, кои од уста сакаат да му извадат осуда на Македонија и Македонците.Човекот разбрал во која грмушка лежи зајакот, те молчи, или го прескокнува прашањто: ”како, тоа, ние на Македонците им дадовме Црква, а тие нам ни враќаат со осуда  и обележување на нашиот колективитет за геноциден”!?

Ако првенците, македонски Албанци, лидери на политички партии, не знаат да го читаат мвото време, и покрај јасната порака  на американскиот амбасадор во Приштина дека “таму повеќе нема да гинат американски војници” за палавостите на Курти, нека го читаат “говорпот и телото” на Еди Рама. Зошто Рама би го болела глава за неизживеаниот романтизам на поединци во Македонија, или, на Косово, кога има попаметна тработа. Земјата ја турка напред во друштво на развиениот демократски свет со “сто на саат”.

Гради автопати, вдолж и попреку низ земјата, хотелски комплекси, стамбени блокови – цветни оази во Тирана, слични на оние што сме го гледале во монденските места во Шпанија, или, кинеские мегаполиси. Само за неколку години, Албанија ќе биде скапа земја за летување за косовските и македонските граѓани, сеедно дали се тие Албанци, или,  Македонци. На Ингтернет се врти едно клипче, како Курти му приоѓа на Рама, нешто  да му каже, или,  се поздрави. Тој не станува од столот и само му одмавнува со раката: “оди шетај!“.

Помина времето на Големите Албани, Србии и слично. Мојот пријател Бериша, со кого го имав, според него првото интервју, уште 1989, пред и да стане формален претседател на “Партија Демократике”, во мегувреме, идејата ја замени со “единствен албански културен простор”. Делува прималиво, но, што им значи тоа на децата Албанци од Македонија,  кои, со министер Албанец, учебници добиваат по завршувањето на училишната година!? Што албанските деца во Македонија, или постарите што се иселуваат масовно, добиваат пд палавостите на Артан Грби, кој, зборува за албанство, а, неизживеаните албански првенци, ги собира во раскошниот кабинегт на мал фудбал?!

Што Албанците во Македонија добиваат од тоа што Груби и Османи ги замајуваат со приказни за Албанец премиер, Албанец во парламернт, или, Албанец шеф н а држава?  Па Албанците во Македонија тоа го имале уште пред половина век. Може ли,  денес, Груби, Османи, или слични на нив, да се мерат со Вулнет Луан Старова, постариот брат, односно,  “мојот брат”, како што ми се обраќаше, академик Луан Старова!? Албанците имале претседатели уште во титово  време. И тоа реално, со почит, со Уставот од  1974 година. Од тоа време остана една досетка, која ја повторуваа Србите: “ко пали – Махмуд Бакали. Ко гаси – Азем Власи. Знае ли некој денес за Бакали?  А,  сите знаеме за Власи.

Едно лично искуство. За време на мојот двогодишен парламенгтарен живот, колега ми беше поранешен  ректор на Штуловиот универзитет во Тетово. За ненаква моја принципиелна забелешка, стана, и ме обвини за албанофобство!  Станав и јас. Знаете што, му велам, не верјувам дерка јас сум најголекиот албанофил мегу Македонците, но, дека сум последниот албанофоб,е,  тоа знам дека не сум сигурно. Му кажав дека, ете токму  јас, сосема случајно, нели,  бев тој кој го направи првото комерцијално радио во Македонија. Дека водител беше, денес, најугледниот, или, нека ми извинат другите колеги, еден од најелитните новинари, етнкички Албанмци во Македонија, Рашити од Струга.

И што се случи со тој голем албански патркиот, кој го иницираше конфликтот во 2001. Како пратеници патувавме заедно во Германија, на еднонедерлна обука во “Маршаловиот центар” во Гармишпартеnкирхен. На аеродромот во Берлин го заржаа полицајците како сомнигтелна и непосакувана личност. После гло пуштија, a, како – деталите ги има тогашниот наш супер- амбасадор, почитуваниот Ѓорѓи Филипов.

Живееме во такавикано реално време, не само од аспект на Интернет и техничката поврзаност, како глобално село, туку, и од политички,  реално гледање на  состојбите, макар тоа сме го нарекувале –  глобализација.

Можеби ќе ви делува нескромно, но, си земам за право, да ви пренесам едно искуство, би било поучно. На старот на 2003 година, добов обврска, односно чест од тогашниот премиер Црвенкоски, во чиј кабинет работев, буквално деноноќно, да ја организирам неговата посета впо Пустец, Албанија. Знаеше дека таму, моето Супер Радкио им инсталираше радио станица на Македонците, а, им обучи и двајца новинари (зафат по идеја и содејство на Ристо Никовскки), па го замолив да им купи агрегат за производство на електрична енергија, што, тогаш, во Албанија, беше “мода!” и потреба.

Тoгашноиот негов колега, премиерот Фатос Нано, кому, Бранко му спаси жива глава за време на бунтот од страна на непредвидливот  Бериша (сега на Црната американска листа!), дојде лично, со сопругата – убавата Гркинка,  на преминот кај Стење. Уште тука,  го пречека и презеде во негвото возило, што самиот го управуваше, и го одвезе до Пустец. Тогашниот градоначалник на Пустец, Едмон Темелко – Монди (живееше во Ресен – Македонија, а градоначалничикуваше во Пустец – Албанија!), без наше знаење, беше го поканил, фамозниот “заштник на Македонците каде и да се по меридијаните!”, Тодор Петров.

На средбата ги поканив етничките Македонци од Голо Брдо, по кои денеска пека “европејката!” Јотова, потпретседателката на Бугарија. Претходно во Охрид, им ја промовирав збирката народни поговорки од Еминда Шутина. Непоканетиот гостин Петров си зеде за право, во присуство на премиерот на соседната земја, да ги “застапува жестоко!” правата на Македонците во Албанија. Ние реагиравме со погледи, Фатос Нано, ја разгледуваше зборката на Шутина. Во еден момент, на чист македонски јазик, проговори: “ајде, за една болва, да не го гориме јорганот!”

“Болвата” можеше да биде и самиот “најумакедонец!” Петров, но, во суштина, е стара поговорка од тие краишта, која, денеска, требна да се преповторува по Баланите. И кај нас, и во Србија, особено во Биугарија и Грција, ама, како што тргнале работите, како што иотаат напред со развојот,  токму во Албанија, каде што е создадена,  најнапред ќе биде заборавена.
Нам, на останатите по Балканите, за жал, ќе ни остане како трајно наследство!!!

    

Најново

Ја тепал вонбрачната партнерка на паркинг во скопски Аеродром

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЦКОВСКИ: ИМАМЕ ТРИ МОЖНИ РЕШЕНИЈА КОИ ЌЕ ГИ РАЗГОВАРАМЕ СО ВЛАДАТА НА БУГАРИЈА КОГА ЌЕ СЕ ИЗБЕРЕ ТАМУ НОВА ВЛАДА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЦКОВСКИ: ВО БУГАРИЈА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ НЕ Е НИ МЕЃУ ПРВИТЕ 50 НАРОДНИ ХЕРОИ, КАЈ НАС Е НА ПРВО МЕСТО!

Sase Ivanovski

Уапсен е 30-годишен скопјанец, вонбрачно живеел со малолетничка

Sase Ivanovski

Калдерон: Ветерниот парк треба да се изгради за 24 месеци, првите бенефити се очекуваат во втората половина од 2027 година

Sase Ivanovski

Собранието го донесе Законот за енергетика, со кој ќе се спречи поскапување на струјата

Sase Ivanovski

Аврамовска Мадиќ: Ќе дојде период кога разочараните членови ќе се вратат на правите социјалдемократски политики и вредности

Sase Ivanovski

Почина претепан затвореник во Идризово, ОЈО ќе го истражува случајот

Sase Ivanovski

Ревизорите не можа да ја потврдат вредноста на автопатите кои ги гради „Бехтел и Енка“

Sase Ivanovski

MEET PRESPA 2024 🔵 12-14 јули неверојатно фестивалско искуство кое спојува музика, уметност, гастрономија и живот во еден неверојатен триаголник на регионот ПРЕСПА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) 28 годишна девојка пријавила дека била полово вознемирувана од сопственик на салон за масажа во Штип

Sase Ivanovski

Чибишев директор на Токсикологија, Меџити на Неврологија, утре нов директор ќе има и Онкологија

Sase Ivanovski

Муцунски: Во сложениот геополитички контекст во Европа мораме да бидеме одговорна членка на НАТО

Sase Ivanovski

Клековски: Енергетиката е една од важните прашање и во фокусот на ВМРО-ДПМНЕ денешната инвестиција во ветерниот парк е една од трите ветерни паркови ветени во програмата на ВМРО-ДПМНЕ

Sase Ivanovski

Средба Муцунски – Столтенберг: “Остануваме кредибилна НАТО членка со значаен придонес во глобалниот мир, регионалната стабилност и безбедност”

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Иницијативата „Донирај компјутер“ на Борче Стаменов низ цела Македонија донираше 3000 компјутери, а Македонски Брод и Ѓорче Петров веќе се целосно дигитализирани општини.

Sase Ivanovski

МИЦКОВСКИ: ВО АНАЛИЗАТА ШТО ЈА СПРЕМАМЕ, НА ГРЦИЈА И ВОДИМЕ 100 СПРЕМА 0 ВО СПРОВЕДУВАЊЕ НА ПРЕСПАНСКИОТ ДОГОВОР!

Sase Ivanovski

ИНТЕРЕСЕН МОМЕНТ ОД СКОПЈЕ ПРАЈД: НАЈДОБРАТА ЖЕНСКА НОГА ВО СКОПЈЕ ЈА ИМА МАЖ

Sase Ivanovski

ЛОШИ ИСКУСТВА СО ОНЛАЈН ПРОДАВНИЦАТА АНАНАС: ПО ЦЕЛИ 11 ДЕНА НАРАЧКАТА СТИГНА СО ПОГРЕШНИ И ОШТЕТЕНИ ДЕЛОВИ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЦКОВСКИ: ЕВЕ ПРАВАМ РЕФОРМИ, НЕЛИ ВИДОВТЕ ВЧЕРА ФРЛИВ ЛОПАТА, ЗНАЧИ СО КОНКРЕТНИ ДЕЛА, НЕ ПО КАНЦЕЛАРИИ ДА ФИЛОЗОФИРАМЕ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЦКОВСКИ: НЕ МИ Е ГАЈЛЕ ШТО ИЗЈАВУВА ГРЧКИОТ МИНИСТЕР ЗА НАДВОРЕШНИ, И ОНАКА НЕМА ВО ЕУ ДА ВЛЕЗЕМЕ УТРЕ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ГАФ НА ДУШИЦА МРЃА: Среде интервју додека премиерот поентираше, таа фати да шерува емисија на фејсбук за да имало повеќе гледаност?!

Sase Ivanovski

Бугарско МНР: Идеите на Мицкоски за повторно преговарање на рамката само ќе го оддалечат Скопје од ЕУ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Јован Деспотовски имал операција на слепо црево, ги откажал теренските активности

Sase Ivanovski

Европска комисија: Скопје мора да ги направи ветените уставни измени за да продолжи на патот кон ЕУ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ВО СРБИЈА ДУРИ И СПОРТСКИТЕ КОМЕНТАТОРИ НЕ ЈА КРИЈАТ ОМРАЗАТА КОН АЛБАНИЈА И АЛБАНЦИТЕ

Sase Ivanovski

МИЦКОВСКИ: НА ЛЕНТИТЕ НА ВЕНЦИТЕ ШТО ЌЕ ГИ ПОЛОЖУВАМ ЌЕ ИМА МЕСТО ЗА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЦКОВСКИ ЈА ПРАША ДУШИЦА МРЃА ДАЛИ И ЛИЧИ НА КРИМИНАЛЕЦ, ОНА МУ ВИКА НЕ ЗНАМ, ЌЕ ВИДИМЕ

Sase Ivanovski

Фијала: Првата испорака на муниција по иницијатива на Чешка пристигна во Украина

Sase Ivanovski

Борел за утрешната средба Вучиќ – Курти: Дијалогот мора да доведе до оперативно решение

Sase Ivanovski

Австралискиот премиер за Асанж: Случајот трае предолго, сакаме тој да се врати дома

Sase Ivanovski

Разрешена Бесија Иљази, која на работа на Токсикологија одеше со преведувач

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ОБЈАВЕНО ВИДЕО ОД ПАЃАЊЕТО НА УКРАИНСКАТА РАКЕТА ВРЗ ПЛАЖА ВО СЕВАСТОПОЛ ОТКАКО БЕШЕ СОБОРЕНА ОД РУСКА ПРОТИВ ВОЗДУШНА ОДБРАНА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ОВАА ДЕВОЈКА Е ХИТ ВЕЌЕ НЕКОЛКУ ДЕНА ЗА СЕКСИ СОВЕТОТ ДО ДРУГИТЕ ДЕВОЈКИ

Sase Ivanovski

На пет компании им биле побарани преку 100 000 евра – Пари, процент од тендери, вработувања и донации барала централната власт од бизнисот, покажа анкетата на Стопанска комора

Sase Ivanovski

СРЕЌА У НЕСРЕЌА: СО КОЛА ИЗЛЕТАЛ ОД БУЛЕВАР И ВЛЕТАЛ ВО КЛИНИЧКИ НА ВОДЊАНСКА

Sase Ivanovski

ВЕЛАТ ОВА БИЛО СТАНОТ НА ГРУЈО ВО БУДИМПЕШТА, НЕ Е ПРОВЕРЕНА ИНФОРМАЦИЈАТА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ДУШИЦА МРЃА ЌЕ БИДЕ НОЌНА МОРА ЗА ВЛАДАТА, ВО ПРВОТО ИНТЕРВЈУ МУ ГИ ИЗВАДИ ЏИГЕРИТЕ НА ПРЕМИЕРОТ: АЈ ПРИЗНАЈ ДЕКА ГО ИЗЛАЖА НАРОДОТ, МУ ВЕТУВАШЕ СЕ И СЕШТО ЗА ДА СТАНЕШ ПРЕМИЕР

Sase Ivanovski

Самка Ибраимовски: Не сум му се заканил на никого, зошто Уставен суд своја одлука со иста иницијатива повторно да ја преиспитува

Sase Ivanovski

Ветропаркот на „Алкараз Енерџи“ ќе снабдува со струја 100.000 домаќинства

Sase Ivanovski

Мицкоски: Најголемиот парк на ветерници во регионот ќе донесе нови 630 вработувања

Sase Ivanovski

До петок нестабилно време со пороен дожд, грмежи и ветер над 60 километри на час

Sase Ivanovski

АГЕЛЕР ЛИЧНО ЈА ПОЗДРАВИ ИНВЕСТИЦИЈАТА, МИЦКОСКИ КОРИСТЕШЕ САМО МАКЕДОНИЈА ВО ОБРАЌАЊЕТО: Инвестицијата од 500 милиони долари на Алказар Енерџи во ветерен парк е најголема во регионот и ќе преставува 20 проценти од целокупното производство на електрична енергија во земјава

Sase Ivanovski

„И 150 ПАТИ ЌЕ МЕ ГЛЕДАТЕ СО ЛОПАТА“: Мицкоски вели дека често ќе го гледаме со неа

Sase Ivanovski

Во Драчево прегазен е 61-годишен велосипедист

Sase Ivanovski

Малолетник со автомобил прегази мотоциклист во Велес

Sase Ivanovski

Петровска: Само силен СДСМ може да биде победнички СДСМ

Sase Ivanovski

ФОКУС: Разрешени економските директори на Токсикологија, Неврологија, Ревматологија, Стоматолошка клиника, Психијатриска клиника…

Sase Ivanovski

ВЛАДИКАТА ЈОВАН: Охридска архиепископија е прифатливо име за МПЦ, но најголем проблем е признавањето на украинската православна црква

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) НОРВЕЖАНИТЕ ГО РЕКЛАМИРААТ ОСЛО СО УБИСТВЕН ХУМОР НА СМЕТКА НА ЦЕЛ СВЕТ

Sase Ivanovski

Германски полицаец загина, а друг е тешко повреден во сообраќајка додека го обезбедувале Виктор Орбан

Sase Ivanovski

Северна Македонија трета во Европа според стапката на смртни случаи од огнено оружје

Sase Ivanovski

Аврамовска Мадиќ: Дел од нашето членство се одлеа во новоформирана партија, имаме членови кои се разочарани

Sase Ivanovski

Министерот Муцунски во Брисел на средби со Столтенберг и со претставници на ЕУ

Sase Ivanovski

Ципрас: ЕУ и меѓународната заедница јасно да ги кажат последиците од непочитувањето на Договорот од Преспа

Sase Ivanovski

КОСТОВСКИ: Верувам дека конечно Македонија ќе тргне по вистинскиот пат

Sase Ivanovski

Бислимоски за цената на струјата од 1 јули: Мислам дека еден отсто зголемување не е проблем за домаќинствата

Sase Ivanovski

Макрон: Победата на крајната левица или десницата може да предизвика граѓанска војна во Франција

Sase Ivanovski

АЈДЕ МИЦКОВСКИ, ПОКАЖИ ШТО ЗНАЕШ, СЕГА ДОЈДЕ ТВОЕТО ВРЕМЕ, КОЛКУ ШТО СЕ БОРЕШЕ ЗА ВМРО, СЕГА БОРИ СЕ ЗА ДРЖАВАТА

Sase Ivanovski

ВИДЕОТО ОД ПУШТАЊЕТО НА АСАНЖ НА СЛОБОДА Е ДЕНЕСКА ХИТ ВО СВЕТОТ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ВОДИТЕЛОТ И КОМИЧАР ЏОН ОЛИВЕР ВОДЕШЕ ЕМИСИЈА ПОД ЧЕШМА ЗА ДА ИМ ДАДЕ ПОДРШКА НА ЛЕВИЧАРИТЕ НА ИЗБОРИТЕ ВО БРИТАНИЈА

Sase Ivanovski

Шестмина од обвинетите во „Синџир“за даночно затајување признаа вина и се спогодија со Обвинителство. Mилион евра вратени во буџетот

Sase Ivanovski

Претпладне сончево и топло, попладне со локална нестабилност

Sase Ivanovski

НОВИНАРСТВОТО ПАК ПОЧНА ДА СЕ ПРЕТЕРУВА: ПОРТАЛОТ ГЛАМУР ЈА СПОРЕДИ СИЉАНОВСКА СО ЏЕКИ КЕНЕДИ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ИТАЛИЈАНСКИ НОВИНАР ПОБАРА ОД ЛУКА МОДРИЌ ДА НЕ СЕ ПЕНЗИОНИРА НИКОГАШ, ЗАТОА ШТО БИЛ ЕДЕН ОД НАЈДОБРИТЕ НА СИТЕ ВРЕМИЊА

Sase Ivanovski

САД РЕШИЈА ДА ГО ПУШТАТ НА СЛОБОДА ОТКАКО ЌЕ ПРИЗНАЕ ВИНА: По 1.901 ден во британски затвор, Асанж ќе мора да се изјасни виновен пред американски суд пред да може да си оди дома

Sase Ivanovski

Ова жешко лето туѓиот успех ќе се одработи како свое големо достигнување. Тоа што вчера беше предавство, утре ќе биде голема победа. Пишува Ерол Ризаов

Sase Ivanovski

Хрватскиот селектор: Се беше во наши раце!

Sase Ivanovski

Нови пратеници во македонското Собрание, на местата на премиерот и министрите

Sase Ivanovski

Од денес во сите маркети на „Стокомак“, нашите најнови книги „Скандалозни страсти“ од вашата омилена писателка Елизабет Хојт и „Патеката на слоновите“

Sase Ivanovski

Мицкоски: Следува инвестиција од над 400 милиони евра, за поголема енергетска независност, како и над 150 проекти за локален економски развој

Sase Ivanovski

Државните и политичките лидери на Северна Македонија одбраа да не го користат уставното име на земјата на домашната сцена, што претставува флагрантно кршење на Договорот од Преспа, изјави денеска во Луксембург шефот на грчката дипломатија Јоргос Герапетритис

Sase Ivanovski

Италијански новинар: Лука би сакал да те замолам никогаш да не се пензионираш од играњето фудбал

Sase Ivanovski

Весна Јаневска – поранешна в.д. претседателка на ВМРО-НП и несудена ректорка на УКИМ, која ќе министерува со ресорот образование!

Sase Ivanovski

ЦУК: Локализиран е пожарот на планината Огражден кај „Хаџиица“

Sase Ivanovski

Весна Јаневска ја презеде функцијата министер за образование и наука од Јетон Шаќири

Sase Ivanovski

Млад беровец прегазил полицаец и побегнал

Sase Ivanovski

ЦУК го соопшти начинот за обесштетување на граѓаните кои претрпеле штети од природни непогоди

Sase Ivanovski

Хоспитализирани уште седуммина со голема кашлица, вкупно 786 случаи во државава

Sase Ivanovski

Ниту поројните врнежи и олуи не ја внесоа водата во нашите шахти

Sase Ivanovski
Вчитувам....