11.8 C
Скопје
05/12/2022 18:43
МАКТЕЛ

 

(ВИДЕО) КОВАЧЕВСКИ: Нова инвестија и целосна обнова на ПС Гази Баба, создаваме подобри услови за полицајците и за граѓаните

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски и неговиот заменик Назим Буши, директорот на Бирото за јавна безбедност Сашо Тасевски, денеска ја посетија реконструираната полициска станица во Општина Гази Баба. Настанот започна со положување на свежо цвеќе од страна на премиерот Ковачевски на споменикот на Македонските херои, а по повод 13 Ноември, Денот на ослободувањето на Градот Скопје, по што беше направен увид на завршените градежни работи со кои објектот станува енергетски ефикасен.Во продолжение е изјавата на премиерот Ковачевски во целост.„Вистинската грижа за вработените, за граѓаните, за развојот на државата и општеството се гледа преку конкретни дела. Денеска, на овој важен ден за Градот Скопје, денот кога го одбележуваме неговото ослободување, овде во Општина Гази Баба ја посетив целосно реконструираната полициска станица и лично се уверив дека со завршените градежни зафати сега имаме еден целосно модерен и функционален објект. Со оваа инвестиција не само што обезбедуваме подобри услови за работа на полицијата, туку обезбедуваме и подобри услови за граѓаните кои ги користат услугите на МВР тука.
Овој објект, никогаш досега не бил саниран, ова е прва и единствена интервенција до сега. И тоа ме направи посебно горд бидејќи оваа реконструкција, ја направивме со околу 27 милиони денари, финансии од државниот буџет и тоа во време на економско-енергетска криза, токму кога јас сум премиер на Владата. Оваа инвестиција е исто така значајна затоа што со неа обезбедуваме меѓу другото и енергетски ефикасен објект, со што ќе се овозможи заштеда на електрична енергија во услови на енергетска криза, кога ни е повеќе од потребно рационално и одговорно искористување на струјата.Ние сме одговорна Влада и располагаме со Буџетот одговорно. Само со таков пристап се можни вакви подобрувања. Ние се грижиме за секој денар на граѓаните и вложуваме онаму каде што е најпотребно. Токму затоа од 2017 година до сега, реконструирани се вкупно 78 полициски станици низ целата држава, а денес можеме да разговараме и за изградба на две нови круцијални објекти важни за работата на министерството.
Токму затоа го имаме ИКТ Центарот во Прилеп, проект од 11 милиони евра со кој се овозможи промена на целокупната информатичка инфраструктура на Министерството за внатрешни работи и се обезбеди систем за компатибилна размена на податоци и информации со сите институции во државата. Токму затоа и се гради новиот форензички центар, инвестиција од околу три милиони евра, што е уште една силна потврда за посветеноста на оваа Влада за обезбедување подобри услови за функционирање на институциите но уште поважно, подобри услови за живот и работа на секој граѓанин.Ова е видливо и се препознава во секој наш чекор, во секоја наша одлука.Одговорното менаџирање на Буџетот се огледа и во фактот дека во време на толку голема криза, успеавме да обезбедиме и зголемување на платите на вработените во МВР.  Во периодот од 2018 до 2022 година платите на сите вработените во МВР се зголемени три пати по 5%.Посебно значајно е што ја зголемивме основната компонента за полицаец, нешто што е направено за првпат од независноста наваму. Дополнително, со последните усогласувања предвидени со Законот за минимална плата, платите во МВР, за најниското платеното работно место согласно систематизацијата, се над предвидената минимална плата.Но, можеби најважниот момент е што со отворен дијалог со репрезентативниот Македонски полициски синдикат, со најновиот Колективен договор, овозможуваме подобар социјален статус преку повеќе програми и нивоа, и обезбедуваме поголема мотивираност на припадниците на МВР и повисоки резултати во работењето.
Јас сум навистина почестен што денеска сум тука, меѓутоа имам огромна почит за нашата полиција. Тие работат една од најтешките работи и задачи во државата, голем дел од времето во многу опасни услови. Јас како премиер и ние како Влада, сме целосно посветени да им обезбедиме достоинствени услови за работа и секако да имаат почит достоинствена за нив во општеството.Од она што го имам како информација, до 2017 година, одредени единици на полицијата повеќе од 10, 15 години немаа добиено ниту униформи, ниту чевли, ниту чизми, ниту друга потребна опрема, којашто е основна за полициските службеници. Затоа, си земавме за обврска да го поправиме тоа и на повеќе наврати изминативме пет години набавивме униформи и друга потребна опрема за полицијата во вредност од над 10 милиони евра.Во кратки пет години, од полициски службеници кои беа доведени во состојба на супстандардни услови, без потребна опрема и униформи, создадовме мотивирана и задоволна полиција која работи во интерес на граѓаните и државата. Реков дека никој нема да биде оставен сам, и тоа се однесува и на полицијата, тие се исклучително важна алка во општеството.
Со реформите кои ги спроведуваме, денес полицијата е заштитник на безбедноста на граѓаните, државата и демократијата. Заврши времето на политичка злоупотреба, денес, со вложен огромен труд и посветеност имаме професионална, департизирана полиција, и на тоа сум особено горд. После сите премрежија кои ги имавме како држава, овие реформи и инсистирање на професионализација на полицијата, е нашиот влог во иднината и во развојот на демократијата и државата воопшто. На крај би сакал да изразам огромна благодарност но и честитки до припадниците на МВР за постигнатиот напредок во безбедноста и справувањето со криминалитетот“, рече премиерот Ковачевски.
Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски и неговиот заменик Назим Буши, директорот на Бирото за јавна безбедност Сашо Тасевски, денеска ја посетија реконструираната полициска станица во Општина Гази Баба. Настанот започна со положување на свежо цвеќе од страна на премиерот Ковачевски на споменикот на Македонските херои, а по повод 13 Ноември, Денот на ослободувањето на Градот Скопје, по што беше направен увид на завршените градежни работи со кои објектот станува енергетски ефикасен.
Во продолжение е изјавата на премиерот Ковачевски во целост. „Вистинската грижа за вработените, за граѓаните, за развојот на државата и општеството се гледа преку конкретни дела.Денеска, на овој важен ден за Градот Скопје, денот кога го одбележуваме неговото ослободување, овде во Општина Гази Баба ја посетив целосно реконструираната полициска станица и лично се уверив дека со завршените градежни зафати сега имаме еден целосно модерен и функционален објект. Со оваа инвестиција не само што обезбедуваме подобри услови за работа на полицијата, туку обезбедуваме и подобри услови за граѓаните кои ги користат услугите на МВР тука.Овој објект, никогаш досега не бил саниран, ова е прва и единствена интервенција до сега. И тоа ме направи посебно горд бидејќи оваа реконструкција, ја направивме со околу 27 милиони денари, финансии од државниот буџет и тоа во време на економско-енергетска криза, токму кога јас сум премиер на Владата.Оваа инвестиција е исто така значајна затоа што со неа обезбедуваме меѓу другото и енергетски ефикасен објект, со што ќе се овозможи заштеда на електрична енергија во услови на енергетска криза, кога ни е повеќе од потребно рационално и одговорно искористување на струјата.Ние сме одговорна Влада и располагаме со Буџетот одговорно. Само со таков пристап се можни вакви подобрувања. Ние се грижиме за секој денар на граѓаните и вложуваме онаму каде што е најпотребно. Токму затоа од 2017 година до сега, реконструирани се вкупно 78 полициски станици низ целата држава, а денес можеме да разговараме и за изградба на две нови круцијални објекти важни за работата на министерството.Токму затоа го имаме ИКТ Центарот во Прилеп, проект од 11 милиони евра со кој се овозможи промена на целокупната информатичка инфраструктура на Министерството за внатрешни работи и се обезбеди систем за компатибилна размена на податоци и информации со сите институции во државата.Токму затоа и се гради новиот форензички центар, инвестиција од околу три милиони евра, што е уште една силна потврда за посветеноста на оваа Влада за обезбедување подобри услови за функционирање на институциите но уште поважно, подобри услови за живот и работа на секој граѓанин. Ова е видливо и се препознава во секој наш чекор, во секоја наша одлука.Одговорното менаџирање на Буџетот се огледа и во фактот дека во време на толку голема криза, успеавме да обезбедиме и зголемување на платите на вработените во МВР.  Во периодот од 2018 до 2022 година платите на сите вработените во МВР се зголемени три пати по 5%.Посебно значајно е што ја зголемивме основната компонента за полицаец, нешто што е направено за првпат од независноста наваму. Дополнително, со последните усогласувања предвидени со Законот за минимална плата, платите во МВР, за најниското платеното работно место согласно систематизацијата, се над предвидената минимална плата.Но, можеби најважниот момент е што со отворен дијалог со репрезентативниот Македонски полициски синдикат, со најновиот Колективен договор, овозможуваме подобар социјален статус преку повеќе програми и нивоа, и обезбедуваме поголема мотивираност на припадниците на МВР и повисоки резултати во работењето.Јас сум навистина почестен што денеска сум тука, меѓутоа имам огромна почит за нашата полиција. Тие работат една од најтешките работи и задачи во државата, голем дел од времето во многу опасни услови. Јас како премиер и ние како Влада, сме целосно посветени да им обезбедиме достоинствени услови за работа и секако да имаат почит достоинствена за нив во општеството.Од она што го имам како информација, до 2017 година, одредени единици на полицијата повеќе од 10, 15 години немаа добиено ниту униформи, ниту чевли, ниту чизми, ниту друга потребна опрема, којашто е основна за полициските службеници. Затоа, си земавме за обврска да го поправиме тоа и на повеќе наврати изминативме пет години набавивме униформи и друга потребна опрема за полицијата во вредност од над 10 милиони евра.Во кратки пет години, од полициски службеници кои беа доведени во состојба на супстандардни услови, без потребна опрема и униформи, создадовме мотивирана и задоволна полиција која работи во интерес на граѓаните и државата. Реков дека никој нема да биде оставен сам, и тоа се однесува и на полицијата, тие се исклучително важна алка во општеството.Со реформите кои ги спроведуваме, денес полицијата е заштитник на безбедноста на граѓаните, државата и демократијата. Заврши времето на политичка злоупотреба, денес, со вложен огромен труд и посветеност имаме професионална, департизирана полиција, и на тоа сум особено горд. После сите премрежија кои ги имавме како држава, овие реформи и инсистирање на професионализација на полицијата, е нашиот влог во иднината и во развојот на демократијата и државата воопшто. На крај би сакал да изразам огромна благодарност но и честитки до припадниците на МВР за постигнатиот напредок во безбедноста и справувањето со криминалитетот“, рече премиерот Ковачевски.

   

             

Најново

(ВИДЕО) Рамов: Реализиравме 80 проценти од програмата за капитални комунални проекти во 2022 година

Sase Ivanovski

ЕУ ПЕРСПЕКТИВАТА Е НЕДОВОЛНО ОПИПЛИВА Вака Димитров го оцени европскиот пат на Западен Балкан

Sase Ivanovski

РАСТЕ ДОМАШНОТО ПРОИЗВОДСТВО Ковачевски вели дека снабдувањето со електрична енергија е сигурно и стабилно

Sase Ivanovski

МОМЧЕ СО АУТИЗАМ ЌЕ ПЕЕ НА ДЕТСКИОТ ФЕСТИВАЛ „ТРА ЛА ЛА“ Ние не сме аут, само знаеме понекогаш во себе да се скриеме

Sase Ivanovski

ИМАТЕ МНОГУ РАБОТА Холштајн смета дека патот кон ЕУ зависи од успешното справување со корупцијата

Sase Ivanovski

АВСТРИЈА ВО СЕРИОЗНА „ВОЈНА“ СО БЕСНИТЕ ВОЗАЧИ Полицијата ќе може покрај возачката ќе им го одземе и автомобилот

Sase Ivanovski

Свлечиште затрупа автобус во Колумбија, има и загинати

Sase Ivanovski

Димитров оцени дека доаѓа тешка година

Sase Ivanovski

Спасовски- Граѓаните им дадоа мандат да го управуваат градот а не да се караат и да го блокираат

Sase Ivanovski

Тешко е да се обезбедат сите докази за дојавите за бомби, вели Спасовски

Sase Ivanovski

Зимава ќе има рецесија во Европа

Sase Ivanovski

Различни серии на вакцините на Фајзер немаат различен состав

Sase Ivanovski

Филмот „Умреа ненадејно“ не докажува дека вакцините против ковид предизвикуваат ненадејна смрт

Sase Ivanovski

Потребно е зголемување на признанијата за женските спортови и за успесите на жените во спортот

Sase Ivanovski

Контраспин: Инсистирањето дека Ковачевски „признал“ тајна коалиција со Арсовска е класичен спин

Sase Ivanovski

„Блек фрајдеј“ нема никаква врска со ропството и црнците во Африка

Sase Ivanovski

ВО САД ИМА 2 МИЛИОНА ЕЛЕКТРИЧНИ ВОЗИЛА, ЈА НАМАЛИЛЕ ПОТРОШУВАЧКАТА НА НАФТА ВО САД ЗА САМО 1%

Sase Ivanovski

АКО САКАШ ДА ГРАДИШ Држава (Голда Меир) – Да се изедначи корупцијата со предавство, а корумпираните со предавници, до седмо колено

Sase Ivanovski

НА АМЕРИКАНЦИТЕ ВЕЌЕ НЕ ИМ СЕ РАБОТИ-ПРОДУКТИВНОСТА ПАДНА НА РЕКОРДНО НИСКО НИВО

Sase Ivanovski

Бесими на билатерален скрининг со ЕУ – Редовниот дијалог со ЕК придонес за насочување на капацитетите кон најприоритетните реформи

Sase Ivanovski

Списоците на корисници на финансиска поддршка објавени на веб страната на Министерството за труд и социјална политика

Sase Ivanovski

Маричиќ: Со политичка волја и конкретни чекори од ЕУ, интеграција на регионот е реална

Sase Ivanovski

ИНДИСКАТА ЕМИГРАЦИЈА ПРАТИ РЕКОРДНИ 100 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ ДОМА ВО ИНДИЈА,РЕКОРД МЕЃУ ЗЕМЈИТЕ ВО СВЕТОТ

Sase Ivanovski

УКРАИНЦИТЕ УНИШТИЈА ДВА ВОЕНИ АЕРОДРОМИ БЛИЗУ МОСКВА ОД КАДЕ СО МЕСЕЦИ ПОЛЕТУВААТ ТЕШКИ БОМБАРДЕРИ КОИ ЈА ПРАВАТ ПЕПЕЛ УКРАИНА

Sase Ivanovski

ЕКСКЛУЗИВНО: ДАЛИ Е ОВА НОВАТА ХАЦИЕНДА НА МИЦКОСКИ НА ВОДНО?!

Sase Ivanovski

ЌЕ ГО БЛОКИРАМЕ СКОПЈЕ ДОДЕКА АРСОВСКА НЕ НИ ПЛАТИ, РЕЧЕ ЛЕНИН ЈОВАНОВСКИ ОД „СЛОБОДА ПРЕВОЗ“

Sase Ivanovski

Како е можно членство во ЕУ според Маричиќ?

Sase Ivanovski

Новата претседателка на Судскиот совет: Не сум била член на СДСМ – Сите ние сме симпатизери на политички партии

Sase Ivanovski

Поради најавено уништување на свињи – жителите излегоа на протест и го блокираа патот

Sase Ivanovski

Холандија и Австрија ако продолжат да не блокираат во Шенген

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) КАКО ДА НАПРАВИТЕ ПЛАН ЗА ЗАШТЕДА НА ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА?

Sase Ivanovski

ЕВЕ КОЈ НАЈМНОГУ ПРОДАВА ОРУЖЈЕ ВО СВЕТОТ – една држава држи 51 отсто од вкупната продажба

Sase Ivanovski

„Ако сум се самоубил, тоа не е реално“: Илон Маск порачува и предупредува

Sase Ivanovski

Киев бесен на Макрон, бара гаранции за Москва, на светот му треба зашита од Русија

Sase Ivanovski

Саудискиот претолонаследник ќе искешира 500 милиони долари во „Credit Suisse“

Sase Ivanovski

ОТКРИЕН ГОЛЕМ РУСКИ ГРАБЕЖ?! Украина оштетена за неколку милијарди долари, НАСА ги има докази

Sase Ivanovski

Царинска управа: Доделено одобрение за ОЕО на најголемиот производител на сувомеснати производи „Пекабеско“

Sase Ivanovski

ВМРО-ДПМНЕ: Сите значајни позиции од кои зависи функционирањето на ЈСП вклучително и генералниот директор се пополнети од луѓе на Ковачевски, тие ја прават набавката за нафта од 27 милиони евра

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Панова: Избраната претседателката на Судскиот совет Дамевска е партиски активист и поранешен член на партиска комисија на СДС

Sase Ivanovski

Приведен крадец во Штип, одземеното вратено на сопственикот

Sase Ivanovski

Бектеши и директорот на ЕСМ Ковачевски: Ги превземаме сите мерки да нема зголемување на цената на струјата за домаќинствата следната година

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ДО 800 КИЛОМЕТРИ НА ЕДНО ПОЛНЕЊЕ, ПОИСПЛАТЛИВО ОД ДИЗЕЛ Тесла го претстави својот Семи Трак камион

Sase Ivanovski

ЊУЈОРК ВО БИТОЛА Битолчани се дружеа со винарите во бруклински амбиент

Sase Ivanovski

„БОЖЈО ЧУДО Е ШТО НЕ БРОИМЕ ЖРТВИ“ Инцидент на стадионот во Аеродром – летале камења, заиграле ножеви

Sase Ivanovski

СТОКМЕНИ 30,8 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА ГРЕЕЊЕ ДО 1. ФЕВРУАРИ За декември е обезбеден природен гас за сите топлани, вели директорот на ЕСМ

Sase Ivanovski

Спасовски за протестот на приватните превозници: Граѓаните да не бидат заложници!

Sase Ivanovski

Љубица Исмаил за пензионирањето на лекарите: Ова е политичко безумие, колеж на интелектуалци

Sase Ivanovski

По спектакуларниот концерт, ДНК се заблагодари за поддршката

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Изјава за медиуми на СДСМ, Љубица Јанчева, координаторка на советничката група на СДСМ и коалицијата во Советот на Град Скопје

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Мавровски: Директорот на битолскиот затвор Крајовски да си поднесе оставка, затворот е во катастрофална состојба

Sase Ivanovski

СДСМ: Советниците и членовите на УО во ЈСП од ВМРО-ДПМНЕ нека му одговорат на Стоилковски

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Реализацијата на проектот „Здрава ужинка за секој ученик“

Sase Ivanovski

Ковачевски: Не трпам директори што не плаќале струја.најчесто тоа е неодговорно и раскалашено

Sase Ivanovski

Ковачевски: ВМРО-ДПМНЕ го заглави Скопје, како што 11 години ја заглавуваа Македонија

Sase Ivanovski

НЕ ЗАПИРАЈТЕ СО УЧЕЊЕ: Онлајн можете да совладате вештини кои се чекор кон подобро утре

Sase Ivanovski

ИЗРАЕЛСКАТА НЕКСТФЕРМ ЈА ИЗБРА БИТОЛА: Во Македонија ќе се произведува вегански протеин

Sase Ivanovski

Трансформаторот за РЕК Битола заглави, ЕСМ го испраќа комерцијалниот директор во Турција

Sase Ivanovski

БЛОКИРАНИ КРСТОСНИЦИ ВО БЕРЛИН И ВО МИНХЕН Климатските активисти останаа залепени на најпрометните патишта

Sase Ivanovski

УСТАВНИОТ СУД ПРЕСЕЧЕ ЗА РАБОТНАТА НЕДЕЛА Сепак, разговорите со Владата треба да продолжат, смета Стопанската комора

Sase Ivanovski

СЕ ЗАКАНИЛЕ ОД АМЕРИКА Спасовски вели дека е тешко да се обезбедат докази за дојавите за бомби

Sase Ivanovski

СИТЕ ПОЛНОЛЕТНИ ДО 30 ГОДИНИ ДА БИДАТ ОБУЧЕНИ Србија размислува за целосно враќање на задолжителниот воен рок

Sase Ivanovski

РУСКОВСКА СО ЗАКАНИ ИЗВЛЕКЛА ЗДРАВСТВЕНИ ПОДАТОЦИ ЗА ОБВИНЕТ? Што содржи кривичната пријава против јавната обвинителка?

Sase Ivanovski

ПЕНДАРОВСКИ: Во посета на Ристо Донев, лице со церебрална парализа и со импресивен ум, носител на титулата интернационален мајстор во дописен шах

Sase Ivanovski

ПЛУСИНФО: КОГА ВОЗОВИТЕ ЌЕ СТИВНАТ! Железница ќе остане без струја и без линии, можна е приватизација

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) СКАНДАЛ ВО ШТИП: СЕКРЕТАРОТ ВО ОПШТИНАТА, ДЕСНА РАКА НА ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ЈОРДАНОВ, ГРАДИ ДИВОГРАДБА НА ВРВ НА ЗГРАДА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Презентиран предлог Буџетот за земјоделство за 2023, историски најголем буџет со фокус на стабилно и зголемено производство на храна

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ: Тоа што Скопје е блокирано е заради тендерите на Ковачевски и Арсовска, наместо попуст за ЈСП има провизии за луѓе околу тајната коалиција

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЖАРЕ „ПУКА КОЗМЕТИКА“ ГОВОРИ ЗА ТЕПАЧКАТА ВО ХЕЛИУМ! – ПОСКАПУВАЊЕТО НА ЏОИНТОТ ЈА РАСИПА МЛАДИНАТА

Sase Ivanovski

Петровска – Ларсон Џеин: Со Шведска во НАТО, евроатлантската област ќе биде посигурна и побезбедна

Sase Ivanovski

Герасимовски: Со здравата и правилна исхрана ги поттикнуваме здравите навики кај децата

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Спасовски: Одличната соработка и партнерството продолжуваат, вредна германска донација за квалитативно зголемување на капацитетите на граничната полиција

Sase Ivanovski

Ковачевски и Николовски во ОУ „Ј.Х. Песталоци“ по повод реализацијата на проектот „Здрава ужинка за секој ученик“

Sase Ivanovski

Царината ги дигитализира тренинзите – виртуелна реалност во обуките на цариниците

Sase Ivanovski

Заврши пријавувањето за субвенциониран студентски оброк

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Трипуновски: Со буџетот за 2023 не се решава проблемот со откупот, народот плаќа храна поскапа и за 50%, а родот на земјоделците скапува на нивите

Sase Ivanovski

БОМБА НА БЕКТЕШИ: ПОРАДИ НЕКАДАРНИ ДИРЕКТОРИ, ПОЛОВИНА ОД УЧИЛИШТАТА И ЈАВНИТЕ ЛОКАЛНИ ПРЕТПРИЈАТИЈА НЕ АПЛИЦИРАЛЕ ЗА СУБВЕНЦИОНИРАНА СТРУЈА, СЕГА ОПШТИНИТЕ ЌЕ ИМААТ МИЛИОНИ ЕВРА ШТЕТА

Sase Ivanovski

Општина Гостивар организираше работилница по повод Меѓународниот ден на лицата со посебни потреби

Sase Ivanovski

Немаше доверба ниту пријателство: Лепа Брена за врската со семејството на Новак Ѓоковиќ!

Sase Ivanovski

Маја живеела со познат тајкун со цигари, а ја нашле со прострелна рана во куќата во која живееле

Sase Ivanovski

Како Марија Шерифовиќ одби да ѝ биде ментор на трансродова натпреваруачка

Sase Ivanovski

Leave a Comment