8.8 C
Скопје
26/02/2024 12:44
МАКТЕЛ

      

ПЛУСИНФО: НЕМА НИ ТРАГА НИ ГЛАС ОД ИНВБЕСТИТОРОТ НА ПОПОВА ШАПКА, ТЕХНО АЛПИН, КОИ ВЕТУВАА 170 МИЛИОНИ ЕВРА

      

Ивеститорот, „фирмата „Техно Алпин“, не се видени од декември лани, кога беше презентиран планот за развој на Попова Шапка, во што треба да се вложат 168 милиони евра. Во меѓувреме, Попова Шапка останува иста како и пред 50 години, само малку нашминкана. Има и такви кои велат – добра е и вака.

Најавените 100 дена интензивна работа за изградба на две езера за складирање на вода за формирање вештачка снежна покривка за почеток на инвестицијата од презентацијата на стратешкиот партнер на владата за обнова на ски-центарот Попова Шапка, фирмата „Техно Алпин“ од Јужен Тирол, одамна поминаа. На теренот цела година ништо не е сработено. И тоа не по вина на странскиот инвеститор, кој беше расположен да инвестира, туку дека македонските институции бавно реагираат и не се флексибилни и ја отежнуваат реализацијата на секоја инвестиција. Овој пат е запнато на текстот на договорот, или на нешто друго, не се знае точно.Владата засега молчи зошто со оваа инвестиција, која требаше да почне годинава, се доцни. Нашите прашања упатени до Владата пред два дена останаа без одговор, иако ни беше ветено дека ќе добиеме одговор.

Владата молчи, инвеститорот никаде го нема

   

Од Ски-центарот Попова Шапка, кој е најзасегнат со постапката, ни изјавија дека инвестицијата е во фаза на договарање на текстот на договорот, односно дека владината комисија за стратешки инвестиции сè уште преговара со инвеститорот за некои детали, иако процесот е во поодмината фаза.

 

– Не можам да кажам многу, бидејќи оваа инвестицијата ја водат Министерството за животна средина и владината Комисија за стратешки инвестиции, но имам информација дека Комисијата работи. Се преговара со инвеститорот за некои детали од договорот. Мислам дека е во поодмината фаза преговарањето – вели в.д. директорот на Ски-центарот Попова Шапка и директор на „Елем Турс“, Адем Авзиу.

   

     

Во јавноста, пак, има шпекулации дека инвеститорот веќе се откажал, бидејќи му е понудено флексибилно инвестирање со непознат точен износ на инвестицијата. Се говори дека инвеститорот или негови претставници не се видени од декември лани, кога е презентиран планот за развој на Попова Шапка.

Што нудеше несудениот инвеститор „Техно Алпин“ за Попова Шапка?

Во декември лани компанијата „Техно Алпин“ во Владата го презентираше планот за развој на Ски-центарот на Попова Шапка тежок 186 милиони евра. На презентацијата учествуваше извршниот директор на компанијата Ерих Гумерер.

Беше најавено дека ќе се инвестира во 6 фази, во кои ќе се направат нови 16 патеки за скијање и 9 нови жичарници, од кои 2 на почетната фаза во која требаше да се изградат системите за вештачки снег, кои ќе бидат целосно автоматизирани и поврзани со софтвер. За правење вештачки снег во план беше да се изградат 2 резервоари на вода, кои на лето би биле посебни атракции. Ќе има и 15 километри патеки за крос-кантри скијање. Инвеститорот најави и набавка на 7 нови ратраци, а во првата фаза планирана е набавка на 2.

Беа најавени и 2 нови спа-хотели на почеток, а ќе се искористат и постојните 2 хотела за реконструкција. Најавена беше и изградба на ресторан за храна за носење, три нови паркинзи и улици кои ќе водат до новите хотели.Инвестицијата требаше да почне да се реализира почнувајќи од годинава, со реализирање на првата фаза вредна 55 милиони евра.

Љубителите на планината и скијачките спортови се разочарани

И додека Комисијата за стратешки инвестиции работи на договорот, речиси цела година јавноста шпекулира дека пропадна инвестиција од 168 милиони евра, граѓаните кои го очекуваа овој проект велат дека е пропуштена уште една шанса на овој скијачки центар да му се врати сјајот.

– Жално е што овој центар ги доживува најлошите години. Ништо што е во сопственост на државата не функционира. Да не се приватните хотели кои организираат најразлични манифестации, на Попова Шапка никој не би дошол, бидејќи објектите со кои стопанисува државата се во очајна состојба. И би рекол, ако некој сака да ги купи овие хотели, државата треба да стави пред нивните врати по 1.000 евра за да се ги искористи инвеститорот да се опие и да не знае утрото што купил. Јас и лани реков, дека инвестиција за масовен туризам и скијање на земјава не ѝ е потребна, бидејќи нема капацитет да ја искористи. За наши услови, и со мали поправки и одредени реконструкции би била доволна ваква каква што е Попова Шапка. А дека инвеститорот се откажа може да се согледа од тоа што тој не е присутен цела година на Попова Шапка, не да работи нешто, туку барем да е виден да разгледува нешто – вели Јован Божиноски, претседател на планинарското друштво „Љуботен“ од Тетово.

Додека се чека инвеститорот вработените останаа без плата

Вработените во поранешниот „Елем Турс“, од кој произлезе новата фирма Ски-центар Попова Шапка, се жалат дека веќе 3 месеци не примиле плата, не им се платени ниту придонесите и не знаат каде ќе завршат во наредниот период. Подготвиле тужба за неисплатените плати, а веќе се водат постапки и за надоместоци и испратнини за дел од нив.

– Неизвесноста за нас вработените во „Елем Турс“ почна со поделбата и подоцна со објавувањето на огласот за вработување во Ски-центарот Попова Шапка кој беше на определено време. Дел од вработените околу 7 до 10 луѓе прифатија такво вработување, но 27 луѓе не се јавивме на огласот и останавме во „Елем Турс“. Во овој период, од септември наваму не сме добиле плата, а плата за септември нема исплатено и за оние кои се префрлија во ски центарот, за да не ни биде исплатена и нас платата, бидејќи огласот заврши при крајот на септември. Сега одиме на работа на „Жичара“ во Тетово, каде што е администрацијата на ски-центарот, пиеме кафе и се враќаме дома, ама никој не нè регистрира ниту разговара со нас. Разговаравме и со правната служба во ЕСМ, но освен разговорот и ветувањето дека ќе се реши проблемот ништо нема. Што ќе се случува со нас не се знае – вели вработен во „Елем Турс“.

Проблемите со вработените произлегоа откако ЕСМ за да го отвори патот на стратешкиот инвеститор за Попова Шапка, го подели „Елем Турс“ на две подружници-Ски-центар Попова Шапка и Молика, но сè уште не ја ликвидира „Елем Турс, бидејќи голем дел од вработените остана незгрижени. Тие сега не примаат плата, а немаат платено ниту придонеси.

Авзиу вели дека на конкурсот за новата подружница Ски-центар Попова Шапка од поранешните 40 редовно вработени се пријавиле само 10 лица. Останатите останале во „Елем Турс“ кој сè уште не е ликвидиран.

– На во ски центарот сега имаме 20 работници, а за потребите на зимската сезона планираме да вработиме дополнителен број сезонски работници. Се разбира, ако за тоа има потреба. Овие работници редовно добиваат плата. Работниците кои останаа во „Елем Турс која не остварува никакви приходи два месеца немаат плата. Ова прашање треба да го реши нашиот содружник ЕСМ – вели Авзиу.

На Шапка деновиве падна и првиот снег, па апетитите на скијачите пораснаа, но не се знае во каква состојба се ски лифтовите и другите објекти пред почетокот на сезоната. Директорот на Ски-центарот вели дека ски-лифтовите се во добра кондиција, а поранешните вработени велат дека не виделе дека летово се работело на нив.

Каква е безбедноста на ски-лифтовите?

Според вработените кои останаа во „Елем Турс“ меѓу актуелните вработени во Ски-центарот Попова Шапка, нема лица кои претходно биле одговорни за ски-лифтовите и се сомнева дека ски-лифтовите ќе можат да функционираат оваа зима.

– Сите што работеа на одржување и управување на ски-лифтовите се останати во „Елем Турс“. Не знам дека од новите вработени некој е соодветен за тие работни места. Летово не видовме дека некој ги проверува ски-лифтовите, бидејќи секое лето се прави ремонт и се проверува во каква состојба се тие. Можеби е ангажирана надворешна фирма за тоа, но не верувам дека и тоа е направено-вели вработен во „Елем Турс“.Директорот Авзиу, пак, тврди дека зимската сезона на Попова Шапка ќе почне со првиот снег и со ски-лифтови во добра кондиција.

– Знаете, сезоната почнува кога ќе има снег. Добро би дошол и вештачки снег, но и годинава нема да го имаме. Ние сме подготвени за почеток. Ски-лифтовите се во добра кондиција, а со вработени ќе се дополнуваме со сезонски вработувања ако за тоа се јави потреба – вели тој.Љубителите на зимските спортови се разочарани од случувањата и се прашуваат дали се во ред реквизитите и ски-лифтовите на Попова Шапка. И претседателот на планинарското друштво „Љуботен“ вели дека можеби е ризично да се качи човек на ски-лифтовите оваа зима.

– Не сме виделе дека некој работи на ски-лифтовите, а се сомневам дека ги имаат добиено и дозволите кои им се даваат секоја година од Машинскиот факултет. Но затоа веќе имаме реклами за продажба на ски-карти па дури и реклама за блек фрајдеј – вели Божиновски.

Ски-центарот на Попова Шапка е стар повеќе од 50 години. Помеѓу 1970 и 1980-година е изградена ски-зоната со ски-лифтови и патеки, како и првите хотели. Повеќе од две децении не се инвестираше во модернизирањето на постоечките капацитети или проширување на сегашните, па поради истото, локалитетот во денешно време е застарен и заостанат, постоечките ски-лифтови се застарени, нема систем за правење снег и последователно скијачката сезона е условена од временските прилики, односно, се скија само кога има обилни врнежи на снег, а скијачките патеки главно се поврзуваат без каква било адаптација на теренот.Фирмата „Техно Алпине“, која е најавена како стратешки инвеститор, е светски лидер во производство и инсталирање на системи за вештачки снег, признаен експерт за дизајн на скијачки терени и скијачки зони, со 30-годишно искуство. Опслужува над 2.4000 муштерии во над 50 земји. Има над 700 вработени на 16 локации ширум светот.

    

Најново

НЕМА ДА ЈА УСЛОВУВАМЕ ИДНАТА ВЛАДИНА КОАЛИЦИЈА СО ИЗБОРОТ НА ШЕФОТ НА ДРЖАВАТА ВО СОБРАНИЕ Таравари предлага да се развие дебата

Tamara Ivanovska

ШТО Е ПОВЕЌЕ, 11% ЗА 10 ГОДИНИ ИЛИ 21% ЗА 6 ГОДИНИ? Битиќи му постави математичка задача на Славески

Tamara Ivanovska

НЕМА ВЕЌЕ ЧЕКАЊЕ СО ЧАСОВИ ЗА ДА ВИ КАЖАТ ДЕКА НЕ ВИ Е ГОТОВ ПАСОШОТ Внесете го матичниот број и добијте одговор

Tamara Ivanovska

Македонија под „ризик„ од „Нуклеарна војна„?!

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) Петте правила за среќен живот на Хелен Мирен

Tamara Ivanovska

Египет гради втор камп за раселените Палестинци во градот Кан Јунис во јужна Газа

Tamara Ivanovska

Скопјанец со пиштол и се заканувал на сестрата

Tamara Ivanovska

ПОЧИНА СОПСТВЕНИКОТ НА АУРОРА И ПОЗНАТ УГОСТИТЕЛ – СЛАВЕ СИРАЧЕВСКИ – го поседуваше еден од најубавите македонски ресорти Аурора Берово

Tamara Ivanovska

Скопјани можат електронски да проверат дали им е изработен пасошот

Tamara Ivanovska

Долгото чекање термини во јавното, ги „брка“ пациентите кон приватното здравство

Tamara Ivanovska

Нетанјаху: Израел ќе биде блиску до целосна победа со операцијата во Рафа

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) НА РТС ПОЧНУВА СО ЕМИТУВАЊЕ СЕРИЈАТА САБЈА, ЗА УБИСТВОТО НА ЗОРАН ЃИНЃИЌ, ГЛУМЦИ СЕ СИТЕ СРПСКИ АКТЕРСКИ ТЕШКАШИ

Sase Ivanovski

СЛАВЕСКИ ДО БИТИЌИ: Од Фатмир СДС за Фатмир ДУИ, или каде отидоа 250 денари?

Sase Ivanovski

Грчките земјоделци вечерва го блокираа преминот Евзони за влез на товарни возила

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАРЈАН ЃОРЧЕВ: ЛАЗО КОЛИШЕВСКИ ЗА МЕНЕ Е НАЈГОЛЕМИОТ МАКЕДОНЕЦ, ЈА ВОЗОБНОВИЛ МПЦ, ГИ ИЗБРКАЛ СРБИТЕ ОД МАКЕДОНИЈА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ГОЛЕМ БРОЈ ВЕРНИЦИ ДОЈДОА ВО КРАТОВО: БУГАРСКИОТ МИТРОПОЛИТ ГИ ДОНЕСЕ МОШТИТЕ НА СВЕТИ ЃОРЃИ ВО КРАТОВО

Sase Ivanovski

Хутите нападнаа американски танкер, САД и Велика Британија го ракетираа главниот град на Јемен

Sase Ivanovski

Агенцијата за храна и ветеринарство се пишмани – ниту тие не биле надлежни да го тргнат кодот „НМК“ од производите по маркетите

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) УКРАИНСКИ ГЕНЕРАЛ: КРЕНАВМЕ ВО ВОЗДУХ МНОГУ НАФТЕНИ РАФИНЕРИИ ВО РУСИЈА, ЗА ЕДНА ТРЕТИНА ЈА НАМАЛИВМЕ ПРОДУКЦИЈАТА НА ГОРИВА ВО РУСИЈА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПРОРУСКА ПАРТИЈА УНИШТИ ВОЗ СО ЖИТО ВО ПОЛСКА

Sase Ivanovski

167 санкционирани возачи во Скопје, 42 за брзо возење

Sase Ivanovski

Зеленски: Кремљ имаше увид во плановите на украинската контраофанзива во 2023 година

Sase Ivanovski

Опозициските партии на Албанците обвинуваат, ДУИ негира – каде се собираат потписи за кандидатурата на Османи

Sase Ivanovski

Демири: Ќе дадам се од себе да имаме функционален здравствен систем

Sase Ivanovski

Гордана Силјановска-Давкова ќе биде поддржана со потписи од пратениците и од граѓаните

Sase Ivanovski

Силјановска Дафкова: ДУИ најде да ме нарекува русофилка, тоа е партија бeз ниту еден партнер во Европа

Sase Ivanovski

Предлогот за избор на претседател на државата во Собранието неприфатлив за дел од политичките партии

Sase Ivanovski

ДИК: Заклучно со вчера потпишани 14.360 граѓани, најмногу потписи за Османи, Димитриевски и Ванковска

Sase Ivanovski

Македонската туристичка фела изгуби голем професионалец и визионер и во полето на туристичките агенции и во полето на хотелиерството

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ: Мега криминал на власта – Омилената фирма на СДС и ДУИ, Марковски компани со истата механизација ќе врши ископ на јаглен за 46 милиони евра и уште два други претходно добиени тендери во исто време, ЈО да не молчи

Tamara Ivanovska

Градоначалничката на Град Скопје заедно со екипи од скопските јавни претпријатија со засадување на дабови дрвја ја најавија големата еколошка акција за пошумување на парк шумата Водно, а која со реализација на бројни активности на садење дрвја и садници ќе продолжи до крајот на месец март

Tamara Ivanovska

Мицкоски: Победата на ВМРО-ДПМНЕ заедно со народот против оваа ненародна власт е се поизвесна, во завршна фаза е и програмата која ќе ја трансформира Македонија

Tamara Ivanovska

Силјановска Давкова: По основните документи на ЕУ, не смее прашањето за билатералните односи со Бугарија, да биде дел од Преговарачката рамка

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Пробиштип го чека Анастасов да остане на зборот и да си поднесе оставка заради јаловиштето

Tamara Ivanovska

ОБРАЌАЊЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ МИТРЕСКИ ПРЕД ВРХОВНАТА РАДА НА УКРАИНА

Tamara Ivanovska

Петрушевски: Однесувањето на ДУИ дополнително ќе ги мотивира сите граѓани на наредните избори да кажат доста е и дека Македонија не е заложник на ДУИ

Tamara Ivanovska

Јаревски: Со зголемувањето на цените на Катастар до 300% власта уште повеќе сака да ги осиромаши граѓаните

Tamara Ivanovska

Бојмацалиев: Македонската јавност сакам да знае дека работиме одговорно и транпарентно, од 01.10.2021 до 09.02.2024 на 47.000 наши иселеници им се издадени нови патни исправи

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Целта на раководството на ЕСМ, е да ја затвори термоелектраната Осломеј, преку криминални договори и на тој начин, илјадници луѓе да изгубат работа

Tamara Ivanovska

Османи на посета на Генералниот конзулат во Њу Џерси: “Ефикасни услуги за нашите државјани главен приоритет за МНР”

Tamara Ivanovska

Османи: ОБСЕ да продолжи да ја разоткрива Русија и да ја осудува нејзината незаконска и неоправдана агресија

Tamara Ivanovska

СДСМ: Со мерката „Младински додаток“ СДСМ обезбеди 3.000 денари повеќе во џебот на младите

Tamara Ivanovska

Лукаревска: Поголеми плати и продолжување на концептот за повеќе пари кај граѓаните и во новата програма на СДСМ

Tamara Ivanovska

Средба на министерот за внатрешни работи Панче Тошковски и дополнителниот заменик министер Митко Бојмацалиев со амбасадорот на Република Србија Н.Е. Невена Јовановиќ

Tamara Ivanovska

Средба на министерот за внатрешни работи Панче Тошковски, заменик министерот Назим Буши и дополнителниот заменик министер Митко Бојмацалиев со амбасадорот на Република Косово Н.Е. Флоријан Чехаја

Tamara Ivanovska

Тренчевска: Горда сум што броиме само позитивни промени

Tamara Ivanovska

Бочварски: Инвестираме 20 милиони евра за изградба на патниот правец Извор – Гарски Мост, за прв пат ги поврзуваме Дебар со Кичево

Tamara Ivanovska

Вучиќ: Владата и образовните институции повторно да размислат дали родителите треба да ги оценуваат наставниците

Tamara Ivanovska

Расте бројот на новозаболени со пертусис

Tamara Ivanovska

Димитриевски собира потписи за претседател, ги повика граѓаните да го поддржат

Tamara Ivanovska

Влезниците за студентите во културните установи на 50 отсто

Tamara Ivanovska

Централната банка на ЕУ за прв пат во загуба по 20 години

Tamara Ivanovska

Видео: Израел бара оставка од шефот на УНРВА по откривањето на тунелот на Хамас под седиштето на агенцијата

Tamara Ivanovska

Трамп: Откажете го случајот, имам претседателски имунитет

Tamara Ivanovska

Нетанјаху: Со Појасот Газа по војната треба да управуваат локални функционери

Tamara Ivanovska

„Литература.мк“ и „Џез ФМ“ радио носат нов, автентичен и оригинален музички концепт на урбаната сцена

Tamara Ivanovska

Експлозии во Русија: Погодена челичарницата на еден од најбогатите Руси

Tamara Ivanovska

Мрачна прогноза на човекот што ја предвиде војната во Газа: „Украина би била изгубена со Трамп во Белата куќа“

Tamara Ivanovska

Дачиќ вели дека САД ја сакаат Србија како клучен партнер: Но, има еден услов

Tamara Ivanovska

За што се трошат парите од патарините?!

Tamara Ivanovska

РЕПУБЛИКАНСКИ КОНГРЕСМЕН ПОВИКА НА УБИВАЊЕ НА СИТЕ ПАЛЕСТИНСКИ ДЕЦА: Вели дека 20 години го напаѓаат Израел и треба да платат

Tamara Ivanovska

Млад кривопаланчанец со остар предмет му се заканил на татко си

Tamara Ivanovska

Арсовски: Најголема веројатност е дека кандидатите на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ ќе влезат во вториот круг

Tamara Ivanovska

Таткото на Леонид Индов ќе бара кривична одговорност од лекарската комисија

Tamara Ivanovska

УПАДНАЛЕ ВО 20 ВЛАДИ НИЗ СВЕТОТ Кинески хакери ги кренаа стандардите и цените за класифицирани информации

Tamara Ivanovska

Амбасадите на Израел, Египет и на САД во Атина добиле дојави за бомби

Tamara Ivanovska

Евакуирани 500 вработени во шведската безбедносна агенција, полицијата се сомнева на истекување гас

Tamara Ivanovska

Николоски: ВМРО-ДПМНЕ уцени не прифаќа, тој филм нема да го гледаат

Tamara Ivanovska

Османи: Нови избори на северот на Косово по потврда за смена на градоначалниците

Tamara Ivanovska

ТАА МЕ ОГРАБИ, МИ УКРАДЕ ПАРИ И ЗЛАТО! Стружанец заработи кривична пријава, лажно ја пријавил поранешната сопруга

Tamara Ivanovska

УКРАИНА ОБЈАВИ КОЛКУ РУСКИ ВОЕНИ ЗЛОСТОРСТВА ИСТРАЖУВА Бројката е незамислива, Киев побара меѓународна помош

Tamara Ivanovska

ВИДЕО: Француските земјоделци упаднаа на саемот во Париз, каде што требаше да се појави Макрон

Tamara Ivanovska

Кривична пријава и притвор за скопјанец поради обид за убиство

Tamara Ivanovska

Македонија е мал пазар за кокаин – групата на Шеваљ најмногу заработувала во странство

Tamara Ivanovska

Курц е прогласен за виновен за давање на лажни изјави

Tamara Ivanovska

Кога и Имануел Кант станува непријател

Tamara Ivanovska

Неофашистички пир во светосавскиот дом

Tamara Ivanovska

Во Делчево ќе никне парк, две сестри донираа 90 садници Гинко билоба во чест на роденденот на татко им

Tamara Ivanovska

Црногорскиот претседател Јаков Милатовиќ поднесе оставка од сите функции во партијата ПЕС

Tamara Ivanovska

Мој термин” инфициран со ,,само да прашам” и ,,преку ред”, нема лек за ,,врски” во здравството

Tamara Ivanovska
Вчитувам....