8.8 C
Скопје
28/11/2022 15:55
МАКТЕЛ

   

Павлова за МИА: Очекуваме Владата да воспостави силни тимови за успешно спроведување на проектите

 

Сме увиделе случаи каде имаме многу добри тимови кои спроведуваат проекти, а кај други, за жал, се уште се соочуваме со застои што се должат на оддолжени постапки за јавни набавки, прибирање на тендерски документации или како што е случајот со станицата за третман на отпадни води во Скопје, и дополнителна советодавна поддршка и обука за вработените. Очекуваме Владата да воспостави силни тимови кои се клучни за успешното спроведување на проектите, вели во интервју за МИА Лилјана Павлова, потпретседател на Европската инвестициска банка (ЕИБ).Со Павлова разговаравме по повод  договорот што беше потпишан вчера со ЕИБ за заем од 50 милиони евра наменети за водоводна инфраструктура и третман на отпадни води во општините во државава.Како што укажува таа, тоа е многу важна инвестиција која ја прават заедно со Владата под раководство на Министерството за животна средина и општините за да се обезбеди поквалитетен и подобар пристап до вода и инфраструктура за чиста вода.

Според Павлова, клучен приоритет следната година ќе биде да се поддржи Владата во реализација на неодамна најавениот енергетски пакет од претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен за регионот во износ од милијарда евра како поддршка за надминување на енергетската криза.Подготвени сме да дадеме советодавна поддршка на Владата во подготовката на акцискиот план за праведна транзиција, со цел да се осигураме дека не само што ќе постои вистинска стратегија, туку и да се подготват добри, зрели, спроведливи проекти, за да можеме после да ја извршиме распределбата на средствата наменети за Северна Македонија, посочува Павлова.Таа во интервјуто најавува и дека ќе следи уште еден заем, во износ од 100 милиони евра, наменет за малите и средните претпријатија, а како поддршка за владината програма за надминување на негативното влијание од војната во Украина врз економијата и енергетскиот сектор. Поддршката за приватниот сектор, за малите и средните претпријатија, за нас е од исклучителна важност и на овој начин обезбедуваме некаква ликвидност, поддршка на Владата во овие тешки времиња пред зимата, но и за самата економијата, истакнува потпретседателката на ЕИБ.

 

Европската инвестициска банка одобри нов заем за државава за подобрување на услугите во комуналната инфраструктура. Под кои услови го добивме заемот и што ќе значи тој за граѓаните? Навистина ми е мило што сум тука денеска, по трет пат во само неколку месеци. Верувам дека денешното потпишување за заемот од 50 милиони евра за водоводна инфраструктура и третман на отпадни води во 80 општини во Северна Македонија е многу важна инвестиција која ја правиме заедно со Владата под раководство на Министерството за животна средина и секако општините, за да се обезбеди инфраструктура која е значајна за подобрување на животот на граѓаните во општините во Северна Македонија, како и за да се обезбеди поквалитетен и подобар пристап до вода и инфраструктура за чиста вода. Ова е дел од севкупните инвестиции што ги имаме како климатска банка на ЕУ, како поддршка од ЕУ за повеќе инвестиции поврзани со климатските активности, одржливост на животната средина, но и како поддршка за спроведување на директивите на ЕУ и законодавството на Унијата, бидејќи европската перспектива значи и реализација на конкретни проекти кои се во корист на граѓаните.Покрај заемот од 50 милиони евра што е обезбеден за Владата и Министерството за финансии, денеска потпишавме и посебен договор за техничка помош од ЕИБ со Министерството за животна средина со цел да се поддржат капацитетите за спроведување на овој проект, односно капацитетите на министерството како национален координатор на оваа рамка за водоводна инфраструктура, но и капацитетот на општините со цел да им се помогне да ги реализираат конкретните проекти на терен.

Во тековната економско-енергетска криза, во услови кога има се помалку финансии, кога државата се бори да обезбеди средства за финансирање, колку може да си дозволи финансирање вакви проекти и која би била улогата на ЕИБ во овој дел? Најпрво би сакала да кажам дека ние сме навистина активни во регионот веќе долги години, а конкретно во Северна Македонија досега имаме обезбедено повеќе од една милијарда евра инвестиции во широк спектар на сектори. Само оваа година, изминативе неколку месеци, обезбедувавме и кофинансиравме конкретни проекти во износ од 200 милиони евра. Kомплементарностa на нашето финансирање, како банка на ЕУ, бидејќи ние сме банка а ова се заеми, е во тоа да ја надополниме силната поддршка која ЕУ ја обезбедува за земјата за различните инструменти – ИПА, инвестициската рамка за Западен Балкан, односно Економскиот и инвестициски план за Западен Балкан.Така што, како дел од Тим Европа и пристапот на Тим Европа што од неодамна го применуваме, всушност можеме да ги зајакнеме различните капацитети, а ние како банка на ЕУ ги обезбедуваме нашите заеми со многу поволни услови за државата и за Владата, се разбира внимавајќи поддршката на Владата да не го зголеми нивото на задолженост, да има некаква екстремна ситуација имајќи го предвид сегашниот пик на инфлацијата и зголемените цени. На пример, се наоѓаме во финалниот процес и се надевам дека во следните неколку недели ќе можеме да потпишеме за заем од 100 милиони евра со Развојната банка на Северна Македонија наменет за поддршка на малите и средни претпријатија во две димензии – една многу важна димензија е поддршка на владината програма за надминување на негативното влијание на руската агресивна војна во Украина и негативното влијание врз економијата и енергетскиот сектор.И за овие инвестиции имаме специфична компонента односно повеќе од 30 проценти од проектите исто така треба да бидат посветени на одржливост, климатски активности и адаптација, бидејќи се работи за комбинација на фактори. Значи поддршката за приватниот сектор, поддршката за малите и средните претпријатија за нас е од исклучителна важност и на овој начин обезбедуваме некаква ликвидност, поддршка на Владата во овие тешки времиња пред зимата, но и за самата економијата.

Како поддржувач на многу проекти во државава го анализирате текот на нивното спроведување. Која е вашата оценка за нашите капацитети за навремено спроведување на проектите и за искористување на финансиите што ги добиваме?Она што можам да го кажам е дека имаме многу добра соработка со Владата, соработка што беше уште повеќе зајакната во изминатите месеци и минатата година, и ние сме навистина посветени да ја поддржиме владата во спроведување на различни програми, проекти или иницијативи за продолжување на изградбата на важна стратешка инфраструктура, како што се патишта, железници, инфраструктура поврзана со животната средина, како што е заемот за водоводна инфраструктура и третман на отпадни води што го потпишавме денеска, како и обезбедување на конкретна наменска поддршка за технички и финансиски совети кај различни инструменти.Целта е од една страна, да се изградат капацитетите на ресорните министерства во спроведувањето, но и поддршка во подготовка на проектите, вклучително и дизајн на проектот, изработка на тендерска документација, воспоставување на проектна единица за спроведување, споделување на знаења итн. Ова претставува уште еден важен елемент бидејќи и покрај силната заложба на Владата да спроведува и реализира проекти, на што работат многу напорно, сепак им е потребна одредена поддршка за забрзување на нивното спроведување. Затоа сме ние тука да ја дадеме таа техничка помош и советодавна поддршка, за да се обезбедат вистинските тимови и дека има континуитет, така што идните проекти што се во подготовка веќе да имаат изградени капацитети во ресорните министерства.

Каде сметате дека треба да има подобрување за целосна имплементација на проектите? Секако, покрај потпишувањето на сите договори и преземањето обврски, важна е распределбата на средствата, реализацијата и спроведувањето на проектот. Сме увиделе случаи каде имаме многу добри тимови кои спроведуваат проекти, а кај други за жал се уште се соочуваме со застои што се должат на оддолжени постапки за јавни набавки, прибирање на тендерски документации или, како што е случајот со станицата за третман на отпадни води во Скопје, и дополнителна советодавна поддршка и обука за вработените. Очекуваме Владата на Македонија да воспостави силни тимови кои се клучни за успешното спроведување на проектите.Во однос на следната година, нашиот клучен приоритет ќе биде да се поддржи Владата во реализација на неодамна најавениот енергетски пакет од страна на претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен за регионот во износ од една милијарда евра како поддршка за надминување на енергетската криза. Ние сме подготвени да дадеме советодавна поддршка на Владата во подготовката на акцискиот план за праведна транзиција, со цел да се осигураме дека не само што ќе постои вистинска стратегија, туку и да се подготват добри, зрели, спроведливи проекти, за да можеме после да ја извршиме распределбата на средствата наменети за Северна Македонија.

   

Најново

(Видео)Тренчевска: Им даваме силна поддршка на жените за нивна поголема интеграција на пазарот на трудот 

Sase Ivanovski

Трипуновски: За цели 40 проценти е отпаднат откупот на тутун откако СДС е на власт, за каква помош зборуваат Николовски и Ковачевски?

Sase Ivanovski

ВМРО-ДПМНЕ предложи и беше изгласан субвенции на градот Скопје за ранливи категории, Левица, ГРОМ беа против помош

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ:Ковачевски и Арсовска наместо за матни тендери на тајните состаноци да договорат решавање на проблемот на превозниците

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ:Ова младо момче кое Зечевиќ го извади на прес, нека му кажат дека Арсовска имаше тајна средба со Ковачевски и Јакимовски во влада

Sase Ivanovski

Ковачевски: Расте цената на тутунот, откупот стартува со над 30% повисока цена, владините мерки за развој на тутунопроизводството даваат позитивни резултати

Sase Ivanovski

(Видео)Саботковски: И покрај големите наследени долгови во општината, реализиравме голем број на проекти за жителите на Општина Могила

Sase Ivanovski

Диаверум со едукативно предавање „Хронична бубрежна болест – превенција и третман“

Sase Ivanovski

Универзитетот „Мајка Тереза“ во Скопје ќе добие инфраструктурен кампус, Шаќири присуствуваше на поставувањето на камен темелникот

Sase Ivanovski

Поевтинуваат горивата, Бислимовски вели: Не можеме да влијаеме на крајните цени!

Sase Ivanovski

Штрајк на железничарите во Австрија, бараат повисоки плати

Sase Ivanovski

Рашковски со кривични пријави за обвинители за сторени пет кривични дела

Sase Ivanovski

Симеон Саксобурготски за оштетувањето на клубот: Напаѓачите да прочитаат меѓународни книги за Цар Борис Трети!

Sase Ivanovski

Ден на албанското знаме: Пред 1000 приврзаници во Александар Палас, лидерот на ДУИ Али Ахмети ги читаше имињата на сите загинати борци на УЧК во 2001ва

Sase Ivanovski

(Видео)ГО ИЗВАДИЈА ОД ШИНИТЕ ПРЕД ДА ПОМИНЕ МЕТРОТО Њујорчанин имаше среќа, полицајците брзо реагираа

Sase Ivanovski

ВОЗОТ ПРЕГАЗИ ПЕШАК Несреќата се случила на мостот кај Маркова Река

Sase Ivanovski

Исусе Христе-Ламбе паликуќа ќе води бидникова поворка на МПЦ?!

Sase Ivanovski

САЛМОНЕЛА ЈА КРЕНА НА НОЗЕ СЛОВЕНИЈА Се води истрага за труење со тартарски бифтек

Sase Ivanovski

ВО СЛОВЕНИЈА ПАДНА ПРВАТА КАЗНА ЗА РОДИТЕЛИ-ИНФЛУЕНСЕРИ 1.500 евра поради користење на децата за промоција на производи

Sase Ivanovski

ВЕРУВАЈТЕ, НЕ БИ САКАЛЕ СЕГА ДА СТЕ НА ХАВАИ Еруптираше најактивниот вулкан на светот – Мауна Лоа

Sase Ivanovski

Бегај и врачи албанско државјанство на Дуа Липа и рече „Таа е наша гордост”

Sase Ivanovski

По вчерашниот струен удар во Маџари: Тинејџерката со изгореници од трет степен на 30 отсто од телото

Sase Ivanovski

Полицијата претепа и уапси новинар на Би-Би-Си за време на протестите во Кина

Sase Ivanovski

АВМУ со осуда на однесувањето на поранешниот министер за правда Јашари кон новинарка од „Фокус“

Sase Ivanovski

Интервју со Азески: Бизнисот ги знае информациите неколку месеци однапред, но знаењето не се користи

Sase Ivanovski

(Видео)Митева: Нападите врз новинарите и медиумите се резултат на нивниот став од незаконското работење, бараме итни оставки

Sase Ivanovski

(Видео)Митева: Еден директор во владата на Ковачевски дава тендер на сопругата на друг директор во владата на Ковачевски

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Антовски: На криминалите во РЕК Битола им нема крај

Sase Ivanovski

Србите ги уапсија: Украинец и Унгарец се обиделе да влезат во Македонија со 268.000 евра

Tamara Ivanovska

Киев: Русите во Украина оштетиле околу 32 илјади цивилни објекти

Tamara Ivanovska

Бесими: ЕБОР продолжува со силната поддршка за реализација на капиталните инвестиции

Tamara Ivanovska

МАКЕДОНИЈА ВО БЕЛО Зимска идила на планините, метеоролозите најавуваат уште снег

Tamara Ivanovska

ПЛАТЕТЕ НИ ГО ТОА ШТО СМЕ ГО СРАБОТИЛЕ Превозниците со јасна порака од протестот кон Арсовска и кон ЈСП Скопје

Tamara Ivanovska

МАФИЈАТА ПАДНАТА НА КОЛЕНА Разбиен е „суперкартелот“ одговоерен за третина од кокаинот во Европа

Tamara Ivanovska

Исповед на девојка која излезе од CEKTA: Моите 12 години во ПEKOЛОТ на Јеховини сведоци!

Tamara Ivanovska

Министерство за транспорт и врски: Заштедивме 47% електрична енергија споредено со истиот период минатата година, мерките носат резултати

Tamara Ivanovska

Герасимовски: Финансиската поддршка за пензионерите ќе биде исплатена до крајот на следниот месец

Tamara Ivanovska

Бесими: Капиталните инвестиции и развојот приоритет на Владата, ЕБОР продолжува со силната поддршка за нивна реализација

Tamara Ivanovska

Спасовски: Постигнати се добри резултати во санкционирање на насилството врз жени, но имаме уште многу работа во неговото превенирање

Tamara Ivanovska

ЖЕНИТЕ ОТКРИЛЕ ШТО ГИ ИЗНЕНАДИЛО НАЈМНОГУ КОГА СТАНАЛЕ МАЈКИ Мајчинството не остава време за себе

Tamara Ivanovska

НЕ КОРИСТИ ТЕЛЕФОН ДОДЕКА ВОЗИШ Секој повик може да почека!

Tamara Ivanovska

Хуманитарецот Александар вети дека ќе му изгради нов дом на кумановското семејство со пет деца

Tamara Ivanovska

Ватикан сака да посредува меѓу Русија и Украина

Tamara Ivanovska

Драма на концертот на Брена: Шест пензионери се онесвестиле, еден прескокнал ограда и се качил на бина

Tamara Ivanovska

НАГРАДАТА „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ ЗА АКАДЕМИК ВЛАДА УРОШЕВИЌ, КАРДИОХИРУРГОТ САШКО ЈОВЕВ, УМЕТНИКОТ ИСМЕТ РАМИЧЕВИЌ И ПРОФЕСОРОТ АФРИМ ОСМАНИ

Tamara Ivanovska

Кога градот престанува да биде Град

Tamara Ivanovska

Македонскиот државјанин осомничен за трговија со мигранти задржан во притвор во Софија

Tamara Ivanovska

КИНЕЗИТЕ СИ ПОСТАВИЛЕ СВОЈ КАРДИНАЛ ЗА КИНА, НО ВАТИКАН НЕ ГО ПРИЗНАВА

Tamara Ivanovska

САД ПЛАНИРААТ ДА И ДАДАТ НА УКРАИНА РАКЕТИ СО ДОСТРЕЛ ОД 200КИЛОМЕТРИ

Tamara Ivanovska

ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: КОМИСИЈАТА ДА НЕ ПРЕГОВАРА ЗА ИСТОРИСКИ ПРАШАЊА ПОВРЗАНИ СО ОА

Tamara Ivanovska

Талат Џафери: Срдечни честитки по повод албанскиот национален празник, 28 Ноември – Денот на знамето

Tamara Ivanovska

Казакстан сака да ги национализира енергетските компании откако остана без греење на минус 30

Tamara Ivanovska

Русија сака да го ликвидира Лукашенко и да ја преземе белоруската армија?

Tamara Ivanovska

„Мавровка“ блокирана, протестот ќе трае до исполнување на барањата

Tamara Ivanovska

Сообраќаен хаос во Скопје

Tamara Ivanovska

Македонскиот тим од историската комисија: Не го решаваме црковното прашање на МПЦ-ОА

Tamara Ivanovska

Кличко му одговори на Зеленски: „Не сакам да се вовлекувам во политички битки“

Tamara Ivanovska

Трагичен биланс на невремето на италијанскиот остров Искија

Tamara Ivanovska

Лекарите и вработените во државните болници во Грција реагираат за новиот закон од Министерството за здравство

Tamara Ivanovska

Конфискувани шест милиони евра од Сашо Мијалков влегоа во државниот буџет

Tamara Ivanovska

Ќе стигне ли ТТК Банка до добивка од милион евра?

Tamara Ivanovska

Советот на Народната банка донесе 12 подзаконски акти: Поголема заштита на правата на корисниците на платежни услуги

Tamara Ivanovska

Штајнмајер утре во официјална посета на Македонија

Tamara Ivanovska

И АМЕРИКА Е ИЗНЕНАДЕНА ОД ОТПОРОТ КОЈ ГО ПРУЖААТ УКРАИНЦИТЕ ПРОТИВ РУСИТЕ

Tamara Ivanovska

Средба Тренчевска-Рана: Воспоставувањето на соработка помеѓу Северна Македонија и Индија, ќе донесе придобивки за граѓаните на двете држави

Tamara Ivanovska

(Видео) Екипите на ЈПОЗМРП Скопје – “Македонија Пат” спремни ја следат ситуацијата на патните правци и планинските превои

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Нов удар по џебот на граѓаните, поскапите цени на услугите од Катастар се за да се покрие недомаќинското раководење

Tamara Ivanovska

177 санкционирани возачи во Скопје, 80 за брзо возење

Tamara Ivanovska

СДСМ: Ковачевски има економски план, 2023 ќе биде година на пресврт и економски раст

Tamara Ivanovska

СДСМ: Хаос со превозот во Скопје, ВМРО-ДПМНЕ создаде катастрофа

Tamara Ivanovska

(Видео) 953 санкции за брзо возење

Tamara Ivanovska

По само месец и половина од првото, второ издание на „Идентитетот е приказна“ од Иван Антоновски

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Наместо СДС и Арсовска да прават политика од хаосот во град Скопје, веднаш да се реши проблемот со превозот

Tamara Ivanovska

Македонија со три тима на Светското Првенство во Еспорт Бали 2022

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Одговорност за случајот Онишченко мора да се бара во врвот на власта, Ковачевски и Спасовски го оправдуваа доделувањето на државјанство на човек од црната листа на САД

Tamara Ivanovska

(Видео) Реакции: Тезата на бугарските историчари дека Охридската архиепископија била бугарска е фалсификат

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) Балистите“ со фантастично пиротехничко шоу го „запалија“ Тетово

Tamara Ivanovska

Снег на Плетвар, апел за внимателно возење

Tamara Ivanovska

Папата испрати порака до Израел и Палестина: Насилството убива, барајте дијалог

Tamara Ivanovska

Истанбул: Десетици приведени за време на протестите против насилството врз жените

Tamara Ivanovska

Leave a Comment