15.8 C
Скопје
24/02/2024 17:12
МАКТЕЛ

      

(ВИДЕО) Од 1-ви декември нов пакет антикризни мерки вреден 662 милиони евра, се опфаќаат 120 илјади млади лица, над 74 илјади социјално ранливи категории на граѓани, над 187 илјади пензионери, 40 илјади земјоделци, речиси 540 илјади корисници на апликацијата МојДДВ, 600 илјади домаќинства и над 70 илјади компании

      


Владата го усогласи деветтиот пакет антикризни мерки кој е во вредност од 662 милиони евра. Пакетот содржи 26 мерки за социјална сигурност кои се насочени кон таргетирана поддршка за ранливите категории граѓани и компании, како и поддршка за надминување на потешкотии во услови на зголемени трошоци на живот и продолжени ефекти од енергетската криза, информира премиерот Димитар Ковачевски.Со мерките што ќе важат од 1 декември, како што информира на денешната прес-конференција се опфаќаат 120 илјади млади лица, над 74 илјади социјално ранливи категории на граѓани, над 187 илјади пензионери, 40 илјади земјоделци, речиси 540 илјади корисници на апликацијата МојДДВ, 600 илјади домаќинства и над 70 илјади компании.

   

-Со системските мерки за 2023 и 2024 година опфатени се над 338 илјади пензионери и 106 илјади вработени во администрацијата, рече Ковачевски.
Нагласи дека мерките наменети за граѓаните, домаќинствата и земјоделците се во износ од 156 милиони евра.
-Во овој пакет мерки обезбедивме поддршка за зголемување на ученичкиот стандард за основците и за средношколците од семејства од ранливи категории со ниски примања до 50 илјади денари, рече Ковачевски и додаде дека над 105 илјади ученици во основното образование и средношколците во наредните шест месеци ќе добиваат по 1.200, односно по 1.800 денари месечно за што од Буџетот ќе се издвојат 14,3 милиони евра, посочи Ковачевски.

 

Поддршка ќе има и за 15 илјади студенти кои живеат надвор од местото на студирање. Тие ќе добијат ваучер за превоз.
-Студентите во наредните седум месеци месечно ќе добиваат ваучери во износ од 600 до 1.200 денари за што се предвидени два милиона евра. Во наредните пет месеци по 1.000 денари месечно ќе добиваат корисниците на надомест заради попреченост, самохрани родители, корисници на гарантирана минимална помош, и родители на деца со попреченост до 26 години. Со оваа мерка се опфатени 16 741 граѓанин со вкупна буџетска поддршка од 2,7 милиони евра, рече Ковачевски.

   

     

Предвидена е и поддршка за пензионерите со најниски примања. Како што рече, во наредните пет месеци оние со пензија до 14 илјади денари ќе добиваат по 3.000 денари месечно, со пензија од 14 до 16 илјади денари по 2.000 денари месечно и оние со пензија од 16 до 19 илјади денари ќе добиваат по 1.500 денари месечно. За таа намена се предвидени 35 милиони евра.
-Со новиот пакет е предвиден авансна исплата на субвенции преку ИПАРД програмата и тоа за 40 илјади земјоделци кои имаат посеви со полјоделски и градинарски култури, лозови и овошни насади, и кои се занимаваат со сточарство за што се предвидени 8,1 милион евра, посочи Ковачевски.

Преку програмата за енергетска сиромаштија, додаде, предвидени се еден милион евра за финансиска поддршка на над 5.000 семејства. Предвидени се 1,1 милион евра за околу 2.250 корисници за финансиска поддршка на домаќинствата за инвестиции во обновливи извори на енергија и енергетска ефикасност, односно поддршка за фотонапонски панели до максимум 80.000 денари, максимум 15.000 денари за соларни системи, и до максимум 25.000 денари за инсталација на ПВЦ прозорци и врати.

Најави дека ќе продолжи и мерката за субвенционирање на струјата и дека ќе продолжи 90-процентното субвенционирање на цената на струјата за 611 илјади домаќинства и 68 илјади мали потрошувачи за што се проценува дека ќе бидат потребни 35 милиони евра.
-Ја субвенционираме и цената на топлинската енергија. За парното за домаќинствата и компаниите за 63 илјади корисници во Скопје и оваа година ќе биде обезбедена субвенционирана цена за што се проценува дека ќе требаат 7,4 милиони евра, рече Ковачевски.

Ќе продолжи, како што кажа, и финансиската поддршка за сметките за струја за домаќинствата со ниски приходи, корисници на гарантирана минимална помош и социјална пензија. За нив поддршката ќе изнесува 1.200 денари месечно во наредните шест месеци. Со мерката се опфатени над 50 илјади корисници и е во вкупен износ од 5,9 милиони евра.

Преку мерката Мој ДДВ, нагласи дека се обезбедени средства за поврат на ДДВ и дека е предвиден зголемен праг до 2.100 денари за секое тримесечје поединечно. За тоа се предвидени 42,2 милиони евра, а ќе опфати речиси 540 илјади корисници.
-Како дел од мерките предвидовме и законско решение со кое се ограничува затезната камата до висина на долгот, а воедно планирана е мерка со која се намалува висината на стапката на казнена камата за 3 процентни поени за граѓаните со низок доход, посочи Ковачевски.

За одржување на ликвидност ана компаниите, поттикнување на конкурентноста и поттикнување на инвестиции во обновливи извори на енергија во приватниот сектор, додаде, предвидени се 492 милиона евра. Во рамките на мерките предвидени се поволни заеми за мали и средни претпријатија во износ од 10 милиони евра, за инвестиции во проекти за енергетска ефикасност (ЕЕ) и обновливи извори на енергија (ОИЕ) преку издавање на зелена обврзница. Се проширува и опсегот на компании корисници на Гарантната шема од Гарантниот фонд на Развојната банка преку олеснување на критериумите за аплицирање за што се предвидени 39 милиони евра.

– Во соработка со ЕИБ предвидуваме поволна седма кредитна линија за зелена транзиција вредна 100 милиони евра за инвестиции во ЕЕ и ОИЕ по принципот 1+1. Во соработка со Француската агенција за развој предвидена е поволна кредитна линија во износ од 50 милиони евра за поддршка на женско претприемништво, дигитализација и проекти што придонесуваат за намалување на негативните ефекти од климатските промени и проекти со позитивен придонес за животната средина. Во соработка со Банката за развој на Советот на Европа планирани се 50 милиони евра за поволни заеми за мали и средни претпријатија, создавање и зачувување на работни места, поддршка на женско претприемништво за зелени инвестиции. Преку инструментот на ЕБОР за зелено финансирање обезбедуваме поддршка за малите и средните претпријатија, за поединци и домаќинства да инвестираат во ОИЕ и иновативни решенија за ЕЕ во висина од 790 илјади евра, прецизира Ковачевски.

Предвидена е и одлука за одобрување на користење на дехидрирано млеко за производство на млеко и млечни производи со цел да се намалат малопродажните цени.
-Во овој пакет мерки обезбедивме финансиска поддршка за субвенционирање на придонесите за нови и постојни вработени, за зголемување на платите на работниците од 3 до 9 илјади денари. Продолжува и поддршката на јавниот сектор за што вкупно се предвидени 14,9 милиони евра. Во соработка со СБ предвидени се поволни кредити наменети за општините за инвестиции во ЕЕ за што се издвоени 10 милиони евра. Обезбедени се 5 милиони евра за Фонд за ЕЕ во Развојната банка во соработка со СБ со цел финансирање на проекти за ЕЕ и ОИЕ, рече Ковачевски.

Продолжуваме, нагласи, и со системските мерки за ублажување на ефектите од ценовната и енергетската криза за што се предвидени 516 милиони евра од кои 189 милиони евра во 2023 година и 327 милиони евра во 2024 година од кои 36,2 милиони евра за зголемување на платите во јавниот сектор како усогласување со минималната плата за 2023 година , 52 милиони евра за зголемување на платите во јавниот сектор врз основа на општиот колективен договор за зголемување од 10 отсто и исплата на К-15. За истата мерка во 2024 година се предвидени 15о милиони евра. За 2023 година обезбедени се 100 милиони евра за исплата на зголемени пензии за над 338 илјади пензионери, а за 2024 година се предвидени 178 милиони евра за покачувањето на пензиите согласно новата методологија.Министерот за финансии Фатмир Бесими во одговор на прашање појасни дека антикризните мерки се финансираат од приливи од јавни давачки и дека не се финансираат од кредити како и дека се предвидени во буџетите за 2023 и 2024 година.

    

Најново

САД ставија на црната листа 14 руски танкери

Sase Ivanovski

Бајден: САД не можат да и го свртат грбот на Украина

Sase Ivanovski

Германската министерка ги отфрли преговорите со Путин: „Кој ќе биде следниот што ќе биде нападнат од безмилосен сосед?“

Sase Ivanovski

Шефицата на Европската комисија пристигна во Киев:„Повеќе од кога било, цврсто стоиме покрај Украина“

Sase Ivanovski

Тоа што го прави Израел не е војна, тоа е геноцид, порача бразилскиот претседател

Sase Ivanovski

Ердоган се закани: Турција ќе ги искористи сите расположливи средства за да го спречи угнетувањето во Газа

Sase Ivanovski

СЛАВЕСКИ: АКО ПРОДОЛЖИ ВЛАСТА НА СДСМ, ОСНОВНИ НАМИРНИЦИ ЌЕ КУПУВАМЕ СО ВРЕЌИ ПАРИ

Sase Ivanovski

РИШИ СУНАК: СЛАВА УКРАИНИ!

Sase Ivanovski

МАКРОН: УКРАИНА СЕ БОРИ ЗА СЕБЕ И ЗА ЕВРОПА, НЕМА ДА ПРЕСТАНЕМЕ СО ПОДДРШКАТА

Sase Ivanovski

МАКРОН: УКРАИНА СЕ БОРИ ЗА СЕБЕ И ЗА ЕВРОПА, НЕМА ДА ПРЕСТАНЕМЕ СО ПОДДРШКАТА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) 86 работници починале за пет години во Македонија поради повреда на работно место

Sase Ivanovski

Османи ја повика Русија да ја прекине војната и да ги повлече трупите од Украина:„Правдата и одговорноста мора да надвладеат“

Sase Ivanovski

Институциите на ЕУ осветлени во боите на знамето на Украина

Sase Ivanovski

Османи-Кулеба: Руската Федерација е најголемата закана за безбедноста на Европа, Западен Балкан, но и на Македонија

Sase Ivanovski

Новинарски здруженија и организации: Политички консензус за медиумска корупција преку злоупотреба на европско знаменце во Собранието

Sase Ivanovski

За 25 месеци приклучени се нови 578,26 MW енергетски капацитети од обновливи извори

Sase Ivanovski

Гутереш: Време е за мир во Украина, Русија ја прекрши Повелбата на ОН

Sase Ivanovski

Од октомври до сега на 47.000 наши иселеници им се издадени нови патни исправи, вели Бојмацалиев

Sase Ivanovski

Мајката на Навални доби рок од три часа да се согласи на приватен погреб

Sase Ivanovski

БОЈМАЦАЛИЕВ: Брзата лента за замена на лични документи е во интерес на професионалните транспортери

Sase Ivanovski

МИЦКОВСКИ: Вечерва присуствував на отварање на Изборниот штаб во Велес

Sase Ivanovski

ПАДНА ДОГОВОР: ДАНСКА ЌЕ И ДАДЕ НА УКРАИНА АВИОНИ Ф-16

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ОРДАНОВСКИ: МИЦКОВСКИ ЈА ОДБРА СИЉАНОВСКА САМО ЗАТОА ШТО ТАА НЕМА АМБИЦИИ ДА БИДЕ ЛИДЕР НА ВМРО ДПМНЕ

Sase Ivanovski

(ФОТО ГАЛЕРИЈА) КАСАНДРА НАПОЛНИ 50 ГОДИНИ, А НИЕ УШТЕ ВО ЕУ НЕ ВЛЕГОВМЕ

Sase Ivanovski

Бочварски: Транспортерите и превозниците со приоритет за нов пасош

Sase Ivanovski

Џафери во посета на националниот парк Шар Планина: Националниот парк нуди одлични можности за туристички и социо-економски развој на шарпланинскиот регион

Sase Ivanovski

Зеленски: Подготвуваме нова контраофанзива

Sase Ivanovski

Град Скопје: Се одржа првиот хуманитарен базар за помош на Леонид Индов

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИНИСТЕРОТ ЗА ОДБРАНА НА КАНАДА: ДОСЕГА ДАДОВМЕ БЛИЗУ 10 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ ВОЕНА ПОМОШ ЗА УКРАИНА, ЌЕ ПРОДОЛЖИМЕ ДА ДАВАМЕ И ПОНАТАМУ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) РУСОФИЛИТЕ ГО ПРЕДЛОЖИЈА ШЕФОТ НА ЕНЕРГЕТСКА КОМОРА ЃОРЃИ МАНАСКОВ ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛ НА ДРЖАВАТА, ПОЧНАА ДА СОБИРААТ ПОТПИСИ

Sase Ivanovski

Даштевски: Досега пријавени 11 кандидати за претседател на државата, поднесена и една пријава за независен пратеник

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МЕЃУ МРТВИТЕ И ЦЕЛО СЕМЕЈСТВО СО НОВОРОДЕНЧЕ Бројот на загинати во пожарот во Валенсија се искачи на 10 лица

Sase Ivanovski

ГЕРМАНИЈА ЈА ЛЕГАЛИЗИРАШЕ УПОТРЕБАТА НА МАРИХУАНА Еве колку грама ќе се дозволени, а со повеќе од тоа следи апсење!

Sase Ivanovski

Бојмацалиев: Последната пратка обрасци е доказ дека системот функционира

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) БРУТАЛНА Е ВОЈНАТА ВО УКРАИНА, СЕ ПРАВАТ МАСАКАР СО ДРОНОВИ И АРТИЛЕРИЈА

Sase Ivanovski

Села и Таравари на тет – а – тет средба се договориле: Штабот во Скопје, сметката на партијата и возилата остануваат кај екс лидерот

Sase Ivanovski

Град Скопје со обвинување до Трајко Славески и ВМРО-ДПМНЕ: Не сакаат да се откажат од месечниот паушал и да донираат за лекување на Леонид Индов

Sase Ivanovski

Блинкен: Еврејските населби се во спротивност со меѓународното право

Sase Ivanovski

Османи од САД се заблагодари за претседателската кандидатура

Sase Ivanovski

Ердоган: Турција ќе ги искористи сите расположливи средства за да ги запре израелските напади врз Газа и Ерусалим

Sase Ivanovski

Силјановска сакала кога шета да биде сама без обезбедување и затоа се думала. Сепак превагнала кандидатурата

Sase Ivanovski

Омбудсманот за случајот со Леонид: Ќе се бара промена на законите за да се овозможи лекување

Sase Ivanovski

СДСМ на став дека шефот на државата треба да се избира на непосредни избори, а не во парламентот

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПРЕМИЕРОТ ЏАФЕРИ ИСКАРА ВРАБОТЕНА ВО ТЕТОВО: НЕ ГИ ЗНАЕТЕ ПРОЦЕДУРИТЕ

Sase Ivanovski

Зградата на МНР осветлена во боите на украинското знаме во пресрет на двегодишнината од руската инвазија на Украина

Sase Ivanovski

ИЈЗ: Хоспитализирани уште четири деца со голема кашлица

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) УКРАИНА УНИШТИ УШТЕ ЕДЕН СКАПОЦЕН РУСКИ АВИОН ЗА ШПИОНАЖА ВРЕДЕН НАД 300 МИЛИОНИ ДОЛАРИ

Sase Ivanovski

Добрата вест е дека е зголемен интересот за вакцинација: Вкупно 57 случаи на голема кашлица во Скопје, засега нема мали сипаници

Sase Ivanovski

ФОТО ЛЕГЕНДАРЕ: СИЉАНОВСКА ВО ПРВ РЕД ВО ВЛАДАТА НА БРАНКО ЦРВЕНКОВСКИ ОД 1992-РА ГОДИНА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Ковачевски: ДПМНЕ од сабајле се ПРОТИВ уставното име, на пладне се ЗА а навечер НЕ ЗНААТ 

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) САШКО КОЦЕВ: НАЈГОЛЕМИ ДОБИТНИЦИ ОД ОВА СО ПАСОШИТЕ СЕ СРБИТЕ, ЌЕ СЕ ШИРАТ СЕГА НА ХАЛКИДИКИ НА 4 ЛЕЖАЛКИ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) САШКО КОЦЕВ НА БУБАМАРА: ОВОЈ НАРОД НА ЗАБАР ОДИ КОГА ЦРВИ ЌЕ ПОЧНАТ ДА ИЗЛЕГУВААТ ОД ЗАБИТЕ НЕ ПА НА ВРЕМЕ ДА ОТИДЕ ПАСОШ ДА ИЗВАДИ

Sase Ivanovski

Тошковски очекува за месец и половина да бидат изготвени пасоши за досега фотографираните граѓани

Sase Ivanovski

НЕПРИЈАТНО Е ДА СЕ ЗБОРУВА ЗА ТОА ВО ЗЕМЈА КОЈА СЕ СМЕТА ЗА ХРИСТИЈАНСКА: Угледни Руси бараат власта да го предаде телото на Навални на семејството

Sase Ivanovski

РУСИЈА Е НОЌНА МОРА ОД ДРЖАВА, ТАКВА ТИРАНИЈА САМО СТАЛИН МОЖЕЛ ДА НАПРАВИ: Ај што го затворија и го убија Навални, па и сега телото не го даваат за да го закопаат?!

Sase Ivanovski

ИНФЛУЕНСЕРКАТА МИА КОСТОВА СОБРА 450 000 ДЕНАРИ ДОНАЦИИ ЗА ЛЕКУВАЊЕ НА ЛЕОНИД

Sase Ivanovski

Џафери во ненајавена посета на СВР Тетово, констатираше недостаток на организација во институцијата

Sase Ivanovski

ЏАФЕРИ: Институциите да не се изненадат што без најавување ќе ги проверувам вршителите на работите и обврските што ги имаат

Sase Ivanovski

ГОРАН СДК: Многу би сакал да знам колкумина од македонските пратеници покрај обичниот и дипломатскиот пасош со себе си го носат и бугарскиот пасош

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) НЕ Е ЛЕСНО И ВЕСТИ ДА СЕ ЧИТААТ НА ТВ

Sase Ivanovski

Скопјанец е приведен, во угостителски објект ранил познаник

Sase Ivanovski

Вработените на УКИМ се уште се без плата за јануари – ректорката Билјана Ангелова на средба кај претседателот Пендаровски

Sase Ivanovski

Поп пејачката Андријана Јаневска синоќа ја доби својата прва Златна бубамара на популарноста, односно беше наградена како пејачка на годината

Sase Ivanovski

Маричиќ: Ние мораме да останеме на европскиот курс во полза на сите граѓани на С. Македонија

Sase Ivanovski

Тошковски: Единствен начин да се нормализира хаосот со патните исправи е пратениците од СДСМ и ДУИ да го изгласаат Законот за патни исправи

Sase Ivanovski

Додик: Го охрабрив Путин да продолжи!

Sase Ivanovski

ДНК ја ставија на лицитација добиената Златна бубамара: Средствата од продажбата се наменети за Леонид Индов!

Sase Ivanovski

Ванковска: Се соочуваме со непринципиелни сопки, бараме еднаква можност

Sase Ivanovski

Укинат е притворот за шестмината осомничени за упадот во М-НАВ

Sase Ivanovski

Адеми: Дојде време за претседател на државата да биде Албанец

Sase Ivanovski

Повеќето гласачи во САД сметаат дека и Бајден и Трамп се ментално неспособни за втор мандат

Sase Ivanovski

Уште нема абер од Турција за екстрадицијата на Палевски

Sase Ivanovski

ПУТИН СКАПО ЌЕ ПЛАТИ ЗА СМРТТА НА НАВАЛНИ Америка воведува 500 нови санкции за Русија

Sase Ivanovski

ЗАПРЕТЕ ГО ПРОЦЕСОТ НА СТАРЕЕЊЕ НА ВАШАТА КОЖА 30% попуст за сите ласерски третмани до крајот на март

Sase Ivanovski

Путин: Изјавата на Бајден дека сум „кучкин син“ покажува зошто Кремљ верува дека за Русија, тој би бил подобар американски претседател од Трамп

Sase Ivanovski

Кривична за полицаец кој примил поткуп за да не напише казна за сообраќаен прекршок

Sase Ivanovski

На екс премиерот Ковачевски не му е незгодно што побарал апанажа, тврди дека се е според закон

Sase Ivanovski

Рекордна заплена на дрога во Велика Британија: пронајдени 5,7 тони кокаин во контејнер со банани

Sase Ivanovski

[ФОТО] Се подготвува ли нова градба среде националниот парк Маврово, овојпат покрај Радика?

Sase Ivanovski

Уапсени двајца кумановци, пронајден кокаин, ваги и куршуми

Sase Ivanovski
Вчитувам....